9 Януари, 2019 20:10 5 412 40

Отнеха новородено бебе от майка му, нямала кола

  • социални-
  • бебе-
  • село речани

Социалните от смолянско отнеха новородено момченце от самотна майка, която нямала лека кола. Обяснили й, че ако малкият се разболее, в селото им нямало лекар и тя нямало как да го закара до болница в Смолян. Това твърди 26-годишната Симона Алексова, която от средата на декември м.г. не е спряла да плаче от мъка по бебето си. „Защото е бяло, здраво и красиво бебе, а и е момченце, затова им го взеха. Виждат, че е самотна майка и няма отникъде защита”, си говореха хората в малкото родопско село, цитирани от „Монитор”.

Тя била заплашена, че ще бъде освидетелствана за психично болна. „Много съм си адекватна даже. Нямам никакви психически заболявания”, казва Симона и предполага, че това може да е, защото избухнала в плач, когато видяла, че малкият Александър липсва от кувьоза в родилното. Симона живее заедно с майка си Ана Хаджийска, баба си и двамата си братя в двуетажна стара къща в село Речани, което се намира на половин километър от село Арда в община Смолян, съвсем близо до границата ни с Гърция.

Малкото семейство е чакало раждането на момченцето с голямо желание, разказват Симона и майка й. Екипът посети къщата на Симона и Ана, за да види, дали е мръсна, неподдържана и в какви условия живеят както самите те, така и как е щяло да бъде гледано бебето.

„Те живеят всички в една стая”, коментира кметът на село Арда Недко Юруков. „Три деца съм отгледала в тази стая. Три! Ако бебето ни бъде върнато, Симона ще остане сама в стаята с бебето, защото ние имаме на втория етаж две други стаи. Предложихме да й наемем къща в село Арда. Предложихме да се пренесе в местната здравна служба, защото жилището там бе освободено наскоро, но и това не бе прието”, го контрира бабата Ана.

Тяхната част от двуетажната къща, която е захранена с ток и вода, действително е стара, а стаята на първото ниво е с нисък таван. Въпреки това жилището е чисто, уютно и топло. Подовете са настлани с черги, по които няма мръсотии. Гостите се събуват на вратата, а стълбището към втория етаж е вътрешно.

Вътрешни са старите баня и тоалетна. В малкото антре хората са си сложили хладилник и автоматична пералня. Старият им бойлер на дърва се е развалил и нямали топла вода. Това пък бил другият аргумент на социалните. Бабата Ана обаче се кълне, че до дни ще купи бойлер на ток, за да има постоянна топла вода у тях.

За бебето е купено всичко нужно – от кошче за спане, до леген за къпане, дрешки, памперси, столче за кола, количка, масичка за повиване. Ана и дъщеря й Симона нямат постоянни доходи. Хващат се от време на време да чистят къщи и малки хотели, но твърдят, че живеят скромно и се справят и с малкото, което имат.

Александър е роден на 11 декември в смолянската болница. По време на бременността си Симона е посещавала АГ консултации. Детето било чакано и желано, въпреки че тя е самотна майка. Бащата е обещал, след ДНК тест, да припознае момченцето и да поеме отговорността си за него. За това обаче не е имало време, защото Александър е взет дни след раждането си от социалните. Самото раждането е било преждевременно и със секцио по медицински показатели.

Лекарите сложили бебето за няколко дни в кувьоз. Симона ходила всеки ден между 16 и 17 часа, когато е разрешено свиждането, за да види Александър. След изписването си останала в болницата, за да бъде близо до кувьоза и бебето. И тя, и майка й Ана твърдят, че не са подписвали документи, че се отказват от бебето.

„Тя имаше кърма, но не можеше да си кърми бебето, защото социалните й го взеха. И сега, като ни го върнат, ще трябва да купуваме сухи млека. Не сме се отказали от Александър. Искаме да ни го върнат веднага, а не след 6 месеца или след година”, казва бабата Ана. Тя е категорична, че дъщеря й Симона няма психични отклонения, не се води на отчет в Психодиспансера и че подобни твърдения от страна на социалните служби са лъжа.

Симона има завършен 12-и клас и дори е имала абитуриентски бал, но тъй като не се е явила на матурите, няма диплома за средно образование. „Мен ме изкараха, че съм алкохоличка, че правя скандали постоянно в селото. Също ни изкараха, че не сме имали социални контакти. Как така хем правя скандали, пък сме социално изолирани?”, се пита бабата Ана. За Коледа и Нова година им било казано да не ходят да притесняват бебето и приемното семейство, защото са празници. В първите дни на януари Симона се разболяла от вирус с висока температура, но веднага щом оздравее, иска да отиде да види своя първороден син, за да не я обвинят, че не се интересува от бебето си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вервайте й

    24 11 Отговор
    Няма циганин, който да не лъже и да не говори с г..за си

    Коментиран от #17, #22

  • 2 Живите мъртви на България

    25 5 Отговор
    Борисов ще го осиновява. Затова са й го откраднали
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 глупаци

    25 6 Отговор
    Не разбирате.Пожелавам ви същото да ви се връща.
  • 5 Идиоти

    36 3 Отговор
    Това бебе вече е купено..
  • 6 В България

    74 5 Отговор
    Как е възможно да ти вземат детето?!Това,че хората са бедни, значи ли че могат да се гаврят така?Не мога да повярвам, че това се случва в България!Да се провери това приемно семейство какво повече предлага.А социалните си търсят работа -аман от тази глутница тъпи чиновници на всички нива.Могат безнаказано да съсипят живота на тези хора!

    Коментиран от #28

  • 7 А в Норвегия и за много по

    21 7 Отговор
    малко, отнемат децата на българските емигранти, ха ха ха, и то завинаги
  • 8 112

    47 0 Отговор
    Социалните вместо да помогнат по някакъв начин избират най-лесното .. да отнемат детето.
  • 9 Хайл

    51 1 Отговор
    Върнете детето,щом ви е зор колата аз ще и дам кола...ИДИОТИ
  • 10 1234

    46 0 Отговор
    ГЕРБ въвеждат кръвен данък! Крадат танкери, деца, ВСИЧКО !
  • 11 Мишо Бирата

    45 0 Отговор
    Гледах репортажа !
    Наистина много много тъжно !!
    Следователно вече да си родител е привилегия на на богопомазани от социалните служби !!!
  • 12 мисля

    37 0 Отговор
    че герб преминаха всички граници и ме е страх, че ужасно закъсняхме за каквото и да било!
  • 13 no name no face no number

    18 2 Отговор
    Да ви е честита така наречената демокрация и през 2019. С всяка измината година доизграждаме нашата европейска демокрацуя дори и най малките детайли са важни. Ние демократите от ЕС стриктно следваме съветите и препоръките на създателите и, от Сащ, нашите духовни братя и стражи на евроатлантическите ценности. Всички ние редовитв демократи гордо, но и с голяма отговорност ежедневно и безотказно прилагаме и защитаваме принципите и ценностите на демократична Европа, закриляни и насърчавани от нашите по- големи братя от зад океана. От тук следва, че ние трябва и през новата 2019 да покажем на останалият бавно развиващ се свят, че демокрацията няма алтернатива и е единственият и безаналогов модел на управление даващ благоденствие и жизнен просперитет, който ние трябва ежедневно да браним и налагаме заедно с нашите братя от сащ.
  • 14 Ники

    2 25 Отговор
    Значи , какво да ви кажа , по - принцип институциите .. треа си вършат работата и ние да им се доверяваме ... щом са предценили така ... значи майката щом има спорове дали има жълта книжка .. явно нещо не е баш как треа .. диплома нямала за средно , никой няма постоянна работа , ми аз съм на мнение , че по добре да им го вземат
  • 15 Pompev

    14 1 Отговор
    Интересно,мноо сигани искат да го оставят И не им го земат,а тука им го земат насила
  • 16 пипи дългото чорапче

    23 0 Отговор
    Социалните продават деца.Дете стига до 50-60 хиляди.Могат да го вземат ако те нарочат-по бедни,по без връзки.Ореализирана продажба от държавата.Вместо да мисли за отрицателния прираст.Що не вземат цигани е. Но това не се търси на пазара
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 бббббб

    26 0 Отговор
    Като чели нашите баби и дядовци са живели в лукс по селата .И,България беше 9 милиона здраво население.
  • 19 нервен

    1 20 Отговор
    Много ясно че ще го вземат .... и така трябва да бъде ... как да няма психични отклонения ? определено страдаш от някоя олигофрения щом си мислиш да отглеждаш дете без да имаш средно образование , без да имаш топла вода в къщи , без да имаш пари , 100 човека наблъскани в една стая просто защото само тя се отоплява в цялата къща ,изолирана от обществото заради пиянски скандали , набеденя за баща искал ДНК тест (който е сравнително скъп за средно статистическия българин а за тия е просто непосилен ) а според вас защо иска ДНК тест ...много просто има още куп заподозрени щото е разпоретина пиянде ... Иначе заглавието е гръмко ..щото нямала кола .. .. аз не виждам 1 смислена причина да и върнат детето .... не казвам че ситуацията не е лична драма ...но тя е възникнала заради простотията на тази жена и роднините а НЕ заради свършената работа от институцията !!!!!

    Коментиран от #21, #23, #24, #26, #27

  • 20 DDDDDD

    20 0 Отговор
    Щом жената и фамилията и са бели и психически здрави хора да им върнат детето, а колко до колата, имам един ескорт 97г ,подарявам им го. Даже е и на газ
  • 21 Една

    20 1 Отговор

    До коментар #19 от "нервен":

    А по-смислено е да го дадат в приемно семейство и да плащат на някаква жена, която грам чувства не влага, защото това й е работата- дете след дете, заплата след заплата? Вместо да дават същата заплата на истинската майка!
    Това ли ти е смисленото? Не бързай да съдиш, защото и ти можеш да изпаднеш в същото състояние, сестра ти, дъщеря ти, братовчедка ти, някой близък.

    Коментиран от #33

  • 22 АМАН ОТ БОКЛУЦИ

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "вервайте й":

    Ти явно само заглавието си прочел а ? Около границата със Гърция са Помаци а не Ц*игани . На онези сините защо не им ги вземат ? Те да не би да имат завършен 12 клас и да има диплома за средно , да не би да живеят по -малко от 15 човека във една стая ?
    Тази жена има и къща и адресна регистрация на същото место , и има само 2-ма братя а не 22 . Ама като почнете да драскате въобще не се замисляте значи.
  • 23 DDDDDD

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "нервен":

    По какво прецени че жената е разпоретина,в закона не пише че разпоретина няма право да ражда и да си гледа детето. Може и хората в онзи регион да са помаци, и какво от това, аз като съм българин християнин това поставя ли ме над тях?Ще им подаря кола пък за другото навярно ще се намери и някои друг да им помогне,пък дано си върнат детето.

    Коментиран от #34

  • 24 Венет

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "нервен":

    Ей много злоба.Да ти забия един въпрос ти имашли четиристаен апартамент ,вила на три етажа ,мерцедес,яхта със сигурност,че нямаш . Ти не си гей ти си дърт п...раст огледай се и помисли!!

    Коментиран от #32

  • 25 Биде

    15 1 Отговор
    От ново кусурите на сбърканата ни система- вместо да подпомогнат майката финансово и всякак те предпочитат да хвърлят по 1000 лв месечно за приемни грижи, а е възможно и да го готвят за последващо осиновяване.
  • 26 Мунчо

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "нервен":

    Абе нервния, а не могали да ти вкарам един голям нерв в педераския гъз, но от твърдо и дебело дърво, докато ти се изцъклят очичките.

    Коментиран от #35

  • 27 Аз Варна

    2 8 Отговор

    До коментар #19 от "нервен":

    Подкрепям те-не разбирам защо такива индивиди се възпроизвеждат.Бебето било „бяло,здраво и красиво”,според димите на местните.Бяло и здраво-добре,но за „красиво”?като гледам майката каква е,чии гени да наследи потомството?Няма вид на двадесет и шест годишна,а по всичко личи,че има някакъв дефицит.После,страшно ме дразни фразата „самотна майка”-самотна,а пък майка?-ами виж я на какво прилича и повече не питай.

    Коментиран от #29

  • 28 Мършата

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "В България":

    Извода напира!! НЕ ПРАВЕТЕ БЕБЕТА, да НЕ ви ги ВЗИМАТ!! ( Не важи ако имате черен цвят, или миришете много лошо )!!
  • 29 Ваня

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "Аз Варна":

    Е И според теб само красивите имат право да са майки ли????

    Коментиран от #30

  • 30 Аз Варна

    1 7 Отговор

    До коментар #29 от "Ваня":

    Ваня ,видно е,че майката не става,ама поне да беше читава в главата.Отново повтарям-жената е с дефицит,умствена изостаналост или както там ти харесва.За какво се възпроизвеждат такива.По добре е за бебето да го обгрижват в приемно семейство ,поне ще получи адекватни грижи.
  • 31 Време разделно

    8 1 Отговор
    Ужас!!!Това ли е хуманността???? Да осигурят с тези пари добри условия за МАЙКАТА ЗАЕДНО С ДЕТЕТО!!! Квартира в града, в близост до болница, временно, докато детето укрепне. Това е правилното, естественото, хуманното!! Какъв е този закон?!?!?!!! Променете го. Що се отнася до вижданията за стандарт, ще кажа: ПО-ДОБРЕ БЕЗ БОЙЛЕР, ОТКОЛКОТО БЕЗ МАЙКА !! И, накрая: "...КЪЩИЧКЕ НА ДНИТЕ ЗЛАТНИ, КЪТ СВИДЕН И МИЛ, И ЗА ЦАРСКИТЕ ПАЛАТИ, НЕ БИХ ТЕ СМЕНИЛ"!
  • 32 нервен

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "Венет":

    Извинявам се за отсъствието си ноо трябваше да поработи малко ... Злоба нямам към тези хорица ..жал ме е колко са прости ...и сега ще ти забия един отговор :четири стаен апартамент имам в Пловдив и в София имам и един три стаен апартамент пак в Пловдив и вила имам само че на два етажа по 100квадрата и двор 700 квадрата ... освен Мерцедес имам и ягуар ...яхта обаче все още нямам но да сме живи и здрави някой ден може и да имам .. нито съм гей нито съм п...раст .. оглеждам се и помислям миии не тази не може да си позволи да има дете ..не може да му предложи елементарни неща като топла вода т.н. този път някой си е свършил работата !!!!!!!
  • 33 нервен

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Една":

    Яяя иди виж първо в бялите държави как се случват нещата по темата и тогава изкавай мнение ... Нали към тях се стремим нее към третия свят дето шлапат боси и гладни в мизерията понеже някой ги е създал от простотия и без лев в джоба ...!!!
  • 34 нервен

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "DDDDDD":

    Преценката си правя от желанието на набедения за баща да бъде направен ДНК тест и евентуалните причини които го потикват към това му желание + постоянно не трезво състояние за което говорят съселяните на въпросната от репортажа по сутришния блог !! Нещо друго ??
  • 35 нервен

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Мунчо":

    И на теб детето трябва да ти бъде отнето щото като гледам интелектуалното представям си как ще го възпиташ ...даже и кастрация мисля че ще добра идея !!!!
  • 36 Време разделно

    4 1 Отговор
    И после...: по какви лични критерии преценявате кой е умствено изостнал и кой е интелигентен и кой може да се грижи, и кой разбира от нуждите на детето си?? - известен в миналото професор по математика, в София, се е събувал разсеяно преди да се качи в трамвая, но е бил гениален. Много от аутистите също са много умни, а и добри и грижовни. И, накрая, по клюки и лично мнение на "обществото" ли се съди за качествата на човека, та чак се предприемат такива НЕ"правилни", нечовешки мерки ??? А умствено как е този, който дели дете от майка ( като не визирам никого в конкретика - принципно разсъждение по повод някои мнения тук, че на майката трябва да й се вземе детето защото била умствено изостанала - ами браво!) ?

    Коментиран от #37

  • 37 нервен

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Време разделно":

    Да бе ...шанса тая да е женски Айнщайн е толкова голям колкото ти да наредиш кубчето на Рубик за минута и половина ... В смисъл възможно е но е малко вероятно ....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Смолян

    0 0 Отговор
    Последната новина е че дарителската сметка се контролира не от Симона а от адвоката на Перата - да не се окаже че истината е друга
  • 40 Йорданова

    0 0 Отговор
    Някъде прочетох, че социалните направили извод, че майката не може да се справи с отглеждането на детето. А от действията им - ние гражданите правим извод, че социалните работници не са подготвени за такава работа. Че участват в една мръсна търговия на деца и недай си боже да си беден - разказват ти играта, заедно с прокуратура, съд, които разбира се вярват на едни неграмотни женици, получаващи заплати от нашите данъци като социални работнички.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове