Last news in Fakti

2 Януари, 2019 07:48 3 032 12

"Долу САЩ" в центъра на Хавана

  • куба-
  • сащ-
  • раул кастро-
  • революция

Куба отбеляза 60-годишнината от революцията и порица враждебността на Вашингтон

"Долу САЩ" в центъра на Хавана - 1
Снимка: BGNES/EPA

В реч по повод 60-ата годишнина от кубинската революция снощи Първият секретар на Кубинска комунистическа партия Раул Кастро порица завръщането на САЩ към враждебна политика спрямо социалистическия остров, предаде Франс прес.

"Правителството на САЩ изглежда отново поема по пътя на конфронтацията с Куба и представя нашата мирна и солидарна страна като заплаха за региона", заяви бившият президент на острова в реч.

В края на 2015 г. Вашингтон и Хавана започнаха исторически процес на сближаване, възстановявайки дипломатическите си отношения след десетилетия на враждебност. След като Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент на САЩ в началото на 2017 г., помирението приключи.

Новият американски държавен глава запази наложеното през 1962 г. ембарго и обвини Куба, че заедно с Венецуела и Никарагуа е част от "тройката на тиранията".

"Отново искат да изкарат Куба виновна за всички проблеми на региона", заяви Раул Кастро и повтори, че Хавана е готова на цивилизовано съвместно съществуване в мир и взаимно уважение. Той обвини "крайната десница във Флорида", където живеят множество бежанци от Куба, че контролира американската политика спрямо острова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потев

    35 7 Отговор
    ТОВА Е ПО-ДОБРЕ ЗА КУБА, ИНАК ЩЕ СЕ НАПЪЛНИ С АМЕРИКАНСКИ ПРЕДПРИЕМАЧИ КОИТО ЩЕ ИЗКУПЯТ ЗЕМЯТА НА БЕЗЦЕНИЦА И ДРУГИТЕ ДЪРЖАВНИ АКТИВИ И ЩЕ СТАНЕ КАТО У НАС, ПЕНСИИТЕ НЯМА ДА ИМАТ ПОКРИТИЕ . . .

    Коментиран от #2, #5

  • 2 СссереМ

    9 24 Отговор

    До коментар #1 от "Потев":

    Чудя се ако в Куба направят референдум за присъединяване към САЩ какъв ще е резултата.

    Коментиран от #4

  • 3 1234

    27 4 Отговор
    И тук ще има скоро, краварите да не си правят илюзии. На всяка империя и идва края, както и на юдейската
  • 4 Потев

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Вчера то НВО -2, тв каналът, даваха документал как американците са планирали разделянето на Югославия още по време на Тито - края на 80-те, даже показаха карта с нарисуваните територии почти или същите като днешните, документалът е американски !

    Коментиран от #6

  • 5 Тъп мангал-русофил

    9 18 Отговор

    До коментар #1 от "Потев":

    Тука къде видя американци бре, сополив гнусен комунист? Баневи, Арабаджиев, Велчев и какви са бре? Червените мекерета и купиха и сринаха държавата и викат-кой ми сра в гащите. Един Пиночет щеше да свърши идеална работа....видиш ли комунист-пускай му куршум... винаги ще има за какво

    Коментиран от #7, #8, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 охо бохо

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тъп мангал-русофил":

    Не псувай бе, говно ! Разбира се, че световните беди идват от САЩ ! Все комунистите са ви виновни !
  • 8 Мда

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тъп мангал-русофил":

    Един Пиночет първо теб ще разстреля !
  • 9 Наблюдател

    1 4 Отговор
    На всички комунисти все САЩ са им виновни.
  • 10 Комунист

    5 1 Отговор
    За всезнайковците и българският либерален пролетариат, спонсориран и отглеждан постоянно с 1млрд. долара годишно чрез различни неправителствени организации и фонодове в бутафорна България с институти за риска оглавявани от едни от виновниците за разпада на България и приватизация за жълти стотинки, защото някой казал, че това било правилно за да се създаде пазарна икономика да ви съобщим, че най големите Комунисти живеят в САЩ, фашистите избягаха и ги скриха в Латинска Америка, като днес гледаме възраждането на фашизма, вид национализъм в Украйна, подклаждан с 5 млрд. долара от САЩ за налагане на демокрация и ценности,.

    Толкова сте смешни и жалки утописти.
  • 11 стоян георгиев

    0 8 Отговор
    раул кастро кво е очаквал?че ще стане приятел със сащ ли?няма кво да реват,пара няма да има скоро и мизерията ще продължи.дано кастро е жив когато ги застигне народната любов,ще е много приятна глетка.
  • 12 Калбо

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тъп мангал-русофил":

    Ако беше социализм тези мускитари Баневи и още много други като тях нямаше да има такива хора въобще Ати духай супата на някой циганин селяндур смотан