7 Януари, 2019 13:47 14 272 62

Калин Терзийски за Ласкин: Пием, за да премахнем ужаса от живота

  • ласкин

Мнозина страхливци цъкат с език и някак не смеят открито да изхрачат злобата си срещу него

Калин Терзийски за Ласкин: Пием, за да премахнем ужаса от живота - 1

Калин Терзийски, който има дълга биография, а и романи, свързани с алкохолизма, взе отношение по повод смъртта на Иван Ласкин. Ето какво написа той в социалните мрежи:

"От пиене се умира, това е ясно. Пиенето на алкохол обаче е едно от малкото достъпни за всички средства за премахване на ужаса от живота и постоянното чувство за безсмислие, които мнозинството понасят, просто защото нямат достатъчно голям размах на душите, за да ги осъзнаят. Да си позволят да осъзнаят. Артистите умират от пиене. Често - най-добрите. А някои и остават живи, поне засега. Аз останах жив. Случайно. Благодаря, Господи! Иван Ласкин умря. Господ да го прости. Мнозина страхливци цъкат с език и някак не смеят открито да изхрачат злобата си срещу него и неговото пиене. Защото освен всичко друго, тия, които не пият (благоприличните, нормални хора), са и суеверни страхливци. Те обаче не си дават сметка за ужаса, за борбата, за страданието, за смелостта. Които ги има в живота на тия, които не живеят нормалния, сух, трезв и фалшив живот. Ще кажа като алкохолик - алкохолизма Не е бич за другите, за тия, около пиещия, или ако е и за тях, то за тях е несравнимо малък. Защото за пиещите тяхното пиене е повече от чудовищно наказание. Едва ли има нещо на света, толкова коварно, ужасно и мъчително като това - да пиеш и да не можеш да спреш. Защо? Защо не можеш да спреш? Защото си станал - по един болезнен и уж ненормален начин - именно Нормален човек. Оголен, като нерв, гол и одран...и осъзнат - осъзнаващ колко всъщност ужасен, кошмарен и безсмислен е животът. И си отказал да го живееш без упойка. Та за тия, които цъкат с езици и не си позволяват даже да плюят, от суеверен страх, по умрелия артист, ще кажа: Майната ви! Живеете в заслепение, не смеете да видите света и живота. В истинския им вид. Такива, каквито са. Ако ги видите - не ще пиете, ами ще заревете и завиете от ужас и няма да има по страшен от вашия вой. Слепци.

Бог да прости всички живеещи оголени, одрани, открити и осъзнати, ужасени, пиещи, за да забравят, че са живи. Бродягите на Дхарма. Бог да прости Керуак, Фицджералд, Буковски, Хемингуей, Лотрек, Лермонтов, Висоцки, Ласкин и други."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 832

    39 11 Отговор
    Ай стига ве ....!!!
  • 2 Drittes Reich

    72 41 Отговор
    Защо давате поле за изява на някакви квартални пияници с достъп до интернет?
  • 3 Пеньо

    86 11 Отговор
    Не Калине, ти пиеш защото и ти не можеш да се понасяш, когато си трезвен!
  • 4 Голям Слон

    73 8 Отговор
    Нали точно това написах под една от последните статии за Ласкин - царе са да си търсят причина за пиене. Ласкин и Калин и 1/10-та от моите проблеми не са имали. А ако ги имаха?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Asd

    81 7 Отговор
    Всички алкохолици търсят някаква причина и оправдание за пиенето им...
  • 7 Иванчо

    45 9 Отговор
    Защо пак го показвате тоя?
  • 8 Злобюл

    36 6 Отговор
    Ти мене уважаваш ли маааааа ..........
  • 9 3333

    41 4 Отговор
    Пътя към алкохолизъм е точно път на бягство от действителността .
  • 10 Д-р Фройд

    42 2 Отговор
    Всяко пианде си има свое верою и оправдание
  • 11 hmhmhm

    31 3 Отговор
    Това следващият мъченик ли е ?

    Коментиран от #14

  • 12 Хайл

    33 3 Отговор
    Калин кой го е карал да пие-никой не му е крив за нищо...само страхливец може да се оправдава с алкохола
  • 13 Не трезвеник

    50 6 Отговор
    Ей това се казва пиянска логика.Алкохолът достъпно средство за хора за премахване на ужаса от живота , защото нямат голям размах на душите. Ама чакай сега нали вие културтрегери и артисти имате голям размах на душите ,които другите нямат а пък сега се оказва ,че пиете на поразия щото го нямате. Малко се обърках.Страхливците цъкали с език и не смеели да изхрачат злобата си. Според мен алкохоликът е най-големия страхливец който света познава. Горкият алкохолик , той не бил бреме за другите , той бил най-страдащия , а това че милиони съдби са унищожени , и унищожено бъдещето на децата му няма значение. Вие не го разбирате алкохолика . Вие явно не разбирате и руската душа тясно свързана с алкохолизма. Алкохолика искал упойка за живота , ама нали вий алкохолиците сте били най-големите мъжкари. Не съм чувал за мъжкар , който се крие зад упойка за да преживява. Научете се уважаеми да пиете като човеци , а не като животни . Бог да прости Ласкин , искрено ,а не страхливо се надявам душата му да намери покой.

    Коментиран от #30, #35

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 832

    11 2 Отговор
    Буковски не е пример за подражание. Не е за всеки, от всяко дърво свирка не става! Има професионалисти! Не се бутайте при тях!

    Коментиран от #47

  • 17 Щом и тия дава акъл ,аз се самоубивам

    27 3 Отговор
    Айде събраха се пияниците! Точно тоя глупак ще ми дава съвети за живота, посредствен пропаднал уж писател алкохолик да ти дава пример как да живееш, е тва вече е наглостта на наглостите, даже не мога да повярвам че го интервюирате тоя пропадналия:-)
  • 18 без алкохол

    30 3 Отговор
    Според Терзийски непиещите алкохол трябва да сме измрели от ужаса на живота.
  • 19 Батко Митко от Стара Загора

    23 2 Отговор
    Всеки алкохолик си търси оправдание за пиянството,в кратките проблясъци на разсъдък и равносметка по време на махмурлука,когато му е най тъжно. След това цикъла се повтаря и отново е развеселен. Иначе,ако трябва да премахваме "ужаса от живота" по метода на Терзийски,цял един народ трябва никога да не изтрезнява и всеки ден да е национален празник,докато се затрием и докато закрием държавата.
  • 20 Сатаната

    6 5 Отговор
    Кой от вас може смислено да отговори защо е на този свят, за какво е жив и дали света не може и без него? Отговорете на себе си.
  • 21 Комбина

    19 2 Отговор
    Калине, на повечето хора живота им е ужасен, но те не само, че не се хващат за шишето, а правят всичко възможно да са полезни на другите. Но ти това го знаеш.
  • 22 Стига бе

    31 0 Отговор
    Какъв ужас от живота е видял този Терзийски? Има хора болни, има родители с болни, умиращи деца, има изоставени, самотни, бити и ограбвани старци по селата, които умират в мъка, болка и отчаяние. За какво говори това мекере, което е колкото надуто и превзето, толкова и бездарно като писател? Нима неговата самовлюбена, егоистична малка душица има по-голям размах, опит и богатство от душата на тези страдащи хора. Алооо, журналистите, спрете да давате поле за изява на такива самовлюбени и духовно бедни същества като този. Смисълът на живота не се дава наготово. За смисъла на живота трябва да се бориш всеки ден, вески час и всеки миг. И този се наричал "писател"?!?!
  • 23 Виж сега

    34 0 Отговор
    момче, едно е да бъдеш творец като Джек Лондон, Хемингуей, Висоцки или Букавски и да пиеш, а съвсем друго е да пиеш и да си мислиш, че си творец като тях, за да оправдаваш пиянството си.
  • 24 Да го кажем от друг РАКУРС

    2 4 Отговор
    Имамихани че, Социалното отношение на Демократичната система е ПО - ХУМАННА от тази на СОЦИАЛИЗМА. Оказа се обаче че са ни показва
    и БЛЯСКАВ НЕГАТИВ - лъжа, ИЗМАМА на Криминален обир и РАЗГРАБВАНЕ на държава ! Където държавата за социалните ангажименти към НАРОДА си ЗАБРАВЯ ! Днес правото е в ръцете на РЕКЕТЬР, БОРЕЦ и Административен Корупционер ! ДЪРЖАВАТА Я ВЕЧЕ НЯМА ! Затова родолюбец, честен и почтен, който истината проумява - Дълго да живее не му остава ! УМИРАШ ОТ МЪКА или търсиш ЛЕК за да забравиш! но краят е един ! Държавата е ГАНГРЕНЯСАЛА и иска СКАЛПЕЛ !

    Коментиран от #62

  • 25 Гост

    11 0 Отговор
    Виж как пияницата знае известните си събратя, че с тях да се оправдава. Хаха, минАл е Ласкин покрай Лотрек
  • 26 Гост

    5 1 Отговор
    Калинчо-малинчо, нито съм пиян, нито суеверен.
  • 27 Гост

    13 0 Отговор
    Калинчо, като не мож намери смисъла, приблема си е твой. Я виж случайно да не е под кревата! Търтейски оправдания.
  • 28 Разум

    8 3 Отговор
    Вижте, Калин Терзийски е печелил европейска награда за литература. За това малко хора знаят. Той е огромен талант, но също алкохолик и тази му позиция е плот именно на алкохолизъм. Да се опитаме да разграничим двете неща и да не погазваме едното за сметка на другото.

    Коментиран от #34, #61

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не трезвеник Още един

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Не трезвеник":

    Най-добрия коментар!!! Всички пиеме, но той си търси и оправдание даже.
  • 31 щщщщщ

    7 0 Отговор
    Алкахолизмът дава крила да се правиш на велик пред клавиатурата.Някак по ти идва музата след 2-3 чашки.Този горе е типичен пример.За съжаление тези хора имат нужда от помощ.Има си центрове за зависими...психиатър също помага.Семеиството също е много важно.Когато обаче оставаш сам си обречен---
  • 32 Sliven

    8 0 Отговор
    И аз преди години го ударих през просото с къркането,но като ме сви джигера отидох на доктор!
    И той ми каза спираш с пиенето ако искаш да живееш!!
    Казах си мамка му един живот имам,и искам да го изживея колкото ми е отредено!!
    КРАЙ,отказах се,е чат пат при по особенни случаи!
    И
    Пенсионирах се,и сега се радвам на внуците!!
  • 33 333

    5 0 Отговор
    лигльовци.....слабохара.....
  • 34 Греда

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Разум":

    Не е ли лееееко преиграване, човек който изписва "плоТ" да говори за литературни/артистични таланти, неразбрани от простолюдието?! Или имате предвид "плот", като нещо което може да се ползва за маса (...за пииииване, де...!)
  • 35 Orthodox

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не трезвеник":

    С всичко съм съгласен, но не и с това: "Научете се, уважаеми, да пиете като човеци, а не като животни". С какво са заслужили горките животни да ги обиждаме? Ако сложиш пред една крава кофа с ракия, ще я подуши и ще се отдръпне...
  • 36 гнида

    2 1 Отговор
    Харесвах го , защото имаше някакви идеали .... странни , различни , но идеали ...... Сегашните имат последователи , много , различни , но последователи ......
  • 37 босе

    5 0 Отговор
    Ами научете се да пиете-само домашно произведен алкохол по правилата.През седмицата до 100 грама на вечер,събота или празник до 300 грама-винаги със салата или добро мезе...за предпочитане домашно.Винаги разреждайте концентрата с лед или вода-не трябва да влиза в организма на 45 градуса,трябва да е под 36 градуса.Пиенето не е за всеки,ако ви прави заядливи,проблемни или ви избива на плач......алкохола не е за вас!

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пустиняка

    5 1 Отговор
    Калине, някой пият от мъка, други от скука, трети пък пият от сутринта.......ти от кои си?????

    Коментиран от #42

  • 40 Враца

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "босе":

    Е сега стана мазало баце...я изпих неколко 50 градусови рикии и ме изби на... любов към тебе, разбирачо..
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Неизтрезвийски определи се

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Пустиняка":

    Поговорката гласи : Някои пият от радост, други от мъка, а трети от заран. /демек сутринта/
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Чао

    2 0 Отговор
    Ужасът идва от порочния кръг при алкохолизма, еуфория когато пиеш и депресия и страх ако не си пил...алкохолизма е болест която трябва да се лекува. Иначе си чао!
  • 45 Бояна

    5 0 Отговор
    Това, което липсва на хората и превръща живота им ад, прави ги безчувствени към другите, свръх чувствителни към себе си, прави ги зависими към пороците, към страстите, прави ги предатели, агресори, нараняващи, самоубиващи се, това което отнема смисъла на живота, смисъла на съществуването, е липсата на любов в сърцето! И никаква друга причина, никакво друго страдание, нещастие, не е основание за ада, в който живее душата! Липсата на любов в нашето сърце, не в чуждото, е причина за кошмара, в който хората превръщат обезбожествения свят, света без закони, света без правила, който искаме да обитаваме. Илюзорния ни свят, в който искаме да живеем без страдание, без последствие от мерзостите си. Няма такъв свят. Има една заблуда, една изкуствена нереалност. И тогава започва зависимостта, един порочен кръг, в който влизаш за да се освободиш, а всъщност затъваш още по дълбоко. И ако не достигнеш до истинния Бог, когото си погребал в сърцето си, Източникът на любовта, за да захраниш сърцето си, никога няма да разбереш сладостта на живота, за който си роден!
  • 46 Алфа Ромео

    2 0 Отговор
    Принципно е прав, ако човек се замисли повече ще види един ужасен, несправидлив, жесток свят, често се питаш какъв е смисъла на всичко, някой беше казал що трябва да има смисъл.... Разбира се има си хубави моменти, но все по-трудно е поне за мен да се зарадвам, трябва да си малко егоист и всеки да си намери за себе си начин за справяне със ужаса и ужасните мисли и страхове.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Иванов

    3 0 Отговор
    Обръщам се към модераторите -какви боклуци сте вие? Защо ми триете коментара ,в който критикувам този нещастен пияница ,Калин? Защо въобще публикувате статия,която буквално обяснява колко е яко да пиеш? Такъв пример ли давате на и без тва пропадналите млади хора у нас? С какво съм обидил този пияница? С тва ,че го нарекох треторазреден артист и казах ,че Хемингуей е по-добър от него? До модераторите- моожете да вземете клавиатурите ,от които пишете и да си ги пъхнете ,там където слънце не огрява.
  • 49 гощо

    1 3 Отговор
    Определено е трудно да комуникираш с НЕ пиещи хора! Те са психопати манияци,опасни за околните! Дори наркомана е по човек от трезвеникът!
  • 50 отговор

    4 0 Отговор
    Защо не направите една партия на пияниците? Все ще й измислите име. Регистрирайте се, ще ви изберем, пък и ще получавате субсидии, така ще имате пари за пиене. Истината е, че пиянството е наркомания, алкохолът е твърда дрога. Когато си пиян, ти си надрусан, виждаш реалността с други очи, пък и се чувстваш "голем" и непобедим. Губиш всякакъв самоконтрол, ставаш агресивен, тормозиш хората около себе си. Изтрезняването обаче е жестоко. Изведнъж се смаляваш в собствените си очи, чувстваш се нищожен, нещастен и пак пиеш. Оглеждаш се наоколо и всичко ти се вижда грозно и много различно. И така докато се докараш дотам, докъдето се докарват всички пияници - чернодробна недостатъчност, ако преди това не загинеш я в катастрофа, я падайки някъде и заспивайки до хипотермия. И това е краят. Не се правете на велики, защото напротив, сте жалки. Веднъж обаче изпитал необходимост да пиеш всеки ден, единственото спасение е да престанеш, самоконтрол. Дотогава всичко е в твои ръце. После е късно.
  • 51 Минута е Много

    4 0 Отговор
    Въпрос. Някой ще ми обясни ли защо всички алкохолици идейно гравитират около БСП. Въпросът не е за милион , а за не повече от 2 лева.

    Коментиран от #52

  • 52 Николета Кънчева

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Минута е Много":

    Отговор. Не само алкохолиците гравитират около БСП . Около нея гравитират и ония с жълтите книжки. Това е неоспорим Факт.
  • 53 1325

    4 0 Отговор
    По-жалко оправдание за пиенето не бях чувал... То бива, бива ама да наеречеш трезвения живот-жалък и фалшив... Крайно изпаднал и деградирал алкохолик. На такива хора не трябва да им се дава поле за изява, като в този сайт.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Дебел пияница

    0 0 Отговор
    Яжте пийте и дебелейте че и без това се пренаселихме
  • 56 kerpleijkd

    1 0 Отговор
    ДА ВИ ЗАПОЗНАЯ-ВСИЧКИ АЛКОХОЛИЦИ И НАРКОЗАВИСИМИ СА СЪС ТЕЛКОВИ РЕШЕНИЯ.ТОВА НЕ ГО РАЗБИРАМ,ХОРАТА КОИТО СИ ГО ПРИЧИНЯВАТ САМИ ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИИ,А БОЛНИТЕ СЕ ВРЪЩАТ ОТ ТЕЛКОВИТЕ.

    Коментиран от #57

  • 57 Стоманчо

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "kerpleijkd":

    И аз не го разбирам,но нали сме хора иначе трябва да се върнат концлагерите и проблемите са решени."Има човек, има проблем--Няма човек, няма проблем."
  • 58 Бай Ставри

    1 0 Отговор
    Какво ни занимавате с разни квартални пияндета.Нека си шорат на воля.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Сандокан

    0 0 Отговор
    Каква борба ,за какво говориш!!! Нима Ботев, Левски, Бенковски седнаха на чашка. Лигльо...
  • 61 Зарев

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Разум":

    Не подценявайте читателя! Доста от тях за запознати с писанията на Терзийски. И няма как да се разграничи личността му от това какво излиза изпод перото на същата.
    Липсва отговорност към близките, към обществото, но лицемерно страда за същите....и се изявява на сцената на всяка кръчма.
    Явно не е достатъчно, правилно да сглобиш изреченията и те да звучат убедително.
    Липсва .....любовта към Човека.
    Ама не е виновен той, виновни са всички които му дават възможност за изява и ние че го удостояваме с внимание.
  • 62 Санде

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Да го кажем от друг РАКУРС":

    И ти си почерпен яко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове