Last news in Fakti

21 Декември, 2018 13:30 17 733 149

Най-голямото предателство в българската история

  • бкп-
  • тодор живков-
  • 1962-
  • ссср-
  • предателство

Преди 55 години Живков настойчиво предлага НРБ да стане част от СССР. Но Москва отхвърля: "На онези хитреци в София им се ще да седнат на нашата трапеза", гласи коментарът на Хрушчов. Въпреки това Живков не се отказва

Най-голямото предателство в българската история - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По време на посещение в Москва през август 1962 година Тодор Живков излага пред Никита Хрушчов идеята си за присъединяване на България към СССР като 16-та съветска република. Идеята му е този акт да послужи като пример за бъдещата интеграция и на други съветски сателити към Съветския съюз - и като отпор срещу възникналите вече индивидуалистични отклонения на Китай, Албания и Румъния. Първоначално Хрушчов одобрява самоинициативата на Живков и повдига само един въпрос: дали сливането ще стане под формата на федерация или конфедерация.

Тази реакция окуражава българския лидер и неговите приближени. Специално свиканият разширен пленум на ЦК на БКП на 4 декември 1963 година решава НРБ да поеме курс към пълен отказ от формалния си национален суверенитет и поставя като крайна цел сливането със Съветския съюз. Дори няма нужда от референдум, настояват участници в дискусията. „Пленумът оценява като забележителна проява на патриотизъм и интернационализъм инициативата на другаря Тодор Живков да се издигне на качествено нова степен братската дружба и всестранното сътрудничество между нашата страна и Съветския съюз и да се създадат предпоставки за пълно обединяване на двете наши братски страни“, пише в крайното решение, прието единодушно и с бурни овации от всичките близо 200 членове и кандидат-членове на ЦК на БКП.

"Предателство без аналог в световната история"

Впоследствие обаче Хрушчов променя мнението си. "На онези хитреци в София им се ще да седнат на нашата трапеза", жлъчно отбелязва приемникът на Сталин. Той е наясно, че след „сливането“ Москва ще трябва да поеме и изплащането на българските следвоенни репарации към Гърция и Югославия. Така в крайна сметка София и Москва решават на първо време да засекретят подготвяното обединение. През октомври 1964 обаче Никита Хрушчов е свален, а това осуетява по-нататъшното разглеждане на въпроса.

Историкът от Нов български университет Лъчезар Стоянов и дългогодишният анализатор на комунизма в американския институт Ранд Корпорейшън Алекс Алексиев смятат, че тези планове са били акт на върховно национално предателство, без аналог в световната история. Според двамата експерти, 1963 година е само началото на поредица от опити българската независимост и суверенитет да се връчат на Москва. Опити, чрез които Живков и цялото ръководство на БКП искат да бетонират властта на управляващата партия и династия. Това изключително тежко престъпление (дори според текстовете на Наказателния кодекс на НРБ) не само остава ненаказано, но дори не беше разследвано от прокуратурата след 1989 година, припомнят двамата наблюдатели.

В дъното на всичко е плачевното икономическо състояние на НРБ след първия фалит на диктатурата в края на 1950-те години, категоричен е Стоянов. Златният резерв на страната е предаден на Москва за погасяване на съветските кредити, отпуснати на София за изграждането на допотопна тежка индустрия по сталински образец. След разбиването на частното селско стопанство в страната цари недостиг на храни и основни продукти. Официалните статистики сочат, че в началото на 1960-те години дори гражданите на СССР, които постоянно живеят в краен недоимък, са консумирали средно два пъти повече месо от българите. Самият Живков признава, че изходът от това положение е пълна двустранна интеграция, която да приключи с безвъзвратно сливане със СССР.

Но една от причините за плачевното състояние на българската икономика е именно пълната ѝ зависимост от Съветския съюз. Москва купува българските храни, тютюн и рудни концентрати два и половина пъти по-евтино (в относително изражение) в сравнение с цените, които налага при вноса на съветски нефт, става ясно от разискванията на пленума през 1963 година. Освен това България вече не е в състояние да връща съветските кредити, с чиято помощ се опитва да избегне банкрута. На този фон Живков и БКП смятат, че единственият изход е присъединяването към СССР. Те очевидно мислят също така, че превръщането на НРБ в съветска република ще им гарантира властта в онези несигурни времена, когато Хрушчов започва да сменя лидери в съветския лагер, които са били верни на предшественика му Сталин.

„Властовото положение на самия Живков не е съвсем укрепнало поради вътрешнопартийни борби между отделните кланове в БКП", казва историкът Лъчезар Стоянов. Той не приема тезите на някои български историци, че националното предателство на БКП било просто един от „маньоврите“ на Живков, който целял размяна на българския суверенитет срещу получаването на безвъзмездни съветски кредити - и особено на нефт, който НРБ щяла да продава „под тезгяха“ на международния пазар срещу твърда валута.

"В дух на любов и преданост към СССР"

„Става дума за добре премислена и планирана във времето стратегия на Живков и върхушката в БКП за ликвидиране на формалната независимост на страната срещу получаването на политически и икономически гаранции за запазване на властта и привилегиите на управляващата в София комунистическа диктатура. Отлична илюстрация на това твърдение е и вторият опит за вкарване на НРБ в състава на СССР. Той е лансиран по време на проведения през юли 1973 пленум на БКП. На него е обсъден документ от 20 страници, който описва какво цели София с подновяването на офертата към Москва за поглъщане на НРБ“, разказва Стоянов. И добавя, че в този случай не е била проведена дори задължителната предварителна консултация с Брежнев и ЦК на КПСС. Според експерта, най-интересна за историците е петата глава в документа: как БКП трябва да възпитава българския народ с оглед на предстоящото му включване в редовете на изграждащата се единна съветска нация. Там се посочва, че владеенето на руски език става вече задължително за гражданите на НРБ. Превъзпитанието им трябва да протича в „дух на любов и преданост към СССР и в синовна признателност и вярност към съветския народ“, пише в строго секретната стратегия от лятото на 1973 година. „Съдържанието на този документ е толкова скандално, че се налага дори шофьорите и секретарките на партийните велможи да подписват специални декларации, че няма да разгласят дочутото по време на разискванията“, посочва Стоянов.

Опитите на Живков и БКП за присъединяване на България към СССР продължават поне още 15 години след декемврийския пленум от 1963 година. Пример за това е срещата между Брежнев и източноевропейските комунистически лидери, състояла се в Крим през август 1978, на която Тодор Живков открито настоява България да бъде третирана от Москва като обикновена съветска република.

*****


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиниза

    119 39 Отговор
    Да,като 100% предателство звучи,но целта на правешкия хитрец беше друга,да избегне връщане на огромен дълг към московска банка.Хитреца си даваше ясна сметка,че прсъединяване към ссср е невъзможно.

    Коментиран от #3, #10, #31, #86

  • 2 Преброяване на бесните язовци

    75 171 Отговор
    Една от най-големите ни грешки в историята е, че Тодор Цървула не си отиде от насилствена смърт...

    Коментиран от #87

  • 3 Пиниза

    36 52 Отговор

    До коментар #1 от "Пиниза":

    Коментара ми не е в защита на хитреца.
  • 4 jambazina

    78 51 Отговор
    Мечтата на правешкия се е сбъднала, вече сме част от новия съветски съюз.

    Коментиран от #62

  • 5 Пиниза

    53 26 Отговор
    След като не минаха номерата му беше принуден да продаде 26 тона злато и да девалвира лева в 1962г. с около 18%.
  • 6 Edin

    66 38 Отговор
    Що ли не станем 51 щат на USA! А после турците ще ни освободят!
  • 7 Аршин

    210 44 Отговор
    Има нещо което е много интересно, непрекъснато се заклеймява това, че се е обсъждало ДАЛИ да станем част от Съветския съюз. Напълно съм съгласен с тезата, че това е предателство, но в края на краищата това НЕ СЕ СЛУЧВА. Години по-късно започваме да обсъждаме дали да не станем част от един друг съюз, наречен Европейски, и не само че не спираме дотам, ами и СТАВАМЕ част от него, и това не само че не се определя като предателство, ами като висше постижение. Знам че сега ще се надигне едно грачене, но принципно няма никаква разлика, сега си получаваме инструкциите от Брюксел, преди щеше да е от Москва. И нито казвам, че тогава е трябвало да станем част от Съветския съюз, нито, че не е трябвало да станем част от Европейския, но този двоен аршин е ужасно дразнещ, както и пренебрегването на българския суверенитет и интерес, независимо с каква кауза се оправдава (което днес се случва непрекъснато).

    Коментиран от #17, #128

  • 8 бай Тошо

    155 32 Отговор
    Ако вникнете по-дълбоко в историята, ще разберете, че това е политическа игра в полза на България. Сега станахме верен сателит на запада, само че в полза на шепа хора...

    Коментиран от #12

  • 9 Българофил

    43 12 Отговор
    И "История БГ", и "Премълчаната история" по БНР( пр." Хр.Ботев" в сряда от 15.30), и " Документите" с Антон Тодоров по ТВ" Европа"( събота от 10.00), са много закъсняла работа.Цели две поколения са " изгубени". Вече няма смисъл...
  • 10 Емил

    58 23 Отговор

    До коментар #1 от "Пиниза":

    Абсолютно верен коментар! Дано повече хора разберат, че дипломацията и политиката не се правят с улични демонстрации, а с идеи за защита на народа. Цар Калоян прави съюз с Иванко (убиецът на чичо му) само и само за да присъедини Пловдивска обаласт към България. Т.Ж. много добре знаеше, че КГБ убиха дъщеря му, но продължи да се прегръща с Брежнев! Т.Ж. опази България от СССР и затова го махнаха, за да вземат власта предателите русофилистици!
  • 11 tost

    42 11 Отговор
    А ве този Хрушчов, не беше ли бандеровец от Украйна, на който комунистите от Русия подариха Крим?

    Коментиран от #14

  • 12 гост

    66 7 Отговор

    До коментар #8 от "бай Тошо":

    То трябва малко мислене да се разбере политическата игра.На участниците тука мисленето е много труден процес.

    Коментиран от #39

  • 13 ККК

    21 65 Отговор
    Затова трябваше да последва участта на Чаушеску.
  • 14 Пиниза

    51 7 Отговор

    До коментар #11 от "tost":

    Да,Хрушчов беше от Украйна и си самоподари Крим.
  • 15 Bubbles

    127 25 Отговор
    Най голямото предателство ама друг път, това е поредната порция пропаганда анти-комунизъм и дъра-бъра простотии.
    Я кажете сега за Ванката Костов и продадената на безценица ДЪРЖАВА, за окрадените спестявания на хората и идеята за "България 51-я ЩАТ".
    А нещо онова "ВЕЛИКОТО ВИСОЧЕСТВО" което ни продаде на НАТО а чифута Паси даже рева от умиление колко пара е прибрал?
    За останалите щуротии изобщо не искам да пиша, ама си ги знаете.
    Та като ще пишем за предателства и то НАЙ ГОЛЕМОТО, то пне описвайте наистина най голямото!
  • 16 Доктор Охболи

    112 25 Отговор
    Е 16-та република от СССР не станахме , но станахме 26-та територия от ЕС...Това не може ил да се нарече безпрецедентно предателство?

    Коментиран от #24, #45

  • 17 filo

    39 100 Отговор

    До коментар #7 от "Аршин":

    Не е никакъв двоен аршин, защото зад членството в ЕС беше болшинството от българския народ, докато за присъединяване към СССР са били престъпника Тодор Живков и една малка клика около него.

    Коментиран от #19, #20, #21, #26, #66

  • 18 РазхождащСе

    76 12 Отговор
    Разхождам се и гледам едни билбордове ни учат кои думи не трябвало да има в български език... подпис Американско посолство. Сега четем как РАНД (същия с плана за българия) какво мисли за българската история ... абе то верно че хората ни намаляват, ама защо някой от другия край на севта ни определя и настоящето, пък и дискутира миналото .... айде няма нужда от това, за толкова години не предложиха нито свястно настояще, нито бъдеще ... само потувания, погалвания и по живо по здраво после.

    Коментиран от #22

  • 19 Доктор Охболи

    101 12 Отговор

    До коментар #17 от "filo":

    Кога беше проведен референдум за членството ни в ЕС? Да не би да съм го проспал?
  • 20 Фантазия

    80 14 Отговор

    До коментар #17 от "filo":

    Баш пък българското общество никой не е питал, май забрави 97-ма година какво ни направиха точно западните партньори и после видиш ли сме искали да влизаме в сьюз с тях. Не пренаписвайте история, която се е случила вчера. Никой не е питал народа дали да влизаме в ЕС !!
  • 21 Аршин

    68 11 Отговор

    До коментар #17 от "filo":

    Не си спомням да е имало референдум по този въпрос, както и по някои други стратегически такива, то така се разбира за какво е болшинството. А при бай Тошо така или иначе на практика нищо не е станало, така че няма за какво да се вика толкова, по-добре да се обясни, защо сегашното ни безпрекословно подчинение се приема толкова леко...

    Коментиран от #88

  • 22 Пена

    36 8 Отговор

    До коментар #18 от "РазхождащСе":

    Каквото планира пирата Ранд,то се получи.
  • 23 Българин

    28 68 Отговор
    Вече 140 години руските еничари продават и предават България на Русия. няма по-безродна и предателска измет като тях по цял свят.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГосТ

    6 4 Отговор
    Хехехе руснаците да не падат трева бе бате,като некои преживни 😂 малоумника Хрушчов радушно приел,но русначетата са му казали пиниза. Според мен е цитирал някои от съветниците си ;)
  • 26 Пешо

    58 8 Отговор

    До коментар #17 от "filo":

    Защото хората искаха ЕС и НАТО - затова ли властта бяга, като дявол от тамян от референдум по тези две теми?
  • 27 ГосТ

    15 4 Отговор
    В Америка има един университет и това е Принстън. МИТ не е в пълният смисъл на думата университет, затова не го споменавам. Оттам нататък всичко е промивка.
  • 28 гост

    17 7 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Едно си знае баба,едно си бае...безспир.Друго не можеш ли да измислиш.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 гнида

    46 19 Отговор

    До коментар #1 от "Пиниза":

    Ето този хитрец толкова е направил за България , че няма кой да го стигне ! Тиквата нищо не е усвоил от тези уроци ! Той не мисли за народа , следователно е ненужен на народа !

    Коментиран от #32, #99, #103

  • 32 Пиниза

    20 5 Отговор

    До коментар #31 от "гнида":

    Прав си.Напълно споделям.
  • 33 filo

    24 42 Отговор
    Референдум не е имало, но още след 10 - ти ноември болшинството от хората искаха България да бъде ориентирана на запад, становище, което бе изразено и на избори.

    Коментиран от #37, #92

  • 34 НКВД

    33 11 Отговор
    Свободни съчинения от периода след 1989г.!!!от новата БГ. история на сеДасарчетта!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 АЛО

    37 15 Отговор
    АЗ САМО ЕДНО НЕЩО ЗНАМ,ЧЕ КАТО ОТИДЕШ В НЯКОЯ ЗАПАДНА ДЪРЖАВА.ПО ДОБРЕ Е ДА КАЖЕШ ЧЕ СИ РУСНАК ОТ КОЛКОТО БЪЛГАРИН.

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Крум

    46 8 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Живков се правеше на прост, но не беше. За това оцеля 35 години начело на страната.

    Коментиран от #51

  • 40 Гурбетчия

    32 4 Отговор

    До коментар #36 от "АЛО":

    Това е защото като им кажеш българин те си представят циганин.
  • 41 Бате Борко

    27 17 Отговор
    Най-голямото предателство е че през 1913г Фердинанд обяви война на всички съседи и бяхме смазани и ограбени. Ето това е най-голямото предателство. А относно Тодор Живков той е син на цар Фердинанд, полубрат на Борис Трети и чичо на Симеон Втори.

    Коментиран от #42

  • 42 НКВД

    20 4 Отговор

    До коментар #41 от "Бате Борко":

    Не знаех че Фердинанд е от Правец!

    Коментиран от #46

  • 43 стоян георгиев

    26 7 Отговор
    българия е предавана многократно от българските политици.живков искаше ссср да ни погълне ,димитров пък ни хариза на югославия караики македонските българи насила да се пишат македонци,преди него борис ни вкара в оста рим,берлин токио,а баща му ни прецака през 1913 и 1915 за да защити австрииския интерес на балканите.лошото е че ние политическа класа .няма български патриоти защитаващи българския интерес ,поставяики го на първо място.целия дваисти век бе век на предателства.
  • 44 527

    21 4 Отговор
    Нищо не се е променило. Народа е все такъв какъвто си е бил и преди . Винаги никой не е виновен , а всички страдат и преди и сега . БЕЗОТГОВОРНОСТ , това е в гените на българина . Потрайте още 400 години , тогава може и нещо да се промени .
  • 45 стоян георгиев

    22 11 Отговор

    До коментар #16 от "Доктор Охболи":

    член на ес и член на ссср са съвършенно различни неща.едно е да си в съюз с други държав съвсем друго е да станеш част от държава доброволно премахваики своя суверинитет.

    Коментиран от #47, #50

  • 46 Бате Борко

    14 6 Отговор

    До коментар #42 от "НКВД":

    Не. Просто баба Маруца е бачкала в Двореца като чистачка и Фердинанд я е опрявил и така са появил Тошич.

    Коментиран от #49, #57, #72

  • 47 Да ама не

    30 5 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Много ми е интересно в каква степен имаме суверенитет в момента, спрямо всички стратегически решения ни се спуска теза отвън, независимо дали нашата позиция съвпада, или не.

    Коментиран от #48, #55

  • 48 Слави

    17 6 Отговор

    До коментар #47 от "Да ама не":

    Ние сме просто територия с формална независимост. Такъв е световния ред за България, да сме колония. Покойния Джордж Буш-старши е говорил за това през 1989г, но много по-отдавна масоните определиха как да се управлява света.
  • 49 Тишо Зидаря

    6 6 Отговор

    До коментар #46 от "Бате Борко":

    Между другото на 3-4 места съм чел за такова нещо и е вярно.
  • 50 гост

    20 9 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    В какъв съюз си бе, Пета Глуха? Ма май не ти стиска да говориш "in general" за ползите за икономиката, държавността и демографията от двата "съюза". Вече имаш достатъчно дълъг времеви период и реално измерими данни, за да си направиш правилното заключение, нали? За едно си прав обаче: "член на ес и член на ссср са съвършенно различни неща." Само да те питам: Кое ти е суверенното и как го защитаващ? С турска армия под наем ли?

    Коментиран от #56

  • 51 Ицо справката

    7 3 Отговор

    До коментар #39 от "Крум":

    Да ама има и по-дълго управлявали от него.
    Муамар Кадафи (1969-2011) 42 години
    Ким Ир Сен (1945-1994) 49 години
    Фидел Кастро (1959-2011) 52 години
    Франсиско Франко (1936-1975) 39 години
    Антонио Салазар (1932-1970) 38 години
    Алфредо Стреснер (1954-1989) също 35 години и т.н.

    Коментиран от #68

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 стоян георгиев

    4 12 Отговор

    До коментар #47 от "Да ама не":

    тва не е вярно.ако беше .щеше да имаме съвсем други институции.реално всеки европеиски доклад говори за едно и също и то е че българия трябва да подобри институциите си.ние обаче не го правим.българия взема и често решения които не се споделят от европа като цяло.истанбулската конвенция е едно от тях.пакта за миграцията е друго.бежанските проблеми е трето.
  • 56 стоян георгиев

    8 19 Отговор

    До коментар #50 от "гост":

    да периода вече е доста голям и може да видиш как са се изменили да речем доходите ни и нивото на бедност от преди европеиския съюз и след неговото приемане.а ние сме в пета глуха не заради ес ,а заради посткомунистическото ни общество.наи-глухите от глухите щото бяхме и наи-силно поразени от комунизма.иначе имаме права и задължения като всяка друга европеиска държава,но хора като теб дето имат още тодор живков на стената няма как да ги видят тия работи и за вас няма спасение.та мизерията ще продължи .да речем предпоследната страна в ес квато е румъния вече траино ни изпревари по доходи и макроикономически показатели именно заради материала.там такива като вас любители на живков и сега на путни няма и резултатите са видни.
    и едно въпросче :като е толкова гадно в ес що цяла източна европа е в него или иска да е в него?що страни като сърбия,турция,украина,македония,грузия ,албания,косово ...се натискат да влизат?отговори ако можеш.суверинитета ни дугарю към момента е на наи-високи нива.никога през последните 600 години българия не е била по-независима от сега.тва е исторически факт.и последно.не армията прави сувернитета ,а правото на избор на политиците.през комунизма имахме армия ама политиците ни бяха съветски марионетки.сега не са нито съветски ,нито американски макар че има голямо желание сред тях да бъдат путинови такива срещу някои и друг долар.рубли не приемат уви!

    Коментиран от #71, #74

  • 57 НКВД

    12 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бате Борко":

    Само да си знаеш и Сталин е потомък на Моисей!!
  • 58 стоян георгиев

    7 10 Отговор

    До коментар #54 от "СссереМ":

    да почивките на бали бяха особено приятни ако не бяха те понаеба.и!!!!!:))ние със стековете малборо у нас си подпирахме курника .да не се клати като петела ,ощасливяваше щасливите комунистически кокошки!!!
  • 59 НКВД

    17 6 Отговор

    До коментар #54 от "СссереМ":

    Къде ще сравняваш Боро и Лъки с хубави БГ тютюн? Ясно е че не си пушач! ИУискинямале ама имаше хужава истинска ракия! Ако си мислиш че това Уиски сега е от онва което пият в Западна Европа иСАЩ си много далечот истината! А 80 лв. за Чивас е по джоба само на сеДасарчетата които фалираха България за да пият марково те а ти да пиеш от Цар кировото уиски!
    !
  • 60 Живков беие прост но хитър

    13 9 Отговор
    Много добър ход, и без това СССР ни управляваше и ставаше това което те кажат, поне щяхме да използваме всички ползи от това, сега щяхме да сме по добре, а не в калта, където ни навряха ЕС и НАТО!
  • 61 Петко

    17 5 Отговор
    Добре че е Дойче Веле за да ни напомни колко "сме" независими и суверенни. Егати и лицемерите.

    Коментиран от #63

  • 62 Дай Боже

    11 11 Отговор

    До коментар #4 от "jambazina":

    Там ни е мястото! Допуснахме сините джендъри да вземат властта и разсипаха България!
  • 63 стоян георгиев

    9 12 Отговор

    До коментар #61 от "Петко":

    ами ти кои искаш да ти го каже?гаварит масква ли?вас комунистическите фенове човек неможе да ви разбере?вие да говорите за независимост и свобода е все едно хитлерист да говори за правата на евреите.
  • 64 SAAB

    10 8 Отговор
    За добро или лошо не се е случило да сме в тоя съюз ! Обаче не виждам голяма полза от влизането ни ВЕЧЕ в EU съюз.......като изключим разни фондове , които разБойко усвоява ....:)
  • 65 deuterium

    11 14 Отговор

    До коментар #54 от "СссереМ":

    Беше супер за интегрираните малоумници и несретниците. Запознаваха ги някоя кранистка и хоп в панелката на филийки с мас и праз. Това ли е имането? Не говоря за ТЖ, а за цялата БКП - били лавирали, за да има изход от огромния дълг... Ами за къв чеп национализираха селското стопанство и тези огромни заводи, сред нищото, произвеждащи на загуба. 80'г. нали и с Щраус се е опитвал да играе - и пак в основата стоят съветските разработчици. И ТЖ и Георги Алкохолик Димитров са НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ
  • 66 Кой ти каза че народа е за ЕС

    17 7 Отговор

    До коментар #17 от "filo":

    Някой питал ли е народа? Шепа продажници се надупиха на Запада и продадоха България, но ще си платят за това! Народа забавя, но не забравя, черният циганин ще бъде обесен, той разсипа България! А за НАТО евреина ще отговаря, и той ще си плати!

    Коментиран от #77

  • 67 Меркел

    8 4 Отговор
    Тошо хитреца не успя, но ученикът му Боко хитреца успя.
  • 68 Пиниза

    9 4 Отговор

    До коментар #51 от "Ицо справката":

    Винаги ще има по майстори,но в трета бг.държава Живков е ненадминат по дълго управление до сега.

    Коментиран от #97

  • 69 Валери

    25 14 Отговор
    Преди бяхме сателит на СССР, сега сме сателит на САЩ. Разликата от преди освен напредването на технологиите в световен мащаб са следните: Преди от една кална селска държава от ТРЕТИЯ Свят с огромна маса необразовано население и почи НУЛЕВА индустрия, със смешна армия и никакво здравеопазване за 20-тина години се превърнахме в подредена държава от ВТОРИЯ свят със силна армия, добро образование и огромна здравна индустрия БЕЗПЛАТНА при това. Разбира се освен огромните положителни неща имаше две основни негативни неща, като липсата на частен бизнес(малък) и паразитните партийни структури. Под американско влияние обаче, не забравяйте ние идваме не от селска държава, а от индустриална такава с изградени отрасли и структури и ЯСНО СЕ ВИЖДА пропадането ни отново в ТРЕТИЯ свят- бананова република, без банани. Загубихме си армията и образованието, а здравеопазването закъсва и отново се връщаме към билкарството и знахарството, както е било преди бай Тошо. Престъпните групировки и банди както преди бай Тошо отново владеят държавата и малките села и градове отново тънат в мизерия. Истината е, че и в двата случея сме под чуждо владичество, но тогава за щастие сме имали човек на чело на държавата, а не проста тиква. Та на този човек трябва да му целувате краката на паметника, защото съм сигурен, че ако някой от вас простаци е завършил висше то е благодарение на университет и учители от неговото управление и благодарение на неговия труд!

    Коментиран от #70

  • 70 deuterium

    15 17 Отговор

    До коментар #69 от "Валери":

    Много си зле - вънка е заледено, да не си си ударил главата днес или по принцип пишеш глупости?
    А не си ли си задавал въпроса КАКВО щеше да стане ако след войната бяхме от "другата" страна а?
    Какви крака какви 5лв, каква индустрия? 1000 завода за НИЩО - а да - за да става "интеграция" на несретниците, да могат да "работят" за 2 банана по коледа. Взеха от умните и имащи хора, градили всичко преди войната с труд (но те пречеха и лагерите бяха удобни) и дадоха трохички от техните имущества на необразованата сган, които и за овчари не ставаха.
  • 71 гост

    10 4 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    А смени плочата.Повтаря едно и също и става много досадно.

    Коментиран от #119

  • 72 нафто

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бате Борко":

    Има такава приказка,но колко е верна никой не може да каже.
  • 73 Грую

    21 5 Отговор
    Вярно може и да е предателство, но нямаше бездомни хора, нямаше ровещи по кофите с боклук, животът беше сравнително по-спокоен и сигурен за обикновения работещ човек. Имаше разбира се недостатъци не може и няма да се отичат. Сега нали не се предаваме, а сигурно над 70 % от хората имат ниски доходи и проблеми с плащане на обикновени сметки. Русия ни заобиколи. Заобикалят и Западните ни съюзници и ако Бай Тошо се хвалеше, че за времето, когато е управлявал е построил толкова, че сегашните управляващи не могат само да боядисат построеното, то сегашните могат да се похвалят, че са изгонили толкова народ от държавата и са откраднали толкова пари, че народът няма да може да направи толкова хора и да спечели толкова пари десетки години занапред.
  • 74 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    "нивото на бедност от преди европейския съюз и след неговото приемане" А защо не кажеш нещо за предприсъединителните мерки и какво трябваше да направи България за да "влезе" в ЕС?
    Примерно за меморандума от 99-та на ЕК по отношение срокове за извеждане от експлоатация на блокове в АЕЦ Козлодуй"?!
    Защо сравняваш нивото на бедност преди и след приема, без да отразяваш на какво точно се дължи бедността и спада на доходите след 89-та? Защо не направиш тогава един паралел примерно 60-70 и 2007-2017 в някой макро аспект, примерно инфраструктура, новооткрити производствени мощности, здравеопазване, заетост, въоръжение, демография и състав на населението и т.н.? Дай изходни точки / начални и крайни да видим колко сме вързали? Нали искаш да сравняваш двете влияния, а пробутваш сравнение преди и след приема в ЕС. Що така обвиняваш "Материала", който по времето социализма бе оценяван от същите тия западни агенции като водещ "материал" в Европа и в Света, а сега казваш че видиш ли положението било такова заради "материала" Кой материал? Що при комунистите материала бе добър дори за Запада, а при европейците същият тоя материал вече е боклук?! Образно казано до 89-та България бе една кошара с добре гледано стадо, хранено,поено и селектирано. Кошарата си смени собственика и новият собственик реши да все възползва от добрият генетичен материал на стадото, като му даде "свободна воля" да избира. Само че, преди това да стане спря да дава храна на стадото, дори се

    Коментиран от #75, #85

  • 75 гост

    16 3 Отговор

    До коментар #74 от "гост":

    ... Образно казано до 89-та България бе една кошара с добре гледано стадо, хранено,поено и селектирано. Кошарата си смени собственика и новият собственик реши да все възползва от добрият генетичен материал на стадото, като му даде "свободна воля" да избира. Само че, преди това да стане спря да дава храна на стадото, дори се погрижи да унищожи всички вътрешните източници на препитание изградени от предходния и когато това стана просто отвори оградата и каза "Свободни сет да избирате къде да живеете". Странно ми е как все още има овце, за които големият напредък на десетилетието е новата боя на старата ограда. Явно дори стадо от кофти материал, си има своята .... сещаш се.
    Още нещо: що така, след като сме толкова напреднали след влизането в ЕС потока на емиграцията е все още голям и не си е променил посоката?

    Коментиран от #120

  • 76 filo

    7 13 Отговор
    Кучетата си лаят керванът си върви. Социализма рухна преди почти 30 години, за какво се занимавате непрекъснато с това. Комунистическият режим официално е обявен за престъпен през 2000 година и това правилнат и заслужена оценка за този период, който унищожи България и проми мозъците на милиони българи, които и до днес не могат да разберат, че това е една лъжа.
  • 77 filo

    3 8 Отговор

    До коментар #66 от "Кой ти каза че народа е за ЕС":

    И кога ще стане това бе? Да ти кажа ли, никога.
  • 78 гост

    6 1 Отговор
    "що страни като сърбия,турция,украина,македония,грузия ,албания,косово ...се натискат да влизат?" Да, ще ти отговоря: По същата причина, поради която и България "искаше", може би без войните за налагане на "демокрация". А защо, както ти писаха по-горе не се направи референдум тогава или ако искаш сега? Нали уж референдумите и гласът на народа е фундамента на демокрацията?
  • 79 1944

    3 1 Отговор
    предатели, сър.
  • 80 ДОКО

    10 10 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯТ ШАНС НА БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ДЪРЖАВА ОТ ГОЛЯМ КАЛИБЪР Е ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО И КЪМ СССР..НЕМА ДРУГ ВАРИАНТ..БЪЛГАРИЯ НЕМА РЕСУРСИ..НЕМА ПОТЕНЦИАЛ НИТО НАУЧЕН И НИТО ЧОВЕШКИ ТАКА ЧЕ КУРСА НА ЖИВКОВ Е ПРАВИЛЕН..ОТКЪСНАТИ И ОТДАЛЕЧЕНИОТ ГОЛЕМОТОБРАТ НИЕ СМЕ СИ ПРОСТО ПОДЛОГА..СЪВСЕМ ПРАВИЛНО Е КАЗАЛ ЖИВКОВ ДРУЖБАТА МЕЖДУ НРБ И СССР Е ТАКА НЕОБХОДИМА ТАКА КАКТО ВЪЗДУХА И ВОДАТА ЗА ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО..ДАЛИ ТОВА НИ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ ТОВА НЕМА ЗНАЧЕНИЕ..ЖИВКОВ Е ПРАВ ..А НА КАКВО ЩЕ ЗАПРИЛИЧА БЪЛГАРИЯ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ СКОРО ДАЖЕ СЪВСЕМ СКОРО ДО 1-2 ГОДИНИ - ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ НА ЛЕВА НОВИ И ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ/КОИТО НЕМА ДА РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ/РЯЗКО ЩЕ СЕ ВЛОШИ И КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ КОЙТО БЕГА ОТ ГОЛЕМОТО БРАТ СТАВА ТАКА..МОЖЕ ДА ПЛЮЙТЕ СОЦИАЛИЗМА НО СКОРО ЩЕ ВИ ПЛЮЯТ ОТЗАД..БЪЛГАРИНО НЕ СЕ РАДВАЙ НА НОВАТА ГОДИНА ЩОТО ТЯ ИДЕ ОЗЪБЕНА..НЕ БЯГАЙ ОТ РУСИЯ НИЕ БЕЗ ТАЯ ДЪРЖАВА СМЕ НЕ ТЕРИТОРИЯ А УПИ..ПАРЦЕЛ.
  • 81 ДОКО

    15 12 Отговор
    ЖИВКОВ Е НАЙ ВЕЛИКИЯТ ПОЛИТИК И ТАКТИК ОТ НОВОТО ВРЕМЕ..ПОКЛОН..АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВОКАКТО И РОДАТА МИ СА ЖИВЯЛИ НАЙ ДОБРЕ ИМЕННО И ТОЧНО ПО НЕГОВОТО УПРАВЛЕНИЕ..ПОКЛОН..И УВАЖЕНИЕ ДО КРАЯ НА ЗЕМНИТЕ МИ ДНИ..ДА ЖИВЕЕ ЖИВКОВ
  • 82 ламята

    10 2 Отговор
    Бойко Борисов ,отдавна е избрал, на коя софра да седне!
    На софрата Ф-16 !
  • 83 Лъчо

    6 15 Отговор
    Добре че е Бойко най добрия политик на България за да има какво да ядете.С БСП ще умрете като кучета от глад.Комунииста е просто животно което иска само да краде и ограбва добрия трудолюбив човек.

    Коментиран от #93

  • 84 ДОКО

    7 2 Отговор
    А ДНЕС НЯМА НИКАКВИ ПОЛИТИЦИ..БИЗНЕСМЕНИ И МАФИОТИ..ГЛЕДАТ СИ САМО ЛИЧНИЯТ ИНТЕРЕС И ДЖОБА И КОМЕНТИРАТ КОЙ КОЛКО ПАРИ Е КЕШИРАЛ И В КОЯ ПО ПРЕСТИЖНА БАНКА..ИЛИ КОЙ КАКЪВ ИМОТ Е ПРИДОБИЛ..ТАКА ЧЕ БЪЛГАРИНО НЕ ЧАКАЙ ХАИР ОТ ТАКИВА..ПАРТИИТЕ СА ВЕЧЕ ГРУПА ОТ РАЗБОЙНИЦИ И ИЗМАМНИЦИ ОБЛЕЧЕНИ В ЗАКОН И НА ТЕЗИ ХОРА ВЪОБЩЕ НЕ ИМ ПУКА ЗА ТЕБЕ..И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ОТНОВО И ПАК ПЪТУВАМЕ КЪМ ДЪНОТО..КОЕТО ЖИВКОВ Е ПОСТРОИЛ ЗА 45 ГОДИНИ ВЛАСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОКРАДЕ ЗА 100 ГОДИНИ И ВИНАГИ ПОМНИ БЪЛГАРИНО ТОВА..ИМА ОЩЕ ПЛАЖОВЕ И ПАРЦЕЛИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО..ИМА И ИМА..И ЗАПОМНИ ПОЛИТИКАТА ДНЕС НЕ РАБОТИ ЗА ТЕБ..
  • 85 Що ли

    5 4 Отговор

    До коментар #74 от "гост":

    Щото материала беше държан насила тук. В момента, в който стана що годе законно, всеки, който можа, сбъдна изконната си мечта - да избяга. И колкото повече знаещи, можещи и кадърни избягаха, толкова по-кофти материал остана. Колкото по-кофти материал остава, толкова повече нараства бягането. И това не е от днес, от вчера, или дори от 1997. От ден първи - бягай да бягаме. Странно що от всичките пост-соц-ове, само на нашите горди патриотични българи им се оказаха толкова дълги краката, и такава утайка в парламента?!
  • 86 Фатих Мехмед

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "Пиниза":

    Ердоган обаче ше оправи нещата без значение дали тукашната управленска шайка иска или не муахахахаха
  • 87 Идиот

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Преброяване на бесните язовци":

    По - голяма грешка е че ни управлява най - тъпият ученик на Тато.
  • 88 Голем смях

    3 7 Отговор

    До коментар #21 от "Аршин":

    Що бе ватенка,колко референдума си спомняш.
  • 89 ЛОВЕЦ

    11 4 Отговор
    ПРОСТ Е БЪЛГАРСКИЯ НАРОД 30Г ГО НЯМА ЖИВКОВ Е КВО СТАНА МИЗЕРИЯ ПО МИЗЕРНИ ЩЕ СТАВАТЕ НЕЩАСТНИЦИ ОЩЕ СИ СТОИТЕ
  • 90 Константин

    9 2 Отговор
    Изминаха повече от 30 години от новото време. Добре е, вместо да се тупат стари истории от прах, да се види новото.
    А новото е, че ако се принудят да се внесат полагащите се данъци от най-големите компанини, ще се увеличат със 100 (сто) лв. пенсиите на всички, които пенсии са изработени и построени с годините и е редно да се увеличат. Това е новото, а не стари истории, които реално не топлят никого в тези мразовити дни.
  • 91 999

    11 3 Отговор
    Дългогодишен изследовател на комунизма от американски университет.... - Това мисля е достатъчно, като информация да се съмнява човек в казаното.
    Първо от позицията на моите познания, опит и онова, което преживях от соц-а мога да кажа че статията е абсолютно манипулативна и не отговаря на истината в не малка част. Данните за промишленото производство и производителността на труда по проектът Мадисън за периода 1860 -2016 показват, че България има ръст и то значителен след 1950 година и спад след така наречената перестройка. Второ като кажат, че бил даден златният резерв ей така направо побеснявам! Първо ние имаме огромен дълг към руснаците и ни трябват още пари, понеже по това време се строят пристанища, пътища, заводи, училища, болници, които все още ползваме и дори не можем да поддържаме в добро състояние. Златото се продава на Борсата, ако не бъркам в Белгия и сумата, която плащаме е мисля на 40% от общата сума! А живков бе достатъчно хитър да направи нещата така, че кара руснаците да плащат допълнително за нашата продукция по друга линия, без да разберат Поляците, Чехите и Унгарците, които преди това са доставяли селскостопанската продукция на СССР. Може би е редно да се спомене, че през 90 години основната част от износът ни е електроника и машини, а сега е какво? - Полезни изкопаеми! - Който не ми вярва да погледне официалните данни
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Овен

    13 4 Отговор

    До коментар #83 от "Лъчо":

    Хехехехееее....по голям виц не бях чувал от това гейче,при комунистите сме мрели от глад затова стигнахме 9 милиона население а сега при боко тиквата цъфтим и вързваме и затова сме 6 милиона ...егати и тъпнята

    Коментиран от #123

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Генерал

    15 4 Отговор
    Не сме единствените. През 1963-64г. Чехословакия начело с Атонин Новотни също е искала да стане част от СССР, като 16-та република, но Хрушчов отказва.Както вече някои по-горе казаха- в края на краищата това НЕ СЕ СЛУЧВА.
    Но за сметка на това "Ран-Ът" (план за ограбването на България) и "Лисабонският договор"(от който губим суверенитет)- са ФАКТ.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Пендо

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "Пиниза":

    След Живков е предполагаемият му баща цар Фердинанд.
  • 98 тъпаци

    9 3 Отговор
    най неверната статия !!!!!!!!!!!!Т.Живков се е опитвал да извлече някаква изгода за България,така и така всичко е било тяхно.Истинския предател е г.димитров създал "македонската нация,дал западните покрайнини и Добруджа .Чисто и просто без поддръжници и пребит и гладен народ това може би е единствения евентуално печеливш ход.
  • 99 Ivaylo

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "гнида":

    Изнасяме компютри за Япония?????????!!!!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Спиро

    4 4 Отговор
    Напъвал се да заличи България от картата на света, обаче голям патриотизъм и интернационализъм. Само комунистите са в състояние да пробутват подобни абсурди и само комунистите могат да им вярват. Тоест... “въжетата с които ще ни бесите вие ли ще ни ги раздавате или сами да си ги носим?”
  • 102 vasik atanasova

    8 8 Отговор
    НИЩО ВЯРНО ОТ НАПИСАНОТО
    ГЛЕДАЙТЕ ПОСЛЕДНОТО ИНТЕРВЮ НА ТОДОР ЖИВКОВ
    ТАМ МУ ЗАДАДОХА ТОЗИ ВЪПРОС
    ТОЙ ОТГОВОРИ АЗ НИКОГА НЕ СЪМ ИСКАЛ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ СССР
    НЯМА И НЕ ЩЕ ИМА ПО ВЕЛИК ПОЛИТИК ОТ ТАТО В БЪЛГАРИЯ
    ЗЕМЕН ЧОВЕК КОЙТО МИСЛЕШЕ ЗА НАРОДА СИ

    НЕКА СЕГА ВСИЧКИ ДА СА КАТО НЕГО !

    Коментиран от #104

  • 103 Пенкьольо

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "гнида":

    Предателството си е налице.Кой ти говори за тиквата?
    В час ли си с темата или си играеш само Ганкиното???
  • 104 Пенкьольо

    4 4 Отговор

    До коментар #102 от "vasik atanasova":

    Ти ме утепа, Горски.
    Питали го Живкови и той така бил казал. Какво очакваш да каже бе? И Газдов го питаха и той каза че по Белене, Скравена и Ловеч не е убивал политически арестанти. ОК, вярваме му. Заблудили сме се просто.
  • 105 Помнящ

    9 2 Отговор
    А не е ли предателство , когато на митингите на СДС се скандираше : Ю ЕС ЕЙ , Ю ЕС ЕЙ , а в последствие т.н.Десни се продадоха за жълти стотинки и разсипаха България , както и турци не са могли за 5 века !
  • 106 Заралия

    6 0 Отговор
    През 1984 г. на един митинг в Стара Загора , Тодор Живков заряза на трибуната Михаил Горбачов в една жега .На следващата година Горбачов стана първи в СССР ,но злопаметния предател вече беше намразил Т.Живков и България , както и Родината си .
  • 107 Българифил

    5 3 Отговор
    Комунистите винаги са служили на Русия и винаги са продавали интересите на България. Имало е и от тя хора, които са се противопоставяли на това, но са малцинство.
    И в настоящия момент ситуацията си е същата. Антибългарската им политика продължава.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 ТРОПЧО

    3 2 Отговор
    ПО ДОБРЕ ДА БЯХМЕ СТАНАЛИ НЯМАШЕ ПОНЕ ГЕРБ ДА ИМА
  • 111 Гост

    6 4 Отговор
    Господ да пази България такива тъпи селески боклуци като бай Тошо никога да не управляват страната,тези тъпи комунисти превърнаха райя където се намира България в неприятно място за живот.

    Коментиран от #112

  • 112 Бъз

    1 2 Отговор

    До коментар #111 от "Гост":

    Може и да си прав.
    Но сегашно предателство не се оправдава с неслучило предишно. Тук за пръв път се споменава защо не прокопсахме при бай Тошо.
    РЕПАРАЦИИТЕ към Югославия и Гърция. И познайте на кого сме ги дължали .
  • 113 Хахах

    3 1 Отговор
    Как ревнаха веднага отрепките да бранят разбитите илюзии на комунистическата измет. Всички български комунисти са национални предатели. И така ще си остане в историята на България. И да разтегляте локуми няма да оправдаете действята им. Смешни бяхте смешни си оставате
  • 114 Аз ,Врчанката

    3 0 Отговор
    До Лъчо. Ти,ако си изкарваш парите с разни далавери и машинерии,то благодарение на
    ТВОЯТ ИДОЛ-Дървеният шоп от Банкя и на неговата сгрешена политика,която я търпим ,вече цели три мандата,защото изглежда,че повечето от българският народ е заблуден,като теб и всеоще гласува за него. И знаеш ли колко много твои,респективно и мои сънародници,тънат(в това число съм и аз),в мизерия и немотия,а ти го възхваляващ! Не му ли виждаш селският манталитет,с който представя България в Европа? Това е една бивша комунистическа мутра и нищо повече!!🎃🎃🎃
  • 115 Фатих Мехмед

    1 1 Отговор
    Най големото предателство го направи лески терориста и останалите чифути за да може управленската шаика сега и преди да тъне в охолство а народа да мре

    Коментиран от #116, #117

  • 116 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #115 от "Фатих Мехмед":

    Ти върни султана и ше рахатясаме.
  • 117 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #115 от "Фатих Мехмед":

    Теб ще те направиме велик везир.
  • 118 Усмивката

    1 1 Отговор
    Долу горе така стоят и нещата.Те на ни искат ,ние са натискаме.И тогава ни наричаха селски тарикати и сега.Изглежда с тия хора толкоз може да постигне държавата ни.
  • 119 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #71 от "гост":

    ти кво очакваш бе другарю?да стана като теб?едно днес друго утре в зависимост от опорките дето ти спускат от масква?плочата е една и съща щото истината е една и съща колкотo и вие да се опитвате да я скриете.
  • 120 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #75 от "гост":

    ами даи да направим.даже да направим наи-атрактивния за комунизма период 1970-1985 и сега 2005-2018.новооткрити производствени мощности и въоръжаване другарю не са символ на просперитет.за другото може да направим.демографията да речем е плачевна през соца като тенденция.увеличението на цигани и турци драстично именно в тези години.бедност каинска,здравеопазване никакво или много по-некачествено от сега,заетоста днес е по-висока от тогава ,щото тогава има скрита безработица.огромна част от щатните партиици както и репресионния апарат не произвеждат нищо,днес поне такива няма.аец козлодуи бе затворен правилно поради опасност ,заради допотопната изостаналост на въпросните блокове,никога в по света българския материял не е отценяван като водещ,особено през комунизма,тва е лъжа.през 1989 година бе кошара със стадо индианци дето като видяха свобода се оказаха като развързани кучета,така е и до днес.освен това другарю,процесите на десети ноември както и тези след това се дирижираха от същите другари дето ни управляваха и преди това,не е имало никакъв избор тогава нито при политици ,нито при бизнесмени нито при приватизация.всичко се извърши от бкп и структурите и дирижирани от кгб.затова и днес вече в европеиския съюз ние няма как да се оттървем от статуквото.същите бизнесмени,същите политици и същите интелектуалци с имена агент димитър,агент буда,агент сава и техните водещи офицери са на ключовите места в страната ни,а множеството избиратели са като теб,дето ч

    Коментиран от #122, #124

  • 121 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    освен това другарю,процесите на десети ноември както и тези след това се дирижираха от същите другари дето ни управляваха и преди това,не е имало никакъв избор тогава нито при политици ,нито при бизнесмени нито при приватизация.всичко се извърши от бкп и структурите и дирижирани от кгб.затова и днес вече в европеиския съюз ние няма как да се оттървем от статуквото.същите бизнесмени,същите политици и същите интелектуалци с имена агент димитър,агент буда,агент сава и техните водещи офицери са на ключовите места в страната ни,а множеството избиратели са като теб,дето чакат другаря путин и червената армия да доидат да ни освободят и да върнат славните години от около октомврииската революция.та с такива като вас такива ще ни са политиците и за напред,такива ще са ни и интелектуалците и бизнесмените,което ще води и мизерията след себе си.всеки дето е по-читав и занапред като ви види и ви чуе ще сбира багажа и ще се изнася на запад.та тва ни е уви орисията с тая масовка като теб.

    Коментиран от #127

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Вдигнете Знамената Високо

    1 1 Отговор

    До коментар #93 от "Овен":

    Стигнахме 9 милиона, щото бяха забранени абортите и бяха затворени границите! Проблема с обезлюдяването на селата започна още с изземването на животните и земята на селяните и насилствената им "колективизация" по съветски модел! Проблемът се усещаше най- остро в Странджа- Сакар, помните ли "младежката република" в този регион? Партията се опита да върне младите хора там, ама уви- как да върнеш обратно човек, научен на бял чаршаф и баня обратно в къшлите и егреците? Точно вие, комунистите сте виновни за началото на демографската криза, вкарахте многодетните селски семейства в градовете, натикахте ги в тесните панелки и им отнехте къщите на по 2-3 етажа в които са отглеждали по 5-6 деца! Накарайте майките да станат работнички, вместо да седят в къщите , да раждат деца и да ги гледат! Семейството с едно или две деца е плод на вашата политика "драги" комунисти! Унищожихте религията и християнските догми за морал и патриархално семейство и резултатът бе 😭 евен!

    Коментиран от #126

  • 124 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #120 от "стоян георгиев":

    "новооткрити производствени мощности и въоръжаване другарю не са символ на просперитет" затова ли закривахте и умишлено фалирахте? "демографията да речем е плачевна през соца като тенденция.увеличението на цигани и турци " Ами има данни бе, дай ги и кажи колко пари се наляха след 89-та в циганите за "интегрирането им" пари от антибългарската политика диктувана от запад и директно финансирана оттам. "здравеопазване никакво" затова ли затворихте стотици болници? Я ми кажи за кого е достъпно по-доброто здравеопазване сега? Затова ли затворихте и училищата, за да повишите образоваността на нацията? ...

    Коментиран от #130

  • 125 гост

    2 0 Отговор
    "заетоста днес е по-висока от тогава ,щото тогава има скрита безработица." Бойко ли ти каза рая велика мисъл? Те и магистралните по-Убави нали?! Ама нали знаеш и друга негова мисъл " ти си тъп и той е тъп, затова се разбирате" ... Е бате, има и хора за които почти всичко, което си написал е меко казано неразбрано. Може би защото все още България не е на 100% населена от дебили. Ама ти като един мисионер продължавай да образоваш нацията с откровените простотии и тези, които защитаваш. Имаш капацитета и упорството да увеличиш 80%, но надали в тоя живот ще успееш да се доближиш до 100...просто трябва да измрат съвременниците на периода за който пишеш и наследниците им, да да имаш шанса да наложиш простотията си. П.с. между другото ще направиш ли структурен анализ на заетостта тогава и сега, че ми е забавно да ти чета глупостите и измислиците?! Моля те, празници са все пак, трябва да е весело!

    Коментиран от #132

  • 126 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #123 от "Вдигнете Знамената Високо":

    Уффф...пак смърди...що ли?! Да нямаш развалени зъби? Приписваш тенденцията в демографията на развитите страни след световните войни на комунистите?! Ми тя е същата и при капиталистите бе? С други думи в целият свят, без бедните държави с мизерстващо население. Дори китайците успяха да си запазят населението последните 30 години относително константно. Сравни ги с Индия и може да разбереш за какво ти говоря, ама надали. Между другото виж и кога са строени повечето къщи по селата, особено в равнината, там където е имало препитание покрай ТКЗС-тата. Виж и останките от цеховете за преработка на продукцията. Теорията, която пробутваш има логика, но извън реалността и контекста на времето си е просто глупост. Вкарването на селяните в градовете и намаляването на раждаемостта е просто следствие от индустриализацията и техническият прогрес + допълнителна мотивация от създадени от комунистите условия. А религията просто не се понася много с образованието. Но пък си прав, че комунистите и в тази посока се погрижиха.

    Коментиран от #133

  • 127 темелко

    0 0 Отговор

    До коментар #121 от "стоян георгиев":

    Много добре стоиш със скудоумията си.
  • 128 632

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аршин":

    Ама наистина ли не разбираш разликата в това да станеш страна членка на Европейсксия съюз и да станеш република от червената кочина, или нарочно се правиш на отровен ?

    Коментиран от #129

  • 129 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #128 от "632":

    ... тоест между колония и сателит ли?! Оооо, има ГОЛЯМА разлика. Видима и осезаема!
  • 130 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #124 от "гост":

    аз нищо не съм закривал другарю,закриваше сина на наи-младия активен борец против фашизма познато в средите на бкп протеже на другаря добрев ,днес печалния николаи банев.тои закриваше.или тва си го пропуснал?акб форест беше прибрал боновите книжки на комунистите с надежда другаря банев да ви направи капиталисти!!!е другаря ви излъга и наряза за скраб поверените му от партията заводчета.в циганите нищо не е навирано другарю.циганите живеят в африканска мизерия,затова и се множат.тва е рефлекс на застрашения вид.всеки застрашен се размножава като луд.само ще ти задам един въпрос на тема здравеопазване на които чакам да ми отговориш конкретно.по статистика след падане на комунизма драстично се увеличи продължителността на живота в българия.що?нали нямаме достъпно здравеопазване нито добра храна нито пък достатъчно?що сега живеем по-дълго от тогава ,когато всички са били доволни и шасливи?само да вметна че преди комунизма българите живеем малко повече от гърците,а през комунизма те ни изпреварват с 10 години в дължината на живота си.та отговори що?
    веднага давам данни нси преброяванен eна населението при влизането в комунизма.българи 5,9 млн. турци 675 хиляди ,цигани 170 хиляди.при излизане от комунизма 1992 година българи 7.2 млн турци без изселените 800 хиляди и цигани 330 хиляди.източник преброяванията поместени в нси.от което се вижда че българие се увеличават с около 20% ,а циганите двоино ,турците с 40 %.данни от последното преброяване.циганите са оста
  • 131 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    веднага давам данни нси преброяване на населението при влизането в комунизма.българи 5,9 млн. турци 675 хиляди ,цигани 170 хиляди.при излизане от комунизма 1992 година българи 7.2 млн турци без изселените 800 хиляди и цигани 330 хиляди.източник преброяванията поместени в нси.от което се вижда че българие се увеличават с около 20% ,а циганите двоино ,турците с 40 %.данни от последното преброяване.циганите са останали колкото си бяха 330 хляди,турците са намаляли на 600 хиляди българите на 5,6 млн. демек българи и турци намалят през прехода по равно с около 20 %,а циганите не мърдат.статистиката я има може да я провериш .
  • 132 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #125 от "гост":

    само ми кажи през 1986 кво е произвеждал партииния секретар във вашето предприятие?кво е произвеждал милиционера по линия на дс и колко такива щата е имало в страната?днес реално безработни няма!!!!не работят само тези дето не им се бачка,напротив сега има недостиг на работници във всеки сектор,а ако решиш че квалификацията ти е по-висока и тук не отговаря заплащането имаш възможност да работиш където искаш по света.тва не ми го е казал боико аз обаче ти го казвам на теб да го знаеш и ти.магистралите също са много по-хубави от ония тогава ,просто щото тогава нямаше магистрали.имаше 60-70 км.високоскоростни пътища ,но далеч от името магистрала.та сега като няма кво да напишеш след като те засичам в плитките ти лъжи и почна с другите мантри на соцносталгика.ето ние сме много на моя акъл ,а тия като теб сте малко демек ние сме прави!!!!само че тук е заровено кучето братчет.зле сме щото именно вие сте много ,а ние малко.да речем в унгария или полша е обратното и затова се оправят.тук докато още обяснявате ква кола бил москвича и кво готино жилище панелката ще е така мизерия и дивотия.а боико не ми го набутваи на мен другарю.агент буда отдавна е програмиран от твоите кукловоди и тои е всичко друго но не и европеиски политик!
  • 133 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #126 от "гост":

    интересно що се опитваш да мислиш за икономика бе другарю?комунистите нищо не разбирате от икономика и никога не сте разбирали.викаш ткзс то било място на еволюция и прогрес,а процеса на идустриализация бил неумолим по пътя на негативната демография!!!!ами иди в гърция бе убавец или сърбия или македония.там е нямало ткзс иди да видиш села ,да видиш селяни.от ония червендалестите с челичените ръце ама млади с пълни дворове и пълни къщи с деца.само мини границата и гледаи.в северна гърция трудно ще видиш село под 3000 човека ,а е нямало ткзс.ауууу и кво?голям зор са видели тия гърци да го няма баи тошо да им направи с правешкия си акъл фабрики и комбинати.ужас.живи да ги ожалиш.и кога са строени къщите в гръцките или сръбските села бе другарю?без ткзс та и то не копторите у нащо село без кенефи и бани с една стая на един етаж,а къщи дето ти 1986 година не си можел да си представиш.с дограма с ламинати ,с вградени кухни с готини бани и тва на село!!!!представяш ли си!!!без ткзс!!!смях!останките дето ги има другарю не е трябвало въобще да се строят ама на такива срукторотърсачи като теб как да се обясни че с всеки тон произведена стомана в кремиковци българина е обеднявал да речем с 100 лева,щото тия заводи дето ги имаше в болшинството бяха на загуба.затова и държавата фалираше през 15 години.затова нямаше ток нищо че имахме егати мощностите.затова нямаше месо въпреки кравефермите и зарзават въпреки ткзс то.ама как да ти го обясня на теб ,дето както писах още
  • 134 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    ама как да ти го обясня на теб ,дето както писах още милееш по тaпицираната си каруца наречена москвич?и не на последно място.комунистите другарю прецакаха само българското село.затова ни се срина демографията.не турското ,не циганското ,а българското.само за това престъпление е достатъчно да бъдат изтребени като хлебарки.

    Коментиран от #135

  • 135 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #134 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, Стоенчо, то от теб нищо истинско и дълбокосмислено не се очаква, най-много плоска манипулация, базирана на псевдо факти, без да се навлиза в по-задълбочен анализ. Пак ще те питам: Колко предприятия, заводи и фабрики затриха комунистите след 44-та и колко капиталистите след 89-та. Колко километра пътища и жп-линии построиха комунистите за 20 години и колко капиталистите за последните 20? Колко училища, болници, казарми? Качество и период на експлоатация на пътищата сега? Шегуваш се! Относно друга ти теза за повишаването на продължителността на живота. Ми МНОГО плоско! 70-80 годишните са си изживели живота в комунизма бе. Може да се върнеш на сравнението си след 20-30 години, когато ясно ще си проличи съпоставката между двете поколения изцяло отгледани в двата строя, а не да правиш тъпи заключения без да са се изявили заложените в новото поколение проблеми на строя (примерно затлъстяването, стреса, раковите заболявания, понижената възрастова граница на инфарк и инсулт и т.н.). Така, население: по данни на НСИ почти 9 млн. 86-та, в момента сме малко над 7, КАТО забележи НСИ включва в 7-те млн. всички българи по адресна регистрация, БЕЗ ДА ОТЧИТА емигрантите, които трайно от години са в чужбина, но не са си отписали адресната регистрация тук?! Колко са българите в чужбина според НСИ и колко реално, а? Защо се говори за над 3 млн. българи в чужбина (цигани и турци в това число)? Нещо за застаряването на населението да кажеш, нещо за отрицателният при

    Коментиран от #136, #139, #141

  • 136 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #135 от "гост":

    ... нещо за отрицателният прираст? НСИ е инструмент на политиката. Подобрен вариант на платените социологически агенции. Базата на която се стъпва за прокарването на дадена политика. Как очакваш да ти дадат достоверни данни при условие, че политиката която НАЛАГАТ е увеличаване на възрастта за пенсиониране. Кой ще иска да внася осигуровки, ако знае, че вероятността да доживее пенсия статистически е малка? Сравнение с Гърция ли искаш? Ми виж къде се намира Гърция 70-те. и между другото Гърция вече продава острови за да финансира външната си задлъжнялост. Македония? Ти минавал ли си изобщо оттам, за да я сравняваш с България? Какви са според теб селските къщи строени след 50-та и какъв им е дялът в българското село? Даааа....нищо ново от теб. Посмях се малко с повърхностните ти "разсъждения"!
    BTW това, което се мъчиш да припишеш като успех на управлението на страната от влизането е ЕС, е просто тенденция характерна за целият свят.
    Малко интересни линкове:
    http://baricada.org/2018/05/30/arrears-bg/
    https://yurukov.net/blog/2015/radaemost-68-14/
    Между другото разгледай по-обстойно блогът на този човек

    Коментиран от #137, #138

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #135 от "гост":

    отговарям ти конкретно .след 1944 година се построиха огромно количество ненужни заводи и фабрики.те създаваха усещане на хора като теб за развитие ,но всъщност доведоха нацията ни до колапс.причните бяха много и се повтарят във всяка страна обхваната от този тип комунизъм.за теб е много добре че са построени заводи ,а за мен е точно обратното,щото въпросните заводи не са икономически изгодни и реално ненужни в огромната си част и вредят на икономиката и населението ни като цяло.освен това всички те работеха напълно неадекватно ,по отношение на създавания от тях продукт.в комунистическите заводи не се следеше нито качеството нито себестоиност ,нито нуждата от въпросната продукция.дано си прочел кво пиша щото иначе е безсмислено да те образовам !задаваш ми въпрос колко пътища построили комунистите за сметка на преди тях управляващите,колко училища ,болници и казарми построили?ами много.много повече от предишните,но я ти ми отговори на един въпрос,както аз отговарям на всички твои конкретно.та въпроса е :в коя страна в европа извън соца не се построиха ,пътища,училища,казарми?и дали там те бяха по-добри и повече от нашите?изключвам казармите !!!!плоско ама не е плоско другарю.през соца 40 години живота е с една продължителност и тя не се определя само от тези на 80 години ,а и от детската и младежката смъртност както и от смъртността на хора на средна възраст.жалко е че човек с такива плитки познания в темата казва че другите са плоски.тенденцията другарю се
  • 140 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    тенденцията другарю се обръща след падането на комунизма.което е безспорно.и отговора е щото сега хората от соца са запазени не е адекватен ,предвид че статистиката обхваща и смъртните случаи на хора във възрст извън 80 годишните.та явно нямаш отговор на въпроса,колкото и да е плоско тва дето питам!динамиката на развитие е още по-видна когато поставиш българия и гърция един до друг.там ясно се вижда тренда в гръцката продължителност на живота и в нашата.реално българската продължителност на живота дърпа след 1997 година .за дваисе години продължителността се е увеличила с 4 ри години .повече от два пъти от времето на соца.та плоски работи ама не за плоски хора.
  • 141 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #135 от "гост":

    нси било инструмент на политиката!!!я кажи през соца дали не е било инструмент на политиката,а убавец?демек намек за фалшификация към хубаво сега и реални резултати през соца ,а??само дето не пишеш с баба ти гинка!!!!статистиката у нас сега другарю е дублирана с независими статистики на наи-различни организации като почнеш от цру,минеш през гугъл и стигнеш до световната банка.та не ми прави тези намеци ,че сега лъжели ,а верните статистики били ония!!!!тва за осигуровките е пълен смях.и къде се намира гърция 70 те?има диктатура,но 1974 влиза в европеиската общност и за 10 години ни отвя като куцо пиле домат.бил съм в гърция 1986-87 година и гледах като нло.всеки магазин кореком.маика ми си купи едни пердета и рева от радост цял месец след като си ги сложи у нас.та там бяха гърците .без кремиковци и без комунистите да им правят пътища и казарми.гърция продавала острови!!!!!хахаха,хахахах,хохохо!!!и като българия продава да речем земеделски земи тва проблем ли е?или си мислиш ,че ако си купиш остров от гърция тои излиза от пределите на страната????смях!тва за задлъжнялостта е вярно ама и при тази си огромна задлъжнялост гърците не са като нас 1990 година с многото заводи и умрелите 10 млрд.дълг дето неможеше да обслужваме и се срути комунизма.не ти ли направи тогава впечатление как живков неможеше да обслужва едни пикливи 10 млрд.долара с уж многото си заводи и ткзс та и огромното си ,качествено население,а другарю?що бе?що неможеше да ги обслужва ,хаиде о
  • 142 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    не ти ли направи тогава впечатление как живков неможеше да обслужва едни пикливи 10 млрд.долара с уж многото си заводи и ткзс та и огромното си ,качествено население,а другарю?що бе?що неможеше да ги обслужва ,хаиде обясни!!!в македония съм минавал и въпреки воините кризите и изолацията,македонското село е много по-запазено от българското,като демография и като функции.тва се дължи на разрушителния ефект на ткзс тата върху българското село.къщите от 50 те години са неголям дял в българското село.основния дял са къщи от 60 те и 70 те години,но и те бяха коптори.основно без канализация ,без бани с кенефи в двора.за разлика от селските къщи в бивша югославия или гърция.и кво да им гледам на тия два линка.единия обяснява че в българия има мизерия и тя е траина.да това е безспорно и предвид материала ще се задържи .ние като наи-твърдоглави посткомунисти ще бъдем в мизерия наи-дълго от бившите соцдържави.втория линк не противоречи на писаното от мен, че демографията ни е силно нарушена от тоталното разбиване на българското село,разбиване извършено умишлено от комунистите .демогравския ни отрицателен прираст е свързан с липсата на переспектива за младите хора,а такава няма щото тук властват посткомунистите създали структури на системата мои човек,неадекватна за тези дето искат да се борят и успяват на свободния пазар.освен това може да прибавим и пълното безхаберие на българската държава към семеиствата .аз имам три деца и наи-добре знам кво ме подпомага странат
  • 143 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    аз имам три деца и наи-добре знам кво ме подпомага страната и как ме несърчава като многодетен родител.тва обаче другарю са функции на посткомунизма и докато не се оттървем от тях няма да имаме положителни резултати,а с масовка от такива като теб тва няма да стане скоро.

    Коментиран от #144

  • 144 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #143 от "стоян георгиев":

    А знаеш ли какво преференции си щял да имаш по отношение ипотечни и потребителски кредити последните години на социализма? Социална политика да си чувал, но насочена към многодетните, млади семейства, а социални помощи за "самотни" майки? Това е разликата, другарю! Затова няма да се оправим. Щото не виждаш проблема, а разултата. Щото грешно адресираш вината за състоянието на България към потърпевшите и палачите, а не към плановиците. А за заводите, производството и реализацията две неща ще ти кажа: като деца стояхме и брояхме влаковете и вагоните им, та на час минаваха 2,3 композиция с по 30-40 вагона (говоря ти за балканската линия) и второ сигурно и Детройт фалира щото заводите са били непотребни и са бълвали некачествени продукция без реализация.

    Коментиран от #146

  • 145 темелко

    0 0 Отговор
    Къде изчезна оня дървения философ стоян георгиев? Започна да ми липсва.
  • 146 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #144 от "гост":

    аз ти дадох данни за социалната политика на соца.за 45 години българите нарастват с 20 % ,турците с 40% циганите с 50%.тва е социалната политика на комунистие.без политика сега с турците намаляхме пропорционално ,дори те малко повече ,а циганите не са се увеличили абсолютно.сега и те масово ще намалеят предвид силното им изселване на запад.тва за влаковете е вярно другарю,но задавал ли си си въпроса като си ги броял що магазините бяха празни?питал ли си що няма дрехи,няма ток,няма обувки ,няма салам или месо ,а уж заводите бълват продукция и уж влаковете я возят?питал ли си се що на абитурентската ти снимка през соца поне четирима от десетимата от вашия клас сте с еднакви костюми?питал ли си се що въпреки огромното производство не си знаел кво е фреш или луканка ?и сега като няма толкова влакове ,пак питал ли си се що магазините са пълни и дори ти с мизерната си пенсиика може да си купиш всичко от тях?като се запиташ за тия работи и си отговориш тогава може да пишеш и на мен.щото аз конкретно отговарям на всичките ти въпроси ,а ти на моите не или пишеш лакърдии дето едно дете от пети клас няма да напише.като тва че сега продължителността на живота се вдигнала заради здравите хора останали от соца!!!!смях!

    Коментиран от #147, #148

  • 147 темелко

    1 0 Отговор

    До коментар #146 от "стоян георгиев":

    Я,другаря господин стоян георгиев се появи.Другарю Господине,продължавай и през Новата година да громиш комунизЪма с по голям хъс.Може да станеш още по смешен и забавен.
  • 148 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #146 от "стоян георгиев":

    Явно реотанът ти не може да стопли на какво се дължи, демографско сравнение българи/цигани/турци което си дал. Нека ти помогна! На скока в интелектуално ниво на масата българи, при относително константно ново на циганите. С други думи българинът просто е излязъл от средновековието на селото и е влязъл в индустриалният 20 век, а циганите ще са си там. Та да ти кажа и каква е била социалната политика спрямо младите семейства:
    за младо семейство се брой такова, в което поне единият е под 35 г. Ако на младо семейство, до 3 години след сключване на брак се роди дете, то държавата опрощава 30% от ипотечният кредит на жилището. Ако в рамките на следващите 3 години им се роди още едно дете - още 30%. Ако потретят държавата им опрощава ипотечният заем. В годините , в който съм бил ученик семействата масово имах по две деца. Правиш ли разлика между сега и тогава и към кого е насочена сегашната политика? Сега преференции са насочени основно към самотните майки, тоест основно циганките, за разлика от тогава, когато са били насочени към семействата, тоест българите. Затова по-горе ти написах, че от 89-та насам социалната политика, тоест държавни помощи и НПО финансирания са насочени против българите. Та в този ред на мисли да ни е честито първото родено бебе в България за 2019? Познай какво е? Искаш ли коз: Каквото бе и бебето на хилядолетието (първото за 2000) в България.
  • 149 гост

    0 0 Отговор
    "питал ли си що няма дрехи,няма ток,няма обувки ,няма салам или месо ,а уж заводите бълват продукция и уж влаковете я возят?питал ли си се що на абитурентската ти снимка през соца поне четирима от десетимата от вашия клас сте с еднакви костюми?питал ли си се що въпреки огромното производство не си знаел кво е фреш или луканка ?и сега като няма толкова влакове ,пак питал ли си се що магазините са пълни и дори ти с мизерната си пенсиика може да си купиш всичко от тях" ...хахаха... НЕ, НЕ СЕ ПИТАМ, шото знам какви глупости си написал, отново частично верни и полу-истини. Почти всичките съученици на балът ми бяхме с шити на шивач костюми ("custom made" дет се вика ;)), може би защото всеки си харесваше различен плат, а и телата на учениците тогава не бяха за мъжка мода. Недалновидност на комунизма беше, че нямаше продукти на пазара - ФАКТ, но за сметка на всичко останало. Ако бяха пренасочили малко от продукцията за чужбина за вътрешен пазар нямаше да има база за сравнение. Както и да е. Минало, което все помни по различен начин! Също както по различен начин вижда и настоящето.