8 Януари, 2019 15:50 1 773 27

АБВ: Милиардите за боен самолет да отидат за борба с демографската криза

  • абв-
  • румен петков-
  • мораториум-
  • боен самолет

Предсрочни парламентарни избори ще има след избора на нов Главен прокурор

АБВ: Милиардите за боен самолет да отидат за борба с демографската криза - 1
Снимка: АБВ

Настояваме за отмяна на процедурата по закупуване на нов боен самолет за България, за принципен мораториум върху този тип въоръжение и модернизация на съществуващите ни мощности във военновъздушните ни сили. Модернизация на самолетите ни МИГ, модернизация на самолетите ни СУ, модернизация на транспортната ни техника, която е въздухоплавателна.

Трябва да се предприемат незабавни мерки за това тези предвидени близо 2 милиарда лева за нов самолет да бъдат инвестирани в отрасли с високи технологии, в образованието, както и за финансирането на мерки за преодоляване на демографската катастрофа. Част от тези средства следва да бъдат разпределени за насърчаване на раждаемостта, каквото например е предложението на АБВ за 30 000 лева, които да бъдат давани за трето дете при отговорно родителство. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков.

По думите му в докладът на министъра на отбраната са посочени редица несъответствия по отношение на процедурите за закупуване на нов боен самолет, които подкрепят тезата, че в настоящия момент този избор не е правилен за България.

„В този документ министърът на отбраната е написал, че със заповед на министър-председателя задачата е възложена на политико-военна група, т.е. няма експерти. Казва се още, че няма информация, че процедурата която ни се предлага не отговаря на правилата заложени от НС, не отговаря и на правилата на Министерството на отбраната, говори се и за още редица нередности. И ако този доклад мине през парламента, то тогава трябва да се искат точно толкова сваляния на имунитети, за действия в разрез с Конституцията, колкото е броят на подкрепилите този документ“, заяви Петков.

„Отделно какво ще пазим с осем самолета. От терористи ли ще се пазим? От набезите на рибари ли ще се пазим? От какво ще ни пазят осем самолета? При положение, че до 1990 година сме имали например триста въздухоплавателни бойни и транспортни единици. Ако ние не вдигнем във въздуха поне 80-100 от сега съществуващите ни хеликоптери, самолети, включително и транспортни такива, няма смисъл.

Тук трябва да бъде насочен основния ресурс и тази теза е звучала доста пъти във времето. Това ще е и стимул за икономиката ни и военната ни промишленост. Иначе в момента се получава така, че ни се предлага да участваме в изграждането на нов завод за бойни самолети в САЩ. Смятам, че за всички е ясно, че от нас се иска да платим веднага, за да може те да си построят завода. Кога ще ни доставят самолетите е друг въпрос“, допълни председателят на АБВ.

В страни от темата Румен Петков отговори и на въпрос, свързан с очакванията за предсрочни парламентарни избори. „Считам, че управляващото мнозинство в този парламент ще направи всичко възможно да задържи положението, независимо от вътрешните сблъсъци, до избора на нов Главен прокурор. Това мнозинство ще даде всичко от себе си, включително ако се налага и жертви в жива сила, за да се избере Главен прокурор и след това да се отиде към избори“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пена

    22 9 Отговор
    Право думаш Румба,но дали ще те чуе некой.

    Коментиран от #14

  • 2 Българин

    12 17 Отговор
    Координираната от Москва атака срещу превъоръжаването на авиацията ни продължава. де що има представител на руската измет ще изложи част от руските опорни точки срещу избора на F-16 за основен боен самолет.
  • 3 Реалист

    16 10 Отговор
    АБВ да дават мнения и акъл когато станат повече от един файтон хора. Особенно пикаещия във фонтани
  • 4 наглост

    17 7 Отговор
    АБВ колко гласа взеха на последните парламентарни избори и защо още ползват държавен имот на ул. Врабча в София
  • 5 Изстрадал поданик на ЕС

    23 6 Отговор
    Република България е в ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА, а не в КРИЗА!!! Кризата беше до 2010г. вече е нобратимо!!!

    Коментиран от #17

  • 6 баба Зоя

    11 7 Отговор
    Прав си "пиклъо".........и за нови казани за ракия..........внос от Москва
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Опорни точки от Макаров

    20 6 Отговор
    1. Самолета е по-стар от сегашните руски Миг-ове 2. Завода, в който ще се правят самолетите все още не е построен. 3. Преди нашите самолети ще правят тези за Словакия и Бахрейн и ние ще получим самолетите едва след 10 години. 4. Цената на самолетите е много висока. На други страни ги продават няколко пъти по-евтино. 5. Американците искат да ги тестват първо на българите. 6. Самолета е много капризен към пистите за излитане и трябва да удължаваме старите. 7 Самолета е само с един двигател 8. Ще се плащат много високи мита за резервни части и ще чакаме разрешение от американската комисия, която заседава само два пъти годишно. 9. Самолета го има само на хартия и никой, досега не го е изпитвал. 10 Осем самолета са много малко и изобщо не могат да ни защитят. 11. По-добре е вместо самолети да закупим ПВО ракети. 12,13 и така нататък... Все в същия стил важното е да се внесе хаос и дезинформация и да се размие границата между истина и лъжа.

    Коментиран от #13

  • 9 Винету

    9 5 Отговор
    Всеки дърпа парите към себе си.Бойко иска да ги похарчи докато е на власт защото сега контролира нещата и комисионната от сделката ще влезне в неговата консултанска фирма .Всички останали партии които са далеч от парите вадят всякакви аргументи срещу сделката защото няма да вземат и стотинка .
    На никой не му дреме за държавата всички се борят за процента от 2то млрд.
  • 10 goni

    9 6 Отговор
    Ох! Лошото е че са прави! Не ги харесвам, ама истината си е истина!Това са грешни пари! Не можем да си позволим подобен разход! На времето не сме могли да си позволим много по- малък разход за да защитим не цялата страна, а поне столицата! Вярно тогава е било Война и съюзниците ни с право са считали че не сме основен фактор. Но, ако бяхме имали малко повече изтребители в София нямаше да падне нито една бомба! В интерес на истината, ако не е била зенитната артилерия емптем сме щели да я увапцаме!
  • 11 Пеньо

    4 5 Отговор
    Казаното от този не е по-умно от облекчаването във фонтан.
  • 12 кое е по добре

    3 3 Отговор
    Ако ще се дават 2млрд, според мен може да се отделят за пехотата и ракети, транспортни средства и така ще се подобри повече боеспособността на армията.От друга страна НАТО има над 5000 самолета и напрактика те могат да помагат по въздух, докато ние си действаме по земя.Имаше сравнение за запаснящите и България е на 5 място в НАТО по запасняци пишеше нещо 340 000души резерв. НАТО има общо 3.2млн войници редовно служещи
  • 13 Георги

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Опорни точки от Макаров":

    Браво за което си написал !! Не ни трябват 8бр. самолета с кого ще се бием??? По-добре ПВО само за отбрана.
  • 14 бл.134 в Зап. парк

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пена":

    Не става , искаме климатици , печено прасенце и жива бира .Турция има самолети, ще ни пази.
    Идва страшна криза купувайте апартаменти , това единственото ви спасение.

    Коментиран от #18

  • 15 Емигрант

    3 3 Отговор
    След като има милиарди за харчене какво ми се оплаквате постоянно. Бедни сте мързеливите. Колкото пъти си дойда почват да ми реват още в таксито от летището. Бедност било. После кат ме емнат роднините бретчет дай 1000лв. на заем. Ще ти ги върна когато имам.
  • 16 ААА

    5 3 Отговор
    Ако не се вземат мерки по демографската катастрофа ,тези самолети просто няма да има кого да пазят.А след 2020 г. Голям глад се очаква, и тези 44 000 деца сега ,да не ни се сторят тогава рекордно високи резултати.Мерките в демографията са винаги тежки ,трудни ,инерционни, и мерките сега ,ако изобщо ги има ,могат да се усетят чак след 20-30 години,тоест отдавна сме безвъзвратно закъснели ,проспали сме десетилетия,и караме на мускули.

    Коментиран от #24

  • 17 Владо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Изстрадал поданик на ЕС":

    Много точно .
  • 18 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "бл.134 в Зап. парк":

    А злато върши ли работа от заложна къща
  • 19 Димов

    1 2 Отговор
    Хората събират средства за лечение със СМСи. Деца умират, докато чакат милостиня за трансплантация, а парите от здр каса отиват за бонуси. И понеже сме цъфнали та вързали - ще си купим няколко половинвековни самолета на цена, колкото да си модернизираме болниците. Ама ще имаме щатски изтребители. Как звучи само, а? Мисленето на скъсаният, селски гъзар, дето дава последните си пари за смартфон, докато гладува и студува.
  • 20 Кико

    4 0 Отговор
    Рамбо демографската криза се решава много лесно: затвараш границите на запад и отвараш само за РУСИЯ! (Русия на питина)

    Коментиран от #21

  • 21 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кико":

    Може и майтап да ти се струва, ама ако няма накъде другаде и натам ще хукнат! За кадърни хора и там има хубави места!
  • 22 Този

    0 1 Отговор
    Румен Петков е един от най - големите мафиоти на България................сив кардинал.
  • 23 MиГ 23

    0 1 Отговор
    По кое време се унищожиха почти нови самолети МиГ-23 и Су - 22?
  • 24 Вили

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ААА":

    Още в тезисите на другаря Живков се говореше, че семействата трябва да има по 3 деца, но с трици маймуни не се хващат. Румен Петков както винаги прави елементарна пропаганда.

    Коментиран от #25

  • 25 Михи Ротера

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Вили":

    Явно , освен тезиси , другаря Тодор Живков все пак е вършил нещо , та ни остави 1988г. с положителни баланси , почти 9 000 000 , образовани , здравно обгрижвани , и основно българи , с с реални тенденции 2000 година да бъдем 10 000 000 . Хората работиха спокойни , и не мислиха как да си отглеждат децата. В момента 5000 се самоубиват , 120 000 умират , 30 000 се евакуират , раждат се 20 000 -българи с отрицателна умствена селекция , и 26 000 цигани. Гледам и сравнявам знанията на децата сега , и тогава по наше време в училище. Тези които са отличниците , отговарят максимум на четворка от преди 50 години. Има и изключения , но винаги е по-важно какви резултати и успехи , има основната маса .

    Коментиран от #26

  • 26 Вили

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Михи Ротера":

    Така вършеше нещата, че България фалира и падна на колене пред международните банки.
  • 27 бомбата

    0 0 Отговор
    с акълите на тея червени кратуни останахме и без армия и без държава...че и още ги хрантутим...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове