10 Януари, 2019 19:30 2 059 5

Дясната ръка на Тръмп с тежки обвинения към Обама

  • майк помпео-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • обвинения-
  • барак обама-
  • египет

Обама беше наивен и боязлив, заяви държавният секретар

Дясната ръка на Тръмп с тежки обвинения към Обама - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео порица близкоизточната политика на администрацията на Барак Обама и обвини бившия президент в погрешни действия и самозалъгване, които са намалили ролята на Америка в региона, навредили са на отдавнашни приятели и са насърчили главния й враг Иран, предаде AP.

В произнесена днес реч в Американския университет в Кайро Помпео окачестви предшественика на Доналд Тръмп - Барак Обама, че е бил наивен и боязлив, когато се е изправил пред предизвикателствата от бунтовете из Близкия изток, вкл. в Египет, в началото на 2011 г. Настоящият държавен секретар наблегна върху речта на Обама от 2009 г. в Кайро, в която той говори за "ново начало" в отношенията на САЩ с държавите от арабския и мюсюлманския свят.

"Не забравяйте. Това бе тук, тук в същия град един друг американец застана пред вас", каза Помпео пред аудиторията от студенти, египетски представители и чуждестранни дипломати. "Той ви каза, че радикалният ислямски тероризъм не се корени в идеология. Той ви каза, че атентатите от 11 септември са накарали моята страна да изостави идеалите си, особено в Близкия изток. Той ви каза, че Съединените щати и мюсюлманският свят се нуждаят от "ново начало". Резултатът от тази грешна преценка беше потресаващ", каза американският държавен секретар.

По думите му грешната преценка е довела до плахост в отстояване на позициите, когато времето и партньорите на САЩ са го изисквали. Помпео директно обвини предходната американска администрация за злините, пред които измъчват сега региона - надигането на групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, както и засилващата се агресивност на Иран, която според него е пряк резултат от отслабването на санкциите след ядрената сделка от 2015 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    11 8 Отговор
    Американец който не мисли за война не е американец.
  • 2 Християнска Държава

    4 20 Отговор
    Единственият читав президент който аз знам това е Обама. Тръмп е пълен психопат.

    Коментиран от #4

  • 3 Borislav Popov

    2 15 Отговор
    И кого защитава, Доналд Тръмп ли? Той е путинов прект. Тази година ще го импийчнем. Помпео е негов слуга.
  • 4 Yurij

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Християнска Държава":

    Da ti.eba maykata mrisno govedo zaedno s obongo
  • 5 АНДРЕШКО

    4 0 Отговор
    Ела в БГ ти МАЙК ПОМПЕО да видиш чудеса ... но такива мишки родоотстъпници няма да видиш щото са се покрили страхливците и кръвопийците на народа