Last news in Fakti

8 Януари, 2019 15:30 4 141 22

Турция към САЩ: Дайте ни базите си!

  • турция-
  • сащ-
  • бази-
  • сирия-
  • кюрди-
  • изтегляне

Турция не иска базите да попаднат в ръцете на кюрдските милиции

Турция към САЩ: Дайте ни базите си! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турските власти ще поискат от американските представители Щатите да им предадат своите военни база в Сирия, или да ги унищожат, написа турският вестник „Хюриет“. Това искане може допълнително да усложни решението на САЩ да се изтеглят от Сирия.

Преди дни съветникът на Доналд Тръмп по въпросите за националната сигурност – Джон Болтън, заяви, че американците имат едно условие към турските си партньори, преди да се изтеглят от Сирия – да гарантират сигурността на кюрдските бойни милиции. В Анкара обаче не са съгласни на това условие.

През миналия месец американският президент Тръмп заяви, че изтегля близо 2000 американски военнослужещи от Сирия, след като обяви, че „Ислямска държава“ на практика е била победена, а това е била единствената причина за американско военно присъствие там. Решението на Тръмп предизвика тревога сред съюзниците на Вашингтон, а министърът на отбраната Джим Матис подаде оставка.

Според източници на вестника Турция иска от САЩ да им предаде 22-те военни бази, ползвани от американската армия в Сирия, или да ги унищожи. Турция няма да приеме базите да бъдат предадени на Отряда за народна самоотбрана (YPG), който Турция разглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онур

    47 18 Отговор
    Турция отново застана с топки към лицето на Сащ и мъжки отстоява позициите си! Ердоган не пада по гръб без значение Сащ или Русия! Кога България ще застане така сериозно пред Сащ и ще си отстоява позициите със цената на всичко!?

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 2 Зелимхан Яндарбиев

    8 6 Отговор
    Тия турците за едни обори ли са?
  • 3 куку руку ку

    33 13 Отговор
    Турция иска военни бази на чужда (сирийска) територия? Това не му ли се казва окупация?
  • 4 Гюленч

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "Онур":

    Погледни какво си се написал ти турчоля ли си?
  • 5 999

    18 3 Отговор
    Ердоган пренебрегна САЩ, подготвя Турция за операция в Сирия. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че не може да приеме изказванията на съветника на Белия дом по национална сигурност Джон Болтън за Сирия, съобщават "Дейли сабах" и руски медии.
    Ердоган коментира призова на Болтън към Анкара да не предприемат военна операция в Сирия без съгласието на САЩ. Но президентът на Турция разкритикува Болтън и предупреди, че е направил "сериозна грешка".

    Президентът на Турция смята, че изказванията на Болтън са неприемливи и Турция не може да приеме условията на САЩ за защита на сирийските кюрди. По думите му Турция е завършила подготовката за военна операция срещу елементите от ДАЕШ в Сирия и скоро ще започне да ги преследва.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 fes press

    12 20 Отговор
    Фесовете само лаят.Докато са там американските спец части тъпия аскер ще си седи в Турция.А са тръгнали американската авиация ще ги погребе.Садам имаше по голяма армия от турската и за 2 седмици приключи. Това оня мустакат маймуняк много добре го знае но се прави на важен пред будалите които го избраха с голям зор.На следващите избори може да не успее да фалшифицира мнозинството.

    Коментиран от #9, #10, #22

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тезек лайновозов

    13 5 Отговор

    До коментар #8 от "fes press":

    Щял да погребе от коя база Инджирлик ли, много философи бай Ганьовците, Ердоган няма три пет, противопоставя са на всички сащ Русия, а България на кого ще се противопостави, и на Африка не може. Охрана държавата няма нищо , каква сила мощ има, има два миг 29 дарение и на тях не им работят маторите, даже и матора поляците ще ни ги правят, къде ще се сравняваме с Турция дето оръжия танкове радари всичко си произвеждат има power бате, не кат нас. На ф16 бомбичката ще произвежда в най скоро време, ние даже една гума за автомобил не произвеждаме дека сме тръгнали. Ама тука да философствате и нали е Турция душмани от едно време , трябва да им пишем нещо лошо, ся как ще си признаем, че са мощни. Не ни идва от вътре бря - злоба завист тряя да има все пак сме българи!

    Коментиран от #11

  • 11 fes press

    7 8 Отговор

    До коментар #10 от "Тезек лайновозов":

    На кого се противопоставя Турция на Гюлен сигурно? Оня козар Ердо ходи редовно на килимчето при Путин да се моли. А тези филми дето щяла да произвежда бомби,танкове,самолети сме ги гледали.Танка няма двигател щото фесовете не им стига акъла,бомба ще направят ако американците им кажат как.Нищо не може да измисли простия фес всичко е от Запада. Да си гледат държавата а не да ходят да трепят хора из Сирия.Ама как турчин да направи нещо градивно,те в цялата си история от кражби,убийства и разрушения са живели.

    Коментиран от #15

  • 12 ПЕШО ОБЕКТИВНИЯ

    2 3 Отговор
    ВСЕКИ МОМЕНТ МОГАТ ДА НАХЛУЯТ ПРИ РАБОТНИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ОТ ПКК.
    ЩЕ ИМ ЧЕТАТ ЛЕКЦИЙИ, ЩЕ ГИ КУЛТИВИРАТ, ЩЕ ГИ ВРАЗУМЯТ, ЩЕ ИМ ДАДАТ ПО ХУМАННА РАБОТА С ЛОПАТА И КИРКА ЗА ПО 20 години гарантиран труд.
    Ердо повече няма да си губи времето , само след два месеца жегите там стават непоносими .
    И той : и той : есеки момент може да форсира танка и фадромата.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тръмп

    1 2 Отговор
    Освен да надуете тромпета друго не ви се полага козарчета.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 история

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Как ли? Почети малко история да видиш кой им е помагал,че и още им помагат.Турчина без помощ от запада за нищо не става.Генетично прост тип мислещ само за грабежи и убийства. В 21 век живеем ония още жените си купуват и се дупят по 5 пъти на ден.Само това трябва да ти говори колко са прости.
    Като говориш за 500 години замисли се какво са оставили фесовете където са били. От Египет са останали пирамиди,храмове,изкуство.От Рим,от Гърция,от Индия ако щеш.
    Турчина НИЩО. Само геноцид.И сега пак тръгнали хора да избиват,ето това се казва проста сган.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "история":

    Най кървавите войни в историята на човечесрвото _Първата и Втората световна война я направиха мюсплмани нали???...Робството,колониализма,фашизма ,расизма са мюсюлмански термини нали??..Мюсюлманин откри атомната бомба и мпсюлманин я изпробва над мирни жители нали????

    Коментиран от #20

  • 18 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "история":

    Християнската и англосаконската култура ще я помним с кървавите войни,геноцида,замърсяването на околната среда,с насилието,с разбиването на държави,бежанците,с ограбването .....а не с някакви паметници и открития..

    Коментиран от #19

  • 19 Пираня

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    ХаХа типичен зомби и с промит мозък. Това е ключова фаза за натискане на копчето на джихадистите: КРЪСТОНОСЦИТЕ!!!! Е да ама ако не бяха англосаксите, които толкова много ги е страх от Русия досега Турция да не съществува а вие и до днес им се молите за оръжия и ноу хау. Вземи прочети малко история на науката да видиш най-големите учени и научни постижения от къде идват, вместо да си удряш главата в земята. Кога ще заличите християните от земята извади ли вече хартиеният си ятаган от под възглавницата си?? Само да не пише на него Made in USA???
  • 20 Пираня

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Турчинът откри ятаганът за друго не му стига акълът.... опс пардом дори и това не е открил. И престани да противопоставяш мюсюлмани с християни защото Арабите са дали нещо на света за разлика от вас.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 истината

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "fes press":

    КАТО ВСЕКИ ГАНЮ И ТИ СИ ГОЛЯМ ФИЛОСОФ !!!ДА СРАВНЯВАШ ТУРСКИЯ АСКЕР,КОЙТО Е ГОТОВ ДА УМРЕ ЗА РОДИНАТА СИ С НЯКАКЪВ МЕКСИКАНЕЦ И ЖЪЛТУРКО В САЩИАНСКАТА АРМИЯ !!!ТУРСКАТА ПЕХОТА ЩЕ СЕ ИЗРЕДИ НА ТВОИТЕ АМЕРИКАНСКИ ТЮЛЕНЧЕТА КАТО ЗАТВОРНИЦИ НА ЖЕНСКО !!!! ИМЕННО ЗА ДА ЗАПАЗИ ЧЕСТА НА СПЕЦНАЗОВЦИТЕ СИ ТРЪМП РАЗРЕШИ ИЗТЕГЛЯНЕ !!!!!!
Новини по държави: