2 Януари, 2019 04:00 20 711 55

По-висок данък за старите автомобили

  • данък-
  • коли-
  • автомобили

Имущественият компонент включва мощността на двигателя и годината на производство

По-висок данък за старите автомобили - 1
Снимка: БГНЕС

От 1 януари 2019 г. собствениците на стари автомобили ще плащат по-висок данък.

Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен.

Имущественият компонент включва мощността на двигателя и годината на производство, а екологичният определя в каква степен автомобилът замърсява околната среда. Това ще увеличи данъците на по-старите коли с около 30%.

За товарните автомобили с маса от 3,5 до 12 тона данъкът ще се определя в размер от 10 до 30 лева за всеки започнати 750 кг. товароносимост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Курец паламарец

    242 8 Отговор
    Алооо ... нап ... оставете народа на мира с тези налози за колите ... стари ама народа да се придвижва според кесията си ... Налози направете на крадливите политици и новобогаташи и олигарси там е заровено кучето ... иначе всеки може да скубе обикновените хора на умряло куче нож да вади ... ще земете на босия цървулите

    Коментиран от #5

  • 2 Снайперист

    116 9 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 Бай

    130 16 Отговор
    Е ТЕ ТОВА Е ПРАЗНАТА ТИКВА !!!!!!!!!!
  • 4 Коко

    137 15 Отговор
    Все ми е тая. Аз данъци на коли вече не плащам. Не плащайте, защото парите ви отиват директно в мафиотското правителство. Защо трябва да издържаме тези паразити?
  • 5 куку руку ку

    112 7 Отговор

    До коментар #1 от "Курец паламарец":

    То това е съвременната "демокрация" в целия неолиберален свят. Да се защитават интересите на богатите, а нуждата от финансиране на държавите да става от джоба на бедните. Нали затова се разбуниха французите, надявам се скоро и останалият свят... Нали затова и у нас въведоха плоският данък, който не помага чак толкова на ниските, отколкото на високите заплати.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Минчо

    99 8 Отговор
    Нямат край глупостите на това правителство уж са избрани да помагат на хората а то кво...... Не оставят хората да дишат. Никъде не е опоменат природния газ той е маи екологичен някъде по Европа се сезира тези подробности но на нашите управляващи не им изнася и го заобикалят

    Коментиран от #9

  • 9 До Минчо

    83 2 Отговор

    До коментар #8 от "Минчо":

    Прав си Минчо природния газ е най-екологичен, при горенето му се отделят само вода и въгледвуокис без никакви прахови частици, но въпреки това ГЕРБ го обложиха с акциз, колкото нафтата.Ако се водеха от екосъображения да го бяха махнали този акциз и много хора нямаше да изхвърлят метановите уредби и да минават на нафта.

    Коментиран от #11

  • 10 гощо

    40 145 Отговор
    Мисля,че 20годишен дръгел,пушещ и тровещ трябва да има данък 1000лв. Идеята е да се изкорени изначално намерението да се купи и регистрира подобна кочина. А сега тровещият дръгел вместо 12лв ще плаща 22лв. Голяма работа,голямо реване! Като нямаш мангизи за нормална адекватна кола ще ходиш с градският транспорт.

    Коментиран от #26, #35

  • 11 гощо

    26 82 Отговор

    До коментар #9 от "До Минчо":

    На смърдящият дръгел метан или газ не помага! Той харчи масло смърди,пуши! На скраб треее се занесе!

    Коментиран от #17, #30

  • 12 Uflaf

    111 4 Отговор
    Докато тея крадци са на власт, нищо няма да платя. После ако трябва с лихвите. Няма да плащам на обиржии които не могат да обяснят как и за колко време направиха на конвеер 146 изеднически закона. Кога сварихте ,като НС все е празно и половината ги няма на работа? Ми отпуските само колко са ? По два почивни дни по 52 седмици ? Ма преуморихте се бе ,законотворци алчни ненаядени .С какви мотиви са тези вдигания на цени ? До кога от работещите бедни ? Вземете си съберете вересиите от длъжниците фирмажии с милярди дължащи ДДС и осигуровки. Съберете си данъци от циганските махали с три етажните незаконни къщи и луксозни коли пред тях. А , те май бяха безработни и няма кво да им вземете ? Трудно нали ? А шофьора който отива на работа с колата за да Ви плаща данъци ,той сам се навира в ръцете на НАП-Кат . Баровец е щом има кола на 15 години. До кога ще слагате и прагове като 100 конски сили. Това от кой век е. Съвременните двигатели с два цилиндъра ги минават тези цифри и производителите ги правят" малко гориво -много мощност " ама на Вас крадците това ви е удобно с години вече. Тъпанари , целия свят печели от оборот сал вий сте на принципа вдигане на цени. Сега и зстрахователите да се откажат от правенето на Гражданска щом щели заради нея да фалират. Кой ги задължава да я правят. Правете си за градушки и само доброволните бе .Както едно време. Ама не-няма го процента за лобистите на мутренската олигархия в НС.

    Коментиран от #20, #23, #34

  • 13 Кратун

    76 2 Отговор
    Така ще бъде докато СПИМ.
  • 14 Toko

    43 62 Отговор
    Драги Българи и '' българчета'' Само да отбележа ,че на работа освен с автомобил може да се ходи и със автобус , трамвай , метро, влак и такси !!! Разбира се има опция и за пеша. Никой не е задължавал никого да има 2 - 3 и дори четири автомобила в семейството . Като искате да сте имотни и да живеете като богатите дръжте се като такива ! В нашият вход едно семейство със четири автомобила не желаят да си платят стълбището и асансьора , но затова ги ползват активно .
    Е, вече слава богу , сме със професионален външен домоуправител...
    Автомобил със модифицирана изпускателна система и свалени катализатори трябва да мине на технотест - 700 лв. и след това нова регистрация в КАТ - ако собственика държи толкова на него ! Така ,че - ДА . Подкрепям вдигането на данъците на автомобилите! Автомобили над 200 кс трябва да плащат по 10 лева на к.с. Това е лукс който трябва да се плаща от всеки , беден или богат!

    Коментиран от #45, #52

  • 15 Бай

    82 0 Отговор
    Всички държавни чиновници да НЯМАТ СЛУЖЕБНИ КОЛИ ДА ПОЛЗВАТ грАДСКИЯ ТРАНСПОРТ !!!НЕ ИСКАМ ДА ИМ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ ВИНЕТКИ И КОЛИТЕ КОИТО СА ОТ НАЙ СКЪПИТЕ НА ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ !!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Минчо

    47 1 Отговор

    До коментар #11 от "гощо":

    На скрап..... Решаваш със замах а как да си купи нова кола работник в Арсенал Казанлък примерно
  • 18 Минчо

    47 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГОГО":

    Много правилно.... И аз да бях по млад с 20 години щях да се махна от тук расипаха държавата изгониха младите то не остана нищо ни заводи нито села всичко пада и умира без София
  • 19 Преброяване на бесните язовци

    16 53 Отговор
    Браво, така трябва. Никъде в закона не пише, че е задължително всеки да има автомобил. Като не можел да си позволиш, няма да караш. Просто е. Има си рейсове, таксита, метро, велосипеди, маршрутки и т. н.
  • 20 Минчо

    24 0 Отговор

    До коментар #12 от "Uflaf":

    Е това е учен човек на 2 на 3 написа много подробно Браво..... Но го четем аз ти и такива като нас управляващите не го вземат под внимание те четът други интересни за тях неща
  • 21 filo

    7 39 Отговор
    Какво ревете бе, данъка за много коли и то стари значително поевтинява. Моята кола е стара и данъка от 200 лв. става 105 лв., екстра. Да не забравяме обаче, че повечето коментиращи са платени к...и и никога няма да го отбележат това.

    Коментиран от #33

  • 22 filo

    9 26 Отговор
    Факти, не лъжете отново. Данъкът се увеличава само за някои стари коли и то минимално, но намалява за други с много по- голяма сума.
  • 23 Plovdiv

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Uflaf":

    Жалко, че мога да ти напиша само един плюс!
  • 24 питащият

    12 6 Отговор
    От доста години чета коментарите. Недоволни са. И от доста години си задавам един и същи въпрос: Кой е виновен? Минусът значи политиците, плюсът - ние. Е, докато някой друг е виновен, а не ние - така ще е.
  • 25 Евача

    5 12 Отговор
    Плащайте и не умувайте да нема бой !
  • 26 Димитър Кънев

    45 6 Отговор

    До коментар #10 от "гощо":

    А бе идиот като си такъв отворено защо не ми подариш на всички които караме дръгели по една кола хайде да са по на пет години.Или лижеш задника на комуниста Бойко Борисов,комуниста с апартаментите Цветан Цветанов,на партизанската дъщеря или внучка възпитаничката на ПУЦ Цецка Цачева.На генералският син който се срамува от фамилията си Валери Симеонов със смнителен български произход,като лъжепатриота Каракачанов който си живееше като цар при соца.Да продължавам ли,защото списъкът няма край. Наясно ли си тъпунгер.А да знаеш заслужаваш по остро сравнение,ама нейсе.Карай.

    Коментиран от #29

  • 27 Зодия Стрелец

    18 0 Отговор
    Държавата дали най-накрая ще се сети за "Баничарките" N1 с мощност над 200 конски сили?
  • 28 Гост

    30 0 Отговор
    Факти, искам чрез Вас, като представители на медиите, да зададете един въпрос на управляващите, а именно:
    Т.нар. "екологична ставка" във въпросният данък колко е /в %/ от общата сума, как се е разходвал досега / в реални действия/ и как смятат да продължават да го разходват? Ето това мен живо ме интересува. Искам граждански контрол върху данъците /парите/, които плащаме и Вие, медиите, сте за това - да отразявате въпросите на НАРОДА!

    Коментиран от #32

  • 29 селянин от обеля

    11 5 Отговор

    До коментар #26 от "Димитър Кънев":

    Кънев съзнателно или от страх пропускате БСП-арските и ДПС-арските лидери
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТРОПЧО

    26 5 Отговор
    ДАНО ВИ ПРЕСЕДНИ БЕЗМОЗАЧНИ ТЪПАНАРИ ДЕТО ГО ИЗМИСЛИХТЕ ПАК ЩЕ СИ КАРАМЕ СТАРИТЕ КОЛИ НА ПУК НА ВАЩИ ИЗМИШЛЬОТИНИ И КАТАЛИЗАТОРА ЩЕ СИ МАХНА ДА ПУШИ ПОВЕЧЕ ХА ХА ХА
  • 32 Някоя

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    И мен този въпрос живо ме интересува
  • 33 Сhina

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "filo":

    Оди бегай да си вземеш хонорарчето от Боко! Така може да поевтинее данъкът само когато колата навърши определени години, това е било винаги досега, не е нищо ново.

    Коментиран от #41

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хайл

    21 3 Отговор

    До коментар #10 от "гощо":

    Пожелавам ти нови фолксвагени да караш,да те лъжат че е евро 6 а да е евро хич,от пътна помощ да не се отървеш и все по сервизи да дремеш с тази "нова и АДЕКВАТНА" кола...нас не ни гледай с "дъргелите"
  • 36 Додо

    3 5 Отговор
    Купете си каруци!
  • 37 Булшитс

    12 0 Отговор
    Тия няма ли да кажат най накрая коя община каква ставка е заложила
  • 38 гошо

    13 1 Отговор
    догодина да се готвят хората с дизелови коли,много хляб има в тях и в същото време много гладни държавни хрантутници и паразити,така че отсега да се готвят с 5 до 30 % по-висок данък за дизела 2020 г.,много хляб има там
  • 39 Бай Хой

    10 0 Отговор
    Тиквата му е издънен ауспуха у Симитли 😁😫😫
  • 40 007

    12 5 Отговор
    Единственото правилно решение е..
    съвременни.бензинови.мотори.++
    хибриди++газ++метан
    Това.е.друго.няма
    И.максимум125.киловата
    Всичко останало са празни приказки

    НО.КОЙ.ЩЕ.ТЬРПИ.БОКО.АКО.НЕ.КУПИ
    МОСКВИЧИТЕ/ПАРДОН.Ф.16/
    на.хамериканците.???
    И.ЗАЩО.НИ.СА...С.КОГО.ЩЕ.СЕ.БИЕМ???
  • 41 filo

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Сhina":

    Брато, преди да пишеш глупости вземи провери. Става въпрос за кола на 12 години. След като стане на 14 години данъкът става от 105 лв. на 80 лв. Иди ти си вземи хонорарчето, защото доста лъжеш.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 krika

    13 0 Отговор
    вдигнаха данъка на бусовете.щото джиповете ги пишели товарни....
    ами вдигнете на джиповете кво ми вдигате на бусопвете,да ви е..
    после що се вдигали цените на всичко,ами вие ги вдигате.кап%ти
  • 44 Димов

    16 0 Отговор
    Хората продължават да си мислят, че данъка за собственост има нещо общо с екологията. Правителството просто се опитва да оправдае поредното взимане на пари от хората.
  • 45 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Toko":

    Що за олигофренско мислене. Какво общо има лукса с пътния данък. Данък се плаща за да се покриват разходи а не да се разделят лукса от мизерията. Или ти като си пешак и завиждаш на всеки с по-мощна колица. Дребна душица си ти, дребна.

    Коментиран от #47

  • 46 Gogo

    16 0 Отговор
    До Гощо ли си Мощо ли си аз имам 20 годишна кола която е на газ и е в пъти по екологична от новите коли с ел.двигатели.Нов модел на тесла има екологичност 27,2% а кола на газ 25,2% горе управляващите не им изнася да намалят данъка на колите на газ,иначе данък екологичност търсят.Боклуци
  • 47 Димов

    6 3 Отговор

    До коментар #45 от "гост":

    Данъкът на колата ти не е пътен, а е данък за собственост.

    Коментиран от #55

  • 48 ЛЕВСКИ

    12 0 Отговор
    НАЛИ ИСКАХТЕ ГЕРБ ЧАКАЙТЕ СМОТАНЯЦИ ТОВА Е НАЧАЛОТО И НА КОМИНИТЕ ЩЕ ВИ ТУРЯТ ТАКСА ОСТАВКИ ИЗЕДНИЦИТЕ ДА СЕ МАХАТ
  • 49 Лоза

    12 0 Отговор
    ЛУДА работа!!!Какви нови коли да караме по тези пътища в България!!!Бе ,ако ме питате и този 20 годишен дръгел, както се изказвате.И той не си засужава да караме ,из тези кратери по улиците.Огледайте се!!!!
  • 50 волен сидеров

    10 0 Отговор
    за това този свят трябва да свърши-целият свят пощуря-налози,данъци,рязко бедни и много богати,яко несправедливост ....някой трябва да натисне копчето или метеорита да се насочи към нас.....и да се свършва за всичи.нашата се видя ,ама богатите и алчни да видим къде ще се скрият....ще дойде видов ден ,както на нас дойде виденов ден...
  • 51 сталин

    1 0 Отговор
    как една кола производство 1992г. да е и до сега 90к.с.това го въведе милен велчев когато бе финансов министър.защо няма овехтяване
  • 52 Хлопа ти дъската!

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Toko":

    Ти си тотално изперкал! Време ти е за психиатър! И да си пиеш редовно лекарствата! 🤪
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Жичка Електричка

    1 2 Отговор
    Спрете вноса на стари коли!
  • 55 Наско

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Димов":

    И как оценяваш тази собственост по конските сили ли? По твоята логика собственика на стара кола която замърсява ще плаща малко защото собствеността му е евтина.
    Днъкът за автомобил трябва да отразява реалното замърсяване и щетите които нанася съответният автомобил на пътя.
    Не е нормално камион 12 тона да плаща колкото лек автомобил както беше до сега. СУВ тата също трябва да плащат повече и дори да се забранят в градовете.Не е нормално някой да си разхождат сандъците из града да замърсяват и да пречат заемайки пространство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове