Last news in Fakti

3 Януари, 2019 20:00 3 728 12

Спорът за Тайван: времето работи за Пекин

  • китай-
  • тайван-
  • си дзинпин

Няма сведения, че населението на Тайван иска страната му да се обедини с Китайската народна република

Спорът за Тайван: времето работи за Пекин - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китай обвинява демократичната островна република Тайван в "сепаратизъм". Но е вярно точно обратното, пише Петер Щурм във ФАЦ по повод заканата на Пекин за обединение с Тайван - ако трябва и със силата на оръжието.

Няма сведения, че населението на Тайван иска страната му да се обедини с Китайската народна република. Но това всъщност никога не е интересувало ръководството в Пекин. „Съединението" с Тайван спада към „основните интереси", формулирани от китайските комунисти. В допълнение те са убедени, че имат право да наложат това „съединение" дори със силата на оръжието. Току-що за пореден път, и с пределна яснота, го заяви държавният и партиен ръководител Си Дзинпин.

Никой няма да поеме такъв риск заради Тайван

Времето навярно работи в полза на Пекин, защото кой ли вярва, че някоя влиятелна сила ще влезе във война с Китай, за да защити свободата на Тайван.

Пекин обвинява Тайван в „сепаратизъм". Но ако погледнем това обвинение под историческата лупа, оказва се, че сепаратистите са в Китайската народна република. Защото е заблуда това, което често се повтаря, а именно: че през 1949 година Тайван бил тръгнал "по свой собствен път".

Всъщност демократичната островна република е истинският наследник на „Република Китай", която през 1912 година наследи империята. Правителството на Република Китай изгуби войната срещу комунистите и се оттегли в Тайван. Тъй че: кои тук са сепаратистите?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    22 13 Отговор
    Хубаво! Тайван да обвини Китай в сепаратизъм!:) Сигурен съм че Китай ще се покае и с удоволствие ще се присъедини към Тайван! Автора е много зле! Боже! Колко мъка има на тоя Свят!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рашка с чашка

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    Автора е съвсем прав, Тайван е република Китай, там се оттегля китайскато демократично правителство на Китай. Комунистите се явяват метежниците. Ако руския цар се беше изтеглил в Крим, примерно, със последователите му белогвардейците, кое щеше да е наследник на Русия, не СССР, във всеки случай. Чисто юридически е прав.

    Коментиран от #6

  • 4 Хитър Петър

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    Когато Великобритания върна Хонг Конг на КНР имаше масово бягство на местните хора. Кой към Англия и Нова Зеландия, голяма част точно към Тайван. Едва ли тайванците ще са щастливи да станат китайски комунистически труженици.

    Коментиран от #5

  • 5 goni

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хитър Петър":

    Да разбирам ли че сега Хонг Конг е много зле?! Абе човек! Взе ми се поинтересувай! Този е град се е превърнал в Световен център! Само виж колко струва 1 кв м жилишна площ!!!
  • 6 goni

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Рашка с чашка":

    Така е! Да се присъединяват тогава! Що се опъват! Дръпват един референдум! И готово! Че и едните и другите са китайци! А че и двете страни са си капиталистически-дума да няма! Въпроса е коя върхушка да управлява! Наследниците на Чан Каи Ши или тези на Мао Дзе Дун! Ти как мислиш? Кои ще спечелят?!
  • 7 Порно

    8 1 Отговор
    Това е то школата на Гьобелс

    Коментиран от #8, #9

  • 8 goni

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Порно":

    Извинявай ама чел си книгата Порно? Жанра трудно може да се определи но мисля че ще ти хареса! Не се шегувам! Това си е съвсем истинска книга и има твърде малко общо с порното! Чукни в търсачка. Ще ти излезе! Автора беше много нашумял преди години! Колкото до Гьобелс...! Ще стане много дълго!
  • 9 goni

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Порно":

    Автора е Ървинг Уелш.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 аршинолог

    2 1 Отговор
    Еми, тогава един демократичен референдум, обаче и в Китай. Нали такава е постановката за Каталуния, а.
  • 12 Боби

    3 1 Отговор
    Толкова извратено тълкуване само немците от Дойче Веле могат да измислят... Китай били сепаратисти, а всъщност Тайван не бил Тайван, а Китай #$!+=/^_%÷ ???!!!???