23 Декември, 2018 14:50 20 360 45

Тръмп наредил изтегляне от Сирия след въпрос на Ердоган

  • сирия-
  • въпрос-
  • изтегляне-
  • турция-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • реджеп ердоган-
  • ислямска държава

Американският президент не послушал съветниците си

Тръмп наредил изтегляне от Сирия след въпрос на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Доналд Тръмп импулсивно е наредил изтегляне на американските войски от Сирия след въпрос на турския президент Реджеп Ердоган, разкри AP, позовавайки се на пожелали анонимност официални лица от Анкара и Вашингтон.

Американският президент изненада целия свят, включително и своите съюзници, след като обяви, че американските войници вече нямат работа в Сирия и ще се приберат у дома. Това зароди опасения сред партньорите на САЩ, че в Сирия ще бъде създаден вакуум, който ще бъде запълнен от Иран и Русия. Оказва се, че въпрос на Ердоган е подтикнал Тръмп да вземе това импулсивно решение.

Заповедта на Тръмп е изненадала дори неговите съветници и военно обкръжение. По време на телефонен разговор Реджеп Ердоган е попитал Тръмп „Защо още сте тук?”, след като американският президент преди това заяви, че единствената причина за военно присъствие в Сирия е победа над джихадистката групировка „Ислямска държава”.

Ердоган е заявил на Тръмп, че Турция може да се справи с останалите в Сирия бойци на ДАЕШ. Докато Ердоган още е бил на линия, Тръмп е попитал съветника си Джон Болтън защо американски войници продължават да бъдат в Сирия, ако казаното от Ердоган е истина. Тръмп е получил информация от съветниците си, че „Ислямска държава” е запазила едва 1% от териториите си в Сирия. Близките до Тръмп го посъветвали да не изтегля войниците, защото победа над ДАЕШ не означава само териториална такава. Въпреки това Тръмп не ги е послушал и е наредил изтегляне. Очаква се в идните месеци турската армия да предприеме нова офанзива в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 преводача

    94 14 Отговор
    Въпросът беше: "Ще ми продадеш ли кюрдите за 3.5млрд?" И си стиснаха ръцете.
  • 2 5555

    78 27 Отговор
    Ердоган е наредил на Тръмп да си обира крушите.Жалки малки американци.Само местните поамериканчени еничари са на фронтовете във форумите.
  • 3 Аман от разбирачи

    44 15 Отговор
    А аз си помислих,че въпросът е бил : ИМАШ ЛИ ВАЗЕЛИН ???
  • 4 Mare Nostrum

    37 51 Отговор
    Дали в Кюрдистан или Гърция, αмериканците готвят капан на турците, както бяха направили и със Саддам. Той им казваше че ще влезе в Кувейт, те не казваха нищо, горкият смятал че е одобрен, влезе и го ... обесиха.
  • 5 844

    23 55 Отговор
    Жалък, малък комплексар, че си и миризлив, чирвен, трол на всичкото отгоре. И не се натискай да празнуваш Коледа с нормалните хора. Вие червените тролове празнувате с Московците.

    Коментиран от #7

  • 6 Щайнер

    17 21 Отговор
    Само сигани биха предпочели други сигани особено като се имат предвид ценностите им

    Коментиран от #42

  • 7 Психодиспансер

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "844":

    Заповядайте при нас за празниците
  • 8 Иванов

    14 34 Отговор
    Не Тръмп започна войната в Сирия и Украйна. Нормално е да иска да спре. Тези войни обаче бяха разпалени от САЩ и ако и да разбирам Тръмп като човек, изобщо не приемам такова поведение на американската държава. Смятам, че съюзниците, както и редовити американци с основание могат да му поискат импичмънт и да му наритат епилирания г*з сплескан. ФОСТАВКА ТРЪМПИ!!!
  • 9 500

    25 29 Отговор
    Само Ердо олей

    Коментиран от #12

  • 10 Ianek

    43 4 Отговор
    Погледнете какво представлява България в момента. Нищо друго не е важно.
  • 11 Щайнер

    60 39 Отговор
    Питам братята ми българи , какво толкова предпочитате тия турчоля бе , веднъж са били тука и са карали дедите ни да четат ,,курана,, никакво уважение ли нямате към изстрадалите ви предци и към себе си , българин подкрепящ тая напаст е предател

    Коментиран от #13, #28, #44

  • 12 Иванов

    13 39 Отговор

    До коментар #9 от "500":

    Нали сте се хванали с москалите? След 45 години ще сте една руска кочина, ако Исраел не ви видят сметката по бързата процедура, кюпеци джегалски!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Венцислав

    42 11 Отговор
    Нищо хубаво не ни чака.Най голямата религия са парите който ги няма или си дава задника или зад борда.Русофобите още вярват на клишета Лошото е че Турция винаги ще е фактор а ние на петела джуката
  • 15 българинБГ

    26 5 Отговор
    Много добре направи Д.Тръмп. Е, излъга че победи ИД(Даеш), ама, прощавам му това заради изтеглянето на американска войска. Дано да удържи на думата си.
    ............................................
  • 16 Тигъра

    17 20 Отговор
    Замисля ли се някой, какво ще стане, ако рязаните пак си пожелаят България!!!

    Коментиран от #19

  • 17 zonk

    25 7 Отговор
    Новината че има демонстрации срещу поскъпването на живота в Турция къде е?
  • 18 Вили

    15 5 Отговор
    Руснаците ли победиха ДАЕШ в Ирак и половината Сирия.
  • 19 Щайнер

    12 17 Отговор

    До коментар #16 от "Тигъра":

    Е какво ще стане , няма да има повече турция , да не мислиш че Европа ще ги гледа отстрани как шайка потъмнели правят каквото си искат , на бърза ръка ше им видят сметката

    Коментиран от #20

  • 20 Orthodox

    32 4 Отговор

    До коментар #19 от "Щайнер":

    Да не си правим илюзии - никой няма да си мръдне пръста в защита на България. Западът винаги е желаел да ни прати в историята, а лошото е, че и Русия е демотивирана да ни подкрепи след десетилетия плюене по нея и показване на средни пръсти от пишман-политиците ни, лизачи на щатски гъзове.

    Коментиран от #23

  • 21 Бойко Борисов

    19 29 Отговор
    Кам е възможно един народ който е бил 500 години под турско робство ей хора 500 години не 50 години 500 години и даси мислете честе българи българите изчезнаха до 9 коляно още орез първото столетие отам нататък всичкисте чисти турци само държавата формално се нарича българия и скоро 2023 година ердоган сия връща и нияма за какво дасе притесняеате защото сте турци българи не съществуват

    Коментиран от #24, #27

  • 22 Голем Нуй

    8 6 Отговор
    Тръмп прави икономий от всичко, налага санкции, трупа кинти, разработват нови оръжия, пазят ги в тайна, в Сирия вече няма кинти, само разходи за какво му е!? Рашките и турките да се харчат там и да обедняват още. Новите разработки на шесто поколение въоръжение са скъпи и изпитанията са скъпи, че всичко трябва да е секретно а не като руските надуват тръбата за всичко дори и за неща дето още не са ги тествали.
  • 23 Щайнер

    4 9 Отговор

    До коментар #20 от "Orthodox":

    А бе ни германците ни французите са толкова прости че да допуснат разни откачени в Европа бе , няма да го направят за нас а за тях самите то е достатъчно
  • 24 Щайнер

    19 14 Отговор

    До коментар #21 от "Бойко Борисов":

    Какви турци като повече от полувината османска войска са били европейци бе , турци не са съществували никога има ги отскоро , това за което говориш е по махалите филиповци , столипиново и т.н. е тва са турци , не ми трябва компютър за да им видя гените личат си отвънка

    Коментиран от #25, #35

  • 25 Софянеца

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Щайнер":

    Аз подавам молба за китайско тескере, всичко друго ще губи борбата за оцеляване.
    Вижте как навсякъде пробива китаеца???
    Тези хора са жилави и оцеляват във всички случаи, дори само хлебарки да ядат пак оцеляват.
    Тъй че аз зачеркнах всичките на балканите и в европа, фостатъчно е едно градче от октъг Шанхай и сме заминали по дяволите.
    И баба Ванга твърди моите думи, кой не вярва си е негов проблем.
    Аз виждам това че днес бях в китайски ресторант, ням думи .
    Хайди наздраве и на бавни хлътки .

    Коментиран от #26

  • 26 Щайнер

    16 6 Отговор

    До коментар #25 от "Софянеца":

    Не е лъжа , бих приел всякаква форма само да не са мургави мюсюлмани , тия са ужас на ужаса само като ги чуя и ме хваща скомината то смърди та се нетрае . Някои идиоти им подариха цивилизацията като им дадоха технологии и светска работа и така свикнаха че се започна едно надуване били сила били не знам си какво , и отвратителното им безочие и лицемерие да не признават това
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Той дядо ти

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Щайнер":

    Не е можел да чете, те го карали да чете Корана. Хахахаха
  • 29 Отиди във военният

    4 6 Отговор

    До коментар #27 от "Нане.":

    Музей в Едирне(не е включен в програмата на туроператорите ви по разбираеми причини). Там ще видиш български знамена 7 на брой.

    Коментиран от #33, #39

  • 30 все тая

    9 4 Отговор

    До коментар #27 от "Нане.":

    ей НАНЕ.
    Омразата ви кара да отричате фактите,
    ако е било за цел,я сметни за 500 години какво е могло да се направи?
    Колко знамена си могъл да изядеш?
    Просто се замисли малко,да завладяни са страни,но не с цел да се заличат народи.
    И последно,я кажи как България е успяла да има излаз на 3 морета?
    С мирни преговори?
  • 31 Не виждам нищо нередно

    2 4 Отговор
    Ердоган да заповядва на някой който е поставен там от Путин. Все едно е заповядал на Путин
  • 32 стоян георгиев

    4 9 Отговор
    тръмп явно е шизофреник или с някакво подобно заболяване.факт е че де що имаше около него се разбяга .сега целия екип дето бачкаше в сирия си подаде оставка.като почнеш от министъра минеш през преговарящите и стигнеш до анализаторите.да беше само сирия обаче с мед да го намажеш.ето успя да се скара тотално и в сената .спряха работа част от американските институции.сега е решил да гони шефа на държавния резерв,щото неможе да приеме краха на икономическата си политика,въпреки че всички читави икономисти му казваха до къде ще я докара .не знам сащ как избраха този идиот.тои е по- зле от нашия жорш ганчев дето навремето правеше смях в българската политика.там обаче хич не е смешно.

    Коментиран от #45

  • 33 Д'мин

    14 2 Отговор

    До коментар #29 от "Отиди във военният":

    Едно от пленените там знамена е на арменската рота от 12-та Лозенградска дружина, водена от обявения за национален герой в Армения Антраник Узунян, другите 6 са хайдушки и четнически знамена! Нямате нито едно бойно знаме пленено в бой на българска военна част!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 кво стана бе

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Zzz":

    нали вчера ти обеща че ще пишеш само на арабски, единственото правилно писание за турците премахнато от предателя Ататюрк?
  • 37 Катя Филипова

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Zzz":

    Шът бе гаджал проЗЗЗ-май си забравил "козият рог"....точа го в момента...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 падналия ангел

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Отиди във военният":

    "Първата и основна част са 46-те турски байрака, пленени през Балканската войни 1912-1913 г. Някои от знамената са дарени на частите от турската войска от джамии, други пък са дарени от войниците на джамии. Най-ценен трофей сред тях представлява знамето на отряда на Явер паша."
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Такаааа...

    0 2 Отговор
    Оттеглят се за да може Путин да навлезе в Сирия...и да спретнат на руснаците гаден капан...-американците и турците..ей тва ще стане накрая
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бялгарски турчин

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Щайнер":

    Има моменти в които се гордея с издигането на нашия съюзник турция. През миналата година нашия президент Ердоган се утвърди като политик от световна величина. Всички го уважават. Слушайте го внимателно. Нищо чудно, че Тръмп го е послушал.
  • 45 Ибрям

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Ердоган е мъдър държавник. Лека полека издигна Турция. Сега няма какво да спре аскера да влезе в Сирия и да овършее терористите. Те така и България пазят но вие сте заслепени от омраза и не ще го разберете