23 Декември, 2018 13:50 2 789 17

Станишев: Никой не може да ме скара с Елена Йончева

  • сергей станишев-
  • елена йончева

Станишев отговори на въпроси, свързани с протестите в Европа и предстоящите избори през май

ГЕРБ ми отправят "спасителни пояси", казват, че имат гражданска квота.

Така президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев се пошегува със спекулациите, че може да не намери място в листата на БСП за предстоящите през май избори за Европейски парламент.

Станишев бе гост в предаването "Денят с Георги Любенов" по БНТ.

Важно е лидерът на ПЕС да бъде в ЕП. Представете си лидерът на БСП да не е депутат, каза Станишев, обяснявайки защо мястото на президента на ПЕС е в Европарламента. И посочи координиращата роля между партиите и премиерите от семейството на левицата, която има президентът на ПЕС, за да бъдат постигани левите политики.

Това е инструмент, не е синекурна длъжност, бе изводът на президента на ПЕС.

Водещият Георги Любенов му припомни други "новини" - че евролистата на БСП ще води Елена Йончева.

"Да оставим спекулациите настрана! Ако някой си мисли, че може да скара Елена и мен, трудно ще го постигне", бе категоричен Сергей Станишев.

Запитан има ли ресурс кабинетът "Борисов 3", да изкара пълен мандат, Станишев каза: "Има един урок от всички протести. Стабилността не е достатъчна, трябва да има цели - икономически, социални, които да дават резултати на хората. Само това може да гарантира стабилност. Всичко останало е временно!"

И за предстоящата година обобщи: "Няма да скучаем!"

По-рано в разговора Станишев отговори на въпроси, свързани с протестите в Европа и предстоящите избори през май.

"Има две заплахи за Европа. Едната е разрушителният национализъм. Какво казва той? Ние ще ви защитим, като ви оградим, ще ви върнем в "доброто старо време", което всъщност никога не е съществувало.

Никаква ограда няма да ни предпази от бежанска вълна, ако има такава.

Другата заплаха е статуквото на Европейската народна партия (ЕНП). От 20 години ЕНП управлява ЕС. Те казват - всичко е наред, кризата е преодоляна, има икономически ръст. Но хората протестират, има огромен гняв. Жълтите жилетки не са само френско явление", каза Станишев.

Президентът на ПЕС отговори и на въпроси какъв е шансът Франс Тимерманс, кандидатът на ПЕС за шеф на Европейската комисия, да я оглави.

"Това е съвсем възможно и ще бъде голям успех, ако го постигнем. Очаквам в Дания и Финландия да спечелят социалистите до европейските избори. Може да имаме повече премиери. Но преговорите за това как ще изглежда бъдещата Европейска комисия ще започнат след евроизборите", каза Станишев.

Защо лицето на БСП и българската левица е различно в България, и в Европа по теми като Истанбулската конвенция и Пакта за стабилност, попита водещият.

"Ако конвенцията се казваше Цариградска, общественото отношение може би щеше да бъде по-различно. По-различно щеше да бъде и ако големите партии - ГЕРБ и БСП, се държаха отговорно, с достатъчно мъжественост и не се бяха поддали на една пропаганда от страна на крайната десница, националистите, които ни плашат с какво ли не.

Истината е, че този въпрос към момента в България не е на дневен ред, решен е от Конституционния съд.

Но не е решен друг въпрос - за насилието над жени. 30 жени, българки, през тази година са убити от своите съпрузи или партньори.

Тази година не говорихме за центрове за защита. Промените в законодателството също не са доведени докрай. Една година мина, нищо не е прието.

БСП се ангажира да прокара такова законодателство", отговори Станишев.

А по темата за миграцията изтъкна, че различните държави в ЕС имат различни интереси. "В наш интерес е Дъблинският регламент да бъде променен. Тук нашите интереси с Унгария се разминават. Унгария иска бежанците да остават там, където са влезли", посочи той.

Разговорът в студиото започна с теми по демографската политика.

"Демографската политика е една от темите, по които много се говори, но трябва да се обсъжда много по-системно. Ако търсим решение на проблема, за да ни има като нация, трябва сега да се разработят много взаимосвързани политики. Не само за майчинството, но и за образованието, за старта в живота на младите хора. Трябва сега да се инвестира, за да има резултати след 20 години", изтъкна той.

И по тази тема много се бият барабаните, но много малко се прави като сериозна политика, бе категоричен Станишев.

"Европа преживява една трансформация, светът се променя, Европа търси своето ново място. Брекзит е едно сериозно предизвикателство. Но наблюдавайки този процес - в какъв хаос се намира Великобритания, това е много добра застраховка срещу подобни идеи. Целият референдум там беше изграден върху лъжи", каза още Станишев.

"Нашият интерес като страна е да бъдем в ЕС, да отстояваме нашия интерес, да намираме балансите, да ни уважават. Но, ако сам не се уважаваш, ако нямаш самочувствие, никой няма да те уважава", продължи той.

И запитан за евроскептицизма, не скри, че и в България отношението към ЕС се променя. "Подкрепата за ЕС е от високата в Европа, но е спадаща, защото много от политиците се опитват да прехвърлят проблемите върху ЕС", каза той.

"Говори се за бюрократите в Брюксел. Най-силната институция в ЕС е Европейският съвет, където заседават премиерите. Там често надделява националният егоизъм", поясни Станишев.

"Европа е толкова крехък експеримент, уникален след толкова войни. Повече от 60 години живеем в мир. Затова заедно с проблемите като неравенството, не бива да се изхвърля и "бебето", заедно с "водата"", бе категоричен президентът на ПЕС.

Запитан ще напълнят ли несистемните играчи новият ЕП, той отговори: "Крайните националисти ще имат ръст, но ще бъдат в периферията на институциите и ЕП. Амбицията на социалистите е да бъдем в основата на широк алианс, заедно със зелените, по-левите, либералите.

Казах на конгреса на ПЕС, че ако искаме хората да ни повярват, трябва да признаем и нашите грешки. В годините, когато имахме 15 премиери не успехме националния социален модел да го прехвърлим върху целия ЕС.

А особено след кризата 2008 г. твърде много хора се почувстваха изолирани."

"Думата на следващата година е избор - всеки трябва да направи своя избор - за бъдещето на Европа, за бъдещето на България", обобщи разговорът в студиото на БНТ Сергей Станишев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отегчен

    18 1 Отговор
    На никой не му дреме дали си жив, само стой далеч от България.
  • 2 Преброяване на бесните язовци

    9 1 Отговор
    Освен Вигенин 👨‍❤️‍👨👨‍❤️‍💋‍👨
  • 3 Градивен

    11 1 Отговор
    Е вече патриотизмът и национализмът, Станишев! Пишкаш срещу вятъра .
  • 4 Българин

    11 3 Отговор
    Не ми дреме нито за теб, нито за Елена Йончева.
  • 5 Интернационализмът

    5 3 Отговор
    Се отлага, Станишев, Тръмп го каза! Има данни, че и други държавни ръководи са на това мнение. Защото не харесват германо- френски паразити!
  • 6 анонимен

    4 0 Отговор
    сподели на Бойко, че живите мъртви са там
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Как ще се скараш?

    6 0 Отговор
    Мъж и жена се карат, когато се обичат, а сдобряването, в в леглото. Явно сте различни, от ....
  • 9 Язе

    3 0 Отговор
    Аз знам един който може да скара всеки.
  • 10 “ Доброто старо време “

    3 0 Отговор
    Е ,съществувало ,столетия преди ,да се пръкнеш! 9
  • 11 Я пак си помисли

    4 0 Отговор
    А някой от многобройните ти секспартньори в еврогейския парламент, неможе ли...?
  • 12 Евробюрократите

    3 1 Отговор
    Ни взимат митническите сборове , при внос, като външна граница. След това ни връщат част от сумата, след като платят на станишевци огромни заплати. Англе тата били глупави, а ние умни? Да, ама не!
  • 13 писна ни

    0 2 Отговор
    от лъжовни надежди за по-добър живот в рамките на ЕС!Турция и Сърбия,като не са членове,сигурно лош стандарт на живот осигуряват на гражданите си.Вярно е,че правят опити да се асоциират,но по др.причини.Не икономически.Турция заради най-вече големия европазар.Капитала си е капитал и той търси преди всичко предсказуемост и печалба.Наскоро VW предпочете Турция пред нас да открие нов завод за 5000 раб. места.Още дълго ще сме най-бедните в този уж съюз!
  • 14 Обикновен Бг

    0 0 Отговор
    Този е най-приближената подлога на Сорос. Колко пъти само Сорос го е канил в Сащ !!!!!! Колко снимки има в нета как тази подлога му целува ръка. А И НАЙ-ВЕЧЕ, СОРОС МУ Е ОООООСНОВНИЯТ СПОНСОР.

    Коментиран от #15

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Обикновен Бг":

    Сергей Станишев е доносничил с псевдонима Московеца, а вербуването му е протоколирано на 11 декември 1987 г . от старши лейтенант Станимир Цветанов Сърбиновски.
  • 16 Патето Яки

    2 0 Отговор
    Ми доста мръвка има на кокала - депутат в ЕП.
    Дано Курнелия да го отсвири.
  • 17 хитеp

    1 0 Отговор
    Помня ленчето през 2005-6г. се подписваше Елена Йончева-Станишева явно много е държала да я наричат г-жа министерша като в криворазбраната цивилизация!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове