26 Декември, 2018 19:29 2 745 54

Мустафа Карадайъ: Патриотите сме ние

  • мустафа карадайъ-
  • тюркян чешма

Ние имаме отговорност към Родината си и сме длъжни да направим своя избор, каза Карадайъ

"Днес сме по-единни, по-сплотени и много повече от миналата година”, с тези думи се обърна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ към хилядите членове и симпатизанти на ДПС, събрали се на възпоменаталния митинг пред паметника на "Тюркян Чешма" за да отдадат почит на жертвите от трагичните събития на т. нар „възродителен процес„ през 1984 г. в кирковското село Могиляне.

„Само да знаете как изглежда тази картина от тук! Тук виждам цяла България, хора от всички региони на страната. По-различна картина от миналата година, когато имаше едни хора, които не знаеха къде им е мястото. Тогава казахме - Тези, които работят срещу нашето единство не са наши приятели, а врагове. Каквито и опити да правят да ни разделят, ние казахме още тогава-трудно ще е, тежко, но това е поредното ни изпитание. Длъжни сме да бъдем горди и достойни депесари, да преодолеем и това. И то премина, и сега виждаме площада.

Това знаме не е само един метър плат, то е изтъкано с душите на нашите жертви, с тъгата и болката на героите и репресираните.

Това знаме ще се вее още дълго време, защото е флагът на свободата, мира и единството”, изрече от трибуната Мустафа Карадайъ.

Да помогнем да се върнат заблудените под знамето на свободата и толерантността. Това е биографията на ДПС, тя не трябва да се забравя, за да не се повтарят онези събития от тоталитарния режим.

В своята емоционална реч Карадайъ бе категоричен „Онази власт ни обедини в мъката, в болката в страданието. Ние бяхме обединени , а това обединение се нарича ДПС“

Тогава в Северна България се създаде една нелегална организация и знаете кой я ръководи-д-р Ахмед Доган. Тя бе разкрита, хората бяха по затворите, но и от там се организираха мирните протести, които докараха демокрацията в Родината ни. Тези протести нас ни обединиха в ДПС. Всякакви експерименти се правиха, като инструменти в нечии ръце, които искаха да ни разделят. Но нашата основа са нашите жертви, нашите герои, нашите страдания. И никой не може да разбута тази основа.

„Днес председателят на комисията по правата на човека каза, че такива събития не е имало, че хората са се самонаранявали. Има една история в учебниците, друга в архивите и трета-в нашите души и ние я знаем. Затова трябва да говорим, за да знаят идните поколения, за да не се повторят тези събития. Това е нашата биография, нашата история. Картината тук говори, Тюркян говори”, посочи Карадайъ.

Той отбеляза и за съществуващата криза на толерантността в България и Европа и опитите за ксенофобия разделение и противопоставяне. Той призова всеки един да направи своя личен избор и да участва на предстоящите избори през 2019 г, защото в „демокрацията изборът се прави чрез избори“

Местните са далеч, но преди това са изборите за Европейски парламент. Те са много важни за ДПС, за България, за Европейския съюз. Ако в Европа днес се отчита криза на толерантността, то тук ние я понасяме всеки ден. В управлението има националисти, които Европа нарича фашисти.

Патриотите сме ние!

Ние имаме отговорност към Родината си и сме длъжни да направим своя избор, България да направи своя избор, ЕС да направи своя избор. Затова, да бъдем активни и да заемем полагащото ни се достойно място!”, завърши речта си Мустафа Карадайъ.

От трибуната на митинга народният представител от турския меджлис Юксел Йозкан изказа благодарности към почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и заяви, че ДПС е в основата на борбата за правата и свободите в България. Искам да благодаря на всички създатели на Движението за права и свободи, като най-първо искам да благодаря на Ахмед Доган. Искам да благодаря на всички структури на ДПС и Младежко ДПС, че се борят за мира на всички граждани на България.

Цялото ръководство на ДПС, водено от председателя на Движението Мустафа Карадайъ, поднесоха венци и цветя на Тюркян чешма. На възпонателния митинг присъстваха още зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис, членът на ЦОБ Ердинч Хайрула и Станислав Анастасов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов, народните представители Адлен Шевкед, Ерол Мехмед, Танер Али, Имрен Мехмедова, Елхан Кълков, д-р Джевдет Чакъров, Ихсан Хаккъ, д-р Хасан Адемов, Сергей Кичиков, Джейхан Ибрямов и Бюрхан Абазов, евродепутатът Неджми Али, евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк, областният председател на ДПС Кърджали Изет Шабан, областни председатели на ДПС от цялата страна, общински председатели и общински кметове на ДПС, главния мюфтия на Р България Мустафа Хаджи, районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, бившия главен мюфтия на България Фикри Сали, Фахри Ватансевер-представител на ДПС за Истанбул-Р Турция, Лютфи Йизгюр-представител на ДПС за район Мармара-Р Турция, Гюнер Четин-представител на ДПС за район Тракия-Р Турция, Исмаил Ватансевер-представител на ДПС за Измир-Р Турция, Хюсеин Карамолла-един от основателите на ДПС, народните представители от Републиканската народна партия (CHP)-Турция Кямил Окяй Съндър и Юксел Йозкан, кметът на Черкезкьой Вахап Акай, представители на изселнически организации от Истанбул, Бурса и Измир и членове и симпатизанти на ДПС от цялата страна.

По-късно в центъра на Момчилград се проведе възпоменатален митинг и бяха поднесе венци и цветя пред плочата в памет на жертвите на т. нар „възродителен процес“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъп

    48 10 Отговор
    Партиоти сте ,личи ви по нашенските имена с ориенталски привкус.Смешници.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иванов

    10 5 Отговор
    Проба, проба,1, 2, 3!
  • 5 Недоволен

    44 7 Отговор
    Леко сте объркали държавата, другаде ви е мястото при ердоганчо само че там никой не ви иска
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 нервен

    38 10 Отговор
    Родината само че ви е турция ...и друг избор освен да си тръгвате реално нямате

    Коментиран от #49

  • 8 huha

    14 13 Отговор
    Колко от тия на снимката имат забрана да стъпват в Турция?... Кремълски активисти!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 111

    8 14 Отговор

    До коментар #2 от "Пловдив":

    А вас ,защо ви нямаше на Туркян чешма?
    Прав е Karadayı.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 111

    21 6 Отговор

    До коментар #11 от "Иванов":

    Ако не обичахме България,нямаше да се връщаме от гурбет тук,да влагаме всичко изкарано от чужбина в България, данъци, осигуряване... всииииичко остава в България!

    Коментиран от #17, #19, #25

  • 15 УКРАДЪХЪ ОРТАЛЪКА Я СЯ И ИНО БЪЛГАРСКО

    10 6 Отговор
    ПОНЯТИЕ- ПАТРИОТ И НЕГО ИСКАТ ДЪ ЧОПНАТ.ИЗВОДА ОТ ЦЯЛАТА СТАТИЯ Е ЧЕ ЗАКОНИТЕ СА БИЛИ И ТОГАВА МЕКИ ПРИ НАЛИЧИЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ЗА ЯВЕН ТЕРОРИЗЪМ В УСЛУГА НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 нервен

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "ivan4o":

    И пръв и последен ...така да знаеш ...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 111

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "нервен":

    Ти няма да ми казваш ,къде,как и какво да правя! Колкото ти имаш право,толкова и аз!

    Коментиран от #46

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 До🐖

    6 13 Отговор

    До коментар #23 от "ivan4o":

    Ела да ги видиш в Германия, работят за турци и ги мачкат щото не знаят немски! На 1800 евро, ела да ги видиш робите!

    Коментиран от #29

  • 27 Меркел

    14 2 Отговор
    Като гледам нашите ОП- Каракачанов, Сидеров и WC, тия не са по лоши, нищо че са турци.
  • 28 111

    7 5 Отговор

    До коментар #25 от "Върнахте се щото":

    Това ,че са плющили твоята жена ,не се отнася за другите:рогоносец
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 До🐖

    9 8 Отговор

    До коментар #29 от "ivan4o":

    Кои са Тея българи дето знаят турски? Кои са Тея българи с имена като Ерен, Реджеп, Мустафа, Селим, Мурад! Искаш ли и името на града? Шефа им се казва Илмаз!

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Руснак

    9 8 Отговор
    Преателю, научи български бе, фес
  • 33 Емигрант

    16 7 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Къде ще си ходите бре Хасане..като в Турция ви имат за цигани и по долу от кюрдите
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Назърбаев

    18 6 Отговор
    Тоя ГараДайъ кат приказваше помислих че е от Къргъзистан,30% турски,30% български и останалите 40 % не можах да разгадая.
  • 36 123

    10 6 Отговор
    Патриоти сте, но турски патриоти.
  • 37 Фея

    9 8 Отговор
    Възхищавам се от дисциплината на ДПС в НС.Господа и дами българи ,Не ги наричайте турци,защото те се показват като истински българи патриоти.Злобата и завистта са в нас.Унас човешкото е изчезнало.Дори едно животно като му подадеш нещо,то първо те погледне да ти благодари.У нас вече добри думи и отношения няма.Съберете си умствените частици в едно цяло ,за да се получи голям мозък,който да има всички центрове на човечност ,а не на злоба.
  • 38 Мукарчу

    7 3 Отговор
    Лицемери сте, не патриоти!
  • 39 Мършата

    6 3 Отговор
    Що го нема на фотото горе, Баш Инвеститора Делю Пеевски? Нали партията носи от него абревиатурата ДПС-ДелюПеевСки?? Той треваше да бъде отпред, да респектира, да има тежест!!!

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Готения

    4 4 Отговор
    Кара Фиат защо не идеш да го кажеш в ПЕЩЕРА.,това че си патриот
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Салаадин

    6 1 Отговор
    Патриот
    Патриот е - душа дава
    за наука, за свобода;
    но не свойта душа, братя,
    а душата на народа!
    И секиму добро струва,
    само, знайте, за парата,
    като човек - що да прави?
    продава си и душата.
    Хр. Ботев
  • 44 месара

    10 4 Отговор
    належащо е тая турска партия да се закрие и забрани!!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Максим

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "нервен":

    На първо място Родината е там, където си роден! А това, че пишеш глупости не те прави повече българин
  • 50 Един

    2 1 Отговор
    Дано да не сте "турските" патриоти!
  • 51 Карасурат

    2 2 Отговор
    айди, чаками изборити и да влизами в Парламенти кат патрьоти и да разпределями баницата , упс баклавата , де. Юрууууш!
  • 52 иса

    1 3 Отговор
    ПАТРИОТИ СА ДПС ТЪРГОВИЩЕ от 30 години областа е на ХАМДИ жалко че нема будители истенски патриоти ДОКОГА ще сме зависими от ФЕОДАЛИТЕ НА ДПС
  • 53 бомбата

    1 1 Отговор
    фесовете май от дъфчене на бъльгарския и г@зоблиз на 100 годишния гений от сарая , то от много акъл се заявиха за патриоти май заради българския пасапорт нищо че си идат повечето из делиормана или кърджалийско дето съвсем си го карат на турски...
  • 54 Хасанчо

    0 1 Отговор
    Право за гласуване да имат завършилите средно образование поне 10-ти клас. Сега им въведоха и в този клас матура. Издържа я има право да гласува когато навърши годините . Отседналост поне 5 години в страната за да знае какво е надробил предния път и как се живее тук. В първия случай има общо човешки мироглед и основни понятия като какво е да си човек и какви отговорности имаш към обществото. Второто ще премахне парашутисти под строй от разни чуждестранни организации и няма да се месят в политиката на чужда държава. Това въведе ли се и ще видят Европейски парламент и власт на 8-ми март. Стига са лапали баницата вечно като "разпределители на благата " които впрочем отрудения турчин и простите цигани им дават. То сараи , то ритуали , то много милиони и няма наяждане местния им падишах , а и те като нас мизерстват по селата в по-голямата си част. И те си имат по един изедник онбашия назначен от ДПС за тартор на останалите бедняци работници. На един хал сме и всичките партии съществуват само за да им промиват мозъците и да живеят богато едни хора. Другите ,кучета ги яли. Ако не е партия ,ще е религиозния местен водач. И той пара му требе.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове