Last news in Fakti

29 Декември, 2018 16:00 4 765 28

По-добре Асад, отколкото турците

  • сирия-
  • кюрди-
  • сащ

Турция е решена на военна инвазия в Сирия, защото иска на всяка цена да предотврати създаването на автономна кюрдска област край границите си

По-добре Асад, отколкото турците - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кюрдите в Сирия се страхуват, че след изтеглянето на американските войски от Сирия, обявено от президента Доналд Тръмп, може да последва турска инвазия в региона. Вестник „Зюддойче цайтунг", нарича опасенията им „основателни“. Присъствието на кюрдски бойци в сирийския регион, западно от Ефрат, отдавна е трън в очите на Турция и президента Ердоган. Още през юни т.г. Анкара се споразумя с Вашингтон кюрдските бойци да се изтеглят от град Манбидж, но тогава това така и не се осъществи.

Манбидж съвсем очевидно е една от целите на турските военни части в региона: преди няколко дни президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че турската армия се подготвя за изтласкването на сирийските кюрдски милиции YPG от града и от границата с Турция. Първоначално Анкара отложи офанзивата, но едва ли може да има съмнения, че тя е решена да осъществи тази си цел.

От години Турция прави всичко възможно да предотврати създаването на автономна или полуавтономна кюрдска област край границите си. Анкара разглежда кюрдските бойци от YPG като въоръжено крило на сепаратистите от ПКК – тоест ги приравнява с терористи. За САЩ обаче кюрдските бойци бяха през последните години важен съюзник в битката им срещу джихадистите от т.нар. "Ислямска държава" (ИД). Изтеглянето на американците от района сега е златен шанс за Турция.

Турска офанзива в рамките на 100 дни?

С оглед на очакваната турска офанзива в Северна Сирия, кюрдите в региона поискаха помощ от президента Башар Асад и явно вече я получават. Войски на Асад са навлезли в град Манбидж в Северна Сирия, в който кюрдите досега патрулираха съвместно с американски войници. Не е ясно кога точно ще завърши изтеглянето на американските войски от Сирия и кога ще започне турската офанзива срещу кюрдите.

Турски медии прогнозират, че това ще стане през следващите 100 дни, а редица наблюдатели смятат, че Ердоган ще се опита да постигне военни успехи още преди местните избори през март - за да подобри шансовете на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

В бъдеще Турция ще разширява влиянието си в Сирия, прогнозира наскоро една журналистка от вестник „Сабах“. Според нея Турция е единствената сила, която поддържа еднакво силни и добри отношения както със Запада, така и с Русия. Очаква се Русия, САЩ и Турция да се разберат по въпроса за Сирия. В тази връзка много издания пишат, че пред перспективата за турска военна офанзива кюрдите предпочитат по-малкото зло: сирийските войски на Асад да си възвърнат контрола над региона.

Турция – окупационна сила?

"Зюддойче цайтунг" припомня, че предвидената офанзива на Ердоган в Северна Сирия няма да е първата подобна акция в региона: през 2016 година турските въоръжени сили навлязоха в Сирия, където проведоха операцията "Щитът на Ефрат", а през януари т.г. турски сухопътни части проникнаха до Африн в Северна Сирия, за да се бият срещу кюрдските милиции от YPG.

Научна експертиза, поръчана от парламентарната фракция на германската Левица, определя Турция като окупационна сила в Сирия. Досега германското правителство не се е произнесло окончателно по това дали действията на Сирия в региона на Африн са допустими от гледна точка на международното право.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    14 1 Отговор
    Москва и Анкара са постигнали договореност за координация между военните представители на терен в Сирия след изтеглянето на американските войски от арабската република. Това съобщи днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след преговори на високо равнище между Русия и Турция в Москва.
    Лавров каза, че на разговорите е било отделено особено внимание на новите обстоятелства, възникнали във връзка с обявеното от САЩ решение за изтегляне на американските войници от Сирия.


    "Беше постигнато разбиране за това как военните представители на Русия и Турция на терен ще продължат да координират своите стъпки при новите условия с цел окончателно изкореняване на терористичната заплаха в Сирия", заяви Лавров. Турция и Русия имат обща цел да прочистят Сирия от всички терористични организации, заяви и турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция. Чавушоглу каза, че Турция ще продължи тясното сътрудничество с Иран и Русия за Сирия и по други регионални въпроси. Министрите на външните работи на Русия и Турция и министрите на отбраната разговаряха днес в Москва в продължение на час и половина. Ситуацията в Сирия след изтеглянето на американските войски от там бе основна тема на разговорите. От руска страна в преговорите участваха още директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин и началникът на Генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов. Турската делегация бе в състав министърът на външните работи Мев

    Коментиран от #2, #3

  • 2 999

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    Турската делегация бе в състав министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, говорителят на турския президент Ибрахим Калън, министърът на отбраната Хулуси Акар и ръководителят на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Хакан Фидан.


    Решението за изтегляне на американските сили от Сирия бе обявено от президента на САЩ Доналд Тръмп на 19 декември.
  • 3 Щайнер

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    А бе на кой му дреме за некви циганчета бе

    Коментиран от #4, #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Borislav Popov

    24 2 Отговор
    Русия разкара от Сирия една коалиция от 67 държави плюс талибаните ! А уж Русия била слаба ? И как тогава изрита цяла армия от там ? И то със стари самолети и боеприпаси предстоящи на утилизация ! След края на войната сирийската армия ще е най подготвената в региона. Трябва и само добро въоръжение !

    Коментиран от #6

  • 6 Хасан

    11 35 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Но Турция е там и още има надежда Сирия да бъде демократична а не под ботуша на Асад и Путин..последната надежда на сирийския народ за свобода са турците

    Коментиран от #7, #10, #21

  • 7 Щайнер

    23 11 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    А бе на кой му дреме за турска демокрация бе ? иди у Факултета там е твоята аудитория

    Коментиран от #8

  • 8 Хасан

    9 13 Отговор

    До коментар #7 от "Щайнер":

    Свиквай ..бъдещето е наше...

    Коментиран от #9, #28

  • 9 Бъдеще неясно във време опасно

    14 8 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    На циганите ли? Един самолет да мине да ви поръси , като хлебарки , и сте до там.
  • 10 Бжежински

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Ердоган и демокрация са много различни неща. Сирийците трябва да бъдат оставени да изберат демократично своето правителстелство. След това международна помощ за възтановяване и нещата ще се оправят.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кукуригу

    7 1 Отговор
    Елате при нас че да се нагледа те на хубост,или дай Боже Путин да ви прати наш Бойко вий сами ше са изнесете
  • 13 Последната дума за сирия

    6 9 Отговор
    Е на Ердоган. Каквото реши ще го направи.

    Коментиран от #18

  • 14 Хасан

    5 7 Отговор

    До коментар #10 от "Бжежински":

    И един тиранин който е виновен за,смъртта на милиони да остане на власт?!!

    Коментиран от #16, #20

  • 15 Пешо

    6 2 Отговор
    Що тия хамериканци не ги отведат в хамерика тези кюрди? Интересно , там биха им създали хубава държавичка.
    Що трябва да заграбиш сирийска или иракска земя за да им създадеш държава?нито турците нито иранците, още по негативни са и руснаците че няма да им дадат земя за кюрддска държава.
    Ся бай Хердо ще ги истласка в някое кьоше и ще ги превъзпитава мааалко.
  • 16 Пираня

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    За Ердоган говориш нали? Терориста който подкрепя Алкайда в Идлиб и когато ИДИЛ беше на границата им ги снабдявали с оръжия и търгуване с тях. Целият свят разбра че Ердоган е терорист, но света го е страх да се опълчи все още докато чашата накрая не прелее като с Кадафи.
  • 17 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Планът на усата за разбиването на Турция с прокси сили-ГЮЛЕН,И КЮРДИТЕ беше до тук.....А също така и за унищожаването на Сирия от ,,коалиция от 67!!!!държави,,...Всичко това благодарение на Асад,Русия,Китай и Иран....Явно това са ,,добрите ,,сили сега....Бе ДЯДО Мраз донесе подарък....
  • 18 Да бе вервай си

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Последната дума за сирия":

    Преди три дни Русия "покани" Турция да предаде заетите от нея сирийски територии на Асад... сирийската армия напредва, а и кюрдите разбраха, че САЩ ги предаде и сега ще оцелеят само ако слушат Русия и Асад...иначе Ердоган ще ги измоли...не ми се вярва Турция да рискува директен сблъсък със сирийската правителствена армия и кюрди, подпомагани от руснаците и под негласното командване на Кремъл.
  • 19 ариец

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Щайнер":

    Точно тези в един слънчев ден ще стигнат и до теб,и тогава пак няма да им пука...
  • 20 ариец

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    има и доста по-виновни,но за тях си траеш,защо?!?
  • 21 Хрис

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Асанчо, Турция е там, но няма да тръгне срещу Манбидж, както беше първначалния й замисъл и да унищожи сирийските кюрди. Там вече са елитни, с голм боен опит, танкови съединения на сирийската армия, там е и кюрдската пехота, считана за най-добрата в региона. С две думи, нещата се закучват , военния парад в Манбидж се отлага.
  • 22 ми да

    1 1 Отговор
    Турците, никой от съседите им не ги харесва. Всички те страдаха от геноциди и кланета. С изключение на албанците, може би. Нито руснаците, нито американците, нито германците, харесват турците. Просто правят бизнес с тях. Но дълбоко в тях, мразят ги. И правилно, отвратителни сa.
  • 23 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    в мамбиидж нищо още не е решено.въпреки идиота тръмп сирия е в много заплетена позиция.ако все пак тръмп се изтегли ще се случат интересни неща между съюзницитре в нато от една страна и турция от друга,щото англия и франция заявиха че няма да се изтеглят от зоната на кюрдите ,а меркел днес спешно говори с ердоган по темата.та нека изчакаме,щото днес и тръмп даде задна на изтеглянето след като републиканските сенатори го хванаха за певеца!

    Коментиран от #24

  • 24 Пираня

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Турците никога няма да влязат в Манбидж, това би било директно разобличаване че Ердоган е терорист. Турция изпрати там ФСА които не представят официално Турция, но са подкрепяни от тях. Обаче понеже не са турска армия няма да имат въздушна подкрепа и танкове от Турция. Тоест ще има сблъсък САА срещу терористите от ФСА без Русия и Турция.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пираня":

    не е вярно писаното от теб.ердоган ще използва паравоенните си групи ,но турската армия е дислоцирана на терен и чака .операцията трябва да прилича на тази в африн от миналата година.афринската почна февруари ,явно и тази я гласят за тогава.въпроса е дали запада ще позволи,а запада за да спре операцията е важно решението на тръмп.затваряне на въздушното пространство за турските самолети и артилерииска и авиационна подкрепа за кюрдите биха решили проблема ,но решението е на тръмп,а както се вижда тои е ненормален шизофреник.затова и кюрдите пробват резервни варианти като един от тях е сдружаване с асад.само че асад също трудно би могъл да спре турците без руска потдръжка от въздуха,а към момента путин и ердоган играят комбина.затова и асадистите нещат да влязат в мамбиидж,а стоят южно от града,оставяики ситуацията отворена.реално възможностите са няколко.първата е да остане всичко както беше.втората е тръмп се оттегля и мамбиидж е атакуван от турците и паравоенните им съюзници.третия вариант е след извеждането на американците путин и ердоган се разбират и асад влиза в града.но проблема не е само мамбиидж ,а цяла рожава.ердоган иска да я нападне и ако това стане ще стане мазалов цяла сирия и източна турция.
  • 26 Едо

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пираня":

    МАЛКО ВЕРОЯТНО, ПО МОЕ МНЕНИЕ, Е ОСНОВНИЯТ ИГРАЧ РУСИЯ, ДА ИЗПУСНЕ ИНИЦИАТИВАТА И ДА Я ПРЕДАДЕ В РЪЦЕТЕ НА ТУРЦИЯ! ТЪРГОВИЯТА СИ Е ТЪРГОВИЯ, НО ГЛОБАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА РУСИЯ СА МНОГО ПО-ВАЖНИ ОТ ТЪРГОВИЯТА С ДОМАТИ, С ЗРК С400 ИЛИ ДОРИ АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА! НА РУСИЯ СИРИЯ С БАШАР АСАД Й ТРЯБВА ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО!

    Коментиран от #27

  • 27 Български турчин

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Едо":

    Всичко вече е решено. САЩ се иътеглят. На сирийската граница е струпан 30000аскер, 50 танка, гаубици. Страшна сила. Като влязат ще ми станат само тероеисти. Нашият президент Ердоган е казал и ще стане. Чакайте военен парад на турската натовска армия в Манбидж.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.