11 Януари, 2019 06:21 11 276 22

Небостъргач висок 1 километър (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • саудитска арабия-
  • небостъргач-
  • умен град-
  • инвестиция

Кралската кула ще бъде най-умната сграда в Саудитска Арабия

„Кралската кула” ще бъде най-високата сграда в света и ще се намира в Саудитска Арабия. Строителството й е планирано да завърши през 2020 г. Небостъргачът не само трябва да е „украшението” на новия „умен град”, който се строи – Kingdom City, но и най-високотехнологичната сграда в кралството.

Новият град ще бъде разположен в близост до град Джида на крайбрежието на Червено море. Строи се на три етапа. Първият включва пускането в експлоатация на „Кралската кула” (Jeddah Tower).

Идеята за създаването на града е на най-богатия принц в света – Ал-Уалид бин Талал бин Абд ал-Азиз Ал-Сауд. Главен архитект на проекта е Ейдриън Смит, който е известен със своите екстравагантни небостъргачи в САЩ, Китай и ОАЕ. Само „Кралската кула” ще струва 2.2 млрд. USD, а за изграждането на цялостната инфраструктура на умния град, който е предвиден за 80 000 жители, ще са необходими 70 млрд. USD.

„Целта на проекта е да предложи максимално висок стандарт на живот в многофункционална среда – жилища от различен тип, офиси, магазини, хотели и арт зали, които ще осигурят на младите хиляди работни места и редица инвестиционни възможности в различни сфери”, казва ръководителят на проекта Jeddah Economic City Муниб Хамуд.

„Кралската купа” ще е висока 1007 метра и ще състои от 200 етажа, а от прозорците ще се разкрива невероятна гледка към Червено море. В небостъргача ще бъдат разположени не само офисни, търговски и хотелски площи, но също така и луксозни апартаменти и обсерватория. Ще има и наблюдателна площадка с диаметър 30 метра. Тя ще се намира на 157-ия етаж. По думите на архитекти именно от там ще се разкрива прекрасна гледка към морето и околността в радиус от 140 км.

Първата копка на небостъргача беше поставена през 2013 г. Тогава бяха изградени едва 26 от общо 200 етажа, след което парите на саудитския принц свършиха. Други фактори, оказали негативно влияние върху проекта, бяха световната криза, а имаше и някои чисто обективни спънки, като например соления морски въздух и ветровете, които също забавят строителството.

През 2017 г. отново беше намерено финансиране. Появи се нов инвеститор в лицето на саудитската компания Alinma Investment, която възобнови строителството. По-късно тя сключи споразумение с Orange Business Services, който ще разработи цялостната инфраструктура, свързана със смарт система, която действително да създаден най-умния град в света.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамал Хашоги

    8 10 Отговор
    Браво !!!!
  • 2 фжр

    39 2 Отговор
    "Първата копка на небостъргача беше поставена през 2013 г. Тогава бяха изградени едва 26 от общо 200 етажа, след което парите на саудитския принц свършиха." - наистина се смях много ))))
  • 3 няма пари

    16 2 Отговор
    Братчедите му ще я съборят,да избият повече хора и да отидат в рая при девиците.Половината хора работещи там ще са християни.Този Аллах много девици има еййй.
  • 4 Garrincha

    27 2 Отговор
    Ниско е … поне 10-12 км. трябва - да опре стратосферата !
  • 5 Пеньо

    15 2 Отговор
    На български градът се нарича Джеда, а не Джида. Отваряйте си Гугъл мапс, лесно е!

    Коментиран от #6

  • 6 Miusuka Madoto

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пеньо":

    И за да сме по-точни - нарича се ДжедА
  • 7 Miusuka Madoto

    10 2 Отговор
    Живо ме интересува ме за колко време се стига с асансьора от първия етаж до горе..

    Коментиран от #9

  • 8 666

    4 9 Отговор
    За някой от коментиращите,искам да им кажа,че "ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО"
  • 9 JEEP

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Miusuka Madoto":

    Свръхвисокоскоростния асаньсор на "Хитачи", монтиран във финансовия център Си Ти Еф в град Гуанчжоу, разви по време на изпитания скорост 75 км/ч (1260 м/мин).

    Коментиран от #10

  • 10 Miusuka Madoto

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "JEEP":

    Muchas Gracias за инфото!
  • 11 Грешен код от картинката

    11 3 Отговор
    Скоро и в Дружбай!
  • 12 SAAB

    10 3 Отговор
    Веднага да се залавя пожарникаря .....да построи 2 километра !
    Не ....по-добре да се залавя да строи мавзолей ! :)
  • 13 Мдааа

    8 8 Отговор
    Поредната простотия на демоНкрацията!!! Да строиш супер скъпи градове сред пясъци и суша е хем неизгодно, хем просташко!!! Подръжката на един такъв град е свръх голяма, дори по-голяма от град като Рейкявик. Вместо да направят модерни градове в умерени климатични зони с хубава природа ш*баните демоНкрати строят градовете или на прекалено студени места, или на прекалено сухи като Дубай, в които липсват природни и климатични условия за приятен живот. Като гледам на снимката този кралски град ми се повдига колко суровини и труд ще бъдат прахосани

    Коментиран от #15, #16

  • 14 некойси

    3 0 Отговор
    Кралската купа или Кралската кула?!
  • 15 JEEP

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мдааа":

    Ти мислиш ли какво пишеш или пишеш каквото мислиш? Знаеш ли колко е населението на земята и колко е площа на умерения климатичен пояс? Как я виждаш тая работа - всички в умерения пояс. За толкова милиони години еволюция, природата се е погрижила. Въпреки това при всяко производство има и брак. Примери за това им бол...включително и тук.

    Коментиран от #19

  • 16 mitaka

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Мдааа":

    Абсолютно съм съгласен с теб. На малко хора е известно, колко пари струва и в момента поддръжката на някой тяхни съоръжения. Да, наистина са хубави сгради, острови и т.н. ,но въпроса е .Какво става като един ден свършат парите.
  • 17 Емил

    10 0 Отговор
    Най-умната сграда, за най-тъпия крал! Трябва да има равновесие - иначе я сградата, я кралството ще се сгромоляса!
  • 18 hmhmhm

    5 0 Отговор
    Имам проект за 1,5-2 километра сграда ! Пари имам до изкоп - има ли навити авери да я почваме и нагоре - да се не изложим като принца! Бетер мекица !
  • 19 До 15

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "JEEP":

    В умерения климатичен пояс могат да живеят 10 милиарда жители, в зависимост от мащаба на живеенето си! Все пак със закони за раждаемост ще се намали броя на жителите! Но ако всички искат по 300кв.м апартаменти както е в Дубай или 300кв.м къщи както е в Сащ - няма да стане! В Хонг Конг на една педя земя живеят няколко пъти повече хора от цяла България!!! Най-скъпото нещо на един град не е строителството, а подръжката! Подръжката на Дубай е в пъти по-голяма от Истанбул. В един нормален свят държави като ОАЕ, Нигер, Судан, Саудитска Арабия и прочие щяха да са отдавна закрити, защото не отговарят на никакви условия за икономичен и качествен живот. След 2030 година могат да излязат технологии превръщащи лесно и бързо пустинята в Райска земя, но засега 1кв.м облагородяване на пустинята е като 100кв.м строителство в Истанбул. Суровините са изчерпаеми и прахосването им е грях. Нито планини има, нито реки, нито езера, нито поля - само пясъци и сух въздух, а хвърлят милиони дя се опитват да правят оазиси. За мен това е безумие. С тези суровини и пари щяха да построят супер мегаполиси в Гърция, Турция, Сицилия, Гвинея, Танзания или другаде

    Коментиран от #22

  • 20 аЗиссс

    3 1 Отговор
    Всички комплексари си ги мерят на кой му е по-голям. От магарешкия по-голям няма!

    Коментиран от #21

  • 21 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "аЗиссс":

    Знаеш от опит ли ???
  • 22 Бурка с Деколте

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "До 15":

    Прав си но защо ли?