Last news in Fakti

26 Декември, 2018 11:00 3 440 17

Защо германците трупат дългове?

  • дългове-
  • евро-
  • германия-
  • трупат-
  • германци-
  • ес-
  • фалит

Близо 7 милиона германци живеят на ръба на фалита

Защо германците трупат дългове? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

6,9 милиона германски граждани живеят над възможностите си и харчат повече, отколкото заработват. Такива се плашещите цифри, които публикува германската инкасо служба Creditreform. Не бива обаче да ги наричаме фалирали длъжници. Това право има само съдът, който всяка година обявява най-малко 100 000 граждани в несъстоятелност. Те живеят на ръба на фалита. Защо германците, които се известни с това, че трудно поемат финансови рискове и са прочути със своята пестеливост, изведнъж започнаха да живеят над възможностите си и затънаха до уши в дългове! По данни на Creditreform общите дългове в Германия възлизат на 209 милиарда евро.

Разточителната младеж

Една от основните причини за затъването в дългове е загубата на работа, въпреки че през последните години безработицата в Германия намалява. След другите причини експертите посочват тежките заболявания, разводите и високите потребителски разходи - за нов автомобил, облекло, битова техника, мобилни телефони и т.н. Най-често младежите затъват в дългове, благодарение на такива необмислени разходи. 1, 66 милиона от длъжниците в Германия са млади хора под 30 годишна възраст. А във възрастовата категория над 70 години техният дял е десет пъти по-малък.

Тези пропорции са разбираеми. Но защо сред т. нар. "хронични длъжници" има хора с доходи над средното равнище? Те са почти два милиона. Подобно развитие би трябвало да се очаква по-скоро сред хората с ниски доходи. Всъщност в това има определена логика, ако разберем какво точно означава понятието "да затънеш в дългове". По данни на Бундесбанк, повече от половината длъжници имат дългове под 20 000 евро. Много често това се неплатени сметки за комунални услуги и забавяне на вноските по кредитите. Между другото комуналните услуги често са предмет на съдебни спорове. Така че въпросът кой на кого и какво дължи е открит.

Собствениците на жилища

Едва ли не всички германци теглят заеми. И в това няма нищо лошо. Нали кредитите са двигател на търговията. Експертите установяват два вида заеми, които докарват гражданите до ръба на фалита - ипотечните кредити и финансирането на преразхода по текущата сметка. Обикновено ипотечните кредити се изплащат в продължение на десетки години и през цялото това време собственикът на жилище се води за длъжник. Статистиката обаче не отчита факта, че той се явява собственик на жилищна площ, която с течение на времето повишава своята цена. Именно с това се обяснява и големия брой длъжници сред хората с високи доходи. Те също охотно вземат заеми за покупката на недвижими имоти, защото понастоящем ипотечните кредити са много евтини. Ако обаче доходите намалеят, може да настъпи просрочване на плащанията. Банките кредитират и него, но със значително по-високи лихви.

Сега няколко думи за преразхода по текущата смета. Германските банки охотно отпускат такава кредитна линия. Тоест, вие можете да теглите от банковата си сметка повече пари от наличните в текущата ви сметка. Или с други думи да влизате "на минус", който обаче трябва да погасите навреме. Банките принципно не бързат с погасяването, защото преразходът по текущата сметка е скъпо удоволствие. Годишните лихви тук са между 10 и 12 процента. Това е значително повече от обикновения потребителски заем в Германия, но много хора смятат, че е по-добре да влязат "на минус" за покупката на нов смартфон, отколкото да вземат потеребителски заем за дълъг период от време. Експертите обаче предупреждават, че скъпо струващото кредитиране на преразхода по текущата сметка може да се окаже първа стъпка към бъдещата планина от дългове.

"Хроничните" длъжници

Това разбира се е много условно, защото от общо 6,9 милиона "хронични" длъжници, малко повече от 4 милиона се изправят пред съда, който изисква от тях изплащане на дълговете. Останалите в края на краищата погасяват своите задължения. За тази цел съществуват много специализирани финансови консултации, които са безплатни. Консултантите показват на гражданите как да овладеят финансовия хаос и как да се договарят с кредиторите. Ако финансовата ситуация е съвсем безнадеждна, всеки гражданин може да обяви несъстоятелност при определени условия. Процедурата за частния фалит е ограничена във времето. Максимум след 6 години човек се счита за освободен от всякакви дългове и може отново да започне своя финансов живот от нула. Почти 100 000 германски граждани всяка година обявяват личен фалит. Сред тях има и известни личности като певицата Мишел, бившият вратар на националния отбор Айке Имел, киноактрисата Ингрид Щегер и други. Борис Бекер също беше обявен за несъстоятелен длъжник от британски съд. Той обаче оспорва решението. А дълговете така и не изплати...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Карачанака

    11 1 Отговор
    И на германците им се обадя майката.......
  • 3 парлак

    24 4 Отговор
    Нема начин да не огладнеят,щом хранят ориенталски иждивенци...
  • 4 патриотъ

    19 3 Отговор
    Германците затъват,защото хранят арабелите и само това е причината!Не разказвайте приказки за деца на възрастните!И да благодарят за това на баба Меркел!
  • 5 Гост

    19 5 Отговор
    Возят се във влака българин и германец.
    Българинът се обръща към грманеца:
    -Дойч?
    Германецът:
    -Я,я
    Българинът:
    -Мамата ви разкатаха руснаците!
    Германецът:
    -Вас,вас?!?
    Българинът:
    -Нас после ни я разкатаха.
  • 6 Bubbles

    11 5 Отговор
    Защото германците са пе*****ти мързеливи затова.
    Работата им я вършат все хора от азия и източна Европа, а държавата им плаща всичко включително и ремонтите на къщите им.
    Те затова всички цигани се стремят към Германия, щото там получиш ли гражданство не плащаш вече почни за нищо.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Bubbles":

    Ти би ли си там? Защото аз съм живял и нищо не ми е платила държавата, освен че предоставя идеална инфраструктура, транспорт, здравеопазване и защитава правата на всеки отделен гражданин. Ама ей така пари срещу гражданство или ремонти няма. Имат добра социална политика, която осигурява на самотни майки квартира, пералня и т.н., имат си стандарт колко квадрата се пада на всеки живущ в жилището и др. Но дават 450евро социални помощи, което е крайно недостатъчно за страна с минимална заплата от 1250евро. Представи си го у нас: дават ти 150лв и ти ще си доволен ли и да стоиш без работа? Това са ти пари за храна и дрехи, за да не помисляш за криминални дейности, не е да ти осигури чуден живот.

    Коментиран от #10, #13

  • 8 Ниска

    12 2 Отговор
    Финансова култура, у младите германци! При нас случаят е същият плюс голямата бедност! Кредитна карта? Бърз кредит, или голям кредит? Да, бе да! За балъци
  • 9 СссереМ

    4 2 Отговор
    още малко от наще хубави ромчета имат нужда, и ще затънат в батака яко,абе да махънат границите свободно да си ходим до германия, па наще ще им кажат какво бива
  • 10 Bubbles

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Аз лично съм бил малко там, живея във Франция, НО имам приятели които живеят там вече доста дълго време и те казват че съседите им се чудят понеже сами си плащали ремонтите по къщата, а на всички останали държавата им поема тези а и не само тези разходи.
  • 11 Истината

    6 0 Отговор
    Да плащат им за ремонта друг път...кредити много даже системата го подкрепя...ако купиш къща в кеш ти праскат един данък затова и богати купуват къщи с кредит..отделно колко турци са с големи автомобили пак на кредит ..а пък ДВ е продажна медия и никога няма да напише как източват турци и всякакви други социалната система
  • 12 отчаян от живота в бьлгария

    8 0 Отговор
    дабе токато гледам сите бьлгари дето работят там още неса си дошли ,пьлни глупости се говорят те ще се оправят германците не ги мислете защото иматсилна нация и икономика ние тука няма дасе оправиме ощо 30 години и все по затьваме, вече се замислям да си стягам куфарите и аз, щото тука това положение се нетьрпи ,или трябва да се оправя на някьде или да избуши наи накрая, както в трьгнало тая дьржава за в бьдеще ще царуват цигани и евреи и ще стане циганска дьржава жалко ще бьде за старите хора и бедните пенсионери
  • 13 отчаян от живота в бьлгария

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    само мьрзеливите не са доволни, аз познавам доста хора които работят там иси изкарват добри доходи, ти да не си бил на социални помощи та квичиш не биен, знаеш ли колко ги има там такива, само и само да живее в германия, на социални помощи , там като ги видат такива дето парадират с хубава кола или схубав живот щ щото само да ползва привилегии го исхвьрлят моментално на улицата
  • 14 Диди

    8 0 Отговор
    Факт е че в Германия никой не гладува и мръзне, защото е социална държава.Работа има за всеки,стига същият да изяви желание да работи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.