Last news in Fakti

26 Декември, 2018 16:00 5 085 23

Защо черногорци получават повече от нас?

  • юрий борисов-
  • черна гора-
  • черногорци

БВП на глава от населението в Черна гора е с $277 по-нисък от нашия, а брутната средна заплата – със $186 по-висока

Защо черногорци получават повече от нас? - 1
Снимка: 24 май
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес медиите ни дават актуална съпоставка между доходите в страните от Балканския полуостров (1). Отново прави впечатление, че в страни с по-малък (или колкото нашия) БВП на глава от населението (по официален обменен курс, а не по паритет на покупателната способност) доходите на населението са чувствително по-високи.

Ще дам пример с Черна гора. Там БВП на човек е 7 791 щ.д., а средната брутна заплата е 766 евро. В България числата са съответно – 8068 щ.д. и 580 щ.д. Видно е, че БВП на глава от населението в Черна гора е с 277 щ.д. по-нисък от нашия, а брутната средна заплата – със 186 щ.д. по-висока. Това е много сериозна разлика – цели 32%.

Простичко казано – черногорци произвеждат по-малко от нас, но тяхната СРЗ е с една трета по-висока.Защо?

Можем да търсим причината в по-добрата демографска структура на Черна гора. Там населението над 65 години е 15%, а в България е 20%. У нас явно трябва да се заделят повече пари за пенсии, това влияе върху възможностите на държавата за заплати в обществения сектор, а това влече и задържане на заплатите в частния. Демографските разлики обаче ми се струва, че не са толкова големи, за да могат да обяснят такава разлика в съвкупните заплати.

По-вероятно е у нас съвкупният капитал в сравнение с черногорския да прибира значително по-голям процент от принадената стойност от съвкупната заплата. Казано по-ясно – експлоатацията на наемния труд в България да е много по-голяма отколкото тази в Черна гора.

Това обаче е хипотеза и тя трябва да се доказва. У нас по-този въпрос няма изследвания, не се правят изчисления. Във Франция например има научен институт, който следи взаимоотношенията „капитал – труд“ десетилетия наред и е лесно да се проследяват тенденциите. Те, както се досещаме, са в ущърб на труда. Изследването на този проблем най-приляга на синдикатите, но не съм сигурен, че те имат капацитет за това. Приляга и на парламентарната опозиция, защото тя, макар и трудно, с повече шум, може да принуди държавата с нейния експертен потенциал да се заеме със съответните сметки. Големият въпрос тук е дали тази опозиция се интересува от този проблем.

Хипотезата за по-голямата експлоатация в България в сравнение с тази в Черна гора има един основен недостатък. Все сме балканци. Едва ли в Черна гора наемният труд е успял да се пребори за по-добро отношение към себе си. Ако сравняваме България и Австрия например, ние съпоставяме освен днешни числа, но и разлики в манталитет, традиции, борбеност и прочие, трупани в продължение на столетия. А ние с черногорците сме си братя отвсякъде. Тогава?

Автор: Юрий Борисов, "24 май"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    8 80 Отговор
    Ами тук средната заплата на работливите и образовани българи е над 1000 евро,друг е въросът с търтеите и петоколонниците,общо взето пълен фейк.

    Коментиран от #20

  • 2 волен сидеров

    59 3 Отговор
    чорбаджиите изедници-там търсете причината-сиреч -работодателите ни.българи юнаци
  • 3 gos

    12 5 Отговор
    kitaiskite firmi sa tam i v albania bodema na ikonomikite im e ogromen
  • 4 ар146

    70 3 Отговор
    Много искам да разбера ,къде в България се получават заплати над 1000 евро.Аз мисля ,че съм образован/имам 30 годишен стаж в машиностроенето като конструктор и технолог,работя със solid edge,autocad,solid works/но не мога да си намеря работа за над 500 евро.Моля преди да напишете някоя глупост ,малко да помислите.За пояснение става въпрос за Велико търново.

    Коментиран от #11, #15, #17

  • 5 гост

    60 1 Отговор
    У нас има феномен: получаваш 400лв, а харчиш 800лв. В същото време плащаш данъци и ти дават помощи за деца, а никой не пита как си позволяваш да караш мерцедес при положение, че се осигуряваш на минималната заплата. НАП не се интересува за това как една фирма оцелява след като работниците са й на 4ч. и на минимална заплата. Повечето взаимоотношения са измамни, а директори и собственици на фирми не желаят да инвестират в хората, вместо това инвестират в нови и скъпи коли, почивки и лукс, а рабтниците им трябва да са доволни, че имат работа. Това е масовата теза.
  • 6 Насрудин ходжа

    30 5 Отговор
    ,Защото тук е пълно със самотни майки, които опоскват социалната система. Затова.
  • 7 среднощен

    17 0 Отговор
    Темата е много сериозна..!! От коментарите до тук, може би без #5, няма опит за логично обяснение. Отговорът е в съотношението на възнагражденията в "сивия сектор" и "прозрачния" според официалната статистика..!? В България "успоредната реалност" в пазара на труда е в по-големи размери от Черна гора!!
  • 8 опааа

    27 1 Отговор
    Отговорът на въпроса ЗАЩО е КО-РУП-ЦИ-Я .Просто там крадат по-малко.
  • 9 БАРС

    4 14 Отговор
    Това не е вярно може да има там някои други да вземат повече може би в строителството но тия журноля като пишат нека да знаят че цяла запъдна европа е пълна с гастърбайтери от бившата Югославия именно тия хора си строят къщти вили и те плащтат на работниците в строителството такива пари и то без да им плащтат за пенсии или пък данъци .Моля журналистите не лъжете живея на запъд имного добре ги познавам тия хора.Черна гора да сте чули нещто да е известна с производство с нищто освен някъкъв туризъм.
  • 10 1234

    23 4 Отговор
    Там няма герб допс дост нпота и сорос
  • 11 СссереМ

    2 33 Отговор

    До коментар #4 от "ар146":

    В която и фирма в София или Пловдив започваш,старта е 1500 нето,никой не работи за по малко,стига сте се правили ва шушумиги,коментар 5 го каза най точно.

    Коментиран от #13, #19, #23

  • 12 Икономист

    10 0 Отговор
    Човека написал статията е прав. Винаги стои въпроса от 1000$ печалба колко отиват за капитала (чорбаджията) и колко за труда (работника). В България очевидно малко повече отиват у чорбаджията отколкото в Черна гора. Има и още една ВАЖНА подробност! Понеже съм бил там - малко повече хора там са предприемачи тип малък бизнес заради туризма и "си плащат" малко по-висока заплата. Но и безработицата е по-висока, което не се споделя в статията като параметър
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 huha

    16 1 Отговор
    Щот си нямат Боко-"стабиността"... дет ни пожелава да сме смирени!
  • 15 Руснак

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "ар146":

    Щом си написал Търново с малка буква, 500 са ти много.
  • 16 Вито

    3 0 Отговор
    Каквото и да пишат целия балкански регион реално е зле а на измислени статистики е по добре даже от Германия и Швейцария.
  • 17 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "ар146":

    Това е таван на заплатата когато ти си работник в провинцията, съгласен съм. Имаш ли езикови умения да общуваш с чуждестранни клиенти може да започнеш в някоя софийска фирма и скоро да взимаш тройна заплата със същите си технически умения. Всеки в провинцията се опитва да те клати, а Велико Търново е подигравка с логиката: макар и голям град там заплатите са ниски, а разходите високи. Живял съм там години наред и го знам, също така там шефът ти например ти обещава повишение като на края на годината ти като старателен счетоводител взимаш не 600, а 650лв, докато той си купува нова Тесла, а на сина си купува нов мотор за над 30х.лв. Така разбират бизнеса търновските, а и повечето, бизнесмени. Той знае, че ще напуснеш, знае, че ще остане без важен кадър, но няма да ти увеличи заплатата, макар и да знае, че ще те загуби. Теслата му е по-важна инвестиция отколкото хората му, това е сбърканото, което в София е по-добре.
  • 18 СтарТИРаджия

    2 1 Отговор
    Тва със заплатата в БГ е най-голямата утопия и фалш на новото време. Масово действителните суми са поне 2 пъти по-големи от официално осигурителните. Специално във водещите големи градове и райони! Да не говорим, че при самоосигуряващите се разликите на моменти са "космически". Всичко се прави в услуга на едрия бизнес и капитал (домусчиеви фирми, миньови фирми, златеви, лидъли, кауфланди, либхери и др.) да пълни гушката от яки печалби - що да плаща осигуровки, като редовно спуснатия рушвет държи праговете ниски. Че и десятък накрая?! От държавата с най-добри пожелания! 'Ай най-накрая да премахнем простотията минимална работна заплата. Да я ползваме само като статистика. Да въведем мин. зплащане от 10 лв/час!!! Да въведем и диференциран данък печалба. Да видите как нещата бързо-бързо ша си дойдат на мястото!
  • 19 Густо Майна

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    В София - може би. В Пловдив - хилядарка бруто е таван за мъж, 800 кинта за жена. И то за хора с опит в различните браншове. Говоря за средно и ср. спец. образованите. Висшисти на ръководна длъжност могат мъжете да го дотикат до 1.5 к. Жените - хилядарка макс!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гого

    0 0 Отговор
    Отговора е прост у нас корупцията картелите и монопола са на почит а балона за велият икономически растеж се спука отдавна. Отварянето на търговски вериги молове и строителни сгради не води до ръст на икономиката.
  • 22 чиче

    1 0 Отговор
    Немат 3 милиона цигане с помощи и детски
  • 23 Грозна инсинуация

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "СссереМ":

    Виж панелките, виж 20г таралясници, виж стоките в магазина 13то качество, виж спестяванията 90% до 1000лв. Стига лъга...