Last news in Fakti

6 Януари, 2019 14:59 4 797 31

Пламен Димитров: Предсрочни избори ще има, ако Борисов реши

  • пламен димитров-
  • кнсб-
  • предсрочни избори-
  • избори-
  • бойко борисов

Президентът на КНСБ с прогноза

Пламен Димитров: Предсрочни избори ще има, ако Борисов реши - 1
Снимка: БГНЕС

В настоящия момент аз не виждам такава енергия и, както винаги казваме, защото това е факт, предсрочни избори може да предизвика в момента само този, който управлява. Както винаги те са в ръцете на Борисов – ако той реши, че ще има предсрочни избори, ще има. Ако не реши, според мен, няма такава енергия и политическа култура, която да даде алтернатива, в която някой да види смисъла да тръгне на предсрочни избори.

Такава прогноза за 2019 г. направи в "Офанзива" по "Канал 3" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Аз смятам, че има нужда от алтернатива в икономиката – икономическото развитие може да бъде подкрепено по друг начин, не само чрез регионалните, инфраструктурните проекти, което е добро, но не стига вече", изтъкна Пламен Димитров и посочи, че липсва "технологическото развитие".

"От друга страна облагането, разпределението не е справедливо, и сега произвежданото пак не се разпределя справедливо, и това предизвиква толкова напрежение, толкова брожения сред хората. Важното е хората да усещат справедливост при данъчното преразпределение. Няма държава, в която 3/4 приходи да идват от косвени данъци и само 1/4 от преки данъци, при това в тези 1/4 ние, трудещите се, плащаме един милиард повече, отколкото бизнеса - данък печалба, който плаща бизнесът. Нещо не е в ред в това разпределение и то води след себе си усещането за несправедливост. Така че това (управляващите) може да променят, както и някои други неща още - в здравеопазването, в системата на социалното подпомагане. Така че има какво да се направи, не знам дали ще го кръстим радикална или по-малко радикална алтернатива, но не мисля, че това управление, което в момента дава Борисов, е перфектното: то е добро, защото очевидно се харесва от хората в голяма степен и продължава, но не дава най-добрите резултати, така че казвам, че може да бъде променено", смята президентът на КНСБ.

"Мисля, че 2019-а ще даде малко допълнителни доходи на част от българите, предвид увеличенията, които вече са факт на работни заплати в бюджетния сектор – половин милион българи, учители и т. н., в много частни предприятия също има сериозен ръст между 7-8-12%, но в същото време цените на основни стоки и услуги растат много бързо. И особено в зимните месеци хората изобщо не усещат някакви сериозни подобрения в джобовете си. Няма да станем много по-богати, няма да станем и много по-бедни, си мисля аз – говоря за работещите българи. Не е такъв случаят с пенсионерите, голяма част от тях с тази индексация, която е предвидена, те ще бъдат по-скоро толкова бедни, колкото са днес", заяви още Пламен Димитров.

"Смятам, че дълги години бизнесът в България стана мързелив и голяма част от него залагаше до скоро на едно погрешно предимство от евтин труд и ниски данъци, и всичко останало ще дойде от самосебе си. Доскоро това работеше, допреди кризата – такъв тип инвестиции тогава идваха, до голяма степен спекулативни – евтин труд и ниски данъци. След кризата те се оттекоха, вече чувам и политици, че ерата на евтиния труд в България свърши и това не е, че те го искат, а пазарът и трудът го налагат, поради това, че вече няма хора, които искат да работят за тези пари. Този модел е изчерпан, той ни доведе дотук в момента и този модел ако продължава да търси инвеститори, няма да ги намери. Трябва да ги търсим във високия сегмент, да се върнат нашите хора, които знаят и могат – навън получават 5-7-10 000 евро. За тях ако имаме подходяща среда и подходящи идеи и проекти, които да се насърчат, да се подкрепят, сигурен съм, че ще дойдат инвеститорите и те ще си дойдат заедно с тях. Една голяма част от сегмента на бизнеса ни е в изчерпан модел", посочва той.

"Аз не съм против богатите - не, не съм. Тези, които буквално са изкарали тези пари с ума си, с честен труд, денонощен - на пиедестал да ги турим! И да кажем - това е моделът на нашето общество: с труд трябва да може да постигнеш това, което правиш. Не с далавера, не, че си близък с тоя или оня, или си успял да се класираш чрез Комсомола някъде навремето. Хората на труда следва да връщат по-малко, а тези, които дължат, съответно, да не си крият данъците през офшорни фирми и после да ги търсим с Интерпол да ги върнем обратно", каза президентът на КНСБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Митко

    41 3 Отговор
    Хсрата ще кажат на пролет.Не се слагай на Бойко Б.
  • 3 Справедливо

    25 1 Отговор
    Е ,да реши и теб да отстрани!
  • 4 Кирил

    32 4 Отговор
    Тоя подлежи на изселване в сибир
  • 5 Гюнеш от Максуда

    28 2 Отговор
    Епа каам ви чесно преателе - от тоа по отвратителен червей нема не само у България а и у свето..Толко е долен,мижав и лукав плужека му неден,че нема на къде повече ! Файдата от не го е по малка от файдата от хладилник у Гренландия.Там поне хладилнико за шкаф мое ползва човек,а тоя и за тва не става.
  • 6 Иво Христов

    26 2 Отговор
    Всички които гласуваха не за ГЕРБ, гласуваха против ГЕРБ. За президента Радев гласуваха един милион, в първи тур, народното събрание е избрано само от първи тур. На втори тур Радев има 2-милиона гласа, получил е антигерб гласове от първи тур но гласували не за него тогава. Така всички гласове не за ГЕРБ са антигерб. Патриотите и другите в парламентът, бе морално да направят коалиция за алтернатива на ГЕРБ. Съответно това което стана е предателство срещу демокрацията и гласоподавателите. ПАТРИОТИТЕ СА ИЗВЕЧНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ!

    Коментиран от #13

  • 7 Инкогнито

    23 2 Отговор
    Продажник на заплатака и %
  • 8 групен фюрер

    34 3 Отговор
    Предсрочни избори ще има, ако народа реши.
  • 9 Адолф

    28 1 Отговор
    Е такива като Пламен Димитров ппомпат егото на Б.Борисов.
  • 10 Аааа

    34 1 Отговор
    Няма нужда от предсрочни избори ,
    има нужда от ТОЯГА !
  • 11 реалист

    26 1 Отговор
    Мнението на тоя "синдикалист" не е меродавно, и двата големи синдиката според мен са нагаждачи,президента е с ограничение на мандатите,а шефовете на синдикати са "вечни"-вземат си големите заплати,стоят и папат от разни бордове на фирми и се правят на велики,отвращаван ме...
  • 12 Гарантирано от ГЕРБ

    18 1 Отговор
    Mутрягата купи с нашите пари и тоя олюф
  • 13 Героят от Раднево

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Иво Христов":

    Ли си? Обиждал българите! Проф. Иво Христов?!
  • 14 Срам ме е от управниците ни

    12 2 Отговор
    Няма да реши ! Този път президентът няма да ги мисли много ! Грубер мафиоти,адио !
  • 15 Компетентен

    21 1 Отговор
    Синдикати в БГ няма . Всичко е заблуда . В много фирми ( да не кажа в повечето ) , представителите на "синдиката" са на хранилка при съответния работодател . При това положение , чии интереси се очаква да защитава представителя на "синдикатите" ?
  • 16 Срам ме е от управниците ни

    11 2 Отговор
    Каквото кажеш САЩ това ще е ! ТИКВУН е ЗАВИСИМ !
  • 17 Срам ме е от управниците ни

    9 2 Отговор
    Каквото кажеш САЩ това ще е ! ТИКВУН е ЗАВИСИМ !
  • 18 svilen siderov

    6 0 Отговор
    Господин Димитров една идея в повече .Всеки работещ с индивидуална осигурителни сметка за осигуровки и втора индивидуална сметка за превод на работната заплата .Тези две сметки се записват в трудовият договор между работодател и работник .Който договор се регистрира в бюрото по труда .Без регистрация в бюрото по труда договора е невалиден .И вече в бюрото даден служител или вие като представител на синдикат може да проверите дали осигурителната вноска съответства на сумата която е преведена заплатата .Няма как да получаваш 1000 лв заплата а да се осигуряват на 560 лв .Защото не водно от този трудов договор че има несъответствие между преведена заплата и осигурителна вноска .
  • 19 svilen siderov

    6 0 Отговор
    Имате ли на идея г-н Димитров че всички договори и в частни и в държавни фирми се регистрират в бюрото по труда в електронен вид и касички договори в Р .България излизат на светло .Една проверка в частна фирма се съпоставят работните места на терен и на работните договори в бюрото по труда .ти несъответствие между работните места и работните договори в бюрото по труда се глобява фирмата и и работодатея е глобен с 6 месечно трудово възнаграждение на работещите във фирмата му .А другият път да не е регистрирал в бюрото по труда теудовите договори на работещите в неговата фирма .Втори път хванат в крачка двойно по голяма глоба и затваряне на фирмата .Едва ли за един нерегистриран договор някой бизнесмен ще допусне да му закрият фирма .
  • 20 svilen siderov

    3 0 Отговор
    И кухите фирми излизат на светло сами .Има дейност фирмата но тази фирма няма регистрирани трудови договора в бюрото по труда .Една проверка на терен и и несъответствието между броя на работещите места във фирмата и 0 регистрирани трудови договори в бюрото по труда излизат веднага на светло .По принцип договорите на всички работещи в България излизат на светло .Няма няма .Имаш работещ имаш договор .Няма как да имаш работещ а да няма договор .Щом има договор има и / или няма съответствие между преведена заплата и осигурителна вноска .Дава има съответствие добре .Не няма едната .Втори път глоба със последващо принудително закриване на фирмата .Другият път да разберече фирмата му е закрита за нарушаване на трудовото законодателство в България .
  • 21 сталин

    15 0 Отговор
    ЗА НОЩЕН ТРУД 0.25ЛВ НА ЧАС.3.00ЛВ ЗА 12 ЧАСА.КАК Я МИСЛИШ БЕ ДИМИТРОВ-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КНСБ.
  • 22 svilen siderov

    3 0 Отговор
    По този начин бизнесмена превежда пари по сметка и се губи смисъла да плаща останалата част от заплата втори път в плик .Договора е регистриран в бюрото и бизнесмена ще не ще става коректен защото договора е известен и доходите изсветлени .Сивата икономика в България изчезва сама .Всеки работещ с договор регистриран в бюрото по труда .
  • 23 svilen siderov

    3 0 Отговор
    И по обратният път е вярно .Да добре уволнен .Ок .Отиваш в бюрото по труда и там е твоят договор с бившият ти вече работодател .Там в този договор е номера на осигурителна вноска ..Според вноската получаваш обезщетение за безработица .Няма как работещият да скрие осигурителните вноски .Защото предава в бюрото по труда извлечение от Банката на осигурителната си сметка за N - години назад .И според големината на осигурителните вноски получава подобаващо обезщетение за безработица .
  • 24 Pensioner

    8 0 Отговор
    Кой беше този?
  • 25 svilen siderov

    2 0 Отговор
    Защо казвам кухи фирми излизат на светло .Защото няма регистрирани договори в бюрото по труда но проверящ на терен показва че извършва дейност защото има щъкащи насам натам хора във фирмата а фирмата закрита и бизнесмена не плаща дължими данъци скрит зад закритата фирма .Втори път всеки работещ и проверяващ от НОИ ще знае на какво осигуряват .Защото работещият има сметка в Банката по която му превеждат всеки месец осигуровките .Друг е въпросът че Банката ги превежда тези пари към бюджета .Но имаш отделна сметка по която се осигуряваш .И няма ощетени .Нито работодателя нито работещият нито НОИ.Безработният получава обезщетение за безработица в зависимост на броя и големината на осигурителните вноски .
  • 26 Подкрепа те утрепа

    9 0 Отговор
    Пламенчо ,шматко смешна, в цял свят изборите ги решават Профсъюзите ,само в България, сте превърнати в зомбита.
    Подай, си оставката, иначе Българския работник, с такива, като теб,
    ще умре от глад и студ.
  • 27 Е ж453

    6 1 Отговор
    Това думи ли са на синдикалист?Това са приказки на подлога на властта.Махай се пламенчо!
  • 28 Готин.

    3 1 Отговор
    Брее,пълно е с коментари на тъ...пи комунисти.На какво се надявате,бе изве...р..ги гадни.Власт никога на комунисти.Съсипаха и държава и народ и пак се напъват.Е,те са построили комунизма.Живеят си в комуна.Разменят си жените.Свиленски на Радев,после Радев ще я пусне на Курчо Зарков.Това е комуната.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бесен

    0 0 Отговор
    Тоз е тотален олигофрен - в нормална държава Синдикатите винаги искат от правителството, и диктуват кой ще подава оставки и кой не, а този ближе срамотиите на поли-"елита" и си стои на топло! По добре закривайте синдикатите давате пари от заплатите си за алилуята, да издържате мърши като тоя
  • 31 джендър

    0 0 Отговор
    Ти по добре си намери хубава смазка и си измий зъбите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове