8 Януари, 2019 11:56 11 630 28

Apple или Android: Кой е по-сигурният телефон?

Apple или Android: Кой е по-сигурният телефон? - 1

Вие сте привърженик на Apple или Android? Това може да се определи като си отговорим на няколко въпроса, а именно „Какво пазаруваме в маркет магазина“ или „Колко са сигурни данните ни“.

Когато Google пуснаха своя смартфон Pixel 3, работещ с Android, който е известен с висококачествената си камера, беше казано, че е най-сигурното устройство от Google, включващо защитен чип, който криптира данните Ви на устройство.

Тъй като дебатът между Apple и Android продължава, ето някои разлики в сигурността между двете операционни системи, които трябва да се вземат предвид, когато обмисляте покупката на ново устройство.

Мерки за поверителност:
Има разлика между „неприкосновеността на личните данни” и „сигурността”, казва Джесика Ортега, анализатор за сигурността на уебсайтове в Скотсдейл, във фирмата за сигурност SiteLock. Поверителността е това, как се обработват и съхраняват данните и в тази сфера Apple е по-добра, казва тя.

Според нея - "Когато става въпрос за неприкосновеност на личния живот, Android все още е вторият избор“. "Изискването на Android, данните за мобилни устройства да се предават на сървърите на Google, за да се използват за целенасочена реклама и изграждане на потребителски профил, прави Android по-адаптивната, но по-малко неприкосновена мобилна операционна система."

Сигурност на устройството
Android събира и продава повече данни на рекламодателите, но кои устройства са по-малко уязвими от хакване ? Отново Apple, каза Ортега. Това е така, защото iOS на Apple има по-високи нива на контрол над това какви приложения могат да се продават в App Store.

"Тъй като Android се гордее с това, че е с отворен код до известна степен, техният Play магазин е много по-лесен за добавяне на приложения и това е довело до пропускане на злонамерени приложения, минаващи през защитните прожекции", според Джесика Ортега. "За разлика от Play Store на Android, магазинът за приложения на iPhone е много по-рестриктивен, което изисква задълбочено сканиране на сигурността на всички приложения преди дистрибуцията."

Apple или Android: Кой е по-сигурният телефон?

През август 2018 г. Google премахна 145 приложения за Android от своя Play app магазин, след като фирмата за сигурност Palo Alto Networks уведоми Google, че са заразени със злонамерен софтуер и крадат данни от потребители.

Актуализации на софтуера
Друг недостатък на Android са неговите редки софтуерни актуализации. През юли 2015 г. изследовател по сигурността намери грешка в кода на Android устройствата, която остави повече от 950 милиона устройства уязвими за хакери. Възможността за подобни грешки се увеличава от неуспеха на компанията да прокара актуализации на потребителите.

През 2013 г. Американският съюз за граждански свободи подаде жалба до Федералната търговска комисия, като поиска от агенцията да разследва безжичните оператори за това, че не са информирали клиентите, че системата Android на Google може да работи без важни подобрения на сигурността.

"Android смартфоните, които не получават редовни, бързи актуализации на сигурността, са дефектни и неоправдано опасни", пише ACLU.

Други защити на личните данни
Закупуването на по-сигурен телефон може да Ви предпази от злонамерен софтуер и злонамерени приложения, но едва ли ще Ви предпази от скандали с данни като този с Facebook–Cambridge Analytica, който засегна 87 милиона потребители, или фишинг атаки, които представляват манипулирани имейли, подправени така, че съобщението да изглежда изпратено от доверени източници с цел получаване на информация за пароли. За да се предотвратят постоянни проблеми със сигурността, като тези, потребителите трябва да използват основна цифрова защита като мениджър на паролите и двуетапна проверка.

В заключение, Apple е най-добрият Ви избор за вградена поверителност, но трябва да вземете собствени мерки, за да предотвратите хакването на Вашите устройства, дори ако имате вяра в телефонната си система.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Townboy

    46 2 Отговор
    Нокия с фенерче е сигурен телефон!
  • 3 onq s konq

    21 3 Отговор
    Най-сигурен е моя - NOKIA 6210 !!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    35 1 Отговор
    т.е да избера новият айфон за 1000 долара вместо китайски андроид за 100.
    То не е нужно да инсталирам нещо за да си говоря. Пък какво могат да ми хакнат и да видят - колко точки имам на тетриса?

    Да го мислят тези които живеят върху телефона си.
  • 6 АСД

    29 1 Отговор
    Сървърите на двете са в САЩ и американското правителство ги ,,проверява”.
    Въпроса е дали освен тях и други могат да си осигурят достъп.
    До тук никаква разлика, между двата.
  • 7 ТАС

    19 0 Отговор
    На времето имаше един виц относно сигурността на компютрите. Той важи в още по голяма степен за смартфоните. "Как са сигурни данните в компютър? Само когато компютъра е в банков сейф с денонощна жива охрана изключен от нета и от тока." Взел ли си си смартфон значи си си сложил в джоба чужд шпионин на който плащаш сам. И не си мислете, че не сте интересни за корпорациите. Щом имате смартфон и можете да плащате за него значи сте платежоспособен и съществува да възможност да взема още някой долар от вас, а те това и търсят. За да е сигурен човек със смартфон на него не трябва държи нищо, което не би направил или показал на връх нова година на Таймскуеар в Ню Йорк на връх нова година пред камерите.

    Коментиран от #8, #11

  • 8 ТАС

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТАС":

    Някой замислял ли си е как действа функцията за гласово набиране в андроид(много е удобна). Записа на глави с произнесения текст се праща в сървър за разпознаване на текста и ви се връща. Така, че гогле разполага със запис на гласа ви. А пък ако вие искате пак ползвайте устройства гласова защита за сигурност.
  • 9 Питам

    8 5 Отговор
    А къде в класацията са руските смартфони?
  • 10 мнение

    22 6 Отговор
    Apple е най-сигурен. Той предава данните ви само на американските служби. А другите - на всеки, който си плати.
  • 11 сигурност

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТАС":

    Съгласен съм с коментара Ви, но всъщност, за какво ви е смартфон?

    Коментиран от #12, #15

  • 12 ктм

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "сигурност":

    За кучките, за престиж, за тежкарлък, за да съм "фешън", заради фейсо, инстаграм0 и твитер0, емитоконките, лайковетИ, зарад камерата и финерчиту, шот ма кефи да го обличам с "опакоФки" и ми ходи на БМВту

    Коментиран от #14

  • 13 Напушляк

    16 2 Отговор
    Друг е въпроса пука ли му на нормалния човек за тези неща?Какво ще ми вземат на мен?Телефонни номера на познати, снимки .Това е проблем за паралии с корпоративни данни из телефоните им, разни известни със снимки на нещо навряно из тях.При положение ,че едно xiaomi, за 350-400 лева е със характеристики на samsung за 1000 лева или iphone , за 1500 трябва да да си глупава заблудена овца да си ги купиш.Нали вднага ще се ревне ама като нямаш не знаеш, ми имали сме виждали сме Средно живота на смартфона е 2 години, после взимаш нов защото средния клас е станал класа над високия от преди година две.Ползват едни и същи дисплеи ,едни и същи процесори,едни и същи графични карти китайските са с по-големи батерии и качеството е същото.Тоест давам 500-600 лева отгоре за опаковка и надпис, ми не мерси

    Коментиран от #19

  • 14 Зорлем

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "ктм":

    Не, бе, не си разбрал. Работа отхвърлят през телефона. Имейли четат и пишат. И календари синхронизират с "облака". Като че ли всичките имат някакви много натоварени ежедневни графици и им е трудно да запомнят какво имат да свършат през деня. По мои наблюдения в метрото на София, 80% цъкат някакви безмозъчни игри с шаренийки, а останалите 20% "скролират" с един пръст във Фейсбук. Има и някакви бели лястовици, които се опитват да четат книги, но не знам колко трябва да си мазохист, за да си причиниш такова мъчение на екран с диагонал 10-12см!
  • 15 ТАС

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "сигурност":

    За съжаление в днешно време се превръща в необходимост. Много познати ме търсят по вибер или скайп. В даден момент за работата ми е много по лесно да заснемеш нещо от, колко да извадя листа и тръгна да чертая(камерата). При пътувания използвам GPS вместо стандартна карта. На практика в моя случай смартфона ми спестява носенето на много различни устройства. Но много внимавам, какво качвам на него.

    Коментиран от #16

  • 16 ТАС

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "ТАС":

    Да има го и получаване на поща и преглед да ли дадено нещо да се поръча. Преглеждане на техническа документация и др. Да за четене на такава не е най-удобното, но да прочетеш някоя страница, или да видиш конкретно техническо решени за даден обект става.
  • 17 Какво какво

    4 0 Отговор
    Най сигурния компютър е ПРАВЕЦ.
  • 18 Смотаняци 33

    6 0 Отговор
    Голяма излагация цял ден си писал глупости за да ти кажа, че най сигурния телефон е NOKIA с фенерче.
  • 19 ТАС

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Напушляк":

    За съжаление тази информация, която се събира в даден момент с лекота се превръща в средство за манипулация на конкретен група хора или човек. Всички говорим, колко лошо е било да ни следи навремето ДС и други служби. Колко са злоупотребявали и др. Реално ДС е разполагало с не повече от 10% информация за всеки човек спрямо тази която разполага днес примерно Gogle, а за някой хора и много по малко. Реално тази информация може да ти навреди по много начини, които дори не осъзнаваш(примерно да загубиш работа си заради снимка публикувана в нета и ли заради публикуван лайк към приятел). Народа го е казал: :За едни сватба, за други брадва".
  • 20 Иво

    7 2 Отговор
    Nokia с фенерче и старите BlackBerry, не са удобни за никого
  • 21 Миро

    8 0 Отговор
    BlackBerry, е най но от старите
  • 22 Gordy

    3 0 Отговор
    Симбиан беше най сигурния
  • 23 Николай

    4 0 Отговор
    Колкото по-глупав е телефонът, толкова е по-сигурен.
  • 24 Накратко

    7 0 Отговор
    С 2 думи продажбите на Хаппле паднаха и веднага почнаха публикациите, колко били надеждни и невероятни скъпите им боклуци
  • 25 Гост

    5 0 Отговор
    Тази статия ми изглежда като типична реклама на мен. Всеки сам решава какво да прави с телефона си. Не всеки си плаща със телефона и т.н. Аз ползвам андроид и съм доволен. Apple се срина доста напоследък.
  • 26 Гост

    1 0 Отговор
    Тази статия ми изглежда като типична реклама на мен. Всеки сам решава какво да прави с телефона си. Не всеки си плаща със телефона и т.н. Аз ползвам андроид и съм доволен. Apple се срина доста напоследък.
  • 27 Митко

    0 0 Отговор
    Най-добрият начин да защитите личните си данни е да не ги споделяте на първо място с компании като Google. Аз използвам /e/ на моя Galaxy S9 вместо Google Android. Това е Android базирана мобилна операционна система, проектирана с цел запазване на личните данни. Не изпраща никакви лични данни на Google като контакти, имейли или местоположение. Вместо Google приложения използва приложения за Андроид с отворен код. Работи чудесно. Можете да го проверите на адрес https://e.foundation
  • 28 Жоро

    0 0 Отговор
    Най-добрият начин да защитите личните си данни е да не ги споделяте на първо място с компании като Google. Аз използвам /e/ на моя Galaxy S9 вместо Google Android. Това е Android базирана мобилна операционна система, проектирана с цел запазване на личните данни. Не изпраща никакви лични данни на Google като контакти, имейли или местоположение. Вместо Google приложения използва приложения за Андроид с отворен код. Работи чудесно. Можете да го проверите на адрес https://e.foundation