2 Януари, 2019 20:20 4 036 32

Приоритетът на САЩ: Китай

  • китай-
  • патрик шанахън-
  • сащ

Новият министър на отбраната на САЩ заяви новите приоритети

Приоритетът на САЩ: Китай - 1
Снимка: BGNES/EPA

Приоритетът на САЩ е Китай. Това заяви Патрик Шанахън, който встъпи в длъжността министър на отбраната, съобщи Fox News.

Шанахан пое поста от 1-ви януари. Това стана, след като Джеймс Матис се оттегли от поста си, заради несъгласия с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Шанахан е заявил, че САЩ трябва да се съсредоточат върху новата стратегия за отбраната. В нея се подчертава нова ера на конкуренция с Русия и Китай.

Според източник от Пентагона, Шанахан е призовал служещите да се съсредоточат върху Китай.

САЩ обвиняват Китай в икономически и военен шантаж. Във Вашингтон са недоволни от търговските инициативи на Китай.

Очакват се подробности около новата стратегия за отбрана. Шанахан беше посочен от президента Тръмп. Очаква се той да присъства на първата среща на кабинета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джигит

    45 3 Отговор
    А какво стана с приоритетите С. Корея, Сирия, Русия? То и с Китай до подкривата круша ще стигнат!

    Коментиран от #4, #8, #14, #30

  • 2 среднощен

    13 2 Отговор
    Директивата на Тръмп е - "..трябва да се разберем с Китай.., а диалогът ще започне от Сирия и Иран.."!! Със сигурност Тръмп гледа към втори мандат.., което не е "непременно лошо"..!?
  • 3 Бай хой

    11 5 Отговор
    Ами сега! Ко ши стане с тайван? Май са поредните излъгани и изоставени.
  • 4 Голем смях

    2 17 Отговор

    До коментар #1 от "Джигит":

    Тези първобитни държави са слаба ракия.То не че Китай са нещо повече ,но нали все пак са най-развити .

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Антисоциалист

    3 3 Отговор
    Господа, редно е в държавната, и е главно във военната стратегия да се определи кой може да е и в каква степен на значимост - първостепенна или друга, да е възможен съществен противник. При сегашното мощностно съотношение на държавите, спрямо САЩ това е Китай. Останалите държави и съюзи на държави са немощни и нямат способността да са такъв. Те са на по-ниска степен на стопанско - производствено и управленско развитие, а много от тях са в криза - стопанска или гражданска. "Възможен съществен противник" и враг са две различни неща. Първото е обект на преценени възможности за противопоставяне, а второто е неотменима действена даденост. Изглежда, че новата военна администрация на Президента Тръмп е по- реалистична в това от предходните. Този Президент съществено променя държавата си в нейна полза...
  • 7 Джигит

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Голем смях":

    Е като са първобитни, защо им се смяха на америте?

    Коментиран от #10

  • 8 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Джигит":

    Ей това става с приоритета Русия , скоро и на други места !!! Първата партида втечнен природен газ (LNG) от САЩ вече е доставен в Гърция и е претоварен през новия неотдавна пуснат резервоар на терминала в Ревитуса, става ясно от съобщение на компанията оператор на гръцката национална газотранспортна система DESFA.

    Първият товар от LNG е доставен в неделя, 30 декември 2018 г. с неотдавна построеният танкер за превоз на LNG – Maria Energy на гръцката компания Tsakos. Първата партида е за 168 хил. куб м LNG или 1 772 400 МВтч., купени в съответствие със споразумение между гръцката газова компания DEPA и американската CHENIERE, става ясно от съобщението.

    „Това е първият американски втечнен природен газ (LNG) от шисти, внесен в Гърция и доставен от новия терминал на CHENIERE в град Корпус Кристи, щата Тексас до терминала в Ревитуса, трети резервоар с вместимост 95 хил. куб м, който неотдавна бе открит от министъра на околната среда и енергетиката“, отбелязват от компанията.

    Коментиран от #12, #22

  • 9 Джудже

    13 3 Отговор
    Който не е с нас е против нас, или по-точно, който не е сателит на САЩ е враг.
  • 10 Голем смях

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Джигит":

    Ко каза?

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пища Хуфангел

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    И като се събуди осъзна че си спал на течение цяла нощ Неделя серщу Понеделник!

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ОMG WTF

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    От икономическа скоро може да стане конвеционална и после не се знае.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    2 10 Отговор

    До коментар #12 от "Пища Хуфангел":

    Ами има някой дето е спал , ама не съм аз !!! А ти като се събудиш след една две годинки максимум и видиш ТРЕТИ терминал в Александрополис (щото тоя е втори за Гърция) със 30% БЪЛГАРСКА собственост и заявки за още една трета от потреблението в България плюс още толкова азерски , да не говорим , че скоро ще тръгнат и израелски , кипърски , туркменски , ирански и въобщеее , не е за разправяне , скоро ще имаме нова туристическа забележителност в Черно море , заровени тръби за десетина милиарда , хахахаха !!!

    Коментиран от #21

  • 18 куку

    12 1 Отговор
    Китай се съгласува с велика Русия ! тъпако американски !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 падналия ангел

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Гръцките газови терминали са собственост на гръцкия газов оператор ДЕСФА. България има газови компресори станции на своя територия свързани с гръцките терминали, но никакви 30% собственост! Недей да пишеш глупости!

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Бай хой

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Затова ли започна поетапното вдигане на цените на газта и парното? Забрави за една малка подробност ЦЕНАТА.

    Коментиран от #32

  • 23 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "падналия ангел":

    Терминала в Александрополис сега ще се строи със ЕВРОПЕЙСКО съфинансиране и само преди десетина дена правителството гласува БЕХ да закупи собствен дял !!!! Май пак някой е спал , а , хахахах !!!
  • 24 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #21 от "падналия ангел":

    До края на тази година държавната компания "Булгартрансгаз" трябва да предприеме необходимите действия за започване на процедура по придобиването на акционерно участие в проекта за изграждане на нов терминал за втечнен газ (LNG) край гръцкия град Александруполис. Това е записано в проекта за промени в Енергийната стратегия на страната до 2020 г., който бе одобрен от ресорната комисия в парламента и този петък предстои да бъде гласуван в пленарна зала.

    Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни пред комисията, че участието на "Булгартрансгаз" е предвидено да бъде в рамките на 30%. По думите й такова ще е и акционерното участие на другите партньори по този проект. "Това дава възможност за диверсификация не само на източниците, но и маршрутите за доставка на природен газ, за осъществяване на конкуренция на газовия пазар", каза още Петкова.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 падналия ангел

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Айде тези приказки на тъщата! И аз мога да копипействам-"Колко обаче ще струва това участие не е ясно. Прогнозните сметки на гръцката енергийна компания Gastrade, която разработва проекта, сочат минимум 370 млн. евро. Което означава, че "Булгартрансгаз" трябва да се ангажира поне със 74 млн. евро, или около 150 млн. лева. Сумата не е непосилна за държавната компания предвид факта, че по сметките й има налични около 500 млн. лева. Но предвид очертаващите се разходи от 2.8 млрд. лв. за изграждането на нов транзитен газопровод от турската до сръбската граница и свързаната с това невъзможност за реализиране на печалби за поне 15 г. след 2020-а, ситуацията се променя." И не са 30 а 20%.Газа от Щатите е скъп, за катарския незнам. И пише-ама може да стане, сигурно пък не е много сигурно!

    Коментиран от #28

  • 27 Ду Хай Му

    3 0 Отговор
    естествено че Китай са приоретета на САЩ който непрекъснато се разширява и поглъща всичко към себе си
  • 28 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "падналия ангел":

    Верно ли бе , това от блиц ли го копна , хахах !! А случайно да ти е известно , че решение гласувано от парламента е равносилно на закон или това са подробности ?? А да ти е известно , че това ВЕЧЕ СТАНА ??
    Предложените по спешност от министър Теменужка Петкова промени в Енергийната стратегия на България до 2020 г. бяха одобрени от Народното събрание със 162 гласа "за", 10 "въздържал се" и нито един против. Измененията са свързани с изграждането на нов транзитен газопровод от турската до сръбската граница за 2.8 млрд. лв., създаването на газов хъб "Балкан" и участието на "Булгартрансгаз" в терминала за втечнен газ в Александруполис !!!!!!

    Коментиран от #29

  • 29 любопитен

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    По рождение ли си си така или тухла ти е падала на главата?

    Коментиран от #31

  • 30 до джигит

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Джигит":

    колкото до С Корея преговорите вървят ще стават западняци а русия и сирия сами ще си счупят картуните то е ясно
  • 31 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "любопитен":

    Интересно на твоята глава какво е паднало , че да станеш русофил ??!! Обикновено за това е нужно доста сериозно ментално увреждане , дори да е срещу заплащане !!!
  • 32 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    Ами значи ти си първия дето се е усъмнил , че грък ще плати повече за нещо , което може да получи по-евтино !!! Трябва ли да припомням поговорката , че когато се роди грък , евреите дружно плачат , хахаха !!!