1 Януари, 2019 20:36 3 497 17

Рекордно замърсяване на въздуха в София от зарята

  • въздух-
  • замърсяване-
  • заря

Концентрацията на фини прахови частици многократно превиши допустимите стойности

Рекордни нива на замърсяване с фини прахови частици бяха регистрирани в полунощ по време на празничната заря в София, сочат данни от системата http://airsofia.info.

Някои станции отчетоха моментна концентрация на ФПЧ до 500-600 микрограма на кубичен метър - десетократно над допустимите среднодневни норми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ст.

    20 2 Отговор
    явно замърсяват софиянци, защо се оплакват
  • 2 Димитър Георгиев

    39 6 Отговор
    Бързо трябва да прокарат закон с който да забранят фойерверките!
    Фойерверките причиняват рак!
  • 3 filo

    27 18 Отговор
    Стига с тоя въздух, разбрахме за него. Измислете нещо друго.
  • 4 Западните Балкани

    30 9 Отговор
    Истината е, че вината е на общината. Основният проблем е във чистотата на столицата. Улиците не се поддържат, не се мият, големи камиони със земна маса минават навсякъде и ръсят, всякакви превозни средства с мръстни фуми минават и т.н. Земята, която оставя по улиците се изсушава и се вдига като прах. Последните дни бяха сухи и топли и следователно този процес се ускорява. Но нали са подписали неизгодни договори за общината и сега не могат да накарат фирмите да чистят града.

    Коментиран от #10, #11

  • 5 До 2

    27 8 Отговор
    Бързо трябва да се прокара закон за връщане на софийското жителство.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Свой

    18 10 Отговор
    Преди беше виновно Кремиковци, сега някакви тъпи фойерверки! Пълни глупости.
  • 7 Poooing

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "До 2":

    Абсолютно съм съгласен. Не съм кореняк софианец, но това, което се случва в момента е пълна глупост и определено според мен не е правилно. Нямаш ли собствено жилище-връщаш се там, откъдето си. Така може и София да се пооправи, а и другите градове да живнат. София вече се е превърнала в една шумна, мръсна кочина, пълна с всякаква измет. Но ме притеснява ако това се случи, да не се пренаселят път хубави градове като Пловдив и Бургас и да ги последва съдбата на Софето.

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 8 Деда ви

    29 0 Отговор
    Купило секо китайско плякало за 20,30,100 лева и пуца като шашаво.После реве,че станало прашно.Бе земи тури нещо на масата,купи нещо на децата.Нема файда от тая гюрултия.Едно време плякаха по Нова Година само военни и милиционере с личните патлаци и тук-там некоя самоделна бомбичка и немаше толко пушиляк.Айде да ни е честита Новата и Господ да е с нас!
  • 9 Западните Балкани

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "До 2":

    Нещата със забрани не стават, а трябва да има инвестиции в другите градове, малки градчета и села. Сега основно се влага в София и големите градове и те се тъпчат, а настрани няма нищо. Но за целта, първо трябва да се махнат тези от НС. Нито ГЕРБ, нито БСП, ДПС и другите имат потенциал да го направят
  • 10 Игор

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Западните Балкани":

    Как пък само ти разбираш от всичко. Нали знаеш , че когато си общ специалист значи за нищо не те бива. Отиди на запад и се направи на пенкелер и гледай сеир. Къде са фоерверките, къде е въздуха, къде са договорите. Не съм те видял с метлата и маркуча. Вместо да ми губиш времето да те чета да беше измил пред входа. Грешка. На село миете ли си улиците, или тук видя за пръв път как става това ?
  • 11 filo

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Западните Балкани":

    Защо тогава зимата въздухът е най-мръсен. Сигурно защото улиците са най-мръсни тогава.
  • 12 ърп

    8 2 Отговор
    Не се и съмнявам, че е имало временно замърсяване заради фойерверките обаче, кой гарантира, че уредите на екоджендърите от "airsofia" мерят правилно ????? Изобщо не вярвам на измереното от тези "уредчета" ! И не намирам нищо случайно в това, че екоджендърите постоянно пищят при положение, че е обществена тайна, че има сериозни интереси едни хора да пробутат едни "системи за пречистване" ? Иначе да въздуха в София се замърсява и то основно от изгарянето на твърди горива от тъмнозеления електорат на герб и после от карачите на нафтови печки с и без ДПФ-и и т.н. Трябва обаче да се знаят истинските данни от замърсяването, а не измислените на екоджендърите иначе, ще стане, като "спаси Пирин" и разни дебели грантове от чужбина !
  • 13 Аз смятам

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Poooing":

    че всеки трябва да е свободен да избира къде да живее. Един от начините да се спре пренаселването на София е като част от администрацията се премести в другите областни градове.
  • 14 Фойерверк

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Poooing":

    Ти като додрапа до София имаше ли собствено жилище? Аман от комплексирани селяни с гражданство. Простовати при това.
  • 15 един там

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Poooing":

    Цялата държава работи за софия, цялата държава издържа един единствен град в който се навъдиха мързеливи кърлежи с огромни претенции и самочувствие. И понеже са тарикати не им се бачка та идват хората от провинцията да ви вършат работата, а вие само мрънкате. Нали в големото село се разпределят парите от бюджета. Ами, ако не бяхте дървени шопи щяхте да развържете кесията и да давате и за другите градове. Ама нали тез пари трябва да си ги усвоите и не става. Тогава не мрънкайте. А между другото имам 2 апартамента в този т.нар.град и ги отдавам на софиянци, които се правят на голема раота разбиаш ли...
  • 16 гощо

    1 0 Отговор
    В Лозенец беше като на война! Не се дишаше,падна мъгла!
  • 17 Хасанчо

    0 0 Отговор
    Да спрете всичките си коли около НС и ги оставете запалени с малко форсиране. Направете им и една извънредна заря ,ама около половин час .На онея 240 избрани ненаядени . То пък кога ли ще са всичките там? А може -когато гласуват след тежък размисъл поредното увеличение на заплатите си . Белким се отровят ,а ние от провинцията дето му казвате ,ще въ признаем за " Столичани" .Иначе сте си същите селяндури таковани като нас. С повече пари ,ама по скъпо всичко и по отровени. Ще ви пратим и още селяндури щом заплатите са големи заедно с 20 год нафтови печки да си джиткат до работа и до кафето. На село ще си идват с влака или рейса ,щото ние не даваме да се карат барутници тука в махалата. От Ягуар 2010 г нагоре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове