Last news in Fakti

7 Януари, 2019 11:39 3 076 5

ОАЕ: Пазарът се диктуваше от купувачите

  • дубай-
  • жилища-
  • цени-
  • оае

Наемите на жилища спаднаха с 8.6%

ОАЕ: Пазарът се диктуваше от купувачите - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищата в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) през 2018 г. бяха по-достъпни спрямо 2017-а, най-вече поради свръх предлагането. Това оказа влияние и на цените, и на наемните нива. През изминалата година ОАЕ също така обяви кардинални визови реформи. Част от тях влизат в сила през 2019 г., като например хора на възраст над 55 години ще имат право да получават 5-годишна пенсионна виза за пребиваване в страната. Условието е да инвестират в пазара на недвижими имоти минимум 540 000 USD, да имат минимум спестявания на стойност 270 000 USD или активен доход в размер над 5440 USD на месец.

2018 г. беше успешна за пазара на жилища от вторичния пазар в Дубай. След като продажбите на апартаменти в етап на строеж отчетоха спад от 32% в сравнение с 2017 г., броят на сделките с вече завършени жилища отчете ръст. Пониженият интерес на купувачите към имоти в строеж принуди предприемачите да пуснат на пазара за продажба проекти на много привлекателни цени. В същото време при старите жилища почти нямаше ценова динамика.

Още една ключова промяна на имотния пазар в Дубай внесе Централната банка на ОАЕ през ноември 2018 г. По-рано на банките там им беше разрешено да инвестират до 20% от своя портфейл в сектора на недвижимите имоти, а сега прагът е свален. Това им позволява да влагат повече средства за развитие на жилищния пазар и така да го стимулират. Към момента цените се „приспособяват” към повишеното предлагане. Нараства интересът към купуване на собствено жилище от местното население, което все по-малко предпочита да живее под наем.

През 2018 г. пазарът на жилища стана по-достъпен. Срещу 81 670 USD клиентите могат да купят студио в Dubai Production City, а за 136 120 USD апартамент с една спалня в International City. С 8.6% спаднаха наемните нива през 2018-а. Студио в International City може да се наеме срещу 450 USD на месец, а в One-beds – за 680 USD. Очаква се през тази година наемните нива да се стабилизират.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Купувач

    6 5 Отговор
    Това трябва да го знаят и нашите брокери, че цените на пазара се диктува от купувачите, а не от тях - алчни задници за чужди пари, при това незаслужено. Те не разбират нито от строителство, нито от право, а знаят само да надничат в портфейла на купувача. А също така ограбват и продавачите.

    Коментиран от #2

  • 2 Брокер

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Купувач":

    Брокерите са най-полезното нещо на имотния пазар. Защото се явяват регулатор и балансьор между алчността на продавачите и безскрупулността и наглостта на купувачите. Ако ги няма брокерите сделките ще се влачат с години, от което ще загубят по много и двете страни. Ето защо заплащането на брокера трябва да бъде подобаващо.
    И запомнете цените ги определя пазара, не са нито продавачите, нито купувачите, нито брокерите. Търсенето и предлагането определят цените.
  • 3 Гост

    5 1 Отговор
    Бркерите са ненужни при сделките с недвижими имоти във България. Те нямат образование, свързано с целтта. Професията не е регулирана и те продават нещо, за което нямат никаква представа като качество и изпълнение. Когато се прави сделка трябва да се наеме адвокат по документите и строителен професионалист, за да каже какво купувате. В западните държави има строителен инспектор. Тук няма такъв. Но пак е по-добре да има човек, който разбира от строежи. Брокерите са ненужни и безполезни. Правят пари от нещо, за което не са допринесли с труд и образование.
  • 4 Гост

    2 1 Отговор
    ... и в допълнение не носят никаква отговорност накрая
  • 5 М М

    1 1 Отговор
    Стига с тая чужбина! Кажете у нас какво става. Защо цените растят в трудно достъпната и мръсна София, при положение, че расте само минималната работна заплата и то с закъснение. Защо на гълъбарници от гредоред им искат луди пари и като има кажеш, че това не струва и половината, собственика е обиден? Защо при положение, че хората намаляват, а само циганите се увеличават а всички знаем, че те рядко плащат за каквото и да е? Как се продават жилища в квартал който няма асфалтова улица и тротоар?