Last news in Fakti

29 Декември, 2018 19:00 74 552 98

Местан приключи

  • местан-
  • дост-
  • дпс

Това може да бъде добрата политическа новина за отиващата си 2018 година

Местан приключи - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДОСТ се разпада. Местан приключи! Един политически формат-проект на чужда държава, отива в небитието.

Това може да бъде добрата политическа новина за отиващата си 2018-а.

Точно три години след като Лютви Местан заведе на святото за ДПС място - паметника на "Тюркян чешма" в с. Могиляне - турския посланик Сюлейман Гьокче, за да демонстрира на чий гръб се осланя, дойде изненадващата новина, че 30 души от ръководството на ДОСТ напускат партията.

В изпратено до медиите писмо те обясняват причините за тази крайна мярка. "Като основен мотив изтъкваме своето несъгласие с водената авторитарна политика от страна на председателя на партията, своеволията при налагане на еднолични решения и опитите да се създава разделение с цел противопоставяне и обслужване на лични интереси", се казва в позицията.

Под този текст-обвинение стоят подписите на трима зам.-председатели на ДОСТ: Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али - едни от най-приближените на Местан, петима от 11-те членове на тясното партийно ръководство и още две дузини ръководни кадри на различно ниво. Общо 30 души - областни и общински председатели на партията и членове на изпълнителния и националния съвет на формацията!

На политически език това означава разпад на партията. Отиват си учредителите на ДОСТ, онези, които напуснаха в предишния парламент ДПС и парламентарната му група заедно с Местан. Сред обърналите гръб на отцепника от ДПС има и изселници от Турция - членове на партията.

Всъщност това не трябва да е изненада.

Още след изборите стана ясно, че ДОСТ и Местан са отречени от българския политически живот и вероятно ще последват съдбата на всички други, които се отцепиха от ДПС в годините на прехода.

Въпреки че на изборите успя да откъсне 100 000 гласа от ДПС, Местан не стана лидер, не израстна като водач, остана си "назначен" - първо от Доган, после от Ердоган - и когато те свалиха доверието си от него, се е оказа, че е Никой.

Зад всичко това обаче има драма.

Зад сухата политическа статистика днес стоят човешки съдби, които Местан заложи преди три години и проигра по най-безскрупулен начин.

От самото създаване на партия ДОСТ беше видно, че тя е проекция на чужди интереси на българска територия, инструмент за реванш на неоосманизма в ръцете на един самовлюбен политик.

ДОСТ трябваше да бъде вратата на Ердоган към българския парламент.

ДОСТ бе разделението на мюсюлмани и мюсюлмани по линията на безумното състезание кой е по-турчин. Тази драма мина през душите на много български мюсюлмани, които бяха разкъсвани в последните години между живота си тук и близките си там.

И това е големият грях на Местан.

ДОСТ се превърна в инфекцията на българската политика; змията, която легна сред българските мюсюлмани, особено в Южна България, и издълба болезнени разделителни линии в живота им.

"Населението няма вина за това, което се случи. Хората бяха подведени, и то по-най долния и груб начин, с лъжи, с манипулации, със заплахи. Все още не е измислен апарат или дрегер, който да отчита кой е по-голям турчин или българин, или кой е по-голям мюсюлманин или християнин", казва кметът на Кирково Шинаси Сюлейман за раната, която още гори при тях. Дотам се стигна в разделението, че брат с брата не си говори, син с баща - също, защото единият е с едно мислене, другият - с друго. "Никой нямаше право да накара тези възрастни хора, останали тук, да страдат по този начин! Толкова години са били за идеите на ДПС, но синът им казал „Не, друго ще е!“. Няма как, ти го съжаляваш, а той страда"... Тази драма дълго ще тлее в душите на хората, измамени от поредния политически брокер.

Защо допуснахме това?

Държавата проспа месеци, в които пред очите ни чужди посланици, чужди министри, емисари на чужди служби надуваха балона ДОСТ. Нещо повече, държавата се дистанцира от този процес на брутален ислямизъм. Държавата не реагира на учредителното събрание на ДОСТ, което започна на арабски език с цитати от Корана и с участието на имами. Въпреки скандалното учредяване съдът пусна партия ДОСТ на политическата сцена. Прокуратурата си затвори очите и не отне регистрацията на ДОСТ след провокативното и постоянно участие на посланик Гьокче в партийните ѝ дела.

А пък Външно не посмя да изгони турския първи дипломат след намесата му във вътрешните дела на страната и нарушаване на Виенската конвенция.

Зад всичко това се крие непростимо политическо късогледство, тънки партийни сметки и огромно държавническо нехайство. Властите се стреснаха и се задействаха малко преди изборите, когато усетиха как навлизат финансовите потоци на Едроган за купуване на гласове. Взеха на въоръжение и патриотичната тема, и загрижеността за „дестабилизацията на държавата“.

ДАНС, МВР, служби и президент си влязоха в задълженията.

И вълната ДОСТ не се състоя. Въпреки щедрото ѝ финансиране отвън и жестокия натиск в регионите!

Остана националното предателство!

Местан не успя да изпълни заръката на Ердоган. И владетелят на Босфора свали доверието си от него. Това беше намекнато по време на една от срещите на четири очи между Борисов и турския президент преди година.

Малко след това потоците от Анкара секнаха. Животът на Местан загуби блясъка си. Вече никой не го кани в турското посолство. Седи си с в една кръчма в Момчилград и ако намери авери за белот - времето му минава по-бързо.

След изборите от Анкара заваляха сигнали с настояване за смяната му на партийния връх. Той не се отказа.

Така дойде бунтът на най-близките му. В последните месеци Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али са бойкотирали заседанията на ръководството в знак за несъгласие с политиката на Местан. Окончателното им решение за раздялата идва след драматични разговори с лидера на ДОСТ, по време на които станало ясно, че той няма намерение да промени стила си на ръководство на партията.

Преди два дни, на 26 декември Местан се появи на "Тюркян чешма" с дузина авери и два автобуса от Турция - нямаше и сто човека. Толкоз! Нямаше знамена, нямаше възторзи, нямаше кой да го прегръща, нямаше и охрана, която да го пази. "28 години под една или друга форма, с различни обяснения е имало опити за разцепление на ДПС. На всеки такъв опит срокът на годност е едни избори. И сега е същото!", беше краткият коментар на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за разпада на поредната дублетна партия у нас. Защо пропадна проекта ДОСТ?

Демонстрирането на връзка и подкрепа от страна на Турция за ДОСТ се оказа най-големият препъни камък.

Поведението на Местан беше агресивно и провокативно спрямо държавата и обществото.

В смесените региони на български граждани са били предлагани бизнес и заплати, за да се запишат в ДОСТ, били са изнудвани с роднините им в чужбина, ако откажат.

Български кметове са били заплашвани, че ако не тръгнат след Местан, това ще има тежки последици за тях и за семействата им. Това са били драматични моменти, изпитание за стоицизма, за силата на духа и за родолюбието. Не е клише! Внушението, че зад ДОСТ стои турската държава и лично нейното ръководството, беше натрапчиво, дразнещо и отблъскващо, защото цялата идея беше конюнктурно замислена.

Чест прави на всички - и кметове, и обикновени български граждани от турски произход, които не са се поддали на рекета и зверския натиск. И са останали лоялни не към ДПС, а към българската държава.

Защото ДОСТ се превърна в проблем не толкова за ДПС, а за националната сигурност.

Въпросът е принципен - трябва да имаме нулева толерантност към всеки политически проект, който се афишира и разчита на нечия външна подкрепа, без значение каква е. Българската политика трябва да се прави от български граждани за български граждани, независимо от техния произход или религиозна принадлежност.

И още нещо - геополитически Местан не уцели ваксата. След стоплените отношения между Путин и Ердоган, той стана излишен, непотребен.

Местан се продаде. И краят му е предопределен.

Защото и тук, и там не обичат предателите.

Сега остава да не допуснем на негово място да се пръкне нова политическа инфекция със същата формула. Защото, когато има кой да се продаде, винаги ще се намери някой да го купи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    224 24 Отговор
    Само в България може да се позволи съществуването на 2 османски партии, това е все едно в САЩ да има 2 руски партии.

    Коментиран от #15, #71, #98

  • 2 Насран помак

    99 17 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко ерГРУХан
  • 3 ПОЗНАВАЧ

    84 23 Отговор
    Отговорът е прост - вече няма нужда от проруско и протурско ДПС, две в едно върши работа.

    Коментиран от #72

  • 4 JPower

    164 21 Отговор
    Всеки използва помака, а той само страда...но нали е по-голям турчин и от Ататюрк....Разделят българи на верска основа, ония със турски имена се имат за турци....ми отивайте в туркия, кой ви спира???!! Възродителения процес, не е спрял!! Всички,които се имат за турци, но живеят в България и я плюят, отново ще страдат...ама, сами да си виновни!!!

    Коментиран от #6, #96

  • 5 Хасан

    35 157 Отговор
    Дост беше един порив за демокрация ,беше глас срещу статуквото ,срещу феодализма..но уви направиха я ”неосманистка”...

    Коментиран от #32, #34, #37

  • 6 Хасан

    22 115 Отговор

    До коментар #4 от "JPower":

    Те са си турци ...препрочети си историята..

    Коментиран от #7, #10, #12, #23, #53, #67

  • 7 JPower

    159 26 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Щом са турци, да си отиват в туркия, що се мешат в делата на България!!! Значи,това са терористи и трябва да бъдат изгонени или избити...кво не ти е ясно??!! България е била тук и преди осмака...Това са нашественици, трябва всеки ден да благодарят на България и българите,че не са избити, така както направиха с българите, останали поробени от турци,гърци и сърби!!!

    Коментиран от #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 САХАН

    46 8 Отговор
    МАЗНИК ОТИВАЙ СИ НА СЕЛО
  • 10 Я кажи, Хасане

    66 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Защо в Турция има български топоними?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 За Христо Смирненски

    78 6 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Чул ли си? Какво направихте с българите в Смирна, сега Измир?

    Коментиран от #28

  • 13 От чист по-чист

    47 5 Отговор

    До коментар #11 от "DIMO":

    Агент по турска линия? Колко ви е клепал....
  • 14 иса

    14 42 Отговор
    скоро щесе пресаидиним в ГЕРБ там уважават ТУЦИТЕ има кметове обласни от ЕТНОСТА
  • 15 Голем смях

    55 59 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Щом има две руски-Атака и БСП ,защо да няма и две турски?

    Коментиран от #20

  • 16 Gia

    18 27 Отговор
    @Meganoob BG Всъщност в Щатите никой няма да спре създаването на две или повече про-руски партии. Че то в момента управлява такава.
  • 17 Ttt

    31 14 Отговор
    Ето сега простотията излиза на яве! По добре за БГ е да има повечко турски партии! Или повече или никаква!

    Коментиран от #35

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ттт

    27 46 Отговор
    Факти е проруска и продоганивска медия! Имайте го на предвид! Всички мнения се публикуват в интерес с руските ни полу братя!
  • 20 примерно

    43 7 Отговор

    До коментар #15 от "Голем смях":

    Ами най-малкото заради 500 годишното робство.Е,то вярно ,че 500 г. са нищо за историята и за някои,но все пак....,за всеки случай-срещу нови 500г.
  • 21 jambazina

    75 4 Отговор
    Супер, много се радвам за Лютвито че се провали, дано другите спонсорирани отвън партийки и тем подобни съвети и фондации да последват съдбата им.
  • 22 ТИ ДА ВИДИШ

    41 12 Отговор
    СКОРО ГЕРП ЩЕ ПРИБЕРЕ ИЗЛАГАНИТЕ ОТ ДОСТ И ДПС
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Антон 1

    69 7 Отговор
    И Доган и тоя са боклуци !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Другия с коня

    83 8 Отговор
    Няма ли кой да погледне Конституцията на Р.Б. член 11ал.4. и чл.12 ал2....не трябва да ви има по конституция ....Нямате право да правите партия мюсюлманите....Колко плащате за да ви има и на кой.....Чии джобове напълнихте че даже и Упралявахте Родината ми....

    Коментиран от #38

  • 27 Хасан

    11 58 Отговор

    До коментар #7 от "JPower":

    Щом Русия може да се меси,Германия и Франция може да се меси ,Сащ може ,защо пък Турция да не се меси в ДЕМОКРАТИЧНИЯ и ИКОНОМИЧЕСКИЯ жувот..защо да не прави търговски и бизнес лобита?

    Коментиран от #33

  • 28 Хасан

    11 57 Отговор

    До коментар #12 от "За Христо Смирненски":

    Станаха горди турци...гордеят се че са турци
  • 29 Заменете местан

    13 20 Отговор
    С Волен, дост с атака и Турция с Русия и пак се получава същото
  • 30 Лоша новина за т.н.патриоти

    36 9 Отговор
    Преди Местан дръпна гласове от ДПС и така влоши резултата им. Сега тази възможност я няма и патриотите ще глътнат вода на изборите
  • 31 Луд

    33 2 Отговор
    А евро рома кога?
  • 32 Меркел

    32 6 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Бе ти си бил много глупав. Не губи времето на хората с неадекватните си умозаключения. А си и роден предател, отвсякъде ще те изритат. Никой не обича нагаждачи. Няма да ти отговарям повече, загуба на време е, а и ми е под достойнството.
  • 33 JPower

    57 11 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Щото няма такава държава""Турция"". Това е сбирщина от поробени народи, управлявана от ЧИФИТИ... Повечето султани и везири не са селджуци или османлии!!! Туркия е създадена от евреи и ще бъде унищожена от евреи...стой та гледай. Туркия е едно бясно куче, вече е излишна...

    Коментиран от #39, #40

  • 34 Хайл

    27 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Ти хапчетата пи ли си днес-ония розовите...хайде сега бучи гачи че макото истина...
  • 35 onq s konq

    5 8 Отговор

    До коментар #17 от "Ttt":

    Точен коментар-"отличен 6":)
  • 36 Пръцко

    50 5 Отговор
    ДОСТ приключи, а ДуПиСе кога?!?
  • 37 Щайнер

    19 7 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Ти имаш страхотно чувство за хумор
  • 38 Пижо

    9 35 Отговор

    До коментар #26 от "Другия с коня":

    Българите като не можете да се управлявате сами,ще ви управляват.Погледни историята и ще видиш,че след 500 г.турско робство сте били и над 100г.под българско робство,както и в момента.Тиквеникът си е тиквеник каквото и да го направиш.Интересувай се колко българи има в Турция тиквоч такъв

    Коментиран от #81

  • 39 Хасан

    13 28 Отговор

    До коментар #33 от "JPower":

    От 100г турците не са международна сила и затова им все войни и насилие ..светът има нужда от балансьор за да се спре хаоса и насилието

    Коментиран от #75

  • 40 Хасан

    7 32 Отговор

    До коментар #33 от "JPower":

    Тая омраза ще те погуби ..едно време ти беше добре ..не знаеше света ..четеше само Работническо дело ... беше като Корея на Ким...и сега видя че си безгласна

    Коментиран от #51

  • 41 патриотъ

    45 3 Отговор
    ДПС също трябва да се разпадне или разпусне,защото това противоречи на конституцията и трябва да се търси отговорност на съдиите,които са разрешили това да стане!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Цар Вул

    40 6 Отговор
    Българи/не с турско самосъзнание и вероизповедание,които никога няма да са истински българи/ДОКАТО ДОГАН ЕФЕНДИ Е ЖИВ,ВСЕ ТАКА ЩЕ Е!/Отиде ли си Доганчо ще си отидат и всички турци,мурци и други дошли като нашественици от Анадола!Те не са и никога не са били БЪЛГАРИ!Те са си поробители и са спрели Българското ВЪЗРАЖДАНЕ ЗА ПЕТСТОТИН ГОДИНИ!!!Така,че други може да простят,но има други БЪЛГАРИ,които никога не ще го направят и забравят!!!!!

    Коментиран от #44

  • 44 Хасан

    13 23 Отговор

    До коментар #43 от "Цар Вул":

    ”спрели са българското възраждане ...”.....едно време България правеше конпютри ,имаше металургия ,атомни централи..турци ли ги разбиха и разграбиха????!!!!...ей това което ний сме построли не може да го боядисате

    Коментиран от #68

  • 45 MalkomX

    31 5 Отговор
    30 души напускат Местан, защото не са съгласни с авторитарното ръководене на "ДОСТ". Ейвалла на хората, не са съгласни с едноличните решения и само един да взема решенията в дадена партия. Това е демократично. Ха сега да видим колко "демократи" имат смелостта да напуснат "ГЕРБ" , или да се възпротивят и да имат някакво по различно мнение от Бойко. ;-)
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хасанчо

    27 2 Отговор
    Всичко ще си дойде на мястото и още ще се разпаднат ако се въведе забрана за гласуване на лица не завършили 10-ти клас средно образование . Право да гласуват само хора с отседналост поне 5 години в страната. Това ще гарантира ,че разбират в каква обстановка живеят и ще са били отговорни за нея през изминалото време от предния си вот. Отишъл си в Испания примерно ,детето се родило и аха първи клас ще става и какво ми гласуваш за кой мен да ме оправлява. Мнението ти е продиктувано или от думи на роднина или от медии ,но то не е твое защото не си живял в досегашните условия на това което си си надробил от предния си вот. А образователния ценз няма какво да се коментира. И сега какво за партиите ? Ще си имаме и една нелегална ли ? Щото като се закрие и няма вече да има кой да работи против държавата ни. Просто ще отворите още работа на службите ,щото много свършиха до сега.

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хасан

    2 17 Отговор

    До коментар #47 от "Хасанчо":

    Ти не можеш едно образовано,етническо българско семвйство да излезе от апартамента си ,да отиде на 100мт от в училищвто и да гласува
  • 50 Същото трябва да се случи и с ДПС

    29 3 Отговор
    Има достатъчно партии където могат да търсят права и свободи! Ако сме истинска държава, трябва да се спазва конституцията, а тя не позволява партии на етническа основа! В Турция има ли етнически партии? Защо там не признават партията на кюрдите, била терористична, а тук ДПС каква е? Отвратителен е двойният им стандарт!
  • 51 Стамат

    44 3 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    Хасане .Учил си в България.Не си от глупавите си събратя . България ти е дала много повече от Турция и въпреки това ти се имаш за турчин от Турция на всяка цена . Това само защото изповядваш ислям ли е или защото т.н партии като ДПС И ДОСТ промиват мозъците ви още с раждането ви.Замисли се малко по задълбочено.Защото би трябвало да се определяш като българин изповядващ ислям и да защитаваш на всяка цена България въпреки грешките на политиците и а не чужда държава която не ти е дала нищо.Иначе нямаш работа тука .

    Коментиран от #52

  • 52 Хасан

    6 24 Отговор

    До коментар #51 от "Стамат":

    Не разбирам защо си мислиш че съм против България и нейните интереси????..защо си мислиш че ако симпатизираш на Турция ,демек си против България ..кога за последно турците нападнаха българите ????..май преди 600г!!!....ние сме съюзници ,от векове живеем заедно ,

    Коментиран от #59, #65

  • 53 Димов

    28 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Тъй ли? Що тогава не ви щат в Турция? Що ви имат за изменници?

    Коментиран от #54

  • 54 Хасан

    5 19 Отговор

    До коментар #53 от "Димов":

    Това е твое мнение ...разбира се че не искат ”културно асимилирани ”турци...с български табиети ..пияници,курвалани ..ти харесваш ли българин в Англия ,некакъв джендер ..безполов ???

    Коментиран от #55, #56, #60, #61, #62, #73

  • 55 Димов

    21 5 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    Още ли се чудиш, защо Стамат смята, че си против България? И да знаеш - не само той.
  • 56 Отворко Хасан

    30 2 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    Нищо не пишеш защо в Турция няма етнически партии, даже и цивилизовани демократични няма, защо ли? Защо онези които не признават диктата на Ердоган са из затворите, там не искат ли права и свободи?
  • 57 име

    15 0 Отговор
    мадам в , такова влияние отвън имаше и преди 25 години за регистриране на дпс. нещо да кажеш? да ревеш? не ,нали! и ти си една журналистка за влияние на ердоган...дпс нямаше да бъде партия-против конституцията,щеше да бъде гражданско движение и други глупости. що не ревеш?

    Коментиран от #58

  • 58 Известно е

    24 2 Отговор

    До коментар #57 от "име":

    че Велева си е шеф на пресцентъра на Доган, затова с удоволствие пише за краха на Местан, нали той е люспата на Доган! Нищо не пише за золумите на Доган, а те са безброй!
  • 59 И преди 600 години

    17 4 Отговор

    До коментар #52 от "Хасан":

    И хиляди години османлиите сте ни били наемници! Подли сте като руснаците към Волжка България !
  • 60 И пиете и налитате

    20 3 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    Да изнасилвате жени! Личен опит! За това никога, ама никога във варварска Турция повторно!
  • 61 Димов

    31 6 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    Бъркаш, аби. Да те питам някой неща: Ханъмите, за които думаш, не са ли оку*вени, не от влиянието на българската култура, а щото по принцип са си гюв*ндйи? Замисли се сам. В днешно време, в нета можеш да намериш порно клипчета от всяка държава и етнос. Най-много от САЩ, Русия и Чехия. Дори и от България има, но са толкова малко, че отнесени към броят на населението ни, са си просто капка в морето. А порно клиповете от Турция са толкова много, че едва ли не излиза, че всяка втора туркиня е с кариера на порно актриса. И то точно в Турция – страна с ислямска религия. Религия, с жестоки забрани и зверски норми за сдържаното поведение на жените. Е, кажи ми, ага, колко яко ги сърби ханъмите, щом дори ислямските ценности не могат ги спря, да си смъкват шалварите под път и над път, а? А какво да кажем за сексуалните предпочитания на мъжете в страната на падишаха? Не е ли точно Турция всеизвестна с хомосексуалните практики и предпочитания на мъжете й? Не е ли пословично за Анадола, че там жена се такова само за разплод, а за кеф се оножда мъжко д*пе? Огледай се хубаво и пак ми кажи, къде са джендърите , пе*алите и ма*афите? Не са ли точно в Турция? На запад, гейовете правят паради и протестират, защото са малцинство пред хетеросексуалните си сънародници. Но в Турция, за какво да протестират и да парадират, като там всеки "мъж" си е открит, горд хомо. Не е ли там, пе*ерастията повсеместен начин на мислене, на всеки „мъж“? Не е ли превърната е в нормална част от жив
  • 62 Димов

    24 3 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    Не е ли превърната е в нормална част от живота, там? Та, пак да те питам, аби: Къде викаш са ку*вите и пе*ерасите? Отатък Босфора ли гледаш?
  • 63 Morgoth

    28 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Въпросът е принципен - трябва да имаме нулева толерантност към всеки политически проект, който се афишира и разчита на нечия външна подкрепа, без значение каква е. ............. Много правилно! А сега да запитам какво правим с Атака, която изведнъж стана много русофилска и какво правим с всичките знайни и незнайни соросоидни организации от сорта на БХК? Всяка една от тях е проводник на чужди интереси и чужди идеали.
  • 64 месара

    20 0 Отговор
    тоя защо още не е в затвора?
  • 65 Стамат

    34 2 Отговор

    До коментар #52 от "Хасан":

    Хасане във въпроса ти се състои и отговора. Истинскиият българин не симпатизира на други държави независимо от религията му. За това и по горе написах че си ви промиват още с раждането ви. Още от малък са ти говорили че майка Турция няма да ви остави на лошите българи.ДПС И ДОСТ.разчитат точно на ксенофобията точно за да ви държи в отделно затворено общество . За съжаление с тяхното съществуване в България същото причинява и на нас .Те не биха могли да съществуват ако не се деляхме на българи и турци .За орките е друга темата.За това и симпатизираш на държава която даже не те иска .За това и както казах горе ти нямаш работа тука .Не си полезен .Никога не си бил .

    Коментиран от #83

  • 66 ТОЧКАТА

    8 3 Отговор
    Хммм...значи пак на Путин трябва да благодарим....ТОЙ спаси Ердоган от америчка, а с това и България....Винаги съм правил разлика между местан и Доган.Първият е ТУРСКИ българин,а Доган е БЪЛГАРСКИ турчин...

    Коментиран от #79

  • 67 Багатур

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Е сега, идеята, че всички мюсюлмани са турци по презумция е официален мотив в турската пропаганда и фактологически невярно. И като професионален историк мога да го заява и подкрепя с факти. Опита за "потурчване" на тези хора, чрез фалшифи исторически интерпретации и всякакви други икономически методи е един от примерите за агресията на югоизточната ни съседка спрямо България. На друго място вие говорехте за мир и разбирателство между двете държави, но процеси като този правят тази идея все по-малко реалистична. Изкуствено потурчване на мюсюлманско население е полезно само за великотурските идеи, а вие се обявихте против тях. Или сте против мегали идеите на всички, но не и против тези на република Турция?
  • 68 Gorskiq

    14 5 Отговор

    До коментар #44 от "Хасан":

    Hasane lapai mi yq
  • 69 Венци

    1 12 Отговор
    Ако се замислим че мюсюлманството не разрешава да свършваш отвън ,за 500 години голямо заплождане е ставало
  • 70 Бай Ганьо

    5 7 Отговор
    Ама много сте умни все,като никоя партия не харесахте Доган Местан Борисов Нинова Сидеров,кажете кой да командва жалката държавица най вече,Местан си е тук никъде не се маха,нали говорим за политика,е те въртят политика,а относно Турците в БГ щом в рътцете си държат БГ паспорт лична карта си имат всички права и да се дерете,а бе смешни постановки,кучето си лае керванът си върви,ние да се късаме от коментари пак същата мелодия,ех че сме умници а ;)
  • 71 йьйь

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    то в САЩ ги има - Републиканци и Демократи
  • 72 Джони

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "ПОЗНАВАЧ":

    Нима вярвате на авторката на статията в.велева поръчков журналист от вестник Труд и телеграф са най скапаните вестници. Те най много манипулират и лъжат тези читатели които ги четат. Вестниците телеграф, монитор, стандарт, политика и уикенд са собственост на а.доган, Пеевски и техните руски партньори.
  • 73 Багаин

    18 3 Отговор

    До коментар #54 от "Хасан":

    Точно пък турците са нация която напълно си е заличила гена като се е смесвала със славяните.Едно време турците са налитали на белите ни жени защото са били много по-хубави от циганките им.Взимали са ни децата за еничари.И ето го резултата.Днешните турци нямат никакви турски черти.Сега са бели и синеоки.От кръвосмешение сте си самозатрили гените.У вас има толкова турско колкото у Марая Кери има негърско.Българските турци не са турци а са мелези.Нали едно време ви гониха от турция.
  • 74 ИВО78

    18 2 Отговор
    ДОСТ-ПРОЕКТ НА АНКАРА. ДПС- ПРОЕКТ НА МОСКВА. ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА-НА ЗАПЛАТА ПРИ ДОГАН! ЯСНО И ТОЧНО!!
  • 75 Багатур

    17 1 Отговор

    До коментар #39 от "Хасан":

    Човек, Турция е на по-малко от 100 г., та няма как да е била фактор преди това. Преди 100 г. тамън е приключила Първата световна война. А ако имаш предвид Османската империя, допускаш две грешки. Първо, империята никога не е била фактор за стабилност, а напротив, цялата е била организирана да е машина за завоевания, воюваща с всичките си съседи. Затова и като вече няма силата да завоюва територии, просто започва да се разпада (ако ти е интересно, ще го защитя и с факти, също както и извори). Второ Османската империя няма общо с Турция, освен може би езика. Султана произлиза от бея Осман, който да кажем е бил селджушки турчин, но всички жени на султаните за няколко стотин години, все не да били туркини, сам изчисли колко процента от турската му кръв остава. Но понеже кръвта не винаги е важна, трябва да се каже, че като самоопределяне, суштана не се има за турчин, а за богоизбран Халиф. Всички висши служители в двореца са попаднали там чрез кръвния данък и следователно не да турци. Основната част от армията, еничерите, отново не са турци. Сред спахиите може и да има тук там някой с турски произход, ама не да мнозинство. Та с две думи, нищо турско няма в тая империя, нищо, че Ердоган пропагандира и пред вас тук, че сте наследници на тази империя, също както той. Съжелявам, но изворите са категорични, просто не сте. Това е държава на исляма, не на даден народ, аскерите се имат за "османлии" и ако някой ги нарече турци, те се обиждат, за
  • 76 Багатур

    12 1 Отговор
    ....защото с това наименование се е самонаричало селското население в Мала Азия. Все едно аристократ на запад да го наречеш селянин (peasant).
  • 77 Стефан

    14 0 Отговор
    Убедих се че Велева има дял в ТЕЦ Варна
  • 78 Истината

    11 7 Отговор
    Герб създаде дост, сега и двеете партий си отиват
  • 79 Евроатлантик

    5 0 Отговор

    До коментар #66 от "ТОЧКАТА":

    Точке ти ли си Симов?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Бат Вал

    21 0 Отговор

    До коментар #38 от "Пижо":

    Значи, и вие не знаете какви сте? Като сте в България казвате че сте турци, а сега викаш- колко българи имало в Турция? След като не знаете какви сте, аз ще ви кажа! Вие сте наследници на онези страхливи българи, които сложиха чалмите по време на османското иго и се отрекоха от вярата си, вместо да се борят! И Местан, и Доган, и всички подовни.... И като наследници на онези вероотст!рници, нямате право да надавате вой....

    Коментиран от #85

  • 82 Както

    13 3 Отговор
    ..повечето български турци не са полезни на БГ, така и много българи солташатси на дпс и дост, а именно бсп костоварското дясно курнелий костовци сидеровци и техните електорати които се ашладисват с турците понеже интересите им съвпадат, да ограбват и да вредят на България.
  • 83 Както

    10 3 Отговор

    До коментар #65 от "Стамат":

    ..повечето български турци не са полезни на БГ, така и много българи солташатси на дпс и дост нямат място в Бг, а именно бсп костоварското дясно курнелий костовци сидеровци и техните електорати които се ашладисват с турците понеже интересите им съвпадат, да ограбват и да вредят на България..
  • 84 КОНСТАНТИНОВ

    16 1 Отговор
    МЕСТАН Е ПО-МАЛКО ВИНОВЕН ЗА НАЦИОНАЛНОТО СИ ПРЕДАТЕЛСТВО,ПО ВИНОВНИ СА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ СЛУЖБИ КОИТО ВЕДНАГА СМАЗВАТ ИНАКОМИСЛЕЩИТЕ БЪЛГАРИ,НО МЕСТАН НЕ ГО ЗАКАЧАХА ВЪПРЕКИ НЕПРЕКРИТАТА СИ АНТИБЪЛГАРСКА ДЕИНОСТ.

    Коментиран от #90

  • 85 Бай Курти

    15 2 Отговор

    До коментар #81 от "Бат Вал":

    Точно и ясно.
    Нито сте турци с турците нито сте българи с българите. Вземете се осъзнайте !!!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Басри Алиев

    11 0 Отговор
    Агент Павел гушна едни пари от Ердоган,лъга,маза и накрая умишлено осра играта...агент на ДС е и е истински комунист-ленинец.......
  • 88 Т А К А. С Т А В А

    4 1 Отговор
    Разделяй и владей ! Разделят ни на червени, сини, кафяви, пенбени, Българи, Македонци, Турци, Цигани и всякакви, само и само да се разправяме едни с други, насаждат смъртоносна умраза и правят от България - Бузлуджа ! Алчност, Умраза, Злоба, Завист, Клевети, Фалшиви новини, Обиди, Подигравки и следва ТОТАЛЕН. ГРАБЕЖ ! Ако продължаваме да се лъжем от измамници ще последва поредната Бузлуджа ! НЕ СЛУШАЙТЕ. КОЙ ЩЯЛ ДА НИ "ОПРАЙ" ! ВЕЧЕ НИ ОПРАВЯХА ДОСТАТЪЧНО МНОГО "СОЦИАЛНИ" ТАРИКАТИ ! КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА ! М И С Л Е Т Е.
  • 89 Келепир ага.

    1 2 Отговор
    На вниманието на Ердоган паша, прикрита кадъна Места е голям приятел и почитател на Гюлен!!!
  • 90 Стършел

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "КОНСТАНТИНОВ":

    Абсолютно си прав КОНСТАНТИНОВ за местан-павел. Само че, кога ще дойде ред и на доганчо-сава? Май като спре да ги държи за м..те и им плаща?! Нещо ми се види, че мнооого още ще чакаме - за съжаление. ДСарите го имат за ССЧ (силно свой човек)
  • 91 Кьор Хаджи Калин

    1 0 Отговор
    Навреме се сетихте да съобщите. Не е нужен много ум, за да разбере човек след катастрофата, че флигорната е издухана и от нея могат да капят само плюнки, но не и да излиза звук. Хайде, още един в небитието.
  • 92 Любомир Георгиев

    0 0 Отговор
    Този убиец осъдиха ли го или убийството на дете ще му се размине като обикновенно се случва в мафиотската ни държава
  • 93 Касаб

    0 1 Отговор
    Кажете коя къдъна се дигна от Босфора и дойде да ражда в България ,и колко турците са турци !?
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Гост

    0 0 Отговор
    Мазен турчин.
  • 96 Тест

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "JPower":

    Работниците ще ти работят много скъпо, а не за два лозунга и национализъм да ти робуват. Европа отмени заробването на етносите.
  • 97 BOHO

    2 0 Отговор
    MESTANEEE MESTANEEEE 6TE TI GO NAMESTYAATT MESTANEEEE OTZAT....
  • 98 Уточнение

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Не, това е все едно в Израел да има две германски национал социалистически партии!