Last news in Fakti

27 Декември, 2018 06:16 2 646 19

Държавата трябва да се грижи за здравето, а не хората с SMS-и

  • здраве-
  • здравна система-
  • есемеси
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Благородна кауза, но… Съгласно чл. 52, ал. 3 от Конституцията на Република България Държавата закриля здравето на гражданите. Държавата, а не хората с SMS-и, с молби за дарения в социалните мрежи, с обикаляне със снимки на болни по улиците и заведенията.

Това написа Албена Белянова по повод огромната медийна кампания за резултатите от "Българската коледа". Ето какво още написа тя:

Благородна кауза, но…

Съгласно чл. 52, ал. 3 от Конституцията на Република България Държавата закриля здравето на гражданите.

Държавата, а не хората с SMS-и, с молби за дарения в социалните мрежи, с обикаляне със снимки на болни по улиците и заведенията. Ако SMS-ите са решението, защо са данъците, социалните и здравноосигурителните вноски? За плащане на 43 милиона за „Дупката“ във Варна? За подкрепа на строителния бранш със 158 млн. лева?

Защо за здравето на децата ни средства от бюджета няма?

Хайде догодина Българската Коледа да събира с SMS-и средствата, ако не за заплати, то за възнагражденията за постигнати резултати на служителите на Министерство на здравеопазването и на служителите на второстепенните разпоредители към министерството.

Знаете ли колко са?

28 Регионални здравни инспекции,

29 Дома за медико-социални грижи за деца,

28 Центъра за спешна медицинска помощ,

12 Държавни психиатрични болници,

1 Национален и 28 регионални Центрове по трансфузионна хематология,

Изпълнителна агенция по трансплантация,

Изпълнителна агенция по лекарствата,

Изпълнителна агенция Медицински одит,

Национална експертна лекарска комисия,

Национален център по заразни и паразитни болести,

Национален център по радиобиология и радиационна защита,

Национален център по обществено здраве и анализи,

Национален център по наркомании,

Център „Фонд за лечение на деца”,

Център за асистирана репродукция,

Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти,

Националнен център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ.

Не омаловажавам работата на служителите в изброените структури, но си задавам въпроса защо те, които са Държавата в здравеопазването, не успяват да закрилят здравето на гражданите, а трябва гражданите да се самозакрилят с SMS-и?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я.Петров

    41 3 Отговор
    Когато закрият SMS DMS тогава ще знам, че здравната ни система е започнала да работи. Когато болниците не са търговски дружества оценяващи болката в пари, тогава ще кажа, че всичко е ОК.
  • 2 ККК

    43 6 Отговор
    Колко цинично , постоянно си вдигат заплатите в парламента , раздават се бонуси за щяло и нещяло а ,,раята" да се спасява сама с ,,Българската Коледа" и тем подобни благотворителности. Хитро , но не съвсем , народът усеща нещата , не е глупав , глупаци такива.
  • 3 ГосТ

    4 28 Отговор
    Принципно, е така. Държавата трябва да се грижи за социално слабите и болните. Но когато няма държава,не виждам нищо лошо в това всеки да помогне с каквото може. А не час по час в този сайт да излизат статии колко лошо е,че хората са помогнали.

    Коментиран от #5, #7, #13, #17

  • 4 Петър

    40 2 Отговор
    "Българската Коледа",събра 2 400 000-(два милиона и четиристотин хиляди лева) за болни ДЕЦА,в Перник за една година за заплати на около 50 човека общински съветници, кмет и зам.кметове са изхарчени над 1 000 000 (един милион лева)-стана ми тъпо,обидно,нагло и нереално.
  • 5 балама

    36 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Публикувано във факти.бг: Една голяма заблуда е, че "няма държава". Я се защити от банките, „роми”те, турците, геЮвете, "бежанците", кучетата... да видиш дали няма - какви медии ще залаят, какви социолози и психолози ще завият, какви комисари и посланици ще заразмахват пръст, каква полиция и Джандармерия ще ти се изсипе. Какви дознатели, следователи, прокурори и съдии ще се запроизнасят. Свят ще ти се завие. ДЪРЖАВА ИМА, НО ТЯ Е СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС.
  • 6 ПР ът

    34 2 Отговор
    "Българската коледа" събра 2млн.лв, а престъпната пасмина отмъкна 200млрд. под прикритие на "приватизация", "концесия", "фалит", "гарантирана печалба", "усвояване на еврофондове", "саниране"...
  • 7 ГосТ

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Ами точно затова трябва да се говори и действа срещу тази "държава" ,а не срещу слабите и беззащитните. Но така е по лесно нали.
  • 8 ГосТ

    4 9 Отговор
    Май,май българина като цяло се е превърнал в орка (не косатките,а онези герои от филма). Едните алчни и безскрупулни крадци, другите зли бедняци. Като ви гледам коментарите и лайковете,вие далеч не искате социална справедливост. Искате диктатори и олигарси, и да приравните хората учили и трудили се години наред, с тези които единствено искат наготово. Това ви е социалният идеал. Колко жалко. Е, така е,и така ще си остане. Безскрупулни олигарси и "бизнесмени" и бедни и озлобени невежи. Бъдете щастливи.
  • 9 Оставка

    23 1 Отговор
    Държавата се грижи да събере ДДС-ето от даренията:20%от2 400 000=480 000лева.Да им приседнат дано!!!
  • 10 п.п.

    4 5 Отговор
    Хахаха и това ако не е справедлива карма здраве му кажи ;) АД, злите бедняци биват безпардонно ограбвани и малтретирани от дяволите домогнали се до властта с цената на всичко. И двете прослойки са пошли,жестоки и кръвожадни....пази Боже света от това.
  • 11 Шопа

    14 1 Отговор
    Който ика да дарява, но председателя на парламента, президента официализират мероприятието. Крадците да облъчват ограбваните с молби за дарения за болни деца е гавра с всички хора в България!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Оня

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Осигурен съм на много висока заплата,но когато ми се наложи да ползвам медицински услуги,се оказа ,че трябва да плащам навсякъде,а социално слабите не.Е ЗАЩО ДА ГО ПРАВЯ ПО ДЯВОЛИТЕ.ДА ЛЕКУВАМ И ХРАНЯ МАНФУСТИТЕ ЛИ???
  • 14 Bulba

    8 0 Отговор
    До когато има НЗОК, една единствена , злоупотребяваща с парите и здравето на хората ! И с търпението НА БЪЛГАРИТЕ!
  • 15 Тръмп

    3 0 Отговор
    ”Българската Коледа” е лична далавера Георги Първанов!!!:):);)Някой направи ли Ревизия???:):);)Колко стотици милиони са покрити???:):):)ЦРУ знае всичко!!!:):):)
  • 16 Димов

    9 0 Отговор
    Хвала на тъзи кака! Особено ми хареса идеята, средствата за бонуси на "калинките", да се събират с СМСи.
  • 17 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Като няма държава, защо има данъци за издържането й? Защо се отделят пари за държавни заплати и бонуси?

    Коментиран от #18

  • 18 Пена

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Димов":

    За да избират ГЕРБ и Бойко Борисов
  • 19 Димов

    2 0 Отговор
    Аз преброих 138 здравни инспекции, домове, центрове, болници, агенции, комисии и съвети, дето ги е изброила Албена Белянова. Смятай!....