3 Януари, 2019 10:51 6 439 22

Сезираха Цацаров за картел при „Гражданска отговорност“

  • сотир цацаров-
  • гражданска отговорност-
  • картел-
  • застраховки-
  • шофьори

Целта им е координирано повишаване на цената на задължителната за шофьорите застраховка, без да има реални пазарни или други основания за това поскъпване

Сезираха Цацаров за картел при „Гражданска отговорност“ - 1
Снимка: БГНЕС

Застрахователните дружества в България са сключили картелно споразумение, се посочва в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Сигналът е внесен в деловодството на прокуратурата на 27 декември 2018 г. и в него се отбелязва, че изказвания на представители на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в публичното пространство водят до заключението, че застрахователните дружества действат в условията на неформални уговорки помежду си. Целта им е координирано повишаване на цената на задължителната „Гражданска отговорност“, без да има реални пазарни или други основания за това поскъпване.

В сигнала се припомня, че през 2008 г. КФН веднъж вече е санкционирала за картел застрахователните дружества. Според вносителите на сигнала действията на АЗП в момента водят до съмнения за политическа корупция, ограничение на конкуренцията и дезинформиране на обществото с цел повишаването на печалбата на застрахователите. Като аргумент се изтъква фактът, че застрахователните дружества са формирали над 500 милиона лева печалба за 2018 г., което превръща в неоснователни твърденията, че ще има фалити на застрахователи.

Като примери се изтъкват изказвания на председателя на АБЗ Светла Несторова, с които от името на всички членове - застрахователи се иска драстично повишаване на застраховката на 1000 лв. годишно. Припомня се, че промените в Кодекса за застраховане от есента на тази година, както и системата "бонус - малус", са предложени като съгласувани практики от страна на застрахователите и целят ограничаване на конкуренцията на пазара.

Сами по себе си тези предложения от фирмите са нарушение на Закона за защита на конкуренцията, Кодекса за застраховане, Закона за КФН и европейски директиви.

Изводът на вносителите е, че мотивът за изказванията на АЗП е на база съглашение между фирмите и има за цел неоснователно увеличаване на печалбата на компаниите. Вносителите молят Цацаров да възбуди досъдебно производство за установяване на евентуално престъпление, с оглед на това че повишението на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" засяга над 3 милиона българи.

Сезираха Цацаров за картел при „Гражданска отговорност“

Сезираха Цацаров за картел при „Гражданска отговорност“

Сезираха Цацаров за картел при „Гражданска отговорност“

Сезираха Цацаров за картел при „Гражданска отговорност“

Сезираха Цацаров за картел при „Гражданска отговорност“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 урт

    88 1 Отговор
    Оставка на Мента Стоянова, да фалират тези които не са коректни застрахователи, който е кадърен да остава за другите фалит!

    Коментиран от #10, #21

  • 2 Сатаната

    53 1 Отговор
    Това той го знае преди да си я направят задължителна.

    Коментиран от #6

  • 3 Пенсионер

    56 1 Отговор
    Виновните за липсата на истински пазар у нас за каквото и да било е са предимно лобисти при законотворчеството- първичното в парламента и вторичното за всякаквито подзаконови наредби и правилници. Та нали така идентично е положението и с ЦЕНИТЕ ЗА: ТАКСИМЕТРОВ ПРЕВОЗ, ПРОЕКТАНТСКИ "УСЛУГИ", АДВОКАТСКИ "УСЛУГИ", ДА НЕ НАДНИКВАМЕ И В НАЙ-БОЛЕЗНЕНИТЕ ЕЖЕДНЕВНИ ВОДНО-ГАЗОВИ-ЕЛЕКТРО-АВТОБУСНИ И ДР.П.!?! А защо е така, можем само да се досещаме, без надежди за оправия.
  • 4 El comandante

    10 1 Отговор
    И да го има нали ша разберат пък той да е виновен ли бе !!???
  • 5 NO KOMENT

    12 1 Отговор
    Пак българска джобс.
    NO KOMENT.
  • 6 Българина

    36 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сатаната":

    Нищо няма да се случи, при герб има само пушек и пепел, като мине вятъра и нещата се оправят.... Без последствия, всички примери са такива, няма един в затвора, глобите са минимални.
  • 7 Хаджи хаджи Българин

    21 1 Отговор
    Тази кифла Несторова, да не е случайно щерка на Нестор Несторов- бивш главен прокурор на София? Или нещо съм се объркал?
  • 8 Огнян

    10 5 Отговор
    От коментар по медиите от страна на Съюза на застрахователните че към края на септември исковете надхвърлят 100 милиона лева а до края на годината се очаква да достигнат 200 милиона лева при искана базова застраховка от 400 лв за следващата година при три и половина милиона автомобила в България сметките оставям на вас

    Коментиран от #11

  • 9 Коментар📝

    26 1 Отговор
    Абе какво ще се самосезира най КОРУМПИРАНАТА ДЪРЖАВА. ОСТАВКА
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 BBB

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "Огнян":

    Стара ти е информацията, моето момче. Това за 100-те милиона лева беше като разшириха кръга на роднините с обезщетение при смърт. Само че направиха промени и ограничиха до 5000лв компенсациите са далечни роднини. Сега ти направи сметка тия 100 милиона колко ще станат, когато от 50-100хиляди обезщетенията станат по 5000. А на база на тия 100 милиона "искове" си вдигнаха реално цената с 50%. Пак си направи сметка колко от горницата от 50% е обоснована.
  • 12 ЧKК

    22 2 Отговор
    Защо чак сега сезират Гл. прокурор, и той не се е сезирал сам. Ами , че тоз картел го има вече от пет месеца специално за ГО и нима Гл. прокурор не е чул или не са му докладвали за новите увеличения на застрахователите за ГО която плащаме.Дали ще има резултат от това сезиране? Имахме и " Олимпик" която си взе колкото трябваше тук
    от нас и си отиде " фалира" без последствия.
  • 13 me be re

    32 1 Отговор
    Обзалагам се, че проверката ще установи, че картел НЯМА !
  • 14 1122

    15 1 Отговор
    Чакайте от умрял писмо.
  • 15 БУКО БАЛАМАТА

    14 0 Отговор
    ТАЗИ НАГЛОСТ КАРА ХОРАТА ДА НЕ СИ ПЛАЩАТ Г.О. А ТИЯ КАТО НЕСТОРОВА ДА ЛАПАТ ОТ ГЪРБА НА ХОРАТА МНОГО СЕ
    ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ НО НЯМАЛИ НАЙ ПОСЛЕ НЯКОИЙ ДА ГИ СПРЕ .ТОВА Е БЕЗУМИЕ .не разбирам но мисля че на това му казват РЕКЕТ да не би отново да се връщат. МУТРЕНСКИТЕ.…..ЗАСТРАХОВАТЕЛИ??????????,472
  • 16 extremist

    17 0 Отговор
    ОТГОВОРА Е ОЧЕИЗВАЖДАЩ; В КОЯ БЪЛГАРСКА "БИЗНЕС" СФЕРА НЯМА КАРТЕЛНИ СПОРАЗУМЕНИЯ - ТОВА ТРЯБВА ДА ПИТАТ ЦАЦАРОВ
  • 17 боки

    14 1 Отговор
    Законите които прокарват депутатите защитават единствено и само интересите на мафията. Защо шумкарската внучка Мента беше толкова загрижена,да не би случайно някой мутро-застраховател да вземе да"фалира"..? Що например не се сети за болници изправени пред фалит или за болни нуждаещи се от помощ.................!
  • 18 ГАЛЕВ

    12 1 Отговор
    ВИНОВНИ СА ВСИЧКИ ПРИСТЪПНИЦИ ГЕРБ, ДЕПУТАТИ ,МИНИСТРИ,ПРОКУРАТУРА,СЪД.ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ НЕ СА.ТЯХ ГИ РЕКЕТИРАТ ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ.
  • 19 Огнян

    6 0 Отговор
    До ВВВ
    Благодаря за подкрепата точно това исках да кажа от милиард и двеста милиона приблизително приходи 200 милиона отиват за обезщетения ,а останалото...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Морук

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "урт":

    И като фалират кой ше духа пак супата
  • 22 ХMKG

    7 0 Отговор
    Сезираха за един финансов министър какво стана с проверката? Нещо май няма нищо. Е така ще е и с това нещо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове