Last news in Fakti

3 Януари, 2019 22:01 3 722 42

Осезаем спад на раждаемостта в България

  • раждаемост-
  • демография-
  • демографска криза-
  • бебета-
  • цигани

У нас умират над два пъти повече хора, отколкото се раждат

Осезаем спад на раждаемостта в България - 1

Спад от около 8% на ражданията в България за 2018-а спрямо 2017 г. Това сочи проучване на bTV за раждаемостта през вече изминалата година.

Всъщност към момента никой в държавата, включително и Министерството на здравеопазването, няма точна представа колко деца са се родили през 2018-а, тъй като регистърът по ражданията не работи.

Проучване на медията в трите най-големи акушеро-гинекологични болници обаче показва нови стряскащи данни. С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ-болница в София - "Майчин дом".

В другите столични болници и в страната резултатите са приблизително същите. Същото показват и данните от Националната здравноосигурителна каса, които могат да бъдат ориентир при неработещия регистър. За 2018-а за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 хиляди клинични пътеки за раждания, а през 2017-а за същия период са били 58 хиляди. Или отново спад от около 8% спрямо предходната година.

Това, което се оказва най-притеснително обаче е профилът и на раждащите майки.

"Възрастовата група над 35 години. Относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18-годишна възраст – втора група. Относителният дял на ражданията в тази група нараства. И трето относителния дял на ражданията между 18 и 35-годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане", сподели д-р Анатолий Дуковски от АГ „Майчин дом” пред bTV.

По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пубертетна възраст, деца на по 16-17 години.

Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-а. А през същата година са починали около 110 хиляди души.

Д-р Дуков от "Майчин дом" обаче смята, че по-притеснително от спада на раждаемостта е увеличаващият се брой на деца, които раждат деца, дори в София. Подобна практика е присъща за циганските общности.

Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булгар

    106 1 Отговор
    Според Тиквеника, държавата никога не е била в по-добро състояние.

    Коментиран от #13

  • 2 Ежко Бежко

    85 3 Отговор
    Ето това е икономическият растеж, за който се пъчат Бойко и Цв.Цв. Раждат предимно бълари над 35, защото едва тогава могат да си го позволят, както и цигани, на които пък не им пука дали могат да си го позволят...Циганизацията работи с невероятни темпове. Да ни е честито!

    Коментиран от #32

  • 3 Гост

    66 0 Отговор
    Краля слънце на нашето племе, каза че всичко е прекрасно.
  • 4 До като

    58 0 Отговор
    Не се ли изхвърлят от парламента всичките партии и обкръжението им, няма бъдеще за тази държава. Мафията е като плевел и нищо не вирее.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 свидетел

    56 3 Отговор
    Много хора с акъл избягаха от Чалгата за тези 20г. и решиха да си раждат и отглеждат децата в цивилизования свят. Бг стана държава на тъмнозелените носърчета, БМВтата, чалгата и шкембе чорбата! Демографската КАТАСТРОФА е факт!Достатъчно е човек да се върне веднъж за 10 години и възмущението да го държи цял живот, до такава степен, че да не научи и детето си на български език...

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Фатме

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нора":

    Вие двете с Айшето ще спрете ли да се състезавате?! Направете 5-6 сини домата и стига толкоз.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 goni

    43 2 Отговор
    Изключително добра новина! Раждаемостта намалява а смъртността се покачва! Това до голяма степен решава проблемите на забатачената ни страна! Последният да изгаси лампата! Няма кой да плати тока!
  • 10 Не са много изселниците

    12 28 Отговор

    До коментар #6 от "свидетел":

    С акъл, прав е емигранта! И за малцинствата, е прав! Не са избягали умните, защото умните знаят, че са родени в България, не е случайно! Бягат повярвали, че там, в пустата чужбина е по-гот!
  • 11 Не им работят националните

    8 2 Отговор
    Регистри, за родените, сигурно и за починалите, ама плямпат на ангро!
  • 12 Townboy

    38 1 Отговор
    Айде сега едно интервю на Рапона да ни обясни колко е добре положението в страната.

    Коментиран от #15

  • 13 бл.134 в Зап. парк

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Булгар":

    Едно и също всяка година по това време - новина ,като новина .Един човек стана за 15 години повтарящ тази новина академик.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Истината

    12 7 Отговор
    Ми нали и жените са алчни за пари ..плеймеитки простит.....и гангстери взели от баба си пари.....и колко пък и не искат деца защото само ще им пречат ..ако тръгнеш да си търсиш жена за дете не можеш да намериш или е много грозна или много тъпа..вижте как и в България се мятат по врата на чужденците същите са и на вън ...българките са едни от най пропадналите наравно с рускини и африканки
  • 20 Чукундур

    13 0 Отговор
    Глупости у махалата си раждат нормално бе
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 К.К.

    15 0 Отговор
    А чакаме електронно гласуване, електронно управление и т.н., те един регистър и един сайт не са кадърни да направят.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ай сти'а бе?!

    17 0 Отговор
    Не мога да повярвам! Държавата цъфти! Аз лично го наблюдавам вече година от чужбина... и от тук нещата наистина са по-добри - затова не мисля да се връщам. А процентите не са 8, а малко над 9,4% 😉
  • 25 Село Педерово

    4 0 Отговор
    ,,Да знаете ,къде се намира това село?,, ,,Ааа,питайте друг,аз тук съм снаха,,?Без коментар,защото тези от селото са мноу убаи....!!!¡
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 0 Отговор
    Добре е
  • 28 Сладурчето на сайта!

    8 0 Отговор
    Този въпрос е доста сериозен и аз ще подходя сериозно!Населението на България намали драстично,поради факти ,които всеки знае!Но въпроса е защо ,бг жената не иска повече ,от едно дете?И това се знае,но не съвсем....!Ами,че едно време,хората повечето,не са били богати ,но са имали по много дечица!И са успявали да ги възпитат и да ги изучат ,с един къшей хляб на училище,но съвестни и добри деца са били!А сега по едно разглезено дете,което му се угажда и невъзпитани!!!!Други ,,родители,,просто не стават за това...но са станали за съжаление....!!!Раждайте бг майки и не се страхувайте,децата са най хубавото и невинно нещо на този свят!Бих казала,още едно нещо!Лошо е децата ни,когато попаднат в лоша среда и тогава те стават доста неконтролеруеми!
  • 29 Невидим

    1 5 Отговор
    Нищо, земята е вече с 7,5 милиарда население! Така че ще дойдат малко по тъмнички хора по нашите земи!
  • 30 Viktor

    3 2 Отговор
    С тези непрекъснати реклами за контрацептиви така става. Вкарайте китайски презервативи и раждаемостта ще се увеличи.
  • 31 Тодоров

    12 1 Отговор
    Вчера от факти разбрахме, че в Албания за първо дете държавната помощ е около 3200 евро. В Унгария за трето дете - 33000 евро. Какво излиза - българските политици УМИШЛЕНО унищожават собствения си народ. Уж все голям финансов излишък, А КЪДЕ ПОТЪВА и каква е ползата от него, ако не се използва за най-важното - БЪДЕЩОТО ПОКОЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 сори сорос

    12 1 Отговор
    Орбан направи раждаемостта в страната си положителна и наистина дава за трето дете - 33000 евро, НО САМО за работещи и осигуряващи се семейства.Това при нас не може да стане, не защото няма пари, а заради шорошките фондации вилнеещи в България, които ще защитят не работещите цигани като го обявят за дискриминация.
  • 34 Шаран БГ

    9 1 Отговор
    "Нашите национални идеали са: ......." повтаряли като мантра войниците в Царска България и гинели по бойните полета , за удоволствието на Кобурга !! " Ние ще построим комунизма !" - повтаряха и чавдарчета, и пионерчета, че и комсомолците. Разгеле, Църния Ваньо направи капитализма ! И 30 години вече продължава грабежа на държавата, на труда на хората !! Извън България са нито умните, нито простите - ами гладните. Тези дето учат в престижни университети и може би ще се върнат в страната като "ръководни кадри" ,са все рожби на тези , които крадат сега тука съвсем "законно" ! Само който не знае какво е да си на улицата, изхвърлен като парцал, без да са ти заплатили труда за последните 5-7-10 месеца, може да си позволи да плюе по работещите и живеещите вече двадесеттина години на Запад. Там те раждат деца и съответните държави се грижат за тях като свои. Нашите политици нямат никаква представа накъде и защо "върви" България. Няма цел, няма идеали.....Че се увеличават всекидневно данъци и тегоби , в никакъв случай не означава, че това е държава !! Нима са толкова тъпи родните ръководители? Едва ли...Но както е прието по тези земи - свири се ръченица , а се играе туист.......На всички избори Ви обещават - мост ще Ви направят--нямате река? И река ще Ви прекарат. Детска градина ще Ви направят -- нямате деца? И деца ще Ви направят ! Вие лапайте мухите !!!!
  • 35 А в нашия областен град

    1 2 Отговор
    сиганите се изселиха на запад, и графа се прочисти, и пак се раждат деца
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 КЙН

    5 0 Отговор
    Нали всичко в държавата ни е било ОК според некои, Излишък от два милиарда, магистрали, безплатно саниране, увеличени заплати и пенсии, изпреварили сме били Румъния и даже Европа и в резултат на това блогаденствие у нас умират два пъти хора от колкото се раждат. Благоденствие при ГЕРБ.
  • 38 Бойко Борисов

    7 0 Отговор
    "" Това не е вЕрнО! - Вдигнахме БВП, намалихме Външният Дълг, Чуждите Инвестиции растат. Откривам технологични паркове. Харча повече пари за здравеопазване. Емигрантите се прибират! "" - А истината, всички я знаем! Само още не разбирам, какво е необходимо за да излязат хората на улицата и да останат там докато такива като Борисов и Цветанов не бъдат вкарани в затвора.
  • 39 Проста сметка

    6 1 Отговор
    Раждаемостта през 1989 - грубо 115 000.
    До тогава е било само растеж, след това спад.
    Ако приемем, че тази тенденция е продължила, а не както е сега, то тогава е трябвало да се родят около 3 500 000 българи.
    Ако тези тенденция е продължила, то населението днес е щяло да бъде около 13 000 000- 14 000 000
  • 40 Гошо

    1 0 Отговор
    Нали имаме магистрали кво се пените, пък и при мангустити нещата прогресира. Албанците ни изпревариха вече, VIVA БОЙКО, VIVA ЦЕЦО, VIVA ГЕРБ!
  • 41 Владо

    1 0 Отговор
    Смело напред !!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове