9 Януари, 2019 13:40 5 064 25

Путин откри плаващо хранилище за втечнен газ

  • русия-
  • газ-
  • владимир путин-
  • хранилище-
  • президент-
  • калининград

Хранилището е изградено в Калининград

Путин откри плаващо хранилище за втечнен газ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът Владимир Путин откри във вторник първото руско плаващо хранилище за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (LNG), заявявайки, че то засилва енергийната сигурност на страната.

Хранилището "Маршал Василевски" е изградено в Калининград, близо до членките на Европейския съюз Полша и Литва, от руския енергиен гигант "Газпром", за да заобиколи доставките по газопровод през Литва, в случай че транзитът бъде прекъснат.

Решението на Москва да създаде такова хранилище беше частично с цел намаляване на рисковете за транзита на газ за Калининград, където се намира базата на балтийския флот, тъй като ЕС засили усилията си за намаляване на зависимостта си от Русия, пише Ройтерс.

"През последните години обърнахме много внимание на енергийните доставки, на енергията в региона като цяло, включително във връзка с плановете на ЕС за премахване на балтийските държави от енергийния кръг на Русия," каза Путин. Изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер заяви пред агенция Интерфакс, че доставките за Калининград от Литва са били напълно спрени във вторник и заменени с природен газ от плаващото хранилище.

То е първото по рода си в Русия, което пристигна от Сингапур миналия месец, може да предоставя на Калининград 2.7 милиарда кубически метра газ годишно, каза Газпром, предаде Economic.bg. Втечненият природен газ се доставя от танкери, което означава, че може да се доставя на много пазари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    60 15 Отговор
    Краварите могат само да си мечтаят :)

    Коментиран от #9, #11, #15, #23

  • 2 Паси Пидала

    61 12 Отговор
    Недей бе Путин ще им се пръснат сърчицата на амеролюбците и еврогeizерите.

    Коментиран от #14

  • 3 SAAB

    24 1 Отговор
    А ефендито опъна ли маркуча към турско ? Или отново го окъсиха от бялата къща :)
  • 4 Borislav Popov

    15 45 Отговор
    А тази година Б.Борисов ще започне български хъб в черно море. Да се пука русофилската пияна сган.

    Коментиран от #5, #6, #8, #12

  • 5 Умно

    28 6 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    И газа за него ще дойде , на крилата на чайки.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 СеСеСере

    11 31 Отговор
    Очакваме скоро мноооого силен взрив от към кининград. От пияните ушанки.
  • 8 Шнур

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Баце може да пусне само надуваем дюшек,а Волен ще го надуе здраво защото е много добър дух...ч.
  • 9 гост

    17 33 Отговор

    До коментар #1 от "mom4eto":

    За кое да мечтаят , бе "експерта" , хахаххах ??!! Това в цял свят се нарича LNG терминал и ги има НАВСЯКЪДЕ , и то десет пъти по-големи !! Даже Гърция и Турция имат по два , а тоя в Александруполис , в който и България има дял е с два ПЪТИ по-голям капацитет и може да се удвои още два пъти !! В Европа има терминали за 150 млд кубика , колкото целия износ на Русия и се строят още толкова !!! Промити мозъци нещастни , свършване нямат !!

    Коментиран от #10, #19

  • 10 Жилетка без ръкави

    14 10 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Пссссс прегреял си бързо при чичко доктор.
  • 11 Стефан Стамболов

    11 25 Отговор

    До коментар #1 от "mom4eto":

    Момче, аз работя в порт Бургас, на площадката, където пристигат американските тръбополагащи платформи за руския "турски поток" ! Всичките са високотехнологични и са made in USA Texaco Shevron! Руските недоносчета, могат само да си мечтаят за подобни технологии! Произведено в Сингапур! Оле мале, даже в Малайзия са по - технологични от жужостан!

    Коментиран от #18, #22

  • 12 Стефан Стамболов

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Между другото, сондата вече е в Бургас Порт! Точно срещу площадката, където работя, огромно съоръжение!

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Стефан Стамболов":

    И е наета от Шел да работи до 2023 г !!!! Дали ще се изръсят толкова милиони , ако не бяха сигурни , че ще открият нещо или по-точно ще го извадят , щото те са го открили още при предварителните проучвания !!

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "mom4eto":

    Целия износ на САЩ е САМО през такива терминали , и то десет пъти по-големи , всеки един !!! И произведени в САЩ , а не в Сингапур , хахахах !!!!

    Коментиран от #21

  • 16 Стефан Стамболов

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Премиерът Бойко Борисов, който участва в церемонията, пресметна, че "5-6 милиарда долара ще останат в страната и ще бъдат разпределени и за социални дейности, ако бъдат открити находища на нефт и газ". По думите му България е можела да добива свой природен газ и нефт и вместо да плаща милиарди долари годишно, може да ги инвестира в социални дейности и отделно да продава. Той посочи Румъния за пример, която е намалила вноса на тези ресурси до 10 процента. Останалото е собствен добив.
    Четири - пет месеца ще продължат проучванията, уточни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
    Територията на Черно море е слабо проучена и рискът да не открием находища на нефт и газ е много голям, каза преди официалната церемония на представянето на проекта Ксавие Фожрас, информира радиото. От 10 дълбоководни сондажа, направени до момента, само на две места в румънски води са открити находища, уточни той.
    В "Хан Аспарух" край Варна ще бъдат направени два сондажа. Специалният кораб има техническите възможности да сондира до 3 000 м воден стълб, той е дълъг 190 метра и разполага с писта за

    Коментиран от #17, #20

  • 17 стоян

    7 14 Отговор

    До коментар #16 от "Стефан Стамболов":

    Спри = че тази нощ влюбените в Путин няма да могат да заспят
  • 18 Да да

    6 13 Отговор

    До коментар #11 от "Стефан Стамболов":

    Недей им казвай такива неша, някой може да се самоубие от мъка! Добре че не си им казал и кой вади нефта от мамаша им Раша, че съвсем ще изчезнат!
  • 19 Хрис

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Пръцко, пак поместваш някакви данни без да си помислиш,какво искаш да докажеш, увисваш ПреАтелЮюю. Казваш кой какв имал, кой по-голям го вади. Строи се според нуждите и перспективите и геостратегическите условия. Та, Калининградска област при население 1 000 000 души, разполага със съоръжение с капацитет 2,7 млрд. кубм. , България при 7 000 000 и с годишно потребление 2,86 млрд. кбм газ разполага с газохранилище с капацитет около 500 млн. кбм. Дее Киро на кирия.
  • 20 Хрис

    19 3 Отговор

    До коментар #16 от "Стефан Стамболов":

    Хаиде гусин Стамболов, хапчетата и влака за Карлуково, император Наполеон свиква съвещание.
  • 21 ФАНТАСМАГОРИИИ

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    РУЛЕТКАТА ТИЙ НЕЩУ КРИВА. И НА СИЧКОТО ОТГОРЕ ТОЯ ТЕРМИНАЛ ИЗОБЩО НЯМА ДА ПЛАВА ЗАЩОТО СЕ ЗАХРАНВА ПОД ВОДА С ТРЪБА ОТ РУСИЯ.И ПО ТОЯ НАЧИН ВЕЧЕ НЕ СЕ МОЛЯТ НИ НА БЕЛАРУС НИ НА ЛИТВА. ЗЕМИ ГЛЕДАЙ НОВИНИТЕ ДИРЕКТНО НА РУСКИ.
  • 22 ФАНТАСМАГОРИИИ

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "Стефан Стамболов":

    МИ ЯЗ СА ЧУДЯ ЩО НАЦИОНАЛНИТЕ ЗНАМЕНА И ЧОРАПИТЕ НА ГВАРДЕЙЦИТЕ ИМ СА ПРАЯТ В ШИНА СЛЕД КАТО СА ТОЛКОЗ ХАЙ ТЕХНОЛОГИЧНИ АМА ТВА НЕ ПРЕЧИ НА КРАВАРИТЕ ДА ЗВЪНЯТ НА ЧАЙНИЦИТЕ И ДА ИМ СА МОЛЯТ ЗА СТО ЧИФТА ЧОРАПИ И 29 БАЙРЯКА....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Доктор

    12 2 Отговор
    Безумна новина!
    Плаващ е кораба, с който ще бъде транспортиран газа от Финският залив, примерно, до Калининградска област и там, в изградени (засега 4 от общо, планирани 14) складови мощности ще се съхранява за нуждите на населението и игромния военен контингент в Калининградска област!
    Що за глупости пишете и други - бързат да коментират!
    Строежа и всичко това го изисква справянето с големия риск от шантаж и изнудване от страна на държавите, през които досега минаваше тръбата от Русия до анклава Калининград! Беларус и Латвия! Смоленск- Минск- Вилнюс-Шауляй- Калининград!
    Това бе звучен шамар в лицето на агонизиращия Лукашенко и цялата побесняла от антируска истерия - Прибалтийска джуджелания: Литва, Латвия и Естония.
    Моля, влагайте ум и адекватност, когато пишете!!!!!!!!

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Доктор":

    Във Финския залив НЯМА завод за втечняване "експерта" и няма да има !!! Най-близкия е в Ямал , тоест трябва да обиколи целия скандинавски полуостров и да мине през териториалните води на поне 5-6 държави , като почнеш Норвегия , Дания , Швеция , Германия Полша и Естония !!! Да не говорим , че до Норвегия трябва да го води ледоразбивач , щото иначе там ще си остане завинаги !!! Въобще едно "евтинко" удоволствие , ама важното е батя да го поснимат , че иначе не може си начеше комплексчето за величие , хахахха !!! А пък иначе нали втечнения газ беше скъп и руснаците точно с това щяха да бият всички , че имали тръбички , хахахха !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания