30 Декември, 2018 13:01 1 627 2

Ливърпул разби Арсенал, дръпна с 9 точки на върха

  • футбол-
  • английски футбол-
  • ливърпул-
  • арсенал-
  • голямо дерби-
  • победа-
  • на върха

Разликата на мърсисайдци от шампиона Манчестър Сити е десет пункта

Ливърпул разби Арсенал, дръпна с 9 точки на върха - 1
Снимки: EPA/БГНЕС

Ливърпул спечели последното голямо дерби за 2018 година, разгромявайки с 5:1 Арсенал на "Анфийлд". Това бе осма поредна победа за мърсисайдци във всички турнири и седма такава в шампионата, като благодарение на нея "червените" се откъснаха на девет точки пред Тотнъм, който с днешна дата заема второто място във временното класиране, пише Sportal.

Разликата от шампиона Манчестър Сити пък е десет пункта, но "гражданите" утре могат отново да се доближат на седем, ако победят Саутхамптън като гост. "Артилеристите" поведоха с гол на Ейнсли Мейтланд-Найлс(11'), но Ливърпул реагира блестящо и до 16-ата минута домакините успяха да стигнат до пълен обрат след два гола на Роберто Фирмино (14' и 16'). До почивката мърсисайдци решиха всичко в своя полза след попадения на Садио Мане (32') и Мохамед Салах (45'-дузпа). През второто полувреме Фирмино (65') оформи своя хеттрик, след като реализира втори 11-метров наказателен удар в полза на Ливърпул.

Ливърпул разби Арсенал, дръпна с 9 точки на върха
Снимка: EPA/БГНЕС

Юрген Клоп бе направил една промяна в своя състав — Фабиньо започна вместо Джордан Хендерсън в халфовата линия на мърсисайдци. Джеймс Милнър пропусна и този двубой заради контузия.

Шкодран Мустафи, Аарън Рамзи, Ейнсли Мейтланд-Найлс и Алекс Иуоби стартираха за Арсенал. Месут Йозил не бе групата заради травма в коляното, докато Косеилни, Лаказет и Гендузи останаха на скамейката за началото.

Ливърпул разби Арсенал, дръпна с 9 точки на върха
Снимка: EPA/БГНЕС

Ливърпул започна много силно и веднага се настани в половината на лондончани. Във втората минута малко не достигна на Мане да засече добро центриране на Робъртсън. Четири след това Мане се справи с Торейра, след което премина покрай Лихтщайер и центрира ниско по земя. След рикошет топката стигна до Фирмино, който шутира, а Салах отклони удара му. Топката обаче премина встрани.

Ливърпул разби Арсенал, дръпна с 9 точки на върха
Снимка: EPA/БГНЕС

В десетата минута Фабиньо направи сериозна грешка и подари топката на гостите. Иуоби проби на скорост и стреля от малък ъгъл, но Алисон изби. Тази грешка доведе до разколебаване на мърсисайдци за период от няколко минути. В 11-ата Ловрен сбърка дълго подаване отдясно на защитата на Ливърпул. Иуоби отново използва скоростта си, напредна и центрира перфектно към далечната греда, където Мейтланд-Найлс засече, давайки изненадваща преднина на Арсенал.

Ливърпул разби Арсенал, дръпна с 9 точки на върха
Снимка: EPA/БГНЕС

Реакцията на Ливърпул бе светкавична. В 14-ата минута Салах нахлу в наказателното поле, Джака се хвърли на шпагат и изби. Топката стигна до Лихтщайнер, който опита да изчисти, но кълбото рикошира в Мустафи и попадна на пътя на Фирмино, който се разписа отблизо — 1:1.

Точно 90 секунди след това Фирмино направи страхотен индивидуален пробив. Бразилецът премина покрай трима бранители на Арсенал и стреля покрай Лено, правейки пълен обрат — 2:1.

Ливърпул разби Арсенал, дръпна с 9 точки на върха
Снимка: EPA/БГНЕС

В 32-рата минута Ливърпул нанесе нов удар. Арсенал не успя да изчисти качествено след изпълнение на ъглов удар пред вратата на гостите. Последва центриране на Робъртсън, Салах пое и веднага продължи към Мане, който от десетина метра простреля Лено за 3:1.

Ливърпул разби Арсенал, дръпна с 9 точки на върха
Снимка: EPA/БГНЕС

В добавеното време Мохамед Салах си спечели дузпа. Египтянинът преодоля Сократис, който след това се опита да си върне топката, но не успя да играе с нея, а на два пъти закачи крака на съперника. Самият Салах изпълни 11-метровия наказателен удар, стреляйки в центъра на вратата — 4:1.
В началото на втората част Шакири изведе Салах, който много бързо нахлу, но си поведе дълго топката и Лено улови. В 54-ата минута Обамеянг пропусна да засече буквално от голлинията центриране на Рамзи. Повторенията обаче показаха, че флагът на лайнсмена е вдигнат за засада, така че дори да беше отбелязал, гол нямаше да има.

Ливърпул разби Арсенал, дръпна с 9 точки на върха
Снимка: EPA/БГНЕС

В 63-ата минута Салах изведе много технично — с пета, Фабиньо, но ударът на бразилеца бе избит от Лено. След разиграването от последвалия корнер бе отсъдена втора дузпа в полза на Ливърпул. Този път заради това, че Коласинак побутна в гръб Ловрен в наказателното поле. Салах даде възможност на Фирмино да изпълни дузпата, за да може бразилецът да оформи своя хеттрик. Фирмино го направи безупречно — 5:1.

Ливърпул разби Арсенал, дръпна с 9 точки на върха
Снимка: EPA/БГНЕС

Ливърпул има 54 точки — девет повече от Тотнъм и десет пред Манчестър Сити, който утре гостува на Саутхамптън. На 3 януари шампионите и мърсисайдци се изправят един срещу друг в директен сблъсък на "Етихад". Арсенал остава на пета позиция с актив от 38 пункта, но ако утре Челси победи Кристъл Палас, "сините от Лондон" ще се откъснат на пет точки пред "артилеристите" в битката за четвъртото място.

Ливърпул разби Арсенал, дръпна с 9 точки на върха
Снимка: EPA/БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшко

    1 1 Отговор
    Манчестър фенчета ,не ви чувам
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.