4 Януари, 2019 13:07 5 877 7

Кола измина 4100 км с $50

  • violet-
  • електромобил-
  • рекорд-
  • австралия

Студенти от университета в Нови Южен Уелс, Австралия, създадоха най-икономичния електромобил в света. Експерименталният Violet е успял да измине разстоянието от гр. Пърт до Сидни (4 100 км) за едва $50.

Свръхлекият автомобил е покрит със слънчеви панели. Техният капацитет обаче не е достатъчен за захранването на електромотора на по-дълги дистанции и на борда има също акумулаторни батерии.

По време на пътуването Violet е изминавал по около 600 км всеки ден, изразходвайки между 20 и 24 кВтч електроенергия - около 5 пъти по-малко, отколкото Tesla Model 3. Нощното зареждане през шестте дни на прехода от единия до другия край на Австралия е струвало $50.

Това е третия опит на австралийците да поставят рекорд. През 2017 г. обаче се счупва задното окачване на Violet, а през октомври 2018 г. се подпалва батерията. Сега постижението на електромобила ще бъде вписано в Книгата на рекордите "Гинес".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бобо

    8 7 Отговор
    Гледайте този с костюма и вратовръзката. Другото е пълнеж.
  • 2 Хаха

    6 8 Отговор
    С колко километра с 15 хахаха ужас толкова грозно

    Коментиран от #6

  • 3 Зорлем

    8 5 Отговор
    Абе не, че се натискам много да съм черна станция, обаче при тази удобна топка няма как да не избуча, ча в Еко маратона на Шел изминават такива разстояния с по литър-два бензин, които струват далеч по-малко от 50 долара. И това го правят отпреди бая години.
  • 4 незнайко

    4 5 Отговор
    Това изтинска кола ли е, че я сравняват с Тесла Модел 3 ? Вози един човек като "жокей" и има колела на велосипеден байк !!! Това ли е върховното постижение ? Колко е било студено и мрачно, защо не споменават ? КОЛКО Е ЦЕНАТА НА 1 KW. ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ? Със сигурност не е 10 ст. нощна !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    Не знам колко е в австралия тока,но се загледах на една австрийска зарядна за ел коли-8 € е цикъл зареждане...не знам много или малко е но не са толкова евтини явно
  • 6 Bubbles

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    600км на ден ще да е повечеко от 15/ч.
    Примитивните двигатели с вътрешно горене трябва незабавно да отидат на боклука заедно с петрола!

    Коментиран от #7

  • 7 12345

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Bubbles":

    Ако се забранят всички автомобили с ДВГ, означава да се върнем в началото на 20 век. Икономиката се движи от дизелови камиони и ако те спрат ще ми ядеш к.ра. Като не може да мислите, поне не се залагайте с такива изказвания.