Last news in Fakti

31 Декември, 2018 12:40 8 904 46

Българки в паника, гелът в гърдите им бил като в матраците

  • гел-
  • силикон-
  • гърди-
  • матраци

Синтетиката може да предизвика агресивен вид рак

Българки в паника, гелът в гърдите им бил като в матраците - 1
Снимка: Shutterstock

Новината, че популярните френски импланти "PIP" водят до появата на изключително рядък, но агресивен вид рак – анапластичния, влуди в буквалния смисъл думата любителите на пищния бюст.

Предпразнично лекарските кабинети на мамолозите осъмнаха с дами, които настояват за спешен преглед. Паниката е превзела и ВИП представителките на нежния пол у нас, а популярна фолк звезда направо изпаднала в истерия и заплашвала, че ще съди всички до дупка, в това число и фирмата вносител.

От 2010 г. насам в страната ни се използват нисък клас импланти, които са пълни с индустриален гел – като този в матраците и лепилото за тапети, вместо медицински. Синтетиката била толкова калпава, че се случвало цици да "избухнат" в самолет и да се получи разкъсване на плънката. Това създавало куп главоболия на силиконките, които след това търсели спешна лекарска помощ. Никой обаче не ги уведомявал какво точно съдържа плънката в гърдите им, за която средно се бръкват с по няколко хиляди лева.

"Потресена съм! Защо едва сега научавам, че гелът в бюста ми е като този в матрака? И че е въпрос на време да доведе до образуване на тумор. Чукам на дърво да не се стигне до проблем. Първата ми работа в новата година ще е да посетя специалист! Честно казано, разтревожена съм, че съм платила прескъпо за химията в гърдите ми, която може да ме убие. Защо никой не ни предупреди. За десет години два пъти съм ремонтирала бюста си. Първият се наложи по технически причини. Силиконът се разпадна по време на турболенция на полет от София до Лондон.

Усещах болка, а след това в хотела видях, че гърдите ми са придобили неправилна форма. Опипах се и напипвах буци. Как не припаднах в банята на хотела – не зная. Запазих самообладание и позвъних на лекаря си. Наложи се да се върна в България, за да ме оперират, че да оправят поразията. Една операция, макар и за поставяне на "бомби" не е лека и си носи рисковете на всички други операции. Правят се куп изследвания, за алергии, за ХИВ, за хепатит, консултации с анастезиологи какво ли не още.

Правих си и втора операция за увеличаване на гърдите. Имплантите имат срок на годност. Когато той изтече – се сменят с нови. Продават се и импланти втора употреба. Не зная дали това е редно и дали е законно. Но имаме ли гаранция, че след като ни упоят, ще ни сложат нещо ново и качествено?! В случая обаче съм потресена от от факта, че признанието за вредния и раководпредизвикващ имплант дойде от бившия топ доставчик на "PIP" за България Седрик Жоакимсман. Как ще постъпи фирмата сега?! Ще ни обезщети ли?! Ще минат ли всички тези български жени на безплатни медицински прегледи или поне фирмата вносител ще поеме ли разходите за ходене по болниците и евентуалното лечение, ако се налага? Освен това – възниква и още един проблем. Няма нормална жена, която да предпочете да продължава да живее с отровния силикон в гърдите си. Ще се наложи всички да минем отново под ножа. Проблемът тепърва ще се разраства. Вярвам в морала на българските лекари и допускам, че не са знаели какво блъскат в циците", разказва пред репортер на "Уикенд" Дарина Борисова от София.

През 2010 г. гръмва първият скандал за опасния силикон във Франция. Собственикът на "PIP" Жан Клод Мас е осъден на 4 години затвор. 500 000 жени от цял свят завеждат дела срещу фирмата, която бързо обявява ликвидация. Американската администрация по храните и лекарствата е получила над 400 доклада за предизвикано раково заболяване, като 18 от описаните случай са завършили фатално.

В съдебната зала Жан Клод Мас се разкайва за случилото се и обяснява, че е вярвал в качеството на силикона, което било клас 3 – най-високия в бранша. От такъв се изработвали и пейсмейкърите за сърцето. След излежаването на присъдата се оттегля от официално от бизнеса, но имплантите му продължават да "шетат" из Европа, предлагани от друга фирма. Изключително популярни стават в страните от бившия Източен блок.

По медицински данни у нас 3000 българки разхождат силикон, водещ до анапластичния едроклетъчен лимфом. На голяма част от тях силиконите са представени като "изобретения" от висок клас. Препоръчвани са за избор от водещи специалисти. Същите вредни импланти са продавани в Румъния и Словения. Гаранция за безопасността на използвания силикон е дадена от немската фирма "Тюв", прочута с това, че издава сертификати за качество на водещи немски автомобилни компании и атомни електроцентрали.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    75 7 Отговор
    Така ви се пада,крокодили
  • 2 Гост

    71 3 Отговор
    Всеки пати от акъла си!
  • 3 ГосТ

    41 9 Отговор
    Много хубаво. Радвам се.
  • 4 отегчен

    93 3 Отговор
    По-големият проблем е гелът в главите им.
  • 5 Orthodox

    54 2 Отговор
    Значи имплантите PIP трябва за ги ребрандират като RIP,,,

    Коментиран от #27

  • 6 хаха

    53 2 Отговор
    ТО И ВМЕСТО МОЗЪК ИМАТЕ ОТ СЪЩИЯ ГЕЛ ЗА МАТРАЦИ.
  • 7 Бонус Малтус

    36 2 Отговор
    Естествен подбор.
  • 8 Японеца

    47 1 Отговор
    Сега цената на коврите ще падне, имат да събират за нови импланти!

    Коментиран от #9

  • 9 Ха-Ха

    38 2 Отговор

    До коментар #8 от "Японеца":

    Няма да има желаещи, ще мачкат матраци, по-евтино е!
  • 10 Drittes Reich

    18 6 Отговор
    "случвало цици да "избухнат" в самолет и да се получи разкъсване на плънката"

    "Силиконът се разпадна по време на турболенция на полет от София до Лондон"

    По-голяма тъпотия не бях чел.
  • 11 666

    4 69 Отговор
    Всяка истинска и уважаваща себе си жена е длъжна ако има кусури да си ги коригира, независимо дали става въпрос за гърди, нос или нещо друго!!! Живеем в 21и век в 2019г. все пак!!!

    Коментиран от #12, #22

  • 12 метролог

    52 5 Отговор

    До коментар #11 от "666":

    Много си далеч от истината за "истинската и уважаваща себе си жена". Направо си в друго измерение. За силиконките не е сигурно дали са хора изобщо, камо ли жени.

    Коментиран от #13, #17

  • 13 666

    3 53 Отговор

    До коментар #12 от "метролог":

    Ти явно нямаш пари и си обичаш баби Яги с малки цици!!! И Лагерфелд го е казал, че красотата изисква многоооо пари

    Коментиран от #14

  • 14 метролог

    49 1 Отговор

    До коментар #13 от "666":

    Да ти го кажа така, че да ме разбереш - силиконките сте друга група - чалга мутанти. Нямате нищо общо с "истинските и уважаващи себе си жени". Просто идея си нямаш.
  • 15 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    40 1 Отговор
    Нали сте вип защо слагате 2 употреба и от ефтиния?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    31 4 Отговор

    До коментар #12 от "метролог":

    Имаш проблеми с дефиницията "истинска и уважаваща себе си жена"! Не е задължително една жена да изглежда като кукла, за да е истинска и да уважава себе си! Истинските жени имат покритие за самочувствието си и излъчват сексапил, а не изглеждат като порнозвезди!

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Извинявам се, коментарът е за 11.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 и ся ко прайм

    26 1 Отговор
    Проблемите на пластмасовите комплексарки не ме вълнуват
  • 21 Антон Кихемян

    13 1 Отговор
    Язък! Мислех че ще има снимки на бомби а то, само статия... Къв съм балък ...Поздрав за всички като мен...😂😂😂
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 hmhmhm

    17 0 Отговор
    хем им се иска хем съдели системата. Нали знаете к*ра до края и живот в рая не е много съвместим. Или поговорката и вълка сит и ягнето цяло няма такъв филм. Всяка една пълна упойка ти съсипва живота с около 1.5г. Имайте предвид че лекарите хирурзите сестрите медицинските всички грешат. И колкото си по нависоко в ярархията толкова грешката е по фатална. Имайте предвид че преди време някаква американка си направила операция на циците за сватбата но се оказа че си ги е направила за погребението(собственото си).
  • 24 666

    3 27 Отговор
    Еййй всичките сте едни дребни душици и мишки, църкайте си по панелките и си вярвайте във вашият фалшив господ, пийте си шльокавицата и не коментирайте неща до които нямате допир и стандарт на живот който никога няма да имате!!!!

    Коментиран от #28, #29, #33

  • 25 Коментар 24

    12 6 Отговор
    23 коментара до сега и предимно хейт. Никой не се замисля че щом гела в имплантите причинява рак а същия гел го има в матраците какво следва от това.

    Коментиран от #46

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аз Варна

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Orthodox":

    Най-точно казано.Право в десятката.Колкото до изкуствените гърди при допир са като гумени.Нищо съществено.А сега ми е интересно дали ще започнат да си правят малки гърдите като на тийнейджърки.Ако големите гърди са сексапилни,малките са по възбуждащи ,а и дамите може да не носят сутиен.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 123

    16 0 Отговор

    До коментар #24 от "666":

    Какъв стандарт бе калъф,ако силикон тие стандарт,по добре пробвайте с инплантиране на мозък.че твоя е по малко и от на едноклетъчно.
  • 30 666

    1 9 Отговор

    До коментар #28 от "777":

    Не, не са равни и никога няма да бъдат!!! На другият свят може и да са!!!
  • 31 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    9 1 Отговор
    Я кажете сато умре силиконка силикона кога се разлага преди или след джуките муахахахах

    Коментиран от #34

  • 32 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    15 1 Отговор
    Тва тея с имплантите показват колко мразят себе си и колко обичат парите друг отговор нямаааа
  • 33 мамолог

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "666":

    Всеки ден "мачкам" цици по служба и на всяка жена, попитала ме дали да поставя импланти по естетически "причини" и казвам какви са рисковете и че е по-добре да не го прави. Които обаче много настояват, ги съветвам да искат импланти, пълнещи се с физиологичен разтвор, а не със силиконов гел. Удоволствието разбира се е скъпо.
  • 34 мамолог

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    След надгробния камък.
  • 35 Ицо

    12 0 Отговор
    И сега накрая на годината - да пожелаем дружно на всички силиконки и п..оститутки - да го д..хат:))Хаха
  • 36 Ммм даааа

    16 2 Отговор
    Странното е, че до силикон жените прибягват масово, ако са българки. Тази мода не съм я срещал никъде другаде по света. Като изключим порноиндустрията. На какво се дължи този феномен все още не мога да разбера.
  • 37 Мразя селиконови цици

    6 1 Отговор
    Хахах така ви се пада Изродииии
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тодор

    3 2 Отговор
    Дали същият имплантан е в пенисите,че съм много загрижен ?
  • 40 Повръщащия

    6 1 Отговор
    Убаво, че мойта жена е с убави големи естествени цици, та и е през оная работа да си ги уголемява.
    Казват, било наследствено това с големината на циците, та очаквам дъщерята и тя да има големи цици и тя да не се занимава с таквиз глупости.
    Ахъ.
  • 41 Ицо Багера

    4 1 Отговор
    Първо най - напред трябва да проверят какво имат в главите си. Боже, Боже какъв вид жени се задават в бъдеще... ужас и потрес и с какви ценностни системи.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 1234

    2 0 Отговор
    Те за това ли скърцат като ги хване човек?
  • 44 факт

    1 0 Отговор
    е ся ще намачкам матрака
  • 45 Гост

    1 0 Отговор
    Ми слагайте си още силикони - в гърдите, в джуките, в задника, заприличайте на чудовища и после ревете, че ви обиждат на "изкуствени" и че сте се разболели от рак, левкемия и какво ли не! Както го е направила природата, така трябва да е и всяко вмешателство крие риск. Всеки си е различен, не може да сме като излезли от калъп. Ама хората са казали: какво човек сам си направи, цело село не може да му го направи!
  • 46 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар 24":

    Той затова е индустриален силикон и не се слага в тялото, където е опасен, а в продукти които са извън тялото и по този начин няма как да довет до рак! Освен ако силикона в матрака не е радиоактивен! :Р
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове