Last news in Fakti

23 Декември, 2018 18:24 10 822 35

Показаха смайващи кадри от метрото на бивша съветска република

  • метро-
  • транспорт-
  • съветска република-
  • узбекистан-
  • пътуване-
  • пътешествие-
  • смайващи-
  • впечатляващо

Уникални декорации и дизайн в метростанциите в Узбекистан впечатляват всеки, който ги види

Показаха смайващи кадри от метрото на бивша съветска република - 1
Снимки: Shutterstock

Рядък шанс да надникнат в метрото на столицата на една малко или много непозната азиатска държава може да се окаже достатъчна причина за туристите да започнат да я посещават по-често. Най-старото метро в Централна Азия е същинско скрито произведение на изкуството със своите декорирани перони, стъклени колони и бляскави тунели, които ще изненадат и най-претенциозните посетители, пише National Geographic, цитирани от pochivka.blitz.bg.

Трите метролинии в узбекистанската столица Ташкент са построени през 1977 година, като тогава са проектирани да служат и като бомбоубежища в случай на ядрена атака. Това наложило въвеждането на строги мерки за безопасност, които включвали забрана на гражданите да правят снимки. Този юли, обаче, забраната беше отменена и светът за първи път може да види невижданите произведения на изкуството, които се намират вътре.

Показаха смайващи кадри от метрото на бивша съветска република

Фотографът Амос Шапъл останал удивен от това, което видял в подземната железница на Ташкент. „Заради разнообразието има различни усещания за изкуство“, обяснява той. Съветските елементи се смесват със старинен ислямски дизайн. Ъгловатите форми и острите ръбове, изразяващи оживеността, величието и мощта на руската империя, срещат извитите линии и изкушаващите кобалтови и смарагдови нюанси на арабския стил.

Това впечатляващо съжителство на стилове произлиза от богатата история на страната и различните управления, които са заставали начело.

Показаха смайващи кадри от метрото на бивша съветска република

През първото хилядолетие след Христа Ташкент е един от най-големите градове по Пътя на коприната, значим разпределителен пункт за търговията от Източна Азия към Римската империя. Статутът на града на културен кръстопът е причината за неколкократни смени на режима на управление. Когато арабите завладели региона през 7-8 век, те въвели исляма, чието влияние продължило повече от хилядолетие. Но когато руснаците превзели града в края на 19 век, и когато болшвевиките завладели околните територии, страната преминава към по-светско управление, тъй като религиозните практики са забранени в СССР.

Като част от тази забрана много джамии и светилища са затворени, а духовните лица са били преследвани. По-късно голяма част от сградите, свързани с исляма, са сринати от мощно земетресение през 1966 година и така и не са възстановени.

Това стечение на историческите обстоятелства предопределя до голяма степен стила на изпълнение на метрото на Ташкент.

Показаха смайващи кадри от метрото на бивша съветска република

Макар че бетонните входове и обикновените парапети изглеждат непретенциозни, гледката вътре е зашеметяваща. Изработена от местни майстори, декорацията, направена от стъкло, керамика, пластмаса, мрамор, метал и алабастър, има свой собствен стил и мотиви. Няколко метростанции са преименувани след разпадането на Съветския съюз през 1991 година като част от процеса по премахването на следите от комунизма.

„Може би заради разстоянието от Москва и разстоянието от комунистическите бюрократи, във въздуха не е витаела до такава степен потискащата атмосфера на комунистическата пропаганда. Ставало дума по-скоро за величаене на народа, на Узбекистан, което е необичайно за такъв съветски проект, какъвто е метрото“, отбелязва фотографът.

В една от станциите с барелефа на величествена птица, над главата на която има остра арка в арабски стил, се отдава почит на 2200 години от съществуването на Ташкент. На спирка Пакстакор мозайка в небесно синьо показва облаци от памук, разцъфващи от оранжеви стебла, напомняйки за най-древното производство в страната. На друга станция величествени цветни пана от хоросан и емайл украсяват панелите от пода до тавана.

Показаха смайващи кадри от метрото на бивша съветска република

Станция Космонавтлар – вероятно най-известната в Ташкент, отбелязва най-големите научни постижения на страната. Там са изобразени известни космонавти с барелефи върху стени оцветени така, че да напомнят дълбините на космоса. За разлика от типичните остри черти на комунистическото изкуство, тези космонавти изглеждат замечтани, сякаш излезли от някоя приказка. Тук съветският материализъм се смесва с ислямското влияние, за да създаде уникален узбекистански стил.

Отмяната на забраната за снимане се възприема като символ на отхлабването на „желязната хватка“ на бившия президент Ислам Каримов. Правителството на настоящия президент Шавкат Мирзийоев, избран през 2016 година, се надява да подтикне останалата част от света да преоткрие културното богатство и интересната история на Узбекистан.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евродебил

    55 50 Отговор
    Красноречиви остатъци от съветското "робство".

    Коментиран от #5

  • 2 Кукуригу

    71 2 Отговор
    Браво
  • 3 висок

    29 50 Отговор
    Бил съм там, като заговоря на руски..... болшинството ме гледаха на кръв!!!

    Коментиран от #7, #17, #27, #34

  • 4 герберасти строители

    58 15 Отговор
    На Боко тунелите са най-хубави йе ;)
  • 5 Ttt

    13 50 Отговор

    До коментар #1 от "евродебил":

    То това е станало благодарение отделянето страната от ссср или русия!

    Коментиран от #8

  • 6 Putin

    10 26 Отговор
    Eto vijdate li tova Putin go postroi s dvete si ruce prez dalechnata 1977 godina
  • 7 Ттт

    15 50 Отговор

    До коментар #3 от "висок":

    А ти какво искаш, да ги почитат като нашите русофили? Ало заблудените, кажете една бивша соц държава да е читава и до ден днешен?

    Коментиран от #11, #13

  • 8 чукча

    52 7 Отговор

    До коментар #5 от "Ttt":

    Май ти си евродебила - "Трите метролинии в узбекистанската столица Ташкент са построени през 1977 година"

    Коментиран от #9

  • 9 Ттт

    14 38 Отговор

    До коментар #8 от "чукча":

    Тъпчо, за какво сЪ билили предназначени тези три лъча!
    Благодарение на отделянето са забогатели със своите ресурси, иначе всичко е ходило в кремълската хазна! Както и при всичките соц републики,рускидебил.

    Коментиран от #12, #21

  • 10 Тони

    60 8 Отговор
    Незнам защо плюете Русия но там не е така както си го представяте,наскоро бях с приятели в Екатеринбург и отидохме на дискотека и мога да ви кажа че такова нещо няма построено никъде в Европа , нещо уникално имаш чувството че си в някакъв извънземен свят и страшно много млади хора се забавляват страхотно

    Коментиран от #16

  • 11 познал

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ттт":

    Китай?

    Коментиран от #25

  • 12 чукча

    25 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ттт":

    Обяснява ти се като за олигофрен и пак не вдяваш. Не знам, за диагноза ли става дума, или за някаква нова, неизвестна мутация, в резултат на чалга, гмо-, дрога, ментета, медийни промивки, порно, разврат...

    Коментиран от #15, #23

  • 13 нисък

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ттт":

    Виетнам.
  • 14 пипи дългото чорапче

    24 6 Отговор
    Браво на строителите и архитектите.Ахтопол, забравих,било е при омразния СС СР. Дали го можем сега
  • 15 Дали

    6 28 Отговор

    До коментар #12 от "чукча":

    Я надуй на дядо Кавала и вземи млъкни, че ще го топна в дъщеря ти за 20 лева пиянде

    Коментиран от #18

  • 16 знам защо

    28 5 Отговор

    До коментар #10 от "Тони":

    Защото са зомбита на т.нар. "медии" на т.нар. "международна общност" и живеят в медийната матрица и изградена и с холивудска помощ. В тази матрица Русия е "Мордор", Путин е "зло джудже", руснаците са "ватници", "ушанки", "живеят в землянки", "технологично изостанали", Путин плаща да изберат президент на сащ, за Брекзит, за Каталуния, за протестите в Париж, за събарянето на Меркел, за ишиаса на Юнкер и заради американските бази в България...
  • 17 нормален

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "висок":

    Да не бъркаш руски с турски?
  • 18 чукча

    21 5 Отговор

    До коментар #15 от "Дали":

    Ясно - чиста проба "демократ". Толерантен, културен, аргументиран, цивилизован... С една дума, жална й майка на България. Украйна ще я настигнем и минем, по пътя за ада.
  • 19 Антикомунист

    7 12 Отговор
    Московските метростанции са по-хубави. Вярно, че СССР извади
    Узбекистан от феодализма, но комунизма да не е по-добър? Той е "затваряне в клетка"

    Коментиран от #20

  • 20 просто човек

    15 3 Отговор

    До коментар #19 от "Антикомунист":

    "Клетка" или джунгла, изберете сами. Ако сте идиот. Аз бих предпочел човешко, нормално общество.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 и се лее соросня

    25 9 Отговор
    Соросоидните тролчета преди да "сипвате" на Русия вижте метростанция "Арбатская" в Москва, метростанция "Адмиралтейская" в Санкт Петербург и т.н. сравнете ги с тези усвоени, пардон "построени" от любимия ви вожд от Банкя и пак коментирайте !

    Коментиран от #35

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 асс

    11 2 Отговор
    А ние какво имаме, само корупция и наглост с която завиждаме

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 асс

    7 1 Отговор
    А ние какво имаме само корупция и завист
  • 27 А БЕ

    8 20 Отговор

    До коментар #3 от "висок":

    Където и да отидеш и заговориш на руски всеки се прави , че несъществуваш ! Руските боклуци цял свят ги мразят !
  • 28 Ттт

    6 10 Отговор

    До коментар #24 от "асс":

    Тая корупция идва от Изтока, от твоята любима държава! От тамО идва, дори в соца това си беше нещо нормално,хорица! Да имаш “връзки” е клише на соца, комунисти мръсни!

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Алфа Ромео

    10 2 Отговор
    Много е красиво, гледал съм снимки и от Московското пак красота голяма. Гледах клипове от Москва със коледна украса ами то страхотна красота, богата украса, модерни сгради, нови блокове в кварталите санирани изпънати свежи, Кремъл, невероятна красота!
  • 31 Софянец

    4 1 Отговор
    В много държави има брошури преведени на Руски,особено по нашето черноморие
  • 32 11ап

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ттт":

    Всички открития на света идват от ИЗТОКА , всички световни злини тръгват от РИМ на ЗАПАД, та чак до??!

    Коментиран от #33

  • 33 ТУК ТРЯА ДА СА ДОБАВИ ЗА

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "11ап":

    ИЗРЯДНАТА ЧИСТОТА В МЕТРАТА НА ИЗТОК. В ЛОНДОН МЕТРОТО Е ПЪЪЪЛНА КОЧИНА А НЮ ЙОРКОСКОТО Е КЕНЕФ В КОЙТО ВЛИЙШ ЛИ НЕ ЗНАЙШ ДАЛИ ША ИЗЛЕИШ ЖИВ.А ПРОПО ТВА ВАЖИ ИЗА НОДЗЕМНАТА ЧАСТ ПАРИЖ ЛОНДОН МАЛЕЕЕЕЕЙЙЙ МРЪСОТИЯ СТАШНА.
  • 34 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "висок":

    Познавах българин, който е учил в Ташкент в някакво висше техническо училище, но не помня името нито на българина, нито на училището. Разказвал ми е обаче, че при разпада на СССР известно време никой не е знаел що за режим ще се установява тепърва, даже имало нещо като безвластие. А после се наложила евакуация с хеликоптери от покрива на висшето училище, защото тълпата скачала да ги трепе - били чужденци, основно руснаци... Иначе познавам доста узбеки сега, работят като чистачи предимно, имат добър руски, но знаете и що за хора са! Ромът си остава ром!
  • 35 но нейм

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "и се лее соросня":

    Е и какво като са такива??? И сто пъти по-хубави да са ,и с розова вода да ги мият ,какво от това...Пак ще пускат за лотария за "Зелена карта"...не за "Червена "...КАПИШ ??? ...