Last news in Fakti

28 Декември, 2018 19:20 2 729 34

34% от промишлените предприятия се оплакват от липса на работници

  • работници-
  • промишлените предприятия-
  • промишленост

През декември показателят "бизнес климат в строителството" запазва приблизително нивото си от предходния месец

34% от промишлените предприятия се оплакват от липса на работници - 1
Снимка: Shutterstock

През декември 2018 г. общият показател на бизнес климата намалява с 0,5 пункта в сравнение с предходния месец, сочи проучване на Националния статистически институт. Това се дължи на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността.

Показателят "бизнес климат в промишлеността" се понижава с 2.7 пункта най-вече заради по-резервираните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Според тях настоящата производствена активност се запазва, като очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 37% и 34.1% от предприятията.

По отношение на продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите предвиждат те да се запазят през следващите три месеца.

През декември показателят "бизнес климат в строителството" запазва приблизително нивото си от предходния месец. Отчита се подобрение в оценките на строителните предприемачи относно настоящото бизнес състояние на предприятията, докато очакванията им за следващите шест месеца са по-резервирани.

Основните проблеми за дейността продължават да бъдат свързани с недостига на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, макар че през последния месец се отчита намаление на негативното им влияние.

Относно продажните цени в строителството мениджърите не очакват промяна през следващите три месеца.

Показателят "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 3.2 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче очакванията им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Най-сериозното затруднение за бизнеса остава конкуренцията в бранша, посочено от 57% от предприятията. През последния месец се наблюдава и засилване на негативното влияние на фактора "недостатъчно търсене", който измества на трето място фактора "несигурна икономическа среда".

Търговците на дребно предвиждат продажните цени в сектора да се запазят през следващите три месеца.

Показателят "бизнес климат в сектора на услугите" остава приблизително на равнището си от ноември. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, а очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са основните пречки за дейността на предприятията.

Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядоЯго

    83 2 Отговор
    При капитализъма всичко е с пари. Нямат работници защото ги искат без пари .
  • 2 kandidatemigrant

    66 2 Отговор
    С тези смешни заплати няма да имат работници!!!
  • 3 Дядо Мраз

    76 2 Отговор
    До година им пожелавам 70% да нямат работници!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кукуригу

    49 2 Отговор
    2500 евра осигуровка върху тези пари ееропейско медицинско обслужване 40 часова работна седмица почвам веднага ,дано догодина като по горния коментар на дедо мраз да е 90 процента

    Коментиран от #7, #14

  • 6 Пламен Димитров

    44 2 Отговор
    По наши данни ( КНСБ) за периода 2009 - 2018 г. по време на управлението на г-н Тиквопитека страната са напуснали 536 000 работоспособни българи. От тях само 3 % са неграмотни цигани. Завчера говорих с него по телефона. Той ми каза, че след като е преименувал шосето София - Драгоман на АМ "Европа" се очаква над 1 млн. българи да се завърнат в България. Аз му вярвам. Мисля , че и вие му вярвате.
  • 7 Работодател

    13 30 Отговор

    До коментар #5 от "Кукуригу":

    Това което искаш може да се случи, ако си направиш фирма , сам си плащаш, сам се осигуряваш и ще си доволен. Виждам , че си ербап. Защо до сега не си направил фирма и ти да даваш, а не да чакаш да ти дават ? Читав човек си, действай.

    Коментиран от #11, #16, #19

  • 8 rabotnik

    8 1 Отговор
    tarsya kadaren meringar
  • 9 Аз за комунисти не работим

    17 0 Отговор
    Аз за комунисти не работим.

    Коментиран от #15

  • 10 Факт

    30 5 Отговор
    При Биби тиквата пари няма да има,това е! Затова от другата седмица ,протести,бг жълти жилетки и да ги изметем! ВРЕМЕ Е ДА ВЪСТАНЕМ! ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ!
  • 11 Кукуригу

    30 2 Отговор

    До коментар #7 от "Работодател":

    Ок правим фирма даваме плащаме осигуряваме ,къде отиват парите и за какво за 200 000 човека държавна администрация която е както всички знаем на хранилка ееее отиваш в болницата плащал си ,пак плащаш,влезе да те обере не дай си Боже го убиеш пак ти виновен ,отдавна тук цари анархия ,и ше става все по зле
  • 12 Кукуригу ууу

    36 1 Отговор
    Напишете заплатите които дават та да им лъснат задниците на предприемачите.
    Иначе всичко това което сте написали е една голяма лъжа.
    Нали в БГ няма цензура.
  • 13 Емигрант

    31 4 Отговор
    Има ли още глупаци да бачкат за 400 евро цял месец при положение че границите са отворени....
  • 14 Pompev

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кукуригу":

    Kade?
  • 15 Pompev

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аз за комунисти не работим":

    и A3!
  • 16 ganio

    29 1 Отговор

    До коментар #7 от "Работодател":

    Работи се със съвременни машини, изнася се за Европа, тогава защо и заплатите да не са европейски или поне като тези в Гърция. Дори имам приятели в Латвия, които взимат по 1000евро, работейки в предприятия извън Рига. Също така по медиите работодателите квичат че нямат квалифицирани работници. Само че това, което не отчитате е че никой не се е родил научен и не искате да инвестирате в обучение, докато на запад фирмите редовно изпращат служителите си на различни курсове.

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кукуригу

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "ganio":

    Защото тука политиката е такава,никакво обучение и образование,тъп народ по лесно се управлява,ай направи една справка и виж къде и как учат синчетата на политиците и на незаконно забогателите и останалите 90 процента а ?и тук някой ше ти плати образованието ама после ше трябва 5,10 годинки да му робувашш
  • 19 плевен

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Работодател":

    Заплатата е мястото, където се срещат интересите на работодателя и работника. Щом така разсъждавате, ще си бачкате сами. Щастлив съм, че децата ми не искат да напуснат България, и че не помислят да работят за българска фирма. За Вас конкурентни цени,означават ниски заплати.
  • 20 боцмана

    9 1 Отговор
    Мъч мъни , лъв стори. Но мъни , ай сори! Всяка труженичка от околовръстното го знае само работодателите , не.
  • 21 Готин ама не съвсем

    1 10 Отговор

    До коментар #16 от "ganio":

    Вие сте много интересни същества! Всички сте знаещи, можещи, гениални и неоценени! Ми след като сте токова компетентни, какъв ви е проблема? Както писа един по-горе, колега, направете си по една фирма и дайте ни пример, на нас глупавите работодатели, как се прави бизнес и се плащат заплати!

    Коментиран от #22

  • 22 ganio

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Готин ама не съвсем":

    Какъв ти е проблема? Дадох един пример за заплати в провинцията на една източно европейска страна и споменах за нежеланието на част от бг фирмите да обучават персонал си, тъй като не всичко се учи в техникума/университета. Абе кво се занимавам с теб, дано хептен никой да не иска да работи за работодатели като вас.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Готин ама не съвсем

    5 9 Отговор

    До коментар #22 от "ganio":

    Имаш ли представа, какво е да си работодател в България?? Какъв кошмар е? В банките има 90 милиарда лева, мъртви пари и никой не иска да ги взема и прави бизнес! Защо ли??? Знаеш ли колко закона, наредби, правилници, инструкции и т.н.н. има, които защитават работника?? Над 200 /ДВЕСТА/! И колко такива има защитаващи работодателя? НУЛА!!!!!!!!!!. И по презумция работодателя е виновен за всичко и отговорен за всичко!
    Е за това няма да има работа и бизнес в България! И ще сме на последно място не само в Европа, а съвсем скоро и в Света!
    Всеки успял с някакъв бизнес тук, ще успее и в чужбина! Да не говорим за протекционизма, нелоялната конкуренция, рекета и всякакви ежедневни гадости, които се случват на обикновените дребни бизнесмени! Да де, ама те вече са на свършване. Много от тях измряха от инфаркти и инсулти, други се разбягаха по света!
    А много вече са на предела на възрастта за работа!
    Та да видим, кой ще плаща социални и здравни след 5-10 години и къде ще бъде тогава държавата, ако я има изобщо!

    Коментиран от #26, #28

  • 25 Манаф чиев

    6 0 Отговор
    Обява от строителна фирма в безплатно.нет-търси се общ работник с английски или друг западен език,физически здрав и отговорен.заплата стартово 500лв.абе д....а вашта мама ш......а,б.....и долни........
  • 26 Излъган

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Готин ама не съвсем":

    Не разбирам с какво работника е допринесъл за тежката бюрократична машина в България и защо ревеш срещу него, а не срещу правителството? Имате си работодателски организации, оправяйте се! Проблемът е, че ако спрете да си плащате на тиквата и да му лижете задника ща ви се случи Баневи 2, Ветко 2. Нали ме разбираш?
  • 27 Димов

    4 1 Отговор
    Няма кадърни работници, желаещи да мизерстват на минимална ли бе? Къв е тоя народ, начи?....
  • 28 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Готин ама не съвсем":

    Всичко казано от теб е абсолютно вярно. Само че е само едната страна на монетата. Ся погледни от другата - на работниците. Ти предлагаш някаква заплата. В чужбна му предлагат 5 пъти повече, за същата работа и работно време. Ако си на негово място, къде ще избереш да бачкаш?

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Готин ама не съвсем

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Димов":

    Да, ще отидеш да бачкаш в чужбина.
    И ще пишеш в сайтовете, колко е мизерна България, защото няма пенсии, няма заплати, няма образование, армия, полиция и т.н.н.!
    Ми няма да има! Ако е друга държава, всички ще се дигнат и ще променят държавата! Но българина е пу@@а и всеки се измъква тихомълком от държавата и чака някой друг да я оправи и само реве, че не било баш тъй!
    Еми гласувайте си за ГРОБ и не се оплаквайте!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ХХХ

    2 0 Отговор
    Аз пък чух, че 95% от работещите в промишлените предприятия се оплаквали от ниски заплати.
  • 33 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Един умник разви пространно тезата, че след 1990 година българите напускали страната си, защото границите,до тогава затворени, били ги отворили. Чета в коментарите, че било страшно трудно да си направиш фирма в България и има препоръки от рода на - " Направи си фирма и плащай високи заплати !?" Ама ще се возя ли в джип за 200 000 лева и ще ходя ли с домочадието на почивка далече на юг по месец-месец и половина ?? Когато в 1952 година Партията -майка направи " текезетета", вземаха съвсем доброзорно на дядо двата вола, кравата, каруцата и 18 дка земя. По късно го облекчиха и от овцете и лозенцето 1,5 дка, но поумняха . След 4-5 години му върнаха лозето. Преди това, в 1947 год. събраха всички занаятчии по занаяти, заедно със работилниците и инструментите им и ... направиха кооперация. После направиха заводи, фабрики по села и градове, натикаха ни в" панелките-зайчарници". Станахме работническа класа - голодупести пролетарии. И като дойде демокрацията Партията-майка раздаде тези заводи и фабрики на своите хора, те станаха "бизнесмени - робовладелци и ни изхвърлиха на улицата.Земледелците -арендатори се смляха да изплащат аренди за ползваните земи Дава ли си сметка някой умник, какво щеше да се случи , ако робите на труда /новите робовладелци не им плащаха заплати с месеци , че и с години/ не ги пуснаха по белия свят да търсят хляб ??Само да попитам: Има ли статистика, колко от работещите все още предприятия са ги създали собствениците им , а не са им хариз
  • 34 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    ......харизани от " икономистите на промяната " ?