Last news in Fakti

6 Януари, 2019 13:50, обновена 6 Януари, 2019 14:00 5 341 50

Който умре в планината – глоба!

  • емил йотовски-
  • заслон-
  • черни връх

Активисти ли сте, зелени ли сте, филодендрони или еделвайси?

Който умре в планината – глоба! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Туристи тичали в планината, моля ви се, и не ги пуснали в частен заслон. Били нещо недоволни. Е, не може така.

Туристите щели да пукнат от студ. Единият дори бил по къси гащи. Закалявал се е. Лъже! Ако иска да се закалява, да пие витамин С. Всички знаем как става закаляването. Как не го е срам? Ами ако го види някое дете, какво ще си помисли? А? Било е през нощта, ще кажете? Ами, ако детето е с уред за нощно виждане? А?

Представяте ли си как зад вратата едни хора ядат и пият, пукат пиратки и бичат хора, а от другата страна едни други пукват от студ? На пръв поглед изглежда нечестно, ама дали е така?

Първо!

Какво очаквате през зимата? Да не е студ ли? Да не би да искате от топлинен удар да пукнат? Хайде да се придържаме малко към реалността.

Второ!

Планината не е за тичане. Ако искате да тичате, тичайте си вкъщи или на места обозначени за тичане. Същото важи и за ходенето. Малко ли алеи направи общината? Това тротоари, това градинки… Ама вие напук в планината. Да бутате властта искате.

Трето!

Били хвърляли снежни топки по прозорците. Това, както щете го наричайте, ама си е хулиганство.

Четвърто!

Активисти ли сте, зелени ли сте, филодендрони или еделвайси. Дайте да се разберем. Вие сте си вие – планината си е планина. Ако нещо не ви харесва – не го харесвайте. За останалото си има закони. Ето го и закона за частната собственост. Значи хората с пот на челото са си направили частен заслон, за да могат да си папат и пият в тесен семеен кръг, а вие ходите и им разваляте празника. Повтарям - частен заслон. Щом имат документи, значи е частен.

И планините са частни. Ако са издадени документи, разбира се. И се развиват. Тоест, бочат се разни неща по тях с цел развитие на планината, от което планината автоматично става от обикновена, тривиална планина – развита планина. Носи приходи. Нещо като развитото социалистическо общество, но става въпрос за планина.

Засрамете се малко, ако нямате морал, поне закона спазвайте. Ами ако вземе да се самосезира прокуратурата? А?
Плюс това кой е казал, че планината не е за пиене?

Грешка! Планината е за пиене. Аз, лично съм пил на планина и от опит знам, че там е много подходящо. Дори може да се яде салам и руска салата. Сигурно ще кажете, че и яденето е забранено? Не драги ми опоненти. Щом не е забранено, е позволено. Това се нарича демокрация.

Ако толкова държите да спортувате в планината, което след толкова много фитнеси около вас си е живо извращение, моля не пречете на пиещите и ядящите. Това се нарича толерантност.

Ако искате красиви гледки – ми имате си компютри. Сложете си подходящ скриншот. Наслаждавайте му се. Дори може гледка от луната да си сложите.

И последно! Който умре в планината, трябва да се глобява. Хората са измислили за тази цел болници, гробища и други заведения.

Хайде честита нова година. И помнете! Ако искаме да уважаваме чуждото, трябва да уважаваме чуждото. Това все едно Божинката го е казал, ама не е той. Само по буквите си прилича.

Автор: Емил Йотовски

Източник: OFFNews


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайл

    47 28 Отговор
    Абсолютно е прав автора...ще пуска който си иска,това си е негово право,ще дойде някой неканен че му било студено,може и гладен да се окаже после и че няма къде да спи... а натрапниците да се опачат на арменския поп ако искат
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ШОП

    15 17 Отговор
    Не разбирам!!! За какво се оплаква този, има ли случай на умрял поради недопускане в заслон??? Защо требва да гадаеме за какво става въпрос?
  • 5 Zax

    57 6 Отговор
    Май малко хора разбират сърказма в тая статия. Жалко, защото е изцяло съркастична.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 отегчен

    43 4 Отговор

    До коментар #5 от "Zax":

    Само "хора", дето пишат сЪрказъм го разбират.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 NikNay

    31 6 Отговор
    Някой от пишещите тук не разбират от сарказъм и ирония. Първосигнално пишат коментари без да са разбрали смисъла на статията и какво иска да ви каже автора.

    Коментиран от #10

  • 9 По точно не добър опит

    16 8 Отговор

    До коментар #5 от "Zax":

    За сарказъм! И несполучливо самоизтъкване! Витиевата мисъл! По- добре да не прави други опити....
  • 10 отегчен

    9 9 Отговор

    До коментар #8 от "NikNay":

    Чалга "сарказъм" за 80%, дето по ефекта на Дънинг-Крюгер се мислят за голямата работа. Демек, толкова са прости, че няма как да знаят колко много са прости. Също като аФторченцето, с голямото самочувствие. А, самочувствието, байганювското, засилва ефекта.

    Коментиран от #13

  • 11 Японеца

    11 8 Отговор
    Емиле, емиле, прочети малко и други мнения, отиди до заслона и го виж и тогава пиши.Кой послед зима ходи в планината по шорти?Запали една цигарка, ама от твойте, блаженно затвори очички и пак пиши, като издишаш!
  • 12 Хайл

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    До колкото се разбира заслона е построен от самите хора и имат документи за него,не е на БТС така че е в пъното си право.Ако аз реша да дойда у вас щото ми е студено зимата и да хвърлям камъни по стъклата ти ако няма сняг няма да ме пуснеш и ще се обадиш на ченгетата че някой те напада...

    Коментиран от #16

  • 13 NikNay

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "отегчен":

    Колко е способен автора и колко е интелектуалния му потенциал е друга тема. Важното е, че е написал нещо което трябва да те накара да се замислиш.

    Коментиран от #14

  • 14 отегчен

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "NikNay":

    И леко, с мисленето. Много не се напрягай. Че...
  • 15 Простотията

    2 2 Отговор
    Меко казано, щеше да причини смърт! Даже не по непредпазливост! Направо си е недовършен , осуетен опит! Ей са , че го джасна тоя! Къде пресича?

    Коментиран от #17

  • 16 Само да поиска да се изпишка

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хайл":

    Са длъжни да го пуснат, да влезе! Ти, навярно си пускал ,по една вода ,в заведение, нали?! И то, заведението не е твое!

    Коментиран от #20, #22

  • 17 Хайл

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Простотията":

    Не пиши като караш че имало един с нож-2 мутри намушкал на пешеходната😉
  • 18 Drittes Reich

    18 6 Отговор
    От заслона са им казали по телефона че НЯМА да работят. Обаче не. Няма по-подходящо време за излет високо в планината от новогодишната нощ. Защо пък да не се натресем и да вдигнем на крак и ПСС, те не са хора, как ще празнуват... Сега някой друг е виновен на бавнярите, тръгнали да тичат нощем в планината срещу Нова година. Трябва да има естествен подбор.
  • 19 селянин 1

    6 3 Отговор
    Тоо къде е писал тва..е одил да се ноде,ама не му се е усмихнало щастието..
  • 20 Хайл

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Само да поиска да се изпишка":

    У вас искам,не искам в заведение...ще ме пуснеш ли?

    Коментиран от #27

  • 21 Метгонтан

    16 19 Отговор
    Планината е за всички !!! Който иска ще бяга , който иска ще пие , който иска ще се катери , пък било то с гащи или без гащи - всичко си е за негова сметка . Но заслона е заслон !!! Щом някой е постване там да се грижи за хората в планината и да им осигурява подслон е задължен да го прави , независимо дали е нова година , дали пие и празнува или се е качил върху жена си . Никакво значение няма дали човека отвън е по гащи или без гащи , всеки в планината си е направил сметка или не , къде може да се стопли или евентуално да получи помощ . Така че тези хора са за затвора . Като искат да си празнуват и малко приватност , марш на село , там има и от двете , ма да се качиш в планината и да се разпореждаш кой , кога и колко помощ ще получи , и да постяваш своите нужди над нуждите на останалите си е за бой с камъни . Вън от хижата малодушни и интровертни хедонисти .

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Хайл

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Само да поиска да се изпишка":

    Ако не си клиент на заведение ще ти поискат пари за 00 нали?Пък и дървета много в гората се намират

    Коментиран от #26

  • 23 Drittes Reich

    19 5 Отговор

    До коментар #21 от "Метгонтан":

    Ганьо си мисли, че някой винаги му е длъжен. Били са предупредени по телефона, че заслона НЯМА да работи.
  • 24 Хайл

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Метгонтан":

    Не виждаш ли че е ЧАСТЕН ЗАСЛОН,не обществен такъв- ти би ли пуснал натрапник вкъщи???

    Коментиран от #47

  • 25 Еразъм

    11 5 Отговор
    Още един псевдоинтелектуалец, който е решил да се прави на интересен и оригинален! Ма то душевни трепети, ма то мозъчни напъни само и само да се оправдае едно малоумие - тичането по прашки из планината навръх Нова година! И разбира се да се разпнат някакви си "нищожества" дето са посмели да празнуват Новата година, вместо изцяло да обслужват малоумника.
  • 26 А заслонаджиите искаха

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хайл":

    Ли пари? И не са им дали?

    Коментиран от #30

  • 27 Защо мислиш, че

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хайл":

    Няма да те пусна? Пускал съм, не един и два пъти!

    Коментиран от #29

  • 28 Будалата

    16 1 Отговор
    Азека мислим така. У планината се ходи:1.с подходяща за сезона екипировка 2.с храна вода и топла напитка в термус 3.тръгва се сутрин с разчет да достигне заслон по светло 4.зареден телефон и по възможност допълнително устройство за заряд 5.задължителна застраховка 6.дисциплина,морал и пазене на природата. Те това е според мен. Който го спазва няма проблеми. За хора зиме в планината по шорти и потник имам друг израз но не е за пред хора.
  • 29 Хайл

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Защо мислиш, че":

    Дано е истина което пишеш,защото вече хората не са това което бяха преди,преди ключа за вкъщи беше под изтривалката,после дойдоха решетките на прозорците...ако не си виждал хора да крадат 00 хартия,аз съм виждал и го питам за какво му е след като в магазина е стотинки а той ми каза-за кво да се харча...ти си направи изводите до къде сме стигнали
  • 30 Хайл

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "А заслонаджиите искаха":

    Пише ли че са искали нещо изобщо-не,празнували са си.даже и натрапници не са искали
  • 31 112

    7 4 Отговор
    Емиле, то си е казано в договора. Нон-стоп трябва да работи и да не се отказва на никой да бъде пуснат вътре. От там нататък кой както иска да се разхожда.
  • 32 Монтреал

    13 3 Отговор
    На територията нито болниците са болници, нито училищата са училища, нито полицията е полиция, нито съда е съд, нито прокуратурата е прокуратура, правителството едни винетки не може да спретне, въздухът е мръсен, циганите безчинстват, политиците крадат, селата се обезлюдяват, младите хора емигрират, пенсионерите мизерстват, всичко Мара втасАла, само заслоните и хижите не си оправила.
  • 33 нервен

    5 0 Отговор
    Последно заслона частенли е или не че нищо не разбрах

    Коментиран от #34

  • 34 goni

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "нервен":

    Да! Частен е! Но, е приел и няма как да не спазва определени условия! Най-важното от тях е че по никакъв начин не може да откаже подслон! За това е заслон! А, не е за магаре!:) Последното е шега!:)
  • 35 охо бохо

    2 3 Отговор
    Още един идиот бърза да се изходи по въпроса !
  • 36 Порно

    7 1 Отговор
    Сърказмът е тънка работа , на авторчето не се е получило.
  • 37 Morgoth

    10 2 Отговор
    В планината има правила - не можеш да откажеш на закъсал. Ако е закъсал заради собствената си простотия можеш да му триеш сол на главата колкото искаш, за някои от простотиите си има и глоби, но не можеш да го оставиш навън. Тази заслони макар и взети под аренда си имат задълженията на заслони и трябва да си ги изпълняват.

    Коментиран от #38

  • 38 Хайл

    4 3 Отговор

    До коментар #37 от "Morgoth":

    Никъде не пише че е под АРЕНДА а ЧАСТЕН ЗАСЛОН,ако бяха отишли в аренден или на БТС ще ги пуснат разбира се,в частен само по решение на собственика

    Коментиран от #40

  • 39 сталин

    1 3 Отговор
    ЗА ШИЗОФРЕНИЯТА НЯМА ЛЕК.НЕ-ДОКАЗАНАТА.
  • 40 Бачо Киро

    11 3 Отговор

    До коментар #38 от "Хайл":

    Аха, понеже е частен сега се махат, нали? БТС ги уволнява, понеже е частен, нали? Отворили вратата, като се обадили от планинската спасителна служба, понеже е частно, нали? У вас обаждат ли ти се да ти нареждат на кого да отваряш? На мене тц. Интересно...
    Планинците имат неписани закони. Който не ги разбира и спазва няма работа там. А всичко можеше да е просто една забавна история за идиот, който тичал на НГ до горе и му дали топъл чай и място до печката. Много се озлобихте това боклуците... Забравихте елементарните човещини...

    Коментиран от #44

  • 41 Scout for funn

    4 3 Отговор
    Според мен авторът е искал да каже колко гледни точки има и че не нужно да заставаме винаги зад някоя от страните . Човекът се е качил когато реши тогава .Хората празнуват ,имат право .Тоя закъсва .Тея се държат като боклуци и не го пускат .Трябва ли да заставаме на страната на един идиот който прави сумати грешки или зад гърба на едни боклуци който не помагат във КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ .Няма прав няма крив .Има ситуация
    не всичко е черно-бяло пичове .

    Коментиран от #43

  • 42 кЕлеш

    6 2 Отговор
    Тоя келеш с късите гащи цялата банда сме му пред вратата на новата.
    И само ако не ни пусне да влезем го гоним от апартамента.
    НаГъл кЕлеш.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бачо Киро

    9 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хайл":

    Явно си от бавно загряващите ... Те не са си У ТЯХ! Капиш! Затова и отварят, като им се обаждат от службата. Затова и те питах ти у вас отваряш ли? Ми не отваряш. Ама те отварят! Защото не са си у тях! Като стопанисваш обект на БТС, като подписваш, ще правиш каквото трябва. Като не ти изнася, пътя ... Тоя може да е всякакъв, че е идиот е ясно, никой не спори въобще по този въпрос. Стопаните обаче не са си у тях, за да стопанисваш това място си има условия. Що са отворили като са им се обадили бе тарикат? Нали са в правото си? Защо са го пуснали? Очевадно е, че нямаш общо с планината. В планината човек до човек опира, а и не само в планината. Аз съм помагал на не един в беда, ако за теб това е нещо ненормално, сори, проблемът си е твой. Не се чуди обаче, защо около теб всичко се скапва. Всичко можеше да е просто една забавна история за идиот, който тичал на майната си в студа на Нова Година и те му спасили замръзналия глупав задник. Така ли е? Така е. Сума идиоти сте ги избрали и турили в НС, баш тоя идиот ви пречи, щото тичал по гол гъз ...
    Няма прави в историята, както и да го въртиш. Който иска да стопанисва чайната, ще помага, като не, да си купи място, да си построи хотел и да си прави каквото иска в него.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Кико

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хайл":

    Какви частни заслони заслони на връх планината пък теб те гонят. Не разбра ли,че им е даден за стопанисване от БТС и от това се изхранват. Щом си отишъл да си искарваш хлябв в планината, спазваш всички писани и неписани закони, с две думи -трябва да си Човек. Над с.Железница, по пътя за месността "Колибите", има един фургон с дпълнително оборудване и една барачка, разположени върху частен имот. И двете са построени и поддържат от наследниците на собствениците на земята, но се използват от всеки който поиска, по всяко време.
  • 48 Василев

    1 1 Отговор
    Човещината е у човеците , а не у тези , кото се оравдават защо не искат да помогнат, независимо каква е причината. Написалият статията никога не трябва да иска помощ от никого. Явно не е човек , който би помогнал някому. ДА СИ ЯДЕ И ПИЕ САМ В КЪЩИ , да умре в самота!!!
  • 49 Левчо

    0 2 Отговор
    Жалък опит за описване на грешна позиция изградена от незнания.
    Диария от букви... Много е кофти да нямаш реална самопредстава, човечето се мисли за нещо повече, а е нещо по- малко.
  • 50 на Мойсей брат му

    0 2 Отговор
    Първо - Витоша е АБСОЛЮТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ и всяка постройка на нея НЕ МОЖЕ ДА Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ. На въпросния ЕМИЛ, толкова абсолютиращ частната собственост му препоръчвам да отиде в Светата обител - Израел да си вземе къща на Голанските възвишения и там да отказва подслон на някой премръзнал арабин