Last news in Fakti

1 Януари, 2019 13:00 13 549 181

Българските турци: Помним, но не таим омраза или мъст

  • възродителен процес-
  • преименуване-
  • турци-
  • дс-
  • българия

Декември, 1984 г.: дошли с БТР-и, автобуси с войска, танкове - започвало "покръстването"

Българските турци: Помним, но не таим омраза или мъст - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На оградата на новия паметник-чешма първи са накацали местните жени в очакване на традиционната възпоменателна проява и на неизменните официални гости. Те са пенсионерки и около тях тичат внучета, пристигнали за ваканцията от Европа. Емре и Емел са брат и сестра на 6 и на 7 години, родени са в Лондон и предпочитат да разговарят на английски, но там в събота ходят в българско училище, знаят и майчиния си турски, казва щастливата баба. Те не могат да разберат какво преживяхме преди 34 години и защо винаги на този ден сме тук, малки са, и ще трябва да знаят, защото онези събития са част от българската история, допълва жената, а останалите кимат одобрително.

Будните баби на Груево до една са със забрадки и са наясно с демокрацията и с „Дойче веле“: „Синовете не отлепяха уши от транзистора, кряскаха да пазим тишина“, една през друга подвикват те. Настава оживление, когато две момичета пристигат с огромен леген, пълен с пържени мекици – така посрещат гостите.

Абдулазис Бекир, Мустафа Али и Мустафа Ибрахим

Имената на тримата убити при бунтовете са изписани на паметника, където после всички ще се поклонят с минута мълчание. Ридван Ибрахим е син на Мустафа, бил е на 14 години, когато загубил баща си. „Беше човек на истината, така разказват всички, които са го познавали. Работел е на жп гарата в София като заварчик, през 1973 г. избягал в Турция, скрит в международния влак с намерението да се прехвърли в Италия, бях 2-годишен и не помня това“, разказва Ридван. Майка му написала писмо до Тодор Живков с настояване за съдействие мъжът ѝ да бъде върнат в България. Цената на бягството била 3 години в затвора в Стара Загора, по-късно заради това го нарочили и за организатор на съпротивата срещу т. нар. „Възродителен процес“. Ридван си спомня как докарали баща му полужив от милицията в Момчилград след седмица на зверски побоища, увивали го в кожи от прясно одрано теле, а дни по-късно починал в болницата в Кърджали. „Гърбът му беше като черно кожено яке от главата до опашката, но не са успели да го убият, следователят от разпитите и изтезанията отдавна е в Канада. И няма виновни, нито осъдени“, казва той.

С танкове и куршуми срещу мирни хора

„Бях 15-годишен тогава. На 26 декември 1984 г. цялото село се беше събрало на мястото, където сега е паметникът, вече се знаеше за безредиците предния ден в Момчилград“, разказва кметът на селото Ахмед Ибрахим. Дошла джипка с военни, явно на проверка за наличие на напрежение. Някъде отдалеч се чули викове „Идват, идват!“, спряло цялото електрозахранване. Пристигнали БТР-и, автобус с войска, пожарни, танкове, автомобили, прегазили барикадата от запалени гуми, отеквали изстрели. Протестът бил разпръснат с водни струи и стрелба. Същата вечер загинали двама души, ранените били много. Дни по-късно нароченият за организатор на бунта Мустафа Ибрахим починал от раните си след жестоките побоища в милицията. „Цяла седмица са го убивали бавно“, отбелязва Ахмед.

През 2008 г. заедно с наследниците на жертвите завели дело във Военната прокуратура в Хасково, тогавашният кмет посочил конкретни имена на виновници, но поради липса на доказателства то набързо било прекратено, а наказани няма и до днес.

„На 5 януари 1985 г. започна „покръстването“, учителите бяха впрегнати в тази мисия, караха хората под строй до читалището и училището и ги принуждаваха да си избират новите имена. Баща ми избра за мен Антоний, но не фигурираше в задължителния именник и така осъмнах като Антон Кафеджиев“, спомня си кметът.

За седмица всички били преименувани, настанала злокобна тишина и никой не смеел да излезе от селото. Доброволни отрядници и милиционери, партийни секретари и ОФ-председатели сновели и слухтели, продължава той. Старците още се страхуват да не се повторят онези събития, тревогата им се подсилва от националистите във властта, подчертава Ахмед.

Когато започнала „Голямата екскурзия“ Ахмед бил войник и семейството му не поело с керваните към южната граница. Но 80% от хората в селото струпали багажа и тръгнали. „Беше път за никъде, сърцата им се късаха, че изоставят градените цял живот къщи и приятелства, но нямаха избор. Нас ни гонеха от родината и никой не си въобразяваше, че отива в „обетованата земя“. Но цялата етнокултура, езикът ни, вярата бяха под забрана и глоби“, казва той. И подчертава: „Ние не можем да мразим, в душите ни няма мъст, но помним“.

Да си турчин в България е гордост“

Ахмед говори за това с усмивка. „Религията не ни разделя с българите. Каквото проповядва Библията, това и Коранът. Напоследък в Европа е малко срамно да си български гражданин заради лошия имидж, който някои нашенци наложиха там“, казва кметът.

Ахмед е бил 3 години на гурбет във Вюрцбург, Германия. Заминал с двама приятели още през 1991 г. - веднага след казармата. Имали невероятни перипетии - пресекли нелегално зелената граница на Чехословакия, а до Мюнхен се криели във влакове и автобуси. Семейство германци ги качило в новото си Audi, а тримата се срамували, че не се били къпали и че общували с езика на ръцете. После живели в емигрантски лагери без право на работа. След три месеца турчин гастарбайтер ги наел за чистачи в хипермаркет. После Ахмед си наел квартира, припечелвал на черно. Но при проверка на документите полицията го задържала, а в обратния самолет за София го качили с белезници. Така окован се завърнал и останал в свободното родно Груево.

„В Турция имам брат и сестра, в Италия също, още един брат в Англия, и още една сестра в Холандия - разпръснаха ни. Седем деца сме в семейството, само аз съм в България и не съжалявам“, уверява Ахмед.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    131 21 Отговор
    И ние българите правим така. Нищо не сме забравили, но не търсим възмездие.
  • 2 Иванов

    70 17 Отговор
    И ние българите правим така. Нищо не сме забравили, но не търсим възмездие.
  • 3 Tiffff

    15 22 Отговор
    Са аз съм първи и се чудя ква глупост да напиша !!
  • 4 Без име

    20 137 Отговор
    Дано Ердоган обърне Турската армия към България!!! Възродителеният процес го помним!

    Коментиран от #50, #92, #97, #150, #169

  • 5 Tiffff

    15 8 Отговор
    Не съм първи докато съм се чудил Иванов се е изказал .
  • 6 Tiffff

    70 14 Отговор
    Започна се . Вече има гневен турчин-помак
  • 7 Петко

    128 56 Отговор
    А НИЕ ПОМНИМ АТЕНТАТА НА ГАРА БУНОВО ОТ ТУРЦИТЕ,ВАГОНА С МАЙКИТЕ С ДЕЦА.След като живееш в Б.Г.ще се казваш АНТОН,ако си Ахмед там у Турция.

    Коментиран от #8

  • 8 Солчо

    74 26 Отговор

    До коментар #7 от "Петко":

    А сега започнете да броите турците по минусите

    Коментиран от #21

  • 9 Онур

    36 133 Отговор
    Да живее Велика Турция, която е приютила баща ми и много други хора по онова време. Живеем и умираме за Турция! 🇹🇷

    Коментиран от #14, #24, #30, #33, #56, #93

  • 10 Помнещ

    82 27 Отговор
    Време е и останалите пустиняци да хващате пътя за пуйкистан, само вредите тук. Където и да отидете, никой не ви иска.

    Коментиран от #80

  • 11 Щайнер

    63 24 Отговор
    И ние помним как оня ден и деня преди това и всички други дни в които вие и вашите роднини влизаха и продължават да влизат по чужди къщи за да крадат , у убиват , изнасилват и т.н. поведението ви е непростимо , ходете си у вас
  • 12 LEGIONARIVS

    96 35 Отговор
    вие не сте турци а ПОМАЦИ в очите на турците вие сте нищо повече от подметки! Като не ви харесва нещо тук, защо не се махнете? Република България е ИЗТОЧНО ПРАВОСЛАВНА държава, длъжни сте да се съобразявате ИЗЦЯЛО с езика, религията, конституцията, законите и власта тук! Нещо не ви утърва, тихичко багажчето и в анадола където принадлежите!!!

    Коментиран от #72, #177

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 отегчен

    77 11 Отговор

    До коментар #9 от "Онур":

    Дойчевелевски насъкваници на турци срещу българи. За атентата на гара Буново няма да напишат материал. За турското робство.
  • 15 deadman1488

    60 22 Отговор
    тея хорица да си хващат пътя и в анадола.нямат място тук
  • 16 112

    70 19 Отговор
    Онур, прав ти път към Турция, сега тамън лирата е евтина. Ако щатите ви натиснат още малко може и по-евтина да стане.

    Коментиран от #57

  • 17 movieman777

    54 17 Отговор
    тези тъка наре4ените чужденци требе да си отидат у дома им-турция..тук нямат масто
  • 18 Tiffff

    31 7 Отговор
    А сега стана страшно ... Факти да не запалите гражданска война с тази статия ?

    Коментиран от #23

  • 19 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец

    26 15 Отговор
    тези ''българи'' требе прочетат историята на турскоторобство и на тва комунистически геноцидно дело срещу хората къту цяло ена иврея и сауди арабите.същото се случи и с югославия..просто вие си вземате парцалите ив родината ви турция.
  • 20 BULтериера

    75 19 Отговор
    А ние НИКОГА няма да забравим 500 години робство кланета и изтребване на цвета на нацията! Радвайте се и ни благодарете, че сте изобщо живи и не ви изтребихме като хлебарки!!!

    Коментиран от #83

  • 21 Tiffff

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Солчо":

    В твоя случай са по минусите а в случая с ОНУР е наобратно
  • 22 Tiffff

    17 4 Отговор
    Винаги съм се чудил защо "покръстването " е било 84-та а аз познавам помаци с партизански имена родени 88-осма
  • 23 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец

    8 7 Отговор

    До коментар #18 от "Tiffff":

    аз съм на първа линия зареден и страшен родолюбец..

    Коментиран от #26

  • 24 Име

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Онур":

    Ти от службите ли си или от радикалните от Якорудско, Пазарджишко и т.н.?
  • 25 И ние помним

    52 12 Отговор
    как убивахте деца на гара Буново, защо забравят золумите се?
  • 26 Tiffff

    14 5 Отговор

    До коментар #23 от "Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец":

    Знам че сега е практика да се заравят нелегални калашници в дворовете аз също го обмислям ....
  • 27 Българин

    41 20 Отговор
    А ние не помним нищо хубаво от тези турци .
  • 28 Tiffff

    29 10 Отговор
    Хора инвестирайте около 1000 лева за консервирано оръжие закопайте го там където само вие знаете . Да не останете с гол гъз ако влезнат резаните ...
  • 29 123

    21 1 Отговор
    Е той тогава Борисов участваше може да го наричате кръстник
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 чалма тв

    36 12 Отговор
    Никой в Европа не ще хора с имената Ахмед,Хасан,Абдула....но те не са виновни за зверства на талибаните..ама защо всички терористи са мюслимани ,това дразни европейци,ти ги храниш, те ти забиват нож в гърба.

    Коментиран от #46

  • 32 Аспарухов

    63 13 Отговор
    Ние също помним кланета от Стара Загора Батак и още доста села и градове, и как жените са раждали в кладенец с въже на врата, ама не сме избили о един турчин, помним и влака Бургас София където загинаха майки и деца защото на някой идиот му хрумне да взриви вагона, и накрая като се чувствате турци хвърлете си българските паспорти и си отивайте в Турция, тук е място за всички който се чувстват Българи независимо от религията.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Tiffff

    10 21 Отговор
    Много ме кефи срещу турция сме единни ,мед ми капе на сърцето ... Не разбирам защо и срещу рамките не е така малко се разцепване на две като стане въпрос за джуджето диктатор педофил
  • 35 И ние ще помним БАТАК

    46 14 Отговор
    И ние ще помним всички зверства, извършени от башибозука, никога няма да забравим кой е държал дедите ни под робство - клал, бесил, изнасилвал жените и т.н. Много жалко, че 84 г. Тато, вместо да им сменя имената, не ги изтрепа до крак тия предатели, дето на драго сърце биха продали, предали родината си, щото се имат за турци, ама са нищо повече от долни помашки помияри!

    Коментиран от #39, #51

  • 36 Tiffff

    7 25 Отговор
    Много ме кефи срещу турция сме единни ,мед ми капе на сърцето ... Не разбирам защо и срещу рашките не е така малко се разцепване на две като стане въпрос за джуджето диктатор педофил
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Tiffff

    4 10 Отговор
    И да знаете първия плюс на моите глупости дето ги пиша си го слагам сам ....

    Коментиран от #64

  • 39 ivan4o

    16 16 Отговор

    До коментар #35 от "И ние ще помним БАТАК":

    1 В Батак клането е извършено от башибозука, неплатена и нередовна армия на империята. 2 щеше да е интересно ако беха тръгнали да трепят! 3 за предатели нема да ти пиша ,че щети стане зле!
  • 40 ivan4o

    18 12 Отговор

    До коментар #37 от "Sky-blue":

    Значи искаш да кажеш , че сички българи по света не са българи. Ако се мислят за българи да си идат у България!
  • 41 веселяк

    20 7 Отговор
    Ееех DW, какво си ми WC!
  • 42 Ruthless

    29 19 Отговор
    турци ли? ПОМАЦИ турчеещи се! тва сте, НИКОЙ НИКЪДЕ не ви уважава, леко казано!

    Коментиран от #43

  • 43 ivan4o

    8 9 Отговор

    До коментар #42 от "Ruthless":

    Бреееййййй. Смятай
  • 44 патриотъ

    35 18 Отговор
    И ние помним 500 години турско робство,ама не ви закачаме!Така че,скрийте се в мишите си дупки и не мрънкайте,да не ви напомним за Батак и Баташкото клане!

    Коментиран от #45

  • 45 ivan4o

    9 9 Отговор

    До коментар #44 от "патриотъ":

    Патриотчо иска да става главорез
  • 46 Европа взе да се съвзема

    24 12 Отговор

    До коментар #31 от "чалма тв":

    Дълго ще помнят атентатите на мюсюлманите и изнасилените от тях германки. Скоро ще има по стриктни закони, така както ограничават двойното гражданство, ще въведат и закон за имената. За да се интегрираш в едно мнозинство, трябва да приемеш неговите правила! Не може никое малцинство да се ползва със специални привилегии. По старите помнят, как мюсюлманите се ползваха с предимство при кандидатстване във ВУЗ. Голяма грешка на комунистите беше, че сменяше имената насилствено на вече именувани хора. Трябваше със закон да въведат именник, със звучни български имена и всяко новородено в България, което след време ще става български гражданин, задължително да носи име от именника. Така както родените в САЩ. Които искат да стават цивилизовани граждани на САЩ, носят звучни американски имена, ако искат да са офарда от гетата, могат и китайски имена да си слагат. Рано или късно, това условие Европа ще бъде принудена да го въведе със закон, а на който не му е изгодно, ще си умре в гетата!

    Коментиран от #111

  • 47 Генерал

    33 8 Отговор
    Явно на Deutsche Wellе им плащат с турски лири за да изопачават историята, да правят провокации и създават напрежение''''Deutsche Welle няма да пишат за много по-кървавите атентати, финансирани от Турция и извършени от турци довели до Възродителния процес.'''Но и ние сме си виновни, защото, когато през 1913 г. Турция прогони и изби всички тракийски българи, ние НЕ направихме същото с турскоговорящите останали по нашите зами. За тази си глупава добрина сега ни карат да страдаме, хулят и ни унижават.
  • 48 Dан

    16 17 Отговор
    Гадни мръсни долни турци тези които са срещу бг законите... Заминавайте си от тук и не провокирайте народа, да не ви итрепят накрая че мн истрада той та да се занимава още с ваз
    .

    Коментиран от #53

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 СссереМ

    33 11 Отговор

    До коментар #4 от "Без име":

    Последния път турската армея я гонихме до истамбул,кротувайте че и маляките ви насъбраха много ,а и 40 милиона кюрди в турция,ирак и сирия само чакат.
  • 51 Гост

    12 7 Отговор

    До коментар #35 от "И ние ще помним БАТАК":

    ЧНГ.След края на ВСВ, нашите комунистически лидери са били на среща при Сталин.
    Там той е предложил точно това, да ги избием, но нашите са се възпротивили и казали, че не е хуманно.
    Само споделям това, а иначе имам чувството,
    че през 2019 ще ни откъснат малка част от страната.

    Коментиран от #109

  • 52 Ейййй циганинстан

    19 42 Отговор
    Турците са били тука преди вас,и ще си останат тука мелези такива РАЗБРАХТЕ ли.
  • 53 Ставри

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "Dан":

    Научи се да пишеш неграмотник3
  • 54 Е те това е ЗАПАДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

    24 1 Отговор
    Вместо ВЗАЙМНО ПОЧИТАНЕ и УВАЖЕНИЕ - отново външни ръчкания и етнически брожения! Нима пак Т. ЖИВКОВ, нима пак БКП днес Подпалва нашата ЧЕРГА ? КОМУ Е НУЖНО ? ОТНОВО ЗАПАДА СЕ ГАВРИ С НАС както преди и живота ни мирен НЯВГА разби ! Какво искат ДНЕС ОТ НАС ? Да се запалят БАЛКАНИТЕ и да се самоунищожм. Ако го сторим значи сме БЕЗУМЦИ ! Нима не разбрахме че искат да ни разрушат, затрият и обсебят ! Нима не разбрахме че дружно трябва да живеем за да съществуваме и утре. ПОМНИМ ЛОШОТО А ПОМНИМ ЛИ ДОБРОТО ? До 1984 имаха си мюсулманите ИМЕНА, ЕЗИКА МАЙЧИН, ТРАДИЦИИ, ОБИЧАИ, ОБЛЕКЛА, ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ, СВЕЩЕННИЦИ, ДЖАМИИ. До 1984 имаха Образование, Медицина, Детски заведения, Лекарски, Зъболекарски кабинети , Грижи за майките и детето, Работа, Пенсии, Санаториуми. ЛУКС нямаше но бе ДОВОЛНО и почтенно ! КОЙ РАЗМЪТИ ВОДАТА ? Същите които я мътят и днес ! ДОЙЧЕ, ДОЙЧЕ !
  • 55 С нас се гаврят външни " Доброжелатели"

    18 1 Отговор
    По-добре ли сме днес от периода до 1984 ? БЪРДАЦИТЕ ИДАТ ОТ ВЪН ! Колко е очевидно а как успешно и лесно ни манипулират и водят за носа ! НО КОЙ ЩЕ МЕ ПОСЛУША. Водачите са платени дебело за туй кърваво дело ! ПАРАТА ЗАТРИВА ДУШАТА И ГЛАВАТА ! ЯЗЪЗК за простият и доверчив човечец., било той мюсюлманин или християнин ! ДОГАН и той е мътна птица играе за двата отбора и седи на два стола ! КЕРАТА ДОЛНА !
  • 56 Питах друг отворко като тебе

    11 7 Отговор

    До коментар #9 от "Онур":

    но се прави на гугушка и се ослушва, сега питам и тебе. Какво ще отговориш на този въпрос -Защо в Турция няма етнически партии, даже и цивилизовани демократични няма, защо ли? Защо онези които не признават диктата на Ердоган са из затворите, там не искат ли права и свободи, каквото е ДПС? От кога в Турция живеят кюрдите, защо им забраняват партията?

    Коментиран от #84

  • 57 Атаг

    4 21 Отговор

    До коментар #16 от "112":

    Ятагана пак трябва да играе

    Коментиран от #120

  • 58 Онзий

    16 6 Отговор
    Мюмюне защо седиш в България ,върви в турция там реджепа те чака иси пиши всякакви глупости ,.......Още малко и пенсия за репресиран ще поискаш.!!!!!!!!!!!?
  • 59 ЗАЩО ЗАПАДА все ни ръчка ?

    8 0 Отговор
    ЩЕ каже ли някой ?
  • 60 ЗАЩО ЗАПАДА все ни ръчка ?

    8 0 Отговор
    ЗАЩО са тъ ЗАГРИЖЕНИ за нас И ни желаят доброто ?
  • 61 Де го днес западното ДОБРО ?

    8 0 Отговор
    ДЕ ГО ? ПОКАЖЕТЕ ГО ? По -добро ли е от туй що бе до преди 1984 ?
  • 62 За последните 30сет години ЗАПАДА

    8 3 Отговор
    ИЗТРЕПА в Европа и Близкият Изток мюсюлмани повече от колкото са жертвите от Втората Световна война. Каква е целта на ЗАПАДА ? ДОГАН ЗАЩО НЕ КАЖЕ ТОВА ?
  • 63 Хора ли сме или овце ?

    15 1 Отговор
    Защо за Запада сме им като трън в очите ? Ако знаем това ще си обясним защо плачат на нашият гроб и се грижат за нас и ни ръчкат през челият часс ? ЩЕ НАПИШЕ ЛИ НЯКОЙ ? Заради Бай Тошо ? Днес него го няма а проблема пак настава. А ? ЗАЩО ЗАПАДА НИ ОБИЧА ТЪЙ СТРАСТНО И Е ГОТОВ ДА НИ ПОДПАЛИ БЛАГОРОДНО ?

    Коментиран от #66, #69

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ДОГАН Е опасна птица

    9 3 Отговор
    Доган не соколът юнашка птица ! ДОГАН Е дългата ръка на Западната КОВАРНА политика ! СОКОЛА не е наша БЪЛГАРСКА ЮНАШКА ПТИЦА. СОКОЛА С ЧЕРНА
    СЯНКА НИ ПОКРИВА ЗА КОВАРНА ЧУЖДА СИЛА. ЛОШО ДОГАНЕ , МНОГО ЛОШО ! Проумеят ли го едноверчите ти, не искам да си го помисля ! С живота на хората си играеш.
  • 66 Евроатлантик

    8 18 Отговор

    До коментар #63 от "Хора ли сме или овце ?":

    От двадесет години не разбрахте, че сме в НАТО и ЕС. Все бай Тошо мечтаете. Сега България е демократична европейска република в която живеят различни народи и вери. Всичките българи, турци, помаци, шопи, власи, цигани, казълбаши, каракачани, руснаци, арменци, еврей имат РАВНИ ПРАВА И СВОБОДА НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕТО. Това него забравяйте. Възродителния процес е една трагедия. Да не допуснем да се повтори
  • 67 ТУРЧИН

    38 5 Отговор
    Хора, аз съм турчин, живея и пътувам и в двете страни - Турция и България.Искам да ви кажа нещо! Знам за лошите неща които сме вършили в миналото, но тези неща не се разгласяват и не се знаят в Турция. Немислимо е да прочетете подобна статия(независимо дали е истина, или неистина) като горенаписаната в турска медия, която да унижава и кара турците да се чувстват виновни.Затова в Турция хората са горди, щастливи и единни.Дали това го прави Турция, аз, не мога да кажа.Но със сигурност ви е нужен строг, национален закон за медиите, иначе ще затънете в дразги и изпотрепете сами. ЧНГ пожелавам на всички!

    Коментиран от #74, #121

  • 68 DW ли

    10 2 Отговор
    А другата гледна точка? По-широк исторически обхват на проблема няма ли да се предложи. Или това показва, че официалните медии са поръчкови и тенденциозни с цел манипулация и социален инженеринг.
  • 69 Ще се опитам да отговоря

    20 4 Отговор

    До коментар #63 от "Хора ли сме или овце ?":

    Запада не може да съществува без донори! До скоро донори им бяха колониите, те хранеха търтеите-джендъри. Сега си загубиха колониите и лапането свърши, а им трябва мамбо. Сами не могат да си го направят, трябват им пари. Как да ги имат? Единственият им начин чрез войни, затова оцвъкаха целият свят с конфликти. Започнаха да сеят "демокрация", чрез цъфтящи пролети. Чрез тези пролети си пласират оръжията и от това печелят. Запалиха близкият Изток, запалиха Украйна, сега искат да запалят и Балканите, знаят, че те много лесно се палят. Първо опитаха с Косово и Сърбия. Донякъде успяха, но не са доволни. Ще станат доволни, ако запалят по мащабна война, такава, че да пламнат целите Балкани. Мисля, че това целят. Затова и ни отделиха от Русия и ни унищожиха армията, сега сме много лесна плячка. Това нашите продажници го знаят много добре, но не им пука за България, техният живот на Запад е осигурен, както на хитлеровата банда. А това което си въобразяват анадолците за нова империя, няма никой да допусне, особено Русия, защото това са двойно завоювани земи, един път в руско-турската война, а вторият път след ВСВ. Така, че Русия никога няма да загуби тази територия, тя си е нейна по историческата логика, а соросоидите нека си квичат, това ще им остане!

    Коментиран от #71

  • 70 ЗАЩО ЗАПАДА все ни ръчка ?

    19 1 Отговор
    ЗАЩОТО онова което имахме до 1984, ЗАПАДА не бе в състояние да даде на своето население. БЯХМЕ ВЕЧЕ НА ЗАПАД И Я ВИДЯХМЕ ИСТИНАТА. Ане е нужно да ходим и на вън , защо англичани, австралийци идват у нас? Земя, двор, градина, животни, храна, плодове, зеленчуци, домове. изплатени лично твои, без наем и заем - това на ЗАПАД Е МЕЧТА ! А ние го имахме. А образование безплатно, а лечение безплатно а шосетата безплатно а работа, заплата а пенсия ? А иди на Запад и ми кажи де го туй ЩАСТИЕ ? Л/ЙНА С ПРАЗ ! Е ЗАТОВА НИ ЛЪГАХА ДА СИ РИТНЕМ КАНЧЕТО за да не се разбунтуват работниците на Запад. НО УВИ ТАМ ВЕЧЕ СМЪРДИ. Да бъдем умни и пазим туй що имаме, знаем и можем. Войната не ни е нужна !
  • 71 Благодаря ти !

    7 2 Отговор

    До коментар #69 от "Ще се опитам да отговоря":

    Нужно е да се подпомагат хората в труден час в търсене на истината и правдата. Раят е на ЗЕМЯТА а не з земята !

    Коментиран от #73, #75

  • 72 Помак

    8 14 Отговор

    До коментар #12 от "LEGIONARIVS":

    Ако се изнесем всички етноси няма да може да си избършеш насрания г,, ше дишаш вонята на копанарите ооопс мургавите ти събратя и ше ровиш в контейнерите за кълей хляб
  • 73 Да се чете

    8 0 Отговор

    До коментар #71 от "Благодаря ти !":

    РАЯТ е на Земята а не в Земята !
  • 74 Дано

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "ТУРЧИН":

    Дано и Доган го проумее.
  • 75 САЩ сеят бурите но

    14 1 Отговор

    До коментар #71 от "Благодаря ти !":

    ние сме хората които биха се вързали на кравешката им игра!? В крайна сметка, ние ще плащаме масрафа(под ние влизат и мюсюлманите в България). САЩ имат само кибрита, горивото ще бъдем всички ние. Ако имаме претенции да сме съвременни цивилизовани хора, не би трябвало да се палим толкова лесно, ползват ни като гладиатори, насъскват ни един срещу друг, а те обират после парсата. Нека докажем, че не сме главочи, за каквито ни смятат на Балканите!
  • 76 ДОГАН Е опасна птица

    6 2 Отговор
    Доган не соколът юнашка птица ! ДОГАН Е дългата ръка на Западната КОВАРНА политика ! СОКОЛА не е наша БЪЛГАРСКА ЮНАШКА ПТИЦА. СОКОЛА С ЧЕРНА
    СЯНКА НИ ПОКРИВА ЗА КОВАРНА ЧУЖДА СИЛА. ЛОШО ДОГАНЕ , МНОГО ЛОШО ! Проумеят ли го едноверчите ти, не искам да си го помисля ! С живота на хората си играеш.
  • 77 ХАСАН

    10 25 Отговор
    Трябва да направим всичко възможно Възродителния процес да се впише като престъпление против човечеството и всеки опит да се омаловажи-вината на комунистическия режим да се тълкува като престъпление! Трябва да го направим..длъжни сме за бъдещите поколкения!

    Коментиран от #81

  • 78 Жалко

    18 2 Отговор
    Не трябва да се делим, настройват ни едни срещу други.!!!!
    РАЗБЕРЕТЕ ГО
  • 79 Жалко

    17 4 Отговор
    Имам приятели Помаци от дете, много добри и честни хора... Никога не съм възпитаван да не ги харесвам и страня от тях. Много са добри....
    Всички сме българи и трябва да се уважаваме и разбираме. Да сме братя....
    Тогава България ще пребъде!!!!!!!!
    Успешна нова година на всички
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ХАСАНЕ а кантар ще ползваме ли ?

    15 2 Отговор

    До коментар #77 от "ХАСАН":

    Болката и реакцията ти е основателна ! НО действията на държавата бяха принудена реакция на Западна ПРОВОКАЦИЯ на която вие ОТКЛИКНАХТЕ и участвахте. Вие хвърляхте също дърва в огъня. Вие себе си на кантара като част от гювече ще сложиш ли или ти ни лук ял ни лук мирисъл? Разума ви къде бе ? У нас вие бяхте равни с права и свободи до 1984. А ние в Турция не можем и да мечтаем за същото. КАНТАРА КУЗУМ ПОЛЗВАЙ ЗА ДА СМЕ РАХАТ !

    Коментиран от #82

  • 82 ХАСАН

    7 10 Отговор

    До коментар #81 от "ХАСАНЕ а кантар ще ползваме ли ?":

    Аз нямам болка или омраза ,просто гледам хуманно...просто беше времето на Студената война ...Цру чрез турците се опитваше да откъсне България от Варшавския договор, а Кгб чрез турците комунисти се опитваше да повлияе и да откъсне Турция от НАТО като Азербайддан....и западната демокрация победи
  • 83 ХАСАН

    6 11 Отговор

    До коментар #20 от "BULтериера":

    Ти сам се изтребваш ..най бързо изчезващия етнос е българския
  • 84 ivan4o

    8 11 Отговор

    До коментар #56 от "Питах друг отворко като тебе":

    Аз да те питам 1 въпрос, но не се ослушвай! Защо в Бг не признават малцинствата , а искат където има българи да се признават? В Турция има етническа партия мой! Даже през 2013 обявиха Диарбекир, Хаккяри, и още мно области за автономия. Опитаха се да се разделят, но тея са в затворите сега!

    Коментиран от #107

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Валери

    6 8 Отговор
    Какво помните бе помияри долни? Имате ли достатъчно мозъчни клетки да помните нещо повече от ядене и чифтосване?
  • 87 Хора, мислете преди да говорите и пишете

    9 6 Отговор
    Стига статии за омраза, а още повече коментари за възмездие в една или друга посока. Хората с арабски имена може да са с турски или друг произход от Османската империя, помаци или други, но всички, които живеят в България са българи. Който има друго самосъзнание може да отиде където смята, че е родината му. Аналогично хората с български произход в съседните държави са техни поданици, а не българи.

    Коментиран от #91

  • 88 007

    15 4 Отговор
    1.За.вьзродителния.процес.е.виновна
    Турция....Тодор.Живков.поне.10.пьти.им.предлагаше.да.се.отворят.границите.и
    който.има.разделени.семейства.да.заминава.
    Но.Турция.имаше.интерес.от.5тата
    колона.
    Разделянето.на.турци.и.бьлгари.е.вредно.и.неприемливо
    В.Бьлгария.има.място.за.тези.мюсулмани.които.искат.да.живеят.тук
    Тук вече.без.работливите.."турци"
    не.можем.да.се.оправим...всеки.който.има.""ръце""отиде.на.Запад

    Младите..""турци"".не.знаят.за.золумите.които.правеха..""героите""
    --4-5.нагли.терористични.актове.с.загинали.и.обезбразени може,жени,деца.майки.и.старци
    --4-5,.недописнати терористични.актове..
    спрени.в.последния.момент
    --опит.да.отровят.водата.вьв.водопроводната.мрежа..на.300.000.град
    --отвличания на.деца.заложници..
    едното.от.които.остана инвалид.за.цял.живот
    --опит.за.отвличане.на.пьтнически.кораб.
    спрян в.последния.момент
    ...и..много.други.золуми..за които....например .в.Турция.наказанието.е.само.едно...
  • 89 007

    7 0 Отговор
    Така..че.наистина.стига.с.тази.омраза
    Сега.границите.са.отворени..светьт.е.друг..Който живее.в.Бьлгария..без.значение.с.каквя.вяра.е
    Да.живее.честито.и.уважително към.хората.и.дьржавата..доколкото.я.има
    А.стигнахме.и.до там..че трябва.да.гледаме на.Турция.като.кьм.по..голям.брат..и..да.се.сьобразяваме.с.него..а.ако.може.и.да.ни.помага

    Това.е
    От хамерика..помощ не.чакайте
  • 90 007

    9 0 Отговор
    От.хамериканците..чакаме.само.един
    по..дебел
    Ето.го ...8.москвича..пардон..Ф.16
    2-3.000.000.000
    Честито
    За.тези.пари.от Русия..50.броя

    И
    с.кого.ще.се.бием..че.не..разбирам

    С.ТУРЦИЯ.ЛИ???
    ИЛИ..СЬС..СЬРБИЯ??
    ИЛИ..МОЖЕ.БИ.С..РУССИЯ???
    8.МОСКВИЧА..ПАРДОН. Ф-16,..+++
    2.ТАНКА
  • 91 ХАСАН

    8 7 Отговор

    До коментар #87 от "Хора, мислете преди да говорите и пишете":

    Дай да направим разлика между българско гражданстао и етническа принадлежност...българина в Англия макар с английско гражданство, трябва д- съхрани език,култура и традиции ..това важи и за турчина в България

    Коментиран от #95, #98, #167

  • 92 Голям прос

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Без име":

    Ние не помним 500 години робство, но знаем
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Yavuz

    12 5 Отговор
    През 1983г тогавашния президент на Турция Кенан Еврен посети България и се видяха с Тодор Живков .ЦРУ знае за болките на бай Тошо за демографската катастрофа и инструктира К.Еврен. Бай Тошо му намекна за турците в България, а евреина Кенан му даде зелена светлина за намерението му .Тошо циганина клъвна като балък и след няколко месеца почна "възродителният процес ",но веднага след това Турция такава врява дигна, че България буквално беше под икономическа блокада и за няколко години буквално се срина . България от тогава до сега не може да се съвземе, просто много е дребна за да играе с ТУРЦИТЕ.
  • 95 Явуз , ти преводач ли ме беше на

    7 4 Отговор

    До коментар #91 от "ХАСАН":

    Един от двамата ? Играта беше ваша а сценарият спуснат от високо. Тогава вие поехте с РОГА напред и ви заболя като ви нат.ошиха рогите. Сега имате пак същите права и свободи И БАЯ И ЧОК БИЛЯ ПОВЕЧЕ. Е ? СЕГА КАКЪВ ВИ Е ПРОБЛЕМА ? СЕГА на коя свирка ще играете ? Всяка крушка има опашка. Бай Тошо го няма, пенсиите ви се плащат и в Турция, имота, паспорта и гражданството ви е запазен макар да си в Едирне или в Анталия ! КАКЪВ Х, СЕГА ПАК ДИРИТЕ ? КАКВО ЦЕЛИ ДОГАН СЕГА. Той Сарай като Падишах си построи а на ваз и наз отново гущера с двете гуши! ДО КОГА ЩЕ ГОРИМ ЗА ДА ИМ СВЕТИМ НА ИГРАЧИТЕ ?

    Коментиран от #99, #110

  • 96 Явуз #85 е до теб

    2 0 Отговор
    КАКЪВ е проблема днес че пак сте се манова
    и както преди, без причина.
  • 97 Болярин

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Без име":

    Ние , българите също помним- Стара Загора ,Нова Загора,Батак,Перущица, Брацигово и т.н. Сегашната Турция,която е наследник на Османската империя ние върнала 500г назад и най-хубавите българки са ги вземали за секс играчки. А най-здравите момчета и красиви естествено са ги вземали за еничари! Нацията ни е била като добитък третирана. И сега "някои елементи" искат нещо? Ами ние , кога ще получим възмездие? Може ли да се уважава някой,който иска да те затрие от лицето на земята само защото не си като него???
  • 98 НА КОГО Е НУЖНА ТАЗИ ВРЯВА ?

    7 0 Отговор

    До коментар #91 от "ХАСАН":

    НА ЗАПАДА дето за последните 25ет години ИЗТРЕПА ПОВЕЧЕ МЮСУЛМАНИ от колкото жертви имаше във Втората световна война. АКЪЛ ВЕ ЧОДЖУК , БОЮК КАФАЛЪ ИМАШ МИСЛИ ВЕ ! КОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ УГАДАЙ ВЕ ! ЕДНО Е ЯСНО - ние в България не сме ! МИСЛЕТЕ АМА ХУБАВО МИСЛЕТЕ ! ТРИ ПЪТИ ПОМИСЛЕТЕ !
  • 99 Yavuz

    11 9 Отговор

    До коментар #95 от "Явуз , ти преводач ли ме беше на":

    Доган не е наш човек, а е ваш на ДС . Ние турците в България най кротко си работехме по строежи ,фабрики, земеделие и животновъдство, дефакто цялата тежка работа беше на наш гръб. След 1985 турците масово отказаха да работят тютюн, управниците насила караха хората да подписват договор за тютюн защото от там идваше приходите от валута. Докато българчетата ходеха на море ние изкарвахме ваканцията на полето,но това още повече закали турците. По голяма глупост от това да упражниш насилие над турци при положение че си в съседство с 80 млн. Турция не може да има,но България винаги е била управлявана от глупави хора без никакъв капацитет.

    Коментиран от #100, #101, #126, #129

  • 100 Пресилваш нещата

    8 5 Отговор

    До коментар #99 от "Yavuz":

    А днес как са мюсюлманите - цъфтят и връзват ? Днес е по-зле от преди 1984г. А за туй що ти спортуваш е след ПАНАИРА КОЙТО ВИЕ РЕШИХТЕ ДА УСТРОЙВАТЕ. Живота преди 1984 не бе ЛОШ но на вас пак не ви отърване. Повредата е във вашият телевизор.
  • 101 Аз говоря с теб като български гражданин

    8 5 Отговор

    До коментар #99 от "Yavuz":

    А ти говориш като турски гражданин в България. Аз гледам на теб като равен а ти от позиция на някогашен бащи. Докато стоиш на таз позиция - пътищата ни се разминават. ПРИКАЗКИТЕ СА ИЗЛИШНИ !
  • 102 Аз говоря с теб като български гражданин

    5 3 Отговор
    А гледам на теб като равен а ти от позиция на някогашен БАШИ ! Това не е добре.

    Коментиран от #104

  • 103 Yavuz

    12 7 Отговор
    Днес сме много по добре, тия които се изселиха в Турция се устроиха добре, децата им учат в елитни университети, повечето са вече високо платени лекари, инженери, пилоти .Турците по принцип нямат омраза към определен народ защото гледат на нещата от доста високо. Примитивният начин на мислене е присъщо на малките нации.

    Коментиран от #125

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 стоян георгиев

    14 3 Отговор
    наистина жалка история.напълно излишна и гнусна.българския народ не е постъпвал никога така и се надявам никога д не прави отново.българските мюсулмани в огромното си мнозинство са почтенни и добри хора,много от тях са по-големи патриоти от нас християните.да се държиш с тях по този начин е срамно и жалко.днес обаче се надига нова вълна на псевдонационализъм.
  • 106 ОТЛИЧНО

    3 0 Отговор
    Никой не те задържа, ВЪРВИ и процъфтява. Само дразги да няма.
  • 107 Иванчо по скоро Хасанчо

    7 5 Отговор

    До коментар #84 от "ivan4o":

    За да се признае едно малцинство за легитимно, се вземат под внимание много фактори. Или земята върху която то живее е окупирана(завзета), или ако то представлява огромна маса, прокудена от родните си места и заселила се на друго място. Такива огромни маси си носят културата, езика, обичаите, нравите, всичко което те са градили и съхранявали с векове! Такова малцинство са кюрдите в Турция. Защо там не ги признават за малцинство, след като са 20 милиона, а тук претендирате за малцинство, след като не отговаряте на нито едно от условията. Нито сте прокудени, нито живеете на окупирана земя. Даже не се знае дали сте истински мюсюлмани, носещи анадолски гени, в това и в Турция се съмняват, затова не ви признават за чистокръвни турци, на каквито се правите. Едно са фантазиите, друга е действителността! Всяка държава си има конституция, избрана демократично от мнозинството и всички граждани на тази държава са длъжни да я спазват! Който не иска да я спазва, или отива в затвора(както сам пишеш, че е в Турция), или има правото да се махне от държавата, чиято конституция не иска да спазва! Това е!

    Коментиран от #108, #112

  • 108 ivan4o

    5 5 Отговор

    До коментар #107 от "Иванчо по скоро Хасанчо":

    Българите в албания?
  • 109 Размисли и страсти

    7 0 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Ако искаха малко парче , до сега да са го взели. Работата е там ,че искат всичко , за това и чакат , сами да се разкапем , като гнила круша. С тези безхаберници , и крадци начело , това е очаквано , мислят само за собственият си келепир , уповават се на САЩ ,и Германия да ни пази , а самата Германия е превзета страна. Тежките груби геополитически грешки, в началото на прехода , много трудно могат да се поправят . Тоест има непрекъсната подмолна работа срещу нас , турчеят циганите , и ги обработват , може после да ги изколят до крак , след като им станат излишни , но за сега им вършат работа в заформянето на бъдещият конфликт . Нашият спасителен път , е да вземем пример от такива държави като Израел , но 30 години безхаберие и предаване на държавни интереси са прекалено много , за каквато и да е държава.

    Коментиран от #166

  • 110 ХАСАН

    5 6 Отговор

    До коментар #95 от "Явуз , ти преводач ли ме беше на":

    Аз не знам някакво действие на турците против българите преди 1984..май нямаше..турчина рабоиеше в ТКЗС,в Кремиковци ..беше комсомолеу,партиен секретар ,комунист,пролетариат и др...и извебнъж на ко?унистическия режим му хрумна да на направи социален експеримент..

    Коментиран от #164

  • 111 ХАСАН

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "Европа взе да се съвзема":

    В Германия не мюсюлманите ами определен престъпник от арабски произход е изнасилил ..не ращбирам защо го описваш като мюсюлманин???
  • 112 ХАСАН

    4 3 Отговор

    До коментар #107 от "Иванчо по скоро Хасанчо":

    Конституцията не е Библия ..да искаш да смееяш нещо не е престъпление

    Коментиран от #113, #114, #163

  • 113 Отворко още не си отговорил на запитване

    2 5 Отговор

    До коментар #112 от "ХАСАН":

    Защо в Турция няма етнически партии, даже и цивилизовани демократични няма, защо ли? Защо онези които не признават диктата на Ердоган са из затворите, там не искат ли права и свободи, каквито искате тук в България?

    Коментиран от #117, #118, #139

  • 114 Нима корана е конституция

    5 4 Отговор

    До коментар #112 от "ХАСАН":

    Кога Ердоган ще промени конституцията и даде ПРАВА И СВОБОДИ на кюрдите? Кога там ще признаят ПКК?

    Коментиран от #119

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Български турчин

    6 5 Отговор

    До коментар #115 от "хитлер":

    Ние сме родени на тази земя, която дедите ни от векове са населявали. България вече е европейска демократична държава с ралично население. Българи, турци, македонци, помаци, казълбаши, роми, руснаци, власи, каракачани, арменци, еврей, всички те имат равни права и право наразлично изповедание. Твоето архаично мислене само насажда омраза.

    Коментиран от #122, #123

  • 117 ХАСАН

    3 3 Отговор

    До коментар #113 от "Отворко още не си отговорил на запитване":

    Напротив ..в Турция има кюрдски партии...има леви кюрдски партии,има десни,има ислямистки кюрдски партии ..даже има кюрдски партии които искат федерализъм по МИРЕН начин....ти знаеш само ПКК които искат въоръжена борба за социализъм и комунизъм...
  • 118 ХАСАН

    2 5 Отговор

    До коментар #113 от "Отворко още не си отговорил на запитване":

    В затвора са не тия които са опозиция на Ердоган ами са въвлечени в терористична дейност ...дали са финансова подкрепа,симпатизират или са участвали в опита за преврат или в ПКК

    Коментиран от #127

  • 119 ХАСАН

    2 2 Отговор

    До коментар #114 от "Нима корана е конституция":

    ПКК е забранена терористична организация по цял свят освен коварната Русия..и като отговор чеченската и кримско татарската опозиция е подкрепена от Турция
  • 120 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "Атаг":

    Да не ти фръкне чалмата!
  • 121 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #67 от "ТУРЧИН":

    Чужденец, дошъл тук да си гради живота, а не да гради омраза, да си гледа семейството, а не да подклажда етнически дразги, да работи за хляба си, а не да ни налага вярата си, да се разбира с хората ни, а не да ги хули и заплашва с ятаган, е добре дошъл. Имаш плюс за коментара.
  • 122 Димов

    6 3 Отговор

    До коментар #116 от "Български турчин":

    Дедите ви не са я населявали от векове, а са я поробили за няколко века. Има огромна разлика и ти трябва да се съобразяваш с нея. Преди дедите ви, тази земя е била българска. И докато дедите ви са се насадили тук неканени, пак е продължила да е българска, и такава се е запазила и до ден днешен. Въобще, от начина, по който говорите, прозират нечистите ви помисли, че смятате българската територия за турска, която закратко ви е била отнета, но сега трябва да си я върнете. И докато много старателно прикривате тези ваши намерения, те все пак успяват да си проличат. Като допълнително средство използвате добронамереността на българите, че в съвременният свят хората не трябва да се разделят от религия и етнос, че раздорът и неразбрателството помежду ни е уж фалшив плод на прозападната пропаганда, и че вие сте едва ли не по-онеправданият от двата народа. Веднъж, един стар български турчи ми беше казал, че истината може и да изтънява, може да стане като косъм, но никога не изчезва. Така че, колкото и да се стараеш да прикриеш истинската си позиция по въпроса, тя все пак успява да си проличи от начинът ти на мислене. Не ми харесва, и още по-малко ми харесева, как се опитвате да ни хвърляте прах в очите, докато ни точите ножа. Не казвам, че всички български турци имат такова разбиране, но вече съм убеден в твоето и в това на няколкото от пишещите тук. За такива, като вас, няма място в България. Като искаш турска вяра, турски закони и турски ред - прескачай Босфора и ж

    Коментиран от #132

  • 123 Димов

    3 4 Отговор

    До коментар #116 от "Български турчин":

    - прескачай Босфора и жив и здрав. Там са ти ги нагласили наготово. Няма нужда да чакаш тепърва да ти ги гради някой на чужда земя. Тук могат да останат само тези, които няма да търсят мъст, няма да проповядват потурчване, и няма да настояват за новини на "майчин" език. Всичкото това вече го имате и ви е на една бариера разстояние.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Турбалан

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "Yavuz":

    Ай прочети ми коментару
  • 126 Турбалан

    1 2 Отговор

    До коментар #99 от "Yavuz":

    Бре Реджеп иведик бре къзъм аи намали малко. От 16 икономика сега слез оттеглянето на големите инвеститори от Япония Хамериката Ауропатасте извън топ50 на е верно сте много ама чок кадърни. Айде да броим заедно 28МИЛИОНА КЮРДИ между5и8милиона цигани или такива които се самоопределят че са с цигански произход а и те зи както почнеш от Синоп до Ризе на които майчиния им език не е измисления и натрапен слез 1926-7така наречен ТУРСИКИ език да ги сложим 3милиона а Караманлиите и Казалбашите на които магазините по време на преврата срещу лаза Ердогачо бяха предвидливо затворени черкези юруци помаклар... Маслиш ли че не знаят кои са и ще си плюят на рода. Слез Кюрдистан очаквам голям моабет и тогава ще броим пак с теб колко били ТУРСИКИ и ТУРСИКИ ли да наистина. Разпада на османската държава не е завършил, османлиите пак ще се съберете под крушата в бейлика на цобанина на Караманците осман.
  • 127 И хилядите журналсти и интелигенция лиса

    2 3 Отговор

    До коментар #118 от "ХАСАН":

    са терористи в Турция? Защо са по затворите? Ти си толкова зомбиран, че си готов за ИД, защо още стоиш да мърсиш България, ходи при тероростите, готов си за очистване!?

    Коментиран от #130

  • 128 Ще се помни

    2 3 Отговор
    За възродителния процес учените по света го нарекоха КУЛТУРЕН ГЕНОЦИТ но това беше геноцит за всичките мюслюмани в булгария
  • 129 Турбалан

    4 2 Отговор

    До коментар #99 от "Yavuz":

    Кой работеше според теб в Кремиковци, Мариците стотиците големи химически торови кораборемонтни машиностроителни заводи цигарени фабрики аптеката и текезесета... и и и Като хванеш цялата Дунавска равнина Добруджа и Лудогорието над 80%бг население се отглеждащи еьролистен тютюн Вирджиния. Това че ти не си излизал от село не значи че Българите в селата на Крумовград Ивайловград Харманли Тополовград Любимец... целия Сакар не знаят какво е тютюн басма. Това че ти си kechisikishlia и у село си гледал 2кози и 2крави не значи че си развивал животновъдството в БГ. Колко пъти фалира Турция слез 1990 колко милиона струваше един сакъз колко милиона наляха Японци Американци Немци в икономиката на фалирала ТУРСИКИ?? Има няма малко над половината на Гръцкия дълг и ся ко 2000хотела за продан или фалирала само в Анталия стотици фабрики затворени запалени фалирала, колко от най големите ТУРСИКИ фирми и конпании обявиха фалит??? Така че седи си на такова и гйот и не ръсете глупост по форумите щото виждаме и за разлика от вази не сме карагйози. А ако не издържа на сърбеж
    Ибрика с повечко обилно вода ползваш биде измива си ръцете с повече вода за щото във водата е чистотата а не в шишета от лимонада 0.250мл и запетайки по стената и в анаватана ви остатък Босфора там по стара ТУРСИКИ традиция оправят мъжки сърбел така както по няколко пъти ви обижда ха на капъкуле за добре дошли.

    Коментиран от #131, #141

  • 130 ХАСАН

    2 2 Отговор

    До коментар #127 от "И хилядите журналсти и интелигенция лиса":

    Хората имат закон ..ако подкрепиш ,покажеш симпатия към тероризма независимо дали си журналист или писател си за затвора ...

    Коментиран от #133, #136

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 ХАСАН

    3 4 Отговор

    До коментар #122 от "Димов":

    Дай да ти обясня ...вчера празнуваше Ден Победы с руснака, днеска дялкаш тиква с американеца....така или иначе ще празеуваш и утре и нека това да Байряма

    Коментиран от #135, #144

  • 133 рязан

    5 2 Отговор

    До коментар #130 от "ХАСАН":

    Интелигенцията в Турция се бори за човешки цивилизовани права, за какъв тероризъм сънуваш? Ердоган ще превърне Турция в ИД, за това ли си мечтаеш? Лижеш му задника, ама не ти стиска да отидеш и да опиташ от "демокрацията" му!? И арестуваните военни и учители, и те ли са терористи?

    Коментиран от #137

  • 134 Рамбо

    4 0 Отговор
    Дайте да се обичаме и уважаваме не бъдете тесногръди .Бгто запустява с омраза по-бързо ще запустее
    Бъдете здрави
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 ХАСАН

    3 2 Отговор

    До коментар #133 от "рязан":

    Що за учител и военен е ако членува в радикална ислямистка организация ФЕТО???..

    Коментиран от #147

  • 138 ХАСАН

    6 6 Отговор

    До коментар #135 от "Димов":

    Османската империя беше толерантна и не искаше да унищожи или да асимилира дпугите народи...плащаш си данъка и си живееш както искаш....българина през 1800г имаше българско училища ,но турчина в България през 21век няма турско училище

    Коментиран от #140, #148

  • 139 Евроатлантик

    2 5 Отговор

    До коментар #113 от "Отворко още не си отговорил на запитване":

    Аууу каква отрона русофилска пияна измет се е събрала тук. Тези опорни точки отдавна остаряхя. Сега сме съюзници в НАТО. Огромната турска армия ще ни пази от Русия. Стига русофилски лъжи. Всички народности в българия имат право на име, вероизповедание, майчин език.

    Коментиран от #145

  • 140 Торбалан

    4 1 Отговор

    До коментар #138 от "ХАСАН":

    Еееее хасане голям си смотаняк едва през 1849 султана издава ферман Българите да строят самостоятелна църква апрез 1861 АбдулМеджит в отделен берат признава миллет баши на българите т.е. признание за български народ в империята т за какви училища през 1800 год в империята говориш .Килиини училиша към манастири и църкви да но на доброволни от общесъвен характер без никакво разрешение и подпомагане от османската държава.
  • 141 Yavuz

    6 1 Отговор

    До коментар #129 от "Турбалан":

    Торбаланчо защо след като турците тръгнаха за Турция цялата земеделска продукция остана не прибрана на полето,защо животновъдните ферми се закриха,защо след като турците почнаха да си теглят парите БНБ почна да печата пари без покритие-първите 50 левки тогава ги пуснаха в обръщение.Българите които работеха сега или мизерстват или не са сред живите,но най важното точно тия хора бяха в добри отношения с турците,без задни мисли.Защо сега не произвеждате като сте толкова работари,защо Турция произвежда и продава на европейския пазар ,а България е член на ЕС не може.Защо България е най бедната страна в Европа?

    Коментиран от #143, #149

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Торбалан

    1 4 Отговор

    До коментар #141 от "Yavuz":

    Изкарай си кафаната от гйота през 1984 икономиката на бг работеше много по добре от турсикито .Едва през и след 1989имаше необработена земя и неприбрана продукция .От заминалите за турция още първата година се прибраха 30 40% обратно в бг.Последните 2годинки това което бг изнася за турсикито е повечко от това което внася.бурчет даже има случаи на внос на слама в турция от българия тази есен.До 1990 турция ко прави???телевизори ли компютри ли военно оборудване /6в света бяхме по износ на пушкала/След 1990колко пъти турция фалира??????да дръпнаха и напред след външни инвестииции ок в икономиката празно няма в прехода вбългария рОмъния югославия много нещо се разсипа ноо палачинката леко полеко се завърта бъди рахат.

    Коментиран от #151

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Торбалан

    3 1 Отговор

    До коментар #139 от "Евроатлантик":

    Да бе евроаналентактик от гейшовет джендъраи с лазерни п ш к и и широко отворено о 3око.ко искаш да каиш че ша ма пазят с руски ракети и руски моабети ли??по големи русофилисти от османлиите нема .не направихме моабет и зговор с византийците14в и историята ни наказа затова ся с гърците моабет за взаимна военна помощ в рамките на нато зада не ни накажат пак и проблем йок.ти ми кажи турсикито кой да я пази50години гражданска война кюрдистан лопа на заднатс и порта и така хубаво ще и боднат едно борче в задното дворче само да сме живи и здрави глей кво иде.Ква воиска бре гейшовец като минат не минат5 -10 години и преврат .

    Коментиран от #146

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Отворко и тези ли са терористи

    3 1 Отговор

    До коментар #137 от "ХАСАН":

    "Арестите и репресиите в Турция продължават
    "Репортери без граници" включи Реджеп Ердоган в списък с "врагове на свободата на медиите"
    Още 31 души бяха арестувани в Турция във връзка с разследването на опита за преврат на 15 юли.
    Издадени са и заповеди за задържането на други 137 университетски преподаватели. Те са заподозрени, че поддържат връзки със смятания за организатор на метежа ислямски проповедник Фетуллах Гюлен.
    Уволнени или временно отстранени от длъжност са 100 хил. държавни служители, сред които магистрати, полицаи и преподаватели. Десетки медии са закрити.
    Международната организация "Репортери без граници" включи турския президент Реджеп Ердоган в списък с "врагове на свободата на медиите". В този списък са още 35 държавни и правителствени ръководители, тайни служби и екстремистки организации, сред които и "Ислямска държава"." Виждаш ли с кои сравняват Турция, с ИД! Скрий се, че ставаш смешен, готов си талибан за Турция!
  • 148 Димов

    1 2 Отговор

    До коментар #138 от "ХАСАН":

    Българите не трябва да имат право на училища в страната си бе, тикво! Те трябва да са задължителни. Чужденците трябва да молят за това право, тук. Ти какъв си: българин или турчин? Какво пише в твоята ЛК, под името ти?
  • 149 Димов

    2 4 Отговор

    До коментар #141 от "Yavuz":

    Защото Турция не е била 500г под робство, и още 45г в комунизъм, а 500г живя на гърба на българите. Граби, взима, кради и строи империя с български труд и злато. Защото турците избиха болярите, комунистите избиха интелигенцията, а т.нар."демократи" изгониха половината българи от страната им. За това. В прехвалената от Хасан турска империя, турчин не е хващал ни мотика, ни лопата. Държал е само ятаган, а българинът му построи империята. И тия глупости, че без турците на полето седяла продукцията си ги сънуваш само ти. Ходил съм по доста бригади и не помня да съм срещал от вашите из полята. Вярно е, че сте работливи. Не сте като циганите. Но всеки ден по полето бяха все българи. Само не ми казвай, че съм ходил по етнически прочистени ниви. Турци имаше главно на тютюна, памука и розите. В останалите отрасли я се падне по един турчин на 50 българи, я не. А парите в банките, че били главно ваши..... смях до небесата. Как така хем сте малцинство, хем ревете, че са ви плащали по-малко от на българите, пък банките били главно с ваши пари? Как става тая работа? И въобще, кои сте тези "ВИЕ"? Отцепници, нежелани отатък Босфора, решили да заграждат земя у чужд двор ли? Щото, точно това прозира от наострените ви коментари.

    Коментиран от #158

  • 150 1234

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Без име":

    Ще има втори слагаш кръст или.....
  • 151 Ибрям

    1 4 Отговор

    До коментар #143 от "Торбалан":

    Не ми разправяй приказки от миналото. Сега Туркия е една модерна демократична държава. Силна икономика. Президента Ердоган е политик от световна величина. Добре е България да следва по тоя път.

    Коментиран от #156

  • 152 Бялгарски турчин

    2 6 Отговор
    Колкото до турския език какво лошо има да се изучава от младите. Глей колко са турски фирми в България. Като дойдат софиянци ме викат за преводач. Толкова ли не можи българите да учат барем малко на турски, бсе пак комшийски държави сме.

    Коментиран от #153, #155, #180

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Половината турци

    5 2 Отговор

    До коментар #152 от "Бялгарски турчин":

    не знаете български, при това, че е задължителен за българските граждани, смешника иска българите да учат турски!? По скоро да махат тези турски сапунки, пълни фантазии са!
  • 156 Ибрям ли си Хасан ли си или Иванчо

    4 1 Отговор

    До коментар #151 от "Ибрям":

    изглежда си един и същ, но се правиш на гугушка, ти на това ли казваш демокрация? - "Публикувано във факти.бг: "Арестите и репресиите в Турция продължават "Репортери без граници" включи Реджеп Ердоган в списък с "врагове на свободата на медиите" Още 31 души бяха арестувани в Турция във връзка с разследването на опита за преврат на 15 юли. Издадени са и заповеди за задържането на други 137 университетски преподаватели. Те са заподозрени, че поддържат връзки със смятания за организатор на метежа ислямски проповедник Фетуллах Гюлен. Уволнени или временно отстранени от длъжност са 100 хил. държавни служители, сред които магистрати, полицаи и преподаватели. Десетки медии са закрити. Международната организация "Репортери без граници" включи турския президент Реджеп Ердоган в списък с "врагове на свободата на медиите". В този списък са още 35 държавни и правителствени ръководители, тайни служби и екстремистки организации, сред които и "Ислямска държава"." Виждаш ли с кои сравняват Турция, с ИД! Скрий се, че ставаш смешен, готов си талибан за Турция! "
  • 157 ПЕНКО

    4 2 Отговор
    В КАЗАРМАТА НАЙ-ДОБРИЯТ МИ ПРИАТЕЛ БЕШЕ МЕХМЕДОВ ОТ РАЗГРАД! ЗАЩО ТОГАВА СЛЕД 1980 СЕ ОБЕДИНИХА В ПАНТЮРКИСТКИ ОРГАНИЗАЦИИ ? ИМАХА ВСИЧКО ПОТДЪРЖАЩО ЕТНОСА И ВЕСТНИК ЙЕНИ ЯШЪК /НЯКАКВА ЗОРА / !!! 400 000 С ТУРСКО СЪЗНАНИЕ СЕ ОТПРАВИХА КЪМ КОНСУЛА В БУРГАС ...И СЕ ЗАПОЧНА !!! ТАКА ,ЧЕ ДА НЕ ЗАБРАВЯТ ,КОЙ ТРЯБВА ДА ПРОЩАВА!!!
  • 158 Yavuz

    5 3 Отговор

    До коментар #149 от "Димов":

    Димов, българите по време на Османската империя имат най висок жизнен стандарт в сравнение с другите европейски страни, съдебната система е в ръцете на българите, български училища, повечето църкви и манастири са построени в този период. Защо тогава българите не са емигрирали масово ,както го направиха по късно и сега. Българите притежават фабрики ,а продукцията се изкупува от държавата. Руснаците не получават никаква помощ от страна на българите във войната срещу Османската империя причината е народът е доволен. Руснаците са били абсолютни бедняци в сравнение с българите. Много умело ви заслепиха с измислена история от която губят само българите.

    Коментиран от #159, #160, #161, #162

  • 159 Кой ти каза че българите не са участвали

    5 3 Отговор

    До коментар #158 от "Yavuz":

    А за Шипка чувал ли си? Какви приказки четеш, от турските библиотеки ли? Ето истината "О, Шипка!

    Три деня младите дружини
    как прохода бранят. Горските долини
    трепетно повтарят на боя ревът.
    Пристъпи ужасни! Дванайсетий път
    гъсти орди лазят по урвата дива
    и тела я стелят, и кръв я залива.
    Бури подир бури! Рояк след рояк!
    Сюлейман безумний сочи върха пак
    и вика: "Търчете! Тамо са раите!"
    И ордите тръгват с викове сърдити,
    и "Аллах!" гръмовно въздуха разпра.
    Върхът отговаря с други вик: ура!
    И с нов дъжд куршуми, камъни и дървье;
    дружините наши, оплискани с кърви,
    пушкат и отблъскват, без сигнал, без ред,
    всякой гледа само да бъде напред
    и гърди геройски на смърт да изложи,
    и един враг повеч мъртъв да положи.
    Пушкалата екнат. Турците ревът,
    насипи налитат и падат, и мрът; -
    Идат като тигри, бягат като овци
    и пак се зарвъщат; българи, орловци
    кат лъвове тичат по страшний редут,
    не сещат ни жега, ни жажда, ни труд.
    Щурмът е отчаян, отпорът е лют.
    Три дни веч се бият, но помощ не иде,
    от никъде взорът надежда не види
    и братските орли не фърчат към тях.
    Нищо. Те ще паднат, но честно, без страх -
    кат шъпа спартанци под сганта на Ксеркса.
    Талазите идат; всичките нащрек са!
    Последният напън вече е настал.
    Тогава Столетов, наший генерал,
    ревна гороломно: "Млади опълченци,
    венчайте България с лаврови венци!
    на вашата сила царят повери
    прохода, войната и себе дори!" Ако не са били българските опълченци да спрат и разбият турската
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Димов

    5 1 Отговор

    До коментар #158 от "Yavuz":

    Стига демонстрира невежество бе, човек. Още малко ще изкараш, че османската империя е била едва ли не спа-център, а българите са били на процедури. То бива човек да ръси глупости, ама с такава долна наглост, като тебе - небива. И на вас сега ви е рахат тука. И вие имате работа, фирми, строите си къщи като палати, карате луксозни коли. Ама ей го на - зинал си тука, промяна да искаш. Сравнения ми правиш.... Турция, мурция.... Мания тая Турция! Тя не ви ще вас. Тя ви изхвърли, като отпадък. България ви прибра. България ви даде работа, хляб и дом. В България станахте хора. Целувай трибагреника и сричай "Мила родино", че при Ердоган единствената служба, която ще ти дадат е ибрикчия. Заблуден си. Осъзнай се! Не си лебед, а си юрдек.
  • 162 Балканец

    4 2 Отговор

    До коментар #158 от "Yavuz":

    Явузе, айде аз да ти нахлуя у къщата неканен, да ти се утабуря на софрата, да те бия пред децата ти, жена ти да ми гласи софра, докат я обарвам и се облизвам, дъщеря ти да натискам по кьошетата, пък ти накрая да викаш, че си бил рахат по туй време. Тъй навит ли си бе, мекере такова?

    Коментиран от #172

  • 163 Балканец

    3 1 Отговор

    До коментар #112 от "ХАСАН":

    Ще сменяш конституция другаде. Тук не си го и помисляй. Радвай се че ти пускат аванта сеир и хабер.
  • 164 Балканец

    0 1 Отговор

    До коментар #110 от "ХАСАН":

    И жалко че неуспя
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Балканец

    4 1 Отговор

    До коментар #109 от "Размисли и страсти":

    Змия се вмъква у постелята ни, докат наште продажници ни играят театро да ни отвличат вниманието. Скоро ще ни захапят както си мислим че сме под закрилата на ес. Баш ес ще ни продаде нас.

    Коментиран от #168

  • 167 Балканец

    4 1 Отговор

    До коментар #91 от "ХАСАН":

    Ама българина в англия не е тръгнал новини на български да иска конституция да сменя преврат да прай. А вие го искате. Българина отива там като гост а вие тука искате байрак да веете.
  • 168 Ето как мисли и Вазов

    2 1 Отговор

    До коментар #166 от "Балканец":

    "Нам Русия е надежда,
    руский цар е наший спас –
    никой друг не ни поглежда,
    не помисля зарад нас.

    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни –
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи." - Сега не е ли същото положението, но на плюмки едва ли вече Русия ще помогне!?
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 незнайко

    3 1 Отговор
    Не таят омраза, защото следват поставената им цел !!! ЗАРОБВАНЕ на БЪЛГАРИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ И ИЗКУПУВАНЕ НА ЗЕМЯТА ФИЗИЧЕСКИ !!! За изкупуването всячески помага Турция !!! Почти 1/3 от североизточна БЪЛГАРИЯ, земята е купена от подставени лица и фирми !!! БЪЛГАРИТЕ НЕ СИ ПАЗЯТ ЗЕМИТЕ И ГИ ПРОДАВАТ, ЗАЩОТО ИМ ПРЕДЛАГАТ ДОБРИ ПАРИ !!!
  • 171 Yavuz

    3 2 Отговор
    Така нареченият "възродителен процес " беше по същия начин както ти описваш.
  • 172 Yavuz

    3 2 Отговор

    До коментар #162 от "Балканец":

    Така нареченият " възродителен процес " беше по същия начин както ти описваш.

    Коментиран от #176

  • 173 БЪЛГАРИН

    5 4 Отговор
    МАЛКО ВИЕ БИЛО МАМИЦАТА ВИ БЪЛГАРИЯ Е ЗА БЪЛГАРИТЕ КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА СИ ХОДЕТЕ В ТУРЦИЯ КАУНИ

    Коментиран от #174, #175

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Балканец

    0 0 Отговор

    До коментар #172 от "Yavuz":

    Сравняваш го с 500 години ли? Или реши, че това не е от значение?
  • 177 Riki

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "LEGIONARIVS":

    Господин Лольо никой не е длъжен да изповядва религия на насила , но като чета твоя коментар разбирам че нямаш уважение на религията която изповядваш
  • 178 Гого

    3 1 Отговор
    Не били забравили ... е и ние не сме Батак, забравили разорението на тракийските българи, гара Буново и още доста други неща. в новата ни история има няколко ''екскурзии" в посока Турция преминали без рев, сълзи и каквито и да е било драми. С какво тази от '89-та е по-различна? Работата е в това, че, мюсюлманите в България бяха излъгани, не от българите, БКП и Тодор Живков разбира се, че в "майчицата" Турция ще ги посрещнат с хляб и сол, че ще ги носят на ръце, хляба в устата им ще слагат и ще си живеят като в рая, а тук ще стане турско. Когато видяха, че нищо от това няма да стане се юрнаха да се връщат забравяйки приказките как ще се върнат с танковете. А като става дума за смяната на имената, нека да видим какви са имената на хората в съседните ни държави независимо от етноса им и да не се правим на по-демократи от демократите.
  • 179 бай Петьо комшията

    1 0 Отговор
    Всички т.н. български турци са наследници на еничарите и на ислямизирани българи. В България турци няма. Даже Митхад паша го е признал, а той е завършил Сорбоната и никак не е бил глупав.
  • 180 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец

    3 1 Отговор

    До коментар #152 от "Бялгарски турчин":

    НЕ ТРЕБЕ СЕ ИЗУЧАВА В УЧИЛИЩАТА А В КЪЩИ ИЛИ ДА СИ ХВАЩАТ ПЪТЯ И В ТУРЦИЯ..ИЛИ ПОЛОЖЕНИЕТО СТАВА ЛОШО КЪТУ В КОСОВО..
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.