5 Януари, 2019 10:15 8 031 48

Тайван отговори на Си Дзинпин с демонстрация на противокорабна ракета (ВИДЕО)

  • ракета-
  • hsiung feng-3-
  • тайван

Hsiung Feng-3 поразява цели на разстояние между 30 и 400 километра

Тайванският флот публикува кадри от учения, включващи уникални свръхзвукови ракети, способни да предпазват от китайските разрушители и други военни кораби. Това стана няколко часа преди речта на китайския президент Си Дзинпин, в която той отново подчерта целта на Пекин за обединение с Тайван, пише atimes.com.

Във видеоклип, публикуван на фейсбук-акаунта на Флота, се вижда, че противокорабната ракета Hsiung Feng-3 се изстрелва от футуристичен "Tuo Chiang" стелт корвет.

Hsiung Feng-3 се базира на дизайна на интегрирана ракетна машина с твърди и течни горива и е известна с гъвкавостта си на работа, тъй като може да се използва за цели между 30 и 400 километра.

Това е последната интеграция в семейството ракети, разработена за първи път от Тайван през 70-те години на миналия век. На базата на своите съвременни възможности за електронно противодействие и усъвършенствани радарни способности, ракетата може да проникне в защитата на вражеския кораб, когато се движи със свръхзвукови скорости до Mach 3.0. Той също така разполага с бронебойна бойна глава, която генерира огромна разрушителна сила, способна да унищожи отбранителната система на кораба-мишена.

Ракетата беше официално показана по време на парада на Националния ден на Тайван през 2007 г. и оттогава бе позиционирана на борда на фрегатите от класа на Лафайет / Кан Динг, фрегатите от клас Ченг Кунг, корветите от клас Туо Чианг, както и патрулните бойни кораби от клас Джин Чианг.

През септември 2018 г. Jane's Defense Review разкри, че Тайван вече е започнал работа по нова ракета Hsiung Feng, разработена по модел от трето поколение, с акцент върху подобряването на способността за оцеляване, обхват и полезен товар.

В същото време ракетният щит на Тайван също е подкрепен от Hsiung Feng-2E, местната тактическа ракета тип "земя-повърхност", моделирана от американската серия Tomahawk с обхват от 600 км и способна да удря цели в китайската провинция Фудзиен. Също така в процес на разработка е и новият вариант на AIM-9 Sidewinder, който е универсална, инфрачервена самонасочваща се ракета от въздух-въздух, доставена от САЩ.

Тайван също се стреми да подобри местно изградената си ракета „въздух-въздух“ Тиен Чиен, ракетата „земя-въздух“ Тиен Кунг и противокорабната ракета „Хсиунг Фенг“, с акцент върху оперативните им удари.

През 2017 г. медиите на острова цитираха генерал-лейтенант, отговарящ за планирането на операциите, който заяви, че ракетите на страната могат да ударят китайски цели на 1 500 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джигит

    33 35 Отговор
    Още малко ще се правят на смели отворковците от Тайван! Скоро ще има - олелеее какво стана!

    Коментиран от #4

  • 2 goni

    25 8 Отговор
    Най-добре да могат да стигат до тъмната страна на луната!:) Защото враговете им са вече там!:)

    Коментиран от #3

  • 3 Българин

    17 20 Отговор

    До коментар #2 от "goni":

    Комунягите винаги са си били там, там и ще си останат!
  • 4 Драйвър

    31 11 Отговор

    До коментар #1 от "Джигит":

    Колега,моля те избягвай да пишеш коментари на политически теми,че като ти гледам коментара разбираш от международна политика колкото свиня от кладенчева вода!

    Коментиран от #11

  • 5 Гост

    36 7 Отговор
    Бах маа му.Всички вадят свръхзвукови ракети,краварите мълчат.Кво става не знам.

    Коментиран от #15, #29

  • 6 аршинолог

    37 16 Отговор
    Начи, Тайван може, Каталуния не може. Косово може, Крим не може. Еми, добре. Щом има кой да се връзва.

    Коментиран от #17, #32

  • 7 саксофон

    33 10 Отговор
    Разделяй, насъсквай едни срещу други, гледай им сеира и владей. Като Корея, като двете Германии на времето, като Македония и България, като Русия и Украйна, като Сърбия и Хърватия...
  • 8 112

    30 4 Отговор
    Колкото и да парадират е ясно че не могат да се мерят с военната мощ на Китай...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 onq s konq

    22 19 Отговор
    Нещата са пределно прости:Американските самолетоносачи не са пряка заплаха за Китай и присъствието им в региона е ЕДИНСТВЕНО ЗА ДА ПОДСКАЗВА ЧЕ СТОЯТ ПЛЪТНО ЗАД ТАЙВАН!Тревогата на Китай/при това повече от основателна/ е,че е дадена възможност на Тайван ДА ГРЕБЕ С ПЪЛНИ ШЕПИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ СВРЪХТЕХНОЛОГИИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА РАКЕТНИ ОРЪЖИЯ.А какво по изгодно за САЩ е да снабдяват с въпросните супероръжия "подходящо приятелско Правителство",което БЕЗПЛАТНО ДА Е ГОТОВО ДА ВОЮВА със определен враг на Америка,при това и да БЛАГОДАРИ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ПОМОЩТА?Между другото същото е и положението със "немощна Украйна",която ВЕЧЕ ПОЛУЧАВА ПЪРВИТЕ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ АМЕР. ОРЪЖИЯ.Общото между Тайван и Украйна е,че и двете държави ГРАНИЧАТ ПРЯКО С ВРАГОВЕТЕ НА САЩ и разполагането на въпросните оръжия "НА САМАТА ГРАНИЧНА БРАЗДА" просто приравнява възможностите ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ на КИТАЙ И РУСИЯ ДО "НУЛА"!Естествено при евентуален военен комфликт тия държави ще са Първата полоса имаща за цел да омаломощи противника,след което вече САЩ ще ударят с ЦЯЛАТА СИ МОЩ по него!

    Коментиран от #13, #14, #19, #21, #36

  • 11 Вестникар

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Драйвър":

    Нещо и ти не ми блестиш много на международна политика!
  • 12 Щирлиц

    26 8 Отговор
    Америте подлъгват Тайван точно както подлъгаха Украйна и резултата ще бъде същия както в Крим!
  • 13 доктор

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Нещо са ти сложили в зобта тази сутрин
  • 14 Даа

    21 12 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Като си спомня за Грузия как се омаломощиха руснаците и си мисля,че по-скоро загряваха.А ако стане напечено просто могат да избухат укрите без изобщо да се напъват.Не виждам как краваря ще омаломощи руснака с украйна,че после ,,мощно'' да удари.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 onq s konq

    3 11 Отговор

    До коментар #14 от "Даа":

    Естествено че няма да "видиш"...защото ТОЛКОВА СИ МОЖЕШ:)

    Коментиран от #24

  • 17 M. A. G. A.

    22 9 Отговор

    До коментар #6 от "аршинолог":

    Тайван е юридическия наследник на Република Китай, официалното правителство на Китай се оттегля на остров Тайван след комунистическия метеж. Тайванците наричат страната си Република Китай и до сега. Нищо общо няма със случая Косово.

    Коментиран от #18, #43

  • 18 евродебила

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "M. A. G. A.":

    Аз ти вервам. Щом казваш, няма да лъжеш я.

    Коментиран от #20

  • 19 на коня под опошката

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Ама иначе си пропуснал казармата!
  • 20 M. A. G. A.

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "евродебила":

    Имаш Интернет, провери.

    Коментиран от #23

  • 21 ЛЕСЛИКАРУЧКА

    9 13 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Абе катър, само не мога да разбера защо все плюеш по Русия и Китай?А постоянно ползваш техните продукти, съответно руска водка и дизайнерска дрога и то по-много и от двете!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 евродебил

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "M. A. G. A.":

    Е, чак такъв дебил не съм - да тръгна да проверявам дали "Нищо общо няма със случая Косово."
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кирил

    10 4 Отговор
    Главната цел на Китай е сибир

    Коментиран от #31, #45, #46

  • 26 Хи хи

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Даа":

    Тоя с коня би трябвало да се казва коня с ония.Само,че коня е по умен от него и си мълчи.То тогава и нямаше да дискутираме такива простотии като на тоя с коня.Защото коня щеше да го вразуми.Хи хи.
  • 27 СссереМ

    6 8 Отговор
    Ето това е ракета,а не като мултиките на джуджето.
  • 28 CL500

    4 1 Отговор
    Нещо не се впечатлих, че била свръхзвукова. Друго щеше да е, ако беше хиперзвукова, на която много трудно се противодейства, заради минималното време за реакция, както и по-малката скорост на защитните средства (ракети) и т.н. Тази била свръхзвукова и какво? Поне да бяха споменали за средствата и за пробиване на отбраната на кораба - смяна на траекторията и т.н. Винаги ми е било чудно, когато някой си тества ракетите, каквито и да са и обявява едва ли не, че попадението е сигурно на 100% :-) То е като в природата, по-малко от 50% от атаките на хищниците са успешни (с изключение на една дребна котка в саваната със 70% успешни атаки). Едно е да стреляш, съвсем друго е да имаш попадение, освен ако не се биеш с някаква доста изостанала армия.

    Коментиран от #30, #37

  • 29 прави огромна разлика

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    между свръхзвукова/ в случая 3 М/ като тея на Гигабайт и Асус/те толкова си и могат/ и ХИПЕР звукова- движеща се с над 20М!!!
    Първенци в хиперзвуковите технологии са разбира се руснаците,но и китайците напредват ,а недоучилите в Масачузетския технологичен университет тепърва разчитат на цру да им помогне с някои физични закономерности при скиристи над 25 000км/ч!!!

    Коментиран от #47

  • 30 и не само

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "CL500":

    хиеновите кучета са с успеваемост над 50%.
  • 31 доста си тъп

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Кирил":

    ако това им бе цел,щяха да го оползотворят още преди 19-ти век,когато руснаците започват да го цивилизоват!Много по голямо основание имат корейците ,защото те основоват селището на което сега е изграден Владивосток.

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 значи ли според теб

    3 4 Отговор
    че всеки,койти иска да е под юдейски чепик на ФАЩ е добър?
  • 34 Груьо

    8 4 Отговор
    Явно няма никакъв смисъл да им се разяснява на промитите комунистически мозъци тук че Тайван (Република Китай) е наследник на Китайската република от преди комунистическия преврат и че докато силите на тогавашното правителство са се борили с японския окупатор, комунистите на Мао са консолидирали силите си избягвайки сериозни сражения с японците и подготвяйки заграбването на властта.
    Сравненията на Тайван с Косово или Крим са нелепи. Освен това, Тайван има по-висок жизнен стандарт от Китай. Да не говорим че благодарение на безогледната експлоатация на ресурси, Китай е заплашен от екологична катастрофа в близките години.

    Коментиран от #40

  • 35 Ю Кортес

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "доста си тъп":

    По това време е бил китайски.по време на граждански войни и вътрешни трудности е окупиран от Русия с наложени айгунски и пекински договори
  • 36 Nnn

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Оня, с коня, поне се легитимираш на като фоб и използваш латиница. Съгласен съм с теб, но единствено ще отбележа, че в опорните ти точки една е сбъркана- Украйна никога, ама никога няма да воюва с Русия по начина, по който им се ще на някои задокеански стратези. Все едно българи в СССР през ВСВ.
  • 37 Вили

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "CL500":

    Не е нужно защитните средства да са по бързи от хиперзвуковите ракети защото ги срещат челно. А не е известен материал който при скорост 25000 км да не изгори в плътните слоеве на атмосферата.

    Коментиран от #39

  • 38 Кучан

    2 3 Отговор
    Тайван май ще гризне дръвцето
  • 39 CL500

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Вили":

    За това става въпрос, че тази ракета си е свръхзвукова, а не хиперзвукова. Аз не виждам нищо впечатляващо и изключително в тая ракета, че тайванците да се изхвърлят толкова. Да, болшинството противокорабни ракети са дозвукови, но такива свръхзвукови има не една и две (от САЩ, Русия, Китай, Индия и тез тука Тайван). Руските са Калибър, а вече направиха и ХИПЕРзвуковата Циркон. Основният проблем е, че при само свръхзукова скорост, радиусът на действие е 100-на, 120 км, затова Калибър-а, пуснат на 400 км, лети първо на дозвукова и в последния стадии ускрява на свръхзвукова скорост на супер ниска височина на полета. Но основното е и да се намали отразяващата повърхност на ракетата и да я засекът, когато е вече късно. За тая тайванската нищо не пише, освен скоростта, по-важни са трудността за засичане и височината на полета в последния стадии.
  • 40 5555

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Груьо":

    Щом Тайван е "истинския" Китай...да вземам да скъсаме дипломатически отношения с КНР?Или даже и най-големите "демократични" идиоти не смеят да го направят?
  • 41 Груьо

    2 3 Отговор
    Аз само отбелязвам факти, които и друг път са били разяснявани на аудиторията. Сравненията с Косово, Крим и т н са неуместни. Предполагам че двете страни ще се обединят в бъдеще, след падането на комунизма в континентален Китай. Но както казват руснаците, поживьом, повидим.

    Коментиран от #42

  • 42 по забавното е

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Груьо":

    че в тайван президенските избори се спечелиха от отцепническата партия,но пък местните-от го мин дан-а,която си е изконно комунистическа партия и единственото им различие с континенталните комунисти е наследството- на ЧАН кай ШИ И НА мао ТЗЕ дун.
  • 43 goni

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "M. A. G. A.":

    Извинявай, ама защо таиванците наричат страната си Република Китай?!:) Нали са таиванци!:)Защо не република таиван?!:) Ти за кой си? За Чан Кай Ши, или за Мао Цзедун? Първият вече веднъж загуби! А, на бас че ще загуби пак!

    Коментиран от #44

  • 44 Дядо Вангел

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "goni":

    И двамата са покойници, но Чан Кай Ши ще остане в историята като патриот, който макар и противоречива личност е защитавал страната от външни врагове. Докато Мао ще остане в историята, като най-масовия убиец и кръволок, който човечеството е виждало.
  • 45 guest

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Кирил":

    За да се превърне Китай в радиоактивно стъкло ли?
  • 46 Червен плащ

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Кирил":

    И Мао мислеше така докато армията му ,, изчезна" , някъде?
  • 47 123

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "прави огромна разлика":

    Е, то и скорост 3 М е достатъчна, за да е опасно за китайските корита.
  • 48 гашник с мотика

    1 0 Отговор
    Тези показват противокорабни ракети? А ако Китай им покаже противоостровни ракети,как ли ще се чувстват,ако въобще ще са в състояние да чувстват нещо!