Last news in Fakti

2 Януари, 2019 10:02 2 142 18

Украинската власт се държи също като болшевиките - атеисти

  • украйна-
  • църква-
  • русия-
  • православие

Ще устои ли Църквата? Ще устои. Църквата живее чрез Христос, а над Христос дори смъртта няма власт

Украинската власт се държи също като болшевиките - атеисти - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Украйна не се случва нищо ново. От момента, в който беше замислена и реализирана идеята за уния, шантажът, измамата, подкупът и прякото насилие се пускат в употреба всеки път срещу тия, които обичат Бога и се стремят към живот в Духа. Зад приказките за „декомунизация“ украинската власт се държи също като болшевиките-атеисти, че дори и по-лошо. Ще устои ли Църквата? Ще устои. Църквата живее чрез Христос, а над Христос дори смъртта няма власт, камо ли истанбулските хартийки, американските козни и националистическата бесовщина. Но явно ще има борба, а с нея – болка, рани и частични загуби. Много ще зависи от архиереите. Някои с изненада ще открият, че работата им се състои не толкова в това да благославят с две ръце, колкото подвижнически да бранят и да проповядват вярата и да пазят народа от адовите челюсти.

Коментар на протойерей Андрей Ткачов за сайта Pravoslavie.ru

Църковният въпрос в Украйна съвсем не е въпрос за отношението към Москва. Казвам го специално за ония руснаци, които казват: „дайте им тая пуста автокефалия, само че законно, та да настане спокойствие“.

Спокойствие обаче няма да има. Защото въпросът не опира до Москва, а до Църквата. До нейната природа и същност. Врагът не желае да има Църква, а само нейно карикатурно подобие.

Веднъж вече православните в Украйна са се обръщали към Константинопол. До присъединяването си към Московския Патриархат. Само че тогава, през XVII век, полската шляхта и предателите-униати наричали православните „агенти на турския султан“. Шпиони на същия този Истанбулски патриархат, към който сега са се завтекли презглава, както едно време - в комсомола.

Така че въпросът не опира нито до Москва, нито до Истанбул, а до Православието. Бидейки православен, ти винаги ще бъдеш нечии агент в очите на врага.

Въпросът опира до Църквата. Ако тя е силна, умна и праведна, то тя е опасна. Затова е нужна управляема и послушна Църква. А най-добре - греховна и нечиста (като самата власт), та да не може „гарван гарвану око да вади“. За целта трябва просто да смесиш истинската Църква с лъжливата. Истината – с разкола.

А разколът е като мръсен канал. Низверженци, многоженци, хомосексуалисти (хванати в грях), безпринципни кариеристи и тем подобни са в основата на всеки разкол. Чрез разколите Господ „канализира“ човешката нечистотия, проникнала в лоното на Църквата и накичена с кръстове и калимявки в мирно време.

Тук стигаме до въпроса: как да направим така, че по-малко развратници и кариеристи да получават висок сан в мирни времена? Понеже в размирни времена именно те първи ще предадат всички и ще възглавят разкола. Този въпрос закономерно остава висящ. Не е бил решен столетия наред. Не е решен никъде и историята изглежда на нищо не ни е научила. Затова ще го подминем.

Вгледайте се в лицата на разколниците. Та това е обикновен маскарад, ще се съгласите. Те са толкова свещеници, колкото аз съм цар. Както в мен няма нищо царско, така и в тях – нищо свещеническо. Вгледайте се внимателно. Тези чичета са станали попове, само за да не работят като трактористи на полето. Видно е, че нямат никакви други основания за избора на „професия“.

В разкола няма монашество. Духът на подвига е толкова чужд на разкола, колкото духът на целомъдрието е чужд на гаровата „красавица“, която продава тялото си. В разкола няма манастири, а ако ги има, те са по-скоро туристически агенции с преоблечени служители.

В разкола няма църковна наука. За какво му е на злодея знание? Знанието може да разбуди съвестта. То е способно да разруши мнимите основания, на които почива идеологията на разкола. Затова знанието (както подвигът на монашеството и истинското свещенство) са чужди на разкола. Тогава какво остава?

Остават едни бандити с картонени калимявки, мязащи на дядо мразовците от местния театър. Остават едни кариеристи и истински духовни престъпници, които обичат всяка престъпна власт по причина на пълното сходство в характерите. По същия начин и болшевиките се нуждаеха от т.н. „жива църква“, обновленците, за да объркат народа и да обезкървят истинската Църква.

Впрочем, историкът на обновленчеството, дяконът-троцкист (както сам се нарича) Краснов-Левитин делял обновленците на три категории. Първата, и най-малочислена, са идеалистите и романтиците. Те мечтаели за една обновена Църква и в името на това обновление ръфали живата й плът. Втората част е по-многобройна. Това са безразличните попове. На тях им било все едно при кой архиерей ще служат, по какви обреди и кого ще поменуват. Стига мястото на служението да им осигурява комата хляб. (Както казва свети Димитрий Ростовски, „не ради Исуса, а ради къса хляб“). А в третата група е най-презреният и отбран боклук, състоящ се от развратници, интриганти и кариеристи, върху които няма де клеймо да сложиш. Ако се вгледаме, разколът в Украйна е движен от тия тъкмо деятели. Вероятно тия три категории псевдоцърковни люде са били и ще бъдат винаги там, където Църковният Кораб се окаже в бурни води.

В Украйна не се случва нищо ново. От момента, в който беше замислена и реализирана идеята за уния, шантажът, измамата, подкупът и прякото насилие се пускат в употреба всеки път срещу тия, които обичат Бога и се стремят към живот в Духа. Зад приказките за „декомунизация“ украинската власт се държи също като болшевиките-атеисти, че дори и по-лошо.

Ще устои ли Църквата? Ще устои. Църквата живее чрез Христос, а над Христос дори смъртта няма власт, камо ли истанбулските хартийки, американските козни и националистическата бесовщина. Но явно ще има борба, а с нея – болка, рани и частични загуби. Много ще зависи от архиереите. Някои с изненада ще открият, че работата им се състои не толкова в това да благославят с две ръце, колкото подвижнически да бранят и да проповядват вярата и да пазят народа от адовите челюсти.

„Опасна и завидна висота“ – така нарича епископското служение свети Григорий Богослов. „Завидна“, защото служението е съпроводено с велика власт и велики почести в мирно време. А „опасна“ – защото в дни на борба епископът е жива мишена, подвижник на вярата, наследник на светите отци и изповедник. Дойде ли беда, ти вече не си високопоставен мениджър, а кормчия на кораба, попаднал в опасност. Оня, който не се е подготвил за това и чиито пухкави ръчички без мазоли не са привикнали към труд, ще извърши предателство и после цял живот ще си измисля оправдания. Такива, слава Богу, в Украинската Църква засега са само двама.

Чакаме реакциите на Поместните Църкви. Повечето от тях засега мълчат, макар да се случват неща, далеч надхвърлящи рамките на нормалното. На Константинопол трябва да му се покаже законното място и границите на законните му пълномощия, и това са длъжни да сторят лично Патриарсите, Синодите и Съборите на православното духовенство по целия свят.

А Руската Църква трябва да разбере, че тази война е против нея и против самия Господ. Както Донбас се облива в кръв не заради лични грехове, а „заради себе си и заради онова момче“, така и православните в Украйна усетиха първия силен удар на съвременния сатанизъм. Онези от тях, които устоят, със своя закален и подвижнически дух ще поведат след себе си и всички останали.

Не може да не мислим, да не говорим, да не се молим и да не съотнасяме към себе си случващото се по земите на Йов Почаевски и Димитрий Ростовски. Въпросът, пак повтарям, не е в юрисдикциите. Въпросът е дали ще я има Христовата Църква там, където Владимир е започнал делото си за християнската обнова на Русия или тя ще бъде заменена от груба фалшификация, чужда на благодатта и истината. Това е въпросът.

Превод: Гласове


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отегчен

    8 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    ми то
    (гост)

    Неутрално
    5 18:52

    02.11.18 ОТГОВОР
    Ми, Бжежински още през деветедестте години обяви Православието за новият враг номер 1 на "запада" след разпадането на СССР. Справка – Ливан (бяха повече от половината християни преди 1975г) Кипър, Сърбия, Македония, Украйна, Сирия, Грузия, Гърция, Армения, България... Русия, разбира се и най-вече. Ред е на Молдова. Да се готви Белорусия. Православието е разпространено в Сев.Африка, Близкия изток и Източна Европа.
  • 2 Православен Демократ

    13 12 Отговор
    Как квичат на умряло жалките кагебейчета ва расо. А ги чака и напускане на Беларус ката църква. Тогава ще опънат жартиери те и ще признаят, че са монголо-болшевишки атеисти, ислямисти и тук-там някой луд поп.
  • 3 Гундяев

    13 14 Отговор
    "Гласове" е част от руската хибридна война, целяща да дезинформира общественото мнение относно руската агресия В Украйна и руските мерзавщини вършени по целия свят.
  • 4 Световните картоиграчи

    7 7 Отговор
    В казана горе вече са трима и си цепят карти- Бжежински, Рейгън и Маргарет Тачър, чакат само четвъртия- Горбачов и да започват играта!
    Аре, Горби, кО се моташ?!
  • 5 Дядо Николай

    13 12 Отговор
    Какви православни са руснаците бе путлеристи? ПУТИНОСЛАВИЕТО няма нищо с ПРАВОСЛАВИЕТО.
  • 6 Св. Путин

    10 7 Отговор
    Аз имам вече икони в русия! На мен се кланят крепостните! Има и икона на Св. Сталин, нищо че той взриви храма "Христос Спасител" в Москва! Нищо, че да скаше да превърн е катедралата "Василий Блажени" в конюшня
  • 7 Townboy

    6 6 Отговор
    Болшевиките са били 90% евреи! Вероятно и в Украйна сега управлението е такова. Омразата между евреи и православни е отдавна. Лошото е че в момента евреите надделяват над нас.

    Коментиран от #18

  • 8 Пеньо

    11 7 Отговор
    Поредният кремълски буламач за вярващите в ....Кремъл! Да имаш патриарх кагебист и да оплюваш другите е доста дебилно начинание!
  • 9 стоян георгиев

    5 6 Отговор
    другари сега и християни ли станахте!!!!след като избихте толкова свещенници колкото турските султани дори и не са мечтали да изтребят решихте да давате акъл кои и колко е християнин????и благодаря на факти че послушаха молбата ми и публикуваха нова статия от великана писал оная за благодетното парно в руските затвори.тази е също толкова хубава и поучителна!!!!разбрахме че много от руските архиреи искали да дадат на украинците независима църква ама само щото било незаконно се спирали!!!!смях!и щото украинците после щели да прецакат църквата!!!!може ли някои да прецака църквата повече от вас бе другари?да сложите офицер от кгб начело на църквата показва кво мислите за самата църква.и от тази позиция критикувате другите!!!!смях!и леко да поясняне законно е да признавате украинската църква,а да не я отричате,другари великани!смях!
  • 10 Борис

    6 3 Отговор
    Нещо много познато от времето на Иван Костов.Сини владици отварящи
    посинено шампанско,вързали по една синя превръзка на жезълите си.Червените владици били до един ДС.а СЕ ОКАЗА,ЧЕ И ТЕ СА СЪЩИТЕ.Важното бе да се захапе кокъла,за сметка на паството.Никой новинарски сайт не смее да каже,какво е мнението на българите живущи в Украина.И това е защото то не се вписва в т.н.европейски и американски ценности.

    Коментиран от #11

  • 11 Само питам

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Борис":

    И н кои ценности се включват руска подлого, в руските ли?

    Коментиран от #13

  • 12 Опечален

    6 3 Отговор
    Искам да препоръчам на авторите на тази статия да не пишат в България такива разсъждения и да не дават съвети.........ВСИЧКО Е БЕЗМИСЛЕНО!!! В България вече 30 години се формира бутафорска църква, пе-де-ра-си попове, невярващо и богохулно общество! На църква се ходи само от снобизъм и първенющина.......народеца е толкова изпаднал в меркантилизъм, че грижата за душата му е "последна грижа"!!!! ЗА ЖАЛОСТ, разбира се! Така че трябва да минат още доста годинки, докато нещата се променят! А за укропите.......за това нацистко поколение даже не може да ти стане жал..........и те ще си отидат при прародителите си от 1945-та.....
  • 13 Възмутен

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Само питам":

    Ти разбира се не питаш, а раздаваш нелицеприятни етикети, но..............на такива като тебе КУЛТУРАТА И ВЪЗПИТАНИЕТО им е толкова.........по-ниско от цокъла!!! Слава Богу, че мнението ви НИКОГО НЕ ИНТЕРЕСУВА!

    Коментиран от #14

  • 14 Само питам

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Възмутен":

    Смешно е когато русофили започнат да говорят за култура, възпитание ели пък за чест и морал. Руските ценности, които те изповядат изобщо нямат нищо общо с тях.
  • 15 drMihail Nikolov

    4 2 Отговор
    GNUSEN AMERIKANSKI SCENARII!!!NO NJAMA DA IM USPEE!BOG NJMA DA POZVOLI
    TOVA! STE PREZIVEEM TEZKI MOMENTI,NO TAKA STE SE OTSEJAT FALSIVITE I OTSTAPNICITE OT VJARATA!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Townboy":

    С нас е винаги нашия Господ Иисус Христос и никой не може да наделее