30 Декември, 2018 13:13 1 914 2

Нови надежди за мир на Корейския полуостров

  • северна корея-
  • южна корея-
  • ким чен-ун-
  • сингапур-
  • мун дже-ин-
  • доналд тръмп

Ким Чен-ун писа на южнокорейския си колега, че иска двамата да се срещат по-често догодина

Нови надежди за мир на Корейския полуостров - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е изпратил писмо до южнокорейския си колега Мун Дже-ин, в което казва, че иска двамата да се срещат по-често през следващата година, за да задълбочават мирния процес и да постигнат целта си за денуклеаризация на Корейския полуостров, предаде АР, цитирайки съобщение от канцеларията на Мун.

Ким поднася също извиненията си, че не е успял да посети Сеул през изминалата година, както двамата се бяха уговорили при третата си среща през септември в Пхенян, но изразява "силното си желание" да направи това в бъдеще.

2018 г. бе белязана от немислим досега процес на затопляне на отношенията между двете корейски държави и от три срещи на техните лидери. Още при първата си среща през април двамата подписаха съвместна декларация за мир, просперитет и обединение на Корейския полуостров. След това двете страни решиха да съединят автомобилните и железопътните си мрежи и набелязаха още редица практически стъпки за нормализация на отношенията.

Ким проведе и историческа среща на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур през юни, но последвалите разговори за денуклеаризация навлязоха в задънена улица заради искането на Северна Корея преди това да бъдат отменени американските санкции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ким Чен Уй

    1 4 Отговор
    Тия да не е обърнал гайката и да иска да го шибат!
  • 2 Тръмп

    1 3 Отговор
    Да,обединение трябва да има и от това ще спечелят всички корейци!!!:):):)Ким прекали с убийството на брат си и трябва да се смири по човешки!!!:):):)
Новини по държави: