22 Декември, 2018 10:45 5 918 10

Райчев: Точна диагноза на Доган, но предложението му е сензационно

  • райчев-
  • доган-
  • коментар-
  • социолог

Реформите са мъчителни и населението трудно ще ги приеме

Райчев: Точна диагноза на Доган, но предложението му е сензационно - 1
Снимка: БГНЕС

Доган направи много точна диагноза на политическата ситуация. Това каза в интервю за БНР социологът Андрей Райчев. „Първо, искам да кажа нещо близко до това, на което Корнелия Нинова реагира – диагнозата е много правилна и диагнозата на ситуацията в страната не е изведена от нашите си тука ежби, радости, мъки, конфликти и т.н., а е изведена от ситуацията в света”, допълва той.

Доган просто много правилно обръща внимание, че светът променя характера си пред очите ни и то не за добро. От отворен се превръща в затворен, от консенсуален в конфронтиращ.

Подкрепям това най-ценно нещо за мен в неговото изявление, че ние не трябва да умуваме, като умуваме за България, изхождайки само от нашето си вътрешно стопанство, а да гледаме много внимателно пренеприятните облаци, които се надигат в световен мащаб.

От там насетне той прави всъщност напълно правилния извод, че България би могла да се развива много по-бързо и че е в застой. Така е. Правителството, като всяко правителство, не искам да го упреквам, но то се занимава само с купуване на време. То не е в състояние да направи нито една смислена реформа.

„Реформите са мъчителни, населението много трудно ще ги приеме, но те са неизбежни, ако иска България да ускори хода си. В резултат сме се докарали да караме много бавно нагоре“, каза още той.

Райчев коментира и идеята за програмно правителство. „От тук насетне вече най-сензационната идея е програмно правителство. Може да ви изненадам, но аз мисля, че това не е реално предложение. Аз мисля, че това е учтивост. Същото съдържание може да се съобщи така: "Предсрочни избори и програмно правителство след тях". Доган прави специален пасаж, че всъщност "Ние ще помагаме на това правителство да оцелее".

Чисто и просто той не иска да бъде човекът, който чупи витрината, а мен ако питате, предполага падане на правителството след един от следващите два избора, а именно май или септември, и предварително готви добри отношения с ГЕРБ. Защо готви добри отношения с ГЕРБ? Куриозно? Защото той е единственият, който може да даде нещо на ГЕРБ.

Той държи нещо много важно за тях, а именно подкрепа за президентските избори.

Вие знаете, президентските избори в България почти без изключение, по-точно само с едно изключение, протичат общо взето по волята на ДПС. За когото гласува ДПС, той става президент.

Причината е, че България се поляризира, двата полюса са приблизително еднакви по големина и ДПС накланя везните. Така беше и при Желю Желев, така беше и при Петър Стоянов, и при Георги Първанов, само Росен Плевнелиев е изключение, като той победи със съвсем малко без подкрепата на ДПС.

По тази причина ДПС има един много важен коз, който на ГЕРБ много скоро ще им потрябва, а на лидера на ГЕРБ просто му трябва лично.

Допускам, че Бойко Борисов би се кандидатирал за президент. Това е една естествена кулминация на неговата политическа кариера, която, всъщност казвам, няма за кога да се отлага, ако ще става, ще става сега.

Това обаче е конфликт с Румен Радев и т.н, и т.н., и т.н., и ДПС тук много му трябва. В този смисъл ДПС има едно много ценно нещо в хамбара, така да се каже, да дава, в хубавия смисъл, политическия го говоря, и той опрян на това, може да поиска връщане на ДПС във властта. Връщането на ДПС във властта обаче е огромен проблем. Програмното правителство е единственият начин, по който ДПС да бъде във властта", завърши социологът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статистик

    12 2 Отговор
    Извънпарламентарните партии и тези които са вечно малцинство в парламента търсят начини да управляват.
    Не разбрах кое е сензационното на предложението. Червеният шаман Александър Райчев (собственик на нито е Галъп, нито е интернешънъл), се опитва да е в полза на себе си.
  • 2 Пища Хуфангел

    20 5 Отговор
    Този господин Райчев е мъж на Виза Недялкова членове на БКП сега пръви герберасти и демократи!
  • 3 Макето

    16 3 Отговор
    Как може да им давате ефир на такива хора като ДУГЪН и подобни сволачи ?
    Аз само питам?
    Паразитите ги интересува единствено бизнеса и лапането плюс гепенето, за това не искат избори.
    На следващите избори ще има голямо проветряване , едвали някой от тези озурпатори ще са в парламента.
    Тотално се изложиха с кражби, далавери, афери с тескерета и подобни кокошкарски мръсотийи.
    Всеки очаква други хора на власт , които не само да спрат грабежите , но и конфискация и вкарване в затвора на престъпниците .

    Коментиран от #9

  • 4 Guest

    12 4 Отговор
    Колегите Райчев и Стойчев: наблегнете в развитието на голфа по северното Черноморие. Така ползата от Вас ще е и за хората, и към бюджета
  • 5 KOREKTOR

    17 5 Отговор
    ДОГАНЪТ ПАК СЕ ЗАГРИЖИ ЗА СЛУГАТА СИ ТИКВОНИЙ И СЕ ЗАСТЪПИ ЗА НЕГО ЗАПОЧВАЙКИ ДА ГО СПАСЯВА ПАК.
  • 6 Премиер

    18 6 Отговор
    Този е най глупавият социолог на планетата.Един път каза в ефир че ще се откаже от професията си ако герб спечели.
  • 7 Venturа

    13 1 Отговор
    Тези социолози, политолози
    голями доктори бре, диагностицират на ляво и
    на дясно.Но грам не хващат
    болката народна да я излекуват.Платени серсеми.

    Коментиран от #8

  • 8 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Venturа":

    ТЕ НЕ!!!са лекари...ТЕ анализират СИТУАЦИЯТА....а тя се променя бързо...
  • 9 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Макето":

    МАКЕ!!!??Па що е то????
  • 10 Невидим

    0 0 Отговор
    Един тъпак анализира друг!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове