12 Януари, 2019 10:00 21 883 119

Как воюват руснаците и как американците

  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • сирия

Налице е различие в баланса - силната страна на Русия често е слабост за НАТО

Как воюват руснаците и как американците - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Особеностите на военните действия „по руски“ традиционно се различават от войните, привични за американците. Налице е различие и в баланса: „силната страна“ на Русия често е слабост за НАТО и в редица случаи руският „модел на война“ заплашва САЩ, привикнали да залагат единствено на авиация и локално поразяване.

Руската тактика

На първо място, руснаците си дават ясна сметка, че на война хората убиват и няма никакъв практически смисъл да се бавят при провеждането на настъпателните операции заради някакъв си разбит танк. Колебанието в крайна сметка води до поражение и като следствие към още по-големи загуби. На второ място, на поддръжка и засилване подлежат тези части и тези направления, които постигат успех, а неудачниците остават сами.

На практика това изглежда така. Имате четири батальона. Три настъпват, един е в резерв. При това батальонът на ляв фланг успешно пробива отбраната на противника, централният постига локален успех, а десният се бави и понася загуби. Въпрос: на кой фланг ще хвърлите резерва като засилване? Офицерите от НАТО не дават правилен отговор: трябва да се забрави за централния и ляв батальони. А трябва да се хвърли резерва в помощ на успешно пробиващия фланг. Желателно е също така да се събере цялата артилерия в помощ на десния фланг. Освен това руската доктрина винаги се гради на „ешелони“. И всички нови пристигащи части трябва да се хвърлят в помощ на успешния фланг. Така пробивът ще се засилва постоянно, с което ще се увеличава и скоростта и мощта на настъплението.

Германският генерал Фридрих фон Мелентин в своите мемоари закъсняло твърди, че, например, съветските плацдарми при форсирането на големите реки (Днепър и Висла) е трябвало да се унищожават в зародиш, защото след това към тях се присъединяват масирани подкрепления. Войниците се прехвърлят с лодки, понтони, плавайки. Подкреплението успешно пристига, независимо от нищо. Така успешният пробив се закрепва веднъж и завинаги, а вече след ден не може да се прави нищо. Освен да се бяга.

На трето място, руската страна придава огромно значение на масираната поддържка при настъплението на артилерията. От тук и това развитие на системите за залпов огън. Удивително е, но в армиите на НАТО и досега няма достоен аналог на руските РСЗО, сравними поне с „Град“, а нали руската инженерна мисъл в тази насока е достигнала вече до „Торнадо“, след чието прилагане земята дими няколко дни, а отломките на техниката се пръскат на пространство от няколко футболни полета.

Още едно неочаквано следствие от осъзнаването на „особеностите на руската национална война“ е разбирането, че в обозримо бъдеще руснаците няма да воюват в условия на въздушно превъзходство. Настоящата Сирия в този смисъл е изключение, но ние по принцип говорим за големи войни, а не за локални операции, по-привични за войските на САЩ и НАТО. При тях нещата са различни.

Поглед към небето

Основната грешка на атлантическата доктрина и остава надменността. Едва в последната година започнаха плахи и излишно политизирани опити за преразглеждане на крещящите психологически грешки, но като цяло проблемът не е изчезнал. Едва ли не цялата американска тактическа система на сухопътните войски и морската пехота (въпреки гръмкото название и доблестната си история, съвременният Корпус на морската пехота е пехота като всички останали) е изградена на това, че при най-малка съпротива на противника трябва да се залегне, да се извика авиация и да се почака малко, докато пътят не се обработи с напалм. Във всички войни, с участието на американски войски от времената на десанта в Нормандия, те работят в обстановка изключително на въздушно превъзходство. И нищо друго те просто не знаят, не са виждали никога и видимо не си представят дори на теоретично равнище.

Възможно е с това отчасти да се обяснява пълния неуспех на всички чуждестранни армии, които тренират по американски тип или под ръководството на американски инструктори. Американските „петзвездни“ условия за водене на пехотен бой, когато всяка рота е наблюдавана от ескадрила Ф-16, а още по-добре от крайцер клас „Тикондерога“, са неприложими за армиите на Ирак, Грузия, Афганистан или не дай боже на Украйна. На какво учат американските и английските инструктори своите братя във Вазиани и Яворово? Грамотно да използват съвременните средства за връзка и да оказват първа помощ. Тоест по време на въздушните удари да се минимизират загубите. При такова положение е невъзможно да се настъпва, а нито една от изброените армии по принцип няма авиация, способна да играе ролята на вечната дойка за обучените по такъв начин сухопътни сили.

Грузинците през август 2008 г. се опитваха да играят игрички, пускайки първия ден в подкрепа на пехотата цялата си пламенна авиация. Всички знаем как приключи всичко това. Анализът на тази война служи за жива илюстрация на горепосоченото. Две руски колони прескочиха грузинските части, развивайки настъпление на участъка, който се оказа най-слаб (село Тбет) без да се отвличат на други. В резултат на това, грузинската армия просто се разпадна, ограничавайки се с една (всъщност случайна) засада при Никози. Да, в тази история имаше много тактически грешки, но за осем години те бяха напълно отстранени, още повече, че това едва ли не бе първият опит за активни настъпателни операции с крайно ограничен график за придвижване напред. Не броим чеченските кампании. В първата основно се демонстрира масовия героизъм на личния състав при тактическата некомпетентност на старшото командно равнище, а втората премина при съвсем различни политически условия.

Друг пример е войната в Донбас, която доведе до загубата за Украйна на нейните ВВС в рекордно кратки срокове, по-бърза единствено от начина, по който израелските командоси се справиха с авиацията на Уганда на летище „Ентебе“. При това никой не бомбардира украинските тилови летища, както израелтяните биха арабите по време на Шестдневната война. Самолетите просто бяха сваляни. А и украинските хеликоптери се държаха така, все едно ги снимат в холивудски екшън – летяха ниско, фотогенично, съпровождайки колоните, които парадно вървяха по пътищата. Отделна работа бе пращането на огромните военно-транспортни самолети право в ада, например, в луганското летище през лятото на 2014 г., когато Ил-76 бе свален заедно с десантниците в него с обикновена ръчна ракета.

Отсъствието на въздушно превъзходство пред страните на НАТО и САЩ доведе до промени във военно-техническия комплекс и научни звена на Русия. Ако в периода на Великата отечествена война, може би в Сталинград, според израза на генерал Чуйков „се прегръщахме с противника“, съкращавайки разстоянието до ръкопашно, за да се избягват германските въздушни удари, то сега играта е съвсем различна. Първо в СССР, а след това в Русия с изключителни темпове започнаха да развиват ПВО, станала в момента най-добрата в света, превъзхождайки всички образци на САЩ и НАТО като цяло. Това е естествено развитие на военните доктрини. Например, в отговор на безпрецедентното натрупване от Съветския съюз на танкове и друга бронирана техника, в Щатите с ускорени темпове развиват противотанковото оръжие.

Освен всичко останало, сега войските на НАТО и САЩ вече не са уверени в своето изключително въздушно превъзходство, защото военните качества и възможности на новите образци на руската авиация все още остават загадка за тях. Операциите в Сирия оставиха повече въпроси, отколкото отговори и фронтовият сблъсък на равнозначните по качество и характеристики на ВВС може да доведе до непредсказуеми резултати. Още повече, че на европейския театър на бойните действия Русия ще притежава и количествено, и качествено преимущество в непосредствената зона на съприкосновение, ако се вземат предвид всичките ни системи за ПВО. А НАТО засега е способно на незначително увеличаване на своето присъствие непосредствено близо до руските граници, което е в много отношения свързано с опасенията и нежеланията да се провокира ответно засилване на руския контингент в региона.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    96 19 Отговор
    Това да правиш паралел с ВСВ и модерната руска тактика не е много смислено!! Нищо общо с истината!

    Коментиран от #42

  • 2 Гепи

    66 276 Отговор
    Рашките воюват докато фалират. Янките воюват докато фалират Русия. И в двата случая руснаците ще го ядат суров.

    Коментиран от #8, #46, #53, #59

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Киро

    79 9 Отговор
    Щом е война не трябва да има правила.

    Коментиран от #5

  • 5 Аристотел

    65 9 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Войната няма правила само във пясъчника в градинката пред блока!
  • 6 Миризлив пор

    167 8 Отговор
    Разликата в стратегията се крие в географското положение - на едните войната им е "някъде далече" и само ходят да мародерят а на другите им е в задния двор. Така, че и двете сили се подготвят за съвсем различен вид/тип война от там нормално и въоръжението да ти е различно.

    Коментиран от #7

  • 7 Гепи

    36 160 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Мародерите са от Раша, изхвърлиха върху Сирия всичките си бомби от всв и не оставиха камък върху камък. И имат наглостта да мислят, че накой друг ще я възстановява вместо тях.

    Коментиран от #13, #95

  • 8 гост

    152 21 Отговор

    До коментар #2 от "Гепи":

    И Хитлер така си мислеше. Иначе за всеки който малко се е поинтересувал от военно дело е ясно, че ако има война ще е в Европа не в Русия. Нато в Европа не е Америка. Германци ли ще се бият с руснаци или българи? А Америка ще е многооо далеч и ще помага само ако има полза. Освен това логистиката от Америка до Европа ще е най кошмарното нещо. За това е по добре изобщо да не се случва, щото нали се сещате че ние сме първи.

    Коментиран от #104

  • 9 Borislav Popov

    43 143 Отговор
    Русняцити са много силни по телевизора и в новините, най малко 100 пъти вече победиха ислямската държава !

    Коментиран от #22, #34

  • 10 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    19 24 Отговор
    Тактиката е ядрените ракети дорде умре и последния западняк и после години дорде се разкара радияцията и се населват териториите с руснаци създадени с генно инжинерство така че всеки индивид да отговаря на заложени параметри и да няма дефектни човеци а по скоро биороботи и тва е другите войни са ала бала и отлагане на неизбежното а то е че светът не може да е мулти полюсен

    Коментиран от #66

  • 11 може би

    28 54 Отговор
    разликата е в цената на човешкия живот. този на твоите и на враговете. когато живота на твоите е без значение воюваш като руснак и обратното. няма да се случи, но интересно би било да се види в днешни реални условия пряк сблъсък. частичните такива водят до загуби за руснаците видно от историята без да говорим за афганистан

    Коментиран от #15, #21

  • 12 Фриман

    48 12 Отговор
    Автора, незо пропуснах за слабите места на руска армия! Има ли такива според теб? За америте е ясно, там е тотална загуба, не умеят да воюват, могат само да унизожават!

    Коментиран от #17

  • 13 Миризлив пор

    81 15 Отговор

    До коментар #7 от "Гепи":

    Винаги когато си изнесъл войната далеко от границите си се воюва така. Не е "патент" на руснаците, по същия начин са воювали САЩ в Европа, след това Корея, Виетнам и къде ли още не. Просто изнасяш войната, създаваш дефицит и твоята печалбата на твоята промишленост която е недокосната лети до небесата. Все пак да не забравяме, че точно София е била срината от хамрикански бомби и че Хитлер се е издигнал на власт точно с американски капитали.
  • 14 КГБ Териер

    90 26 Отговор
    Рунаците могат да направят НАТО на пържен Дроб по всяко време стига да решат!
  • 15 гост

    90 17 Отговор

    До коментар #11 от "може би":

    Имаш грешка. Руснаците не са претърпявали повече поражения. Когато те се изнесоха от Афганистан оставиха работеща държава. И какво се случи след това всеки знае. А за виетнамската война и корейската война, нищо не казваш.
  • 16 Иван

    34 47 Отговор
    Кому е нужна в БГ тази отчаяна безкрайно явно пропагандиска статия на отялвено поддържащ правителствената пропаганда руски сайт и насочена да заглажда руски умове...но в БГ кому е нужна?
  • 17 Историк

    25 64 Отговор

    До коментар #12 от "Фриман":

    Преди година край Дейр ез Зор се видяха силните и слабите страни, бе ушанке проскубана.

    Коментиран от #19, #45

  • 18 Наблюдател

    31 49 Отговор
    Поглед инфо вече се отчете. Очакваме интересни проруски материали и от Епицентър и Гласове. Дружбата с Русия е тъй жизнено необходима за България, като на рибата велосипед!
  • 19 Хисторик

    56 19 Отговор

    До коментар #17 от "Историк":

    Какво се видя в Дей Ез Зор бе? Видя се американската пропаганда за фалшиво възвеличаване на хамериканските посер... ци!

    Коментиран от #25

  • 20 ЕвроЗона

    27 45 Отговор
    Поредната възхвала на руската тактика,която не е променена от ВСВ а за която руснаците нямат много принос. Несметни вълни от пехота заливат врага докато не го задавят. Това е успешното използване на ресурси от руснаците предоставени от Господ Бог. В случая ресурса е човешки живот за който руската доктрина не се кахъри защото го има в повече.
    ПРИТЧИ 21:31 - "Коня стъкмяват за деня на битката но победата е от Господа"

    Коментиран от #24

  • 21 ГруЮ

    70 13 Отговор

    До коментар #11 от "може би":

    Разликата е в концепциите. Руснаците воюват с чувството за дълг към родината, както и германците . Американците- с мисълта за собствената си кожа.

    Коментиран от #35, #109

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дедо Ванго

    31 6 Отговор

    До коментар #20 от "ЕвроЗона":

    Когато фактите говорят и боговете мълчат.
  • 25 Историк

    21 31 Отговор

    До коментар #19 от "Хисторик":

    Всички видяхме как 314 ГРУЗ 200 отпътуваха за матушката. Ти пиян ли беше?
  • 26 Насраха се да лъжат и злобеят москалите

    27 58 Отговор
    Хахаха! Хохохохо! По-жалко и глупаво признание за тоталната военна немощ на Русия не бях чел. То бива смукане на палци и замазване на недъгава доктрина, но глупакът, автор е надминал и най-тъпите пропагандни лъжи от времето на Сталин. Виж, "поглед" са готови да публикуват всяка проруски глупост срещу парите от руското посолство.

    Коментиран от #71

  • 27 Morgoth

    29 19 Отговор
    И какво сега? Цяла статия във възхвала на руската армия. Само се пропусна факта, че Русия също воюва при въздушно превъзходство. Единствената и то чисто теоретична война между Русия и НАТО ще доведе до това Русия да няма въздушно превъзходство, но тогава на първа линия ще излязат ядрените ракети, а след тях я камилата, я камиларя.
  • 28 БОЛЕН ЧОВЕК

    28 34 Отговор
    АЗ СЪМ БОЛЕН РУСОФИЛИСТИК, НО НЕ ИСКАМ В РУСИЯ А В ЕС И САЩ !!!
  • 29 Сун дзъ

    61 2 Отговор
    Руската тактика е като германската-принцип на концентрацията.Фон Клаузевиц е писал по въпроса .В Европа са водени мниго войни при което неизменно участват германци и руснаци и затова имат най много боен опит и са доста по напред във военното изкуство.Все пак почги цялото руско население минава бойна подготовка.Но това са хра които не искат да воюват защото най-много са страдали от войни.В САЩ не са водили войни на тяхна земя и затова имат по различно отношение към войната.В Европа хората не искат война защото твърде много са воюали
  • 30 Българин

    17 45 Отговор
    Пияната русофилистична сибирска зган нито има стратегия и тактика, нито има акъл да ги разработи. Стратегията и тактиката на НАТО се разработва в компютърноинформационни центрове на Пентагона. Свръхтехнологий.

    Коментиран от #36, #37, #62, #68, #90, #96

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ТОЧКАТА

    19 2 Отговор

    До коментар #21 от "ГруЮ":

    По-точно --за парите...Те приватизираха тотално доста от войната .А при частното естествена основна цел е печалбата,съкращаване на разходите и прочие пазарни изгъзици...НИЩО общо с целите на националната война за ЗАЩИТА НА РОДИНАТА.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Истината е че

    20 32 Отговор
    "Героизма" и успехите на червената армия през ВСВ се дължат главно на наказателните отряди на НКВД.Тези отряди са разтрелвали всеки който дръзне да отстъпи и крачка назад.

    Коментиран от #75

  • 39 ТОЧКАТА

    47 7 Отговор
    Ша видят те,руснаците,като си купим Ф16...Има да треперят от страх...само дето не знаем КОГА ще ги имаме...Сега е важното да платим...Боооже--какви мокри сороски сънища.
  • 40 Мнение

    42 10 Отговор
    Само за тези със "СИВО" вещество! Ако „агресор” е Велика Русия, народа в тази страна, е сразил през вековете ХУНИ, АВАРИ, ТАТАРИ, ШВЕДИ, ПОЛЯЦИ, ФРАНЦУЗИ, ГЕРМАНЦИ и са Източно-православни Христяни смазвали всеки посегнал на свещената Рус. Наследниците на говедарите (коубой-те) по онези времена още не са били родени и ако сега САЩ (традиционен агресор) не им беше "у шише", до сега три пъти да са се опитали. Е да, ама не, точно за това търсят и така нареченото НАТО. Много лошото е, че сме в тая сбиршина.
  • 41 глей сега

    25 5 Отговор

    До коментар #36 от "Русофил":

    къв вой ще нададат соросид-мошетата!
  • 42 СтарТИРаджия

    36 11 Отговор

    До коментар #1 от "НКВД":

    Напротив. Статията е много смислена. Руснаците, след ВСВ имат вродено героично чувство - т.е. може да се разчита на всеки човек и след прага на саможертва. Съчетано с руската стратегия на съвременен блицкриг - безценно! Съврененно ПВО - сваляне като круши на основната противникова бойна "доктрина" - авиацията. Попиляване на фронтовите линии с наземни реактивни системи. Авиационно унищожение на логистичните противникови бази. Скоростни механизирани пробиви и чувалиране с активната подкрепа на НУРС -овете! Просто хората си научиха урока от фелдмаршал фон Манщайн и го доразвиват и доразвиват...
  • 43 Хо Ши Мин

    45 9 Отговор
    Ни виетнамците, знаем как воюват американците.
    Воюват , като мишки.
  • 44 usa out

    50 9 Отговор
    Руснаците воюват със саможертва, американците с памперси>
  • 45 Фриман

    35 9 Отговор

    До коментар #17 от "Историк":

    Амерахметчо, за вагнеровци ли ми говориш? Или някой друг инцидент с неправителственни войски? Щото няма да ми е интересно, знаейки как ги набираь и за какво воюват те. Те са наемници - евтина ръка! Повечето се крият от правосъдието, останала част се освободиха токущо и не знаят какво да правят! Ако искаш да чуеш за истински войници, прочети за 6та рота. 90ина 18-годишни момчета срещу 2000 террористи! Живи останаха 6ма доколкото си спомням! Но поставената задача я изпълниха!

    Коментиран от #49, #56

  • 46 Морук

    28 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гепи":

    От как са помня гледам как го ядат,краварника с едни латиносите не може да се оправи пък ако я нападнат с армия къде ли ше се дене
  • 47 Пълни Глупости

    10 20 Отговор
    Статията е гола вода! Загуба на време!
  • 48 Преброяване на бесните язовци

    4 13 Отговор
    Поглед.инфо = Дойче веле. Дебилна пропаганда за дебили.
  • 49 Преброяване на бесните язовци

    7 20 Отговор

    До коментар #45 от "Фриман":

    И каква е била поставената им задача? Да хвърлят топа в полза някакви чалми на хиляди км от насрассия? Майките им сигурно са много горди от този факт.
  • 50 Сори

    45 6 Отговор
    НАТО армии от пленници ..включително и нашата. По тъпо десантиране на бряг не бях виждал и това на учение( в Пуртугалия). Това по времето на соца закъсалите машини щеше на ръце да ги изнесем такъв дух имаше в Българската армия. Ами ученията в Норвегия последните ..голям смях...изпозамръзнаха при плюсови температури с една дума СМЕШНИЦИ ...воюва се с дух ..Дойдоха с фалшивите си усмивки, набудаха ни фалшивите си храни, сега и фалшиви ценности и фалшиви оръжия ...Язък за хубавите ни жени !

    Коментиран от #58

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 метро

    8 24 Отговор
    Мирише на трол,какво стана в Афганистан,пушещия самолетоносач и падащите където им падне ракети в Сирия?Руснаците в едно нямат равни за тях човешкия живот няма цена!
  • 53 АнтиНАТО

    39 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гепи":

    Аре на референдум. Да видим дали ще сме в НАТО или НЕ.
    Онова еврейче направи големи проблеми н държавата. Заедно с Луджев и Костов. Ама защо ли ги пиша с големи букви. Това са булгарските еквиваленти на Горбачов.
  • 54 999

    31 9 Отговор
    Хубава статия!- Поздравявам автора за пространните обяснения, които намирам за сходни до моите.
  • 55 ПЕНКО

    9 0 Отговор
    ДА, ДА СИ ДАДЕМ СМЕТКА КОЛКО АМЕРИКАНСКИ ПРЕКРАСНИ ДЕЦА ЗАГИНАХА ОТ КОРЕЙСКАТА ВОЙНА -ДО СИРИЙСКАТА??? МИСЛАТЕ ЗА ТЕЗИ ВЪВ ВИЕТНАМ ; АВГАНИСТАН; ИРАК ; СЪРБИЯ И ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТЕЗИ СРЕЩУ НАРКОКАРТЕЛИТЕ ??? А КОЛКО РУСНАЦИ И КИТАЙЦИ -ПРЕКРАСНИ ДЕЦА ЗАГИНАХА -ДОРИ В СИРИЯ !!!???!!!
  • 56 смях

    7 31 Отговор

    До коментар #45 от "Фриман":

    Не са изпълнили задачата, защото задачата е била да не допускат пробив на противника. Всичките са избити като кучета без подкрепа от съседни войскови части, нито от авиацията. Нямали са патрули, разузнаване, наблюдение на района и са ги хванали по долни гащи. Напълно аматьорски са подходили, точно както вагнеровци преди година. Като гледам за 20 и повече години нещата нещата са останали непроменени, с една малка разлика - СССР можеше да разчита на значителен човешки ресурс и на Варшавския договор, който задължаваше всички социалистически държави да ги пазят. Сега при всяка пълномащабна война ще загубят, независимо дали е срещу една фалирала Украйна или малката Грузия. Като оръжия имат 2 самолета 5то поколение и 14 танка които не се знае колко са ефективни в реални условия. Да, имат и 2 нови ракетни системи, останалото е наследството на СССР. Смях...

    Коментиран от #67

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ТОЧКАТА

    19 4 Отговор

    До коментар #50 от "Сори":

    Има интересна история за Нормандия...Преди десанта решили да репетират и естествено да видят евентуални кофти неща...Та изкарали доста гемии и ги насочили към плажа ...А нещеш ли в района се оказала германска ,,ловна,, група ....Та ги набарали ,германците по бели гащи и станало страшно мазало,страшно и кърваво.Имало е 30 000 десантчици с 300 десантни кораба и едни 32 новоизобретени танкове амфибии..От тях брега стигат2 броя!а жертвите свенливо не се споменават.

    Коментиран от #89

  • 59 Savata

    27 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гепи":

    Знаеш ли че си прав.Америка няма как да изгуби една война с Русия.Или най-много да изгуби стотина двеста милиона европейци.ВЪПРОСЪТ е ние да не сме сред загубите.
  • 60 Сталин

    13 4 Отговор
    Те за това германците изядоха дървото
  • 61 Суворов

    6 24 Отговор
    "Великата" руска военна тактика я видяхме на много места - Донецк, Мариупол, Сирия и им видяхме "военните успехи"! А що се отнася до Втората световна война, тактиката на рашките най ясно е казана от Жуков: " Не жалете войника, жените ще родят още Ивановци!"
  • 62 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    То и мозъчните ти гънки явно са плод на компютърно моделирани свръх-технологии от Пентагона, ама или си бъг на цялата полюция, или просто целта е била да те загладят на микрониво. Ако в второто, значи си прав в твърденията си. Пиша ти плюсче, да се радваш!
  • 63 Косача

    14 0 Отговор
    В крайна сметка ще загубим най-много ние! К'во се дърляте като малки деца!
  • 64 някой си там

    17 5 Отговор
    Тази статия ме отчая! Аз безумно вярвах, че НАТО не само ще ни пази голите задници, ами може да победи Русия. То се оказа, че руските солдати пак ще е-ът европейските кучки в столиците им.
  • 65 Димов

    3 5 Отговор
    Руснаците залагат повече на танкове, отколкото на самолети. Щатите пък обратно - повече самолети и по-малко танкове.

    Коментиран от #105

  • 66 Милко и Морко

    7 14 Отговор

    До коментар #10 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Какви ядрени удари по запада бе . Там другарите чебурашки са изпратили дечурлигата си , женорята и де що има роднини па и са захранили сметките си в западни банки . Да не са луди. Къде ще се спасяват от фалита си ако не на запад.
  • 67 Фриман

    10 5 Отговор

    До коментар #56 от "смях":

    Задачата е била да се закрепят на 2 места(висота 776 и 783) и да не допуснат пробив на террористи към селата, което успяха да направят с цената на собствен живот. Не съм чувал някой натовец да заповяда на артилерия да удри неговите позиции,поскоро ще се предаде, а командир на ротата отдаде този приказ и по този начин елеминира противници. Глупостите ти за бойна техника не искам и да слушам, защото нямаш и малка представа за техничиски възможности на Русия. Мога само да се съглася, че перспективните комплекси не са на въоръжения в пълен обем, но до 2020 година ще са в бойна готовност, а за сега Т72 върши същата работа като М1А1 и не виждам някаква значителна угроза. Су 30, су 35 са на въоръжения и са много достойни машини!
  • 68 Суворов

    22 4 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Какъв българин си ти... Според мен си "ТУРЧИН"
    АКО НЕ бяха руснаците сега щеше да пишеш на турски и да ходиш с фес на главата..., който мисля че ще ти отива много, на тази празна тиква 🎃...
    А що се отнася до
    Стратегията и тактиката на НАТО
    и САЩ..., видяхме ги какво направиха в Сирия... и как се изнасят и бягат като бити п...... и

    Коментиран от #69, #78, #80

  • 69 Гостъ

    6 10 Отговор

    До коментар #68 от "Суворов":

    Суворов...какво хубаво българско-алкашко име!
  • 70 Гостъ

    8 13 Отговор
    Силата на руснаците е като се натаралянкат и половината са под масата да се хвалят какви ненадминати солдати са! Иначе за бутилка водка я танк я самальот може да купиш!
  • 71 Хахаха

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Насраха се да лъжат и злобеят москалите":

    Не сте ли се опитвали да излезете от миналото, да преодолеете поне малко чудовищна изостаналост във възприятието на съвременния свят?
  • 72 Гостъ

    7 8 Отговор
    Стратегията на алкашите я знаем..първата линия се бие с врага а втората стреля в гърба им и третата чака втората линия ако вземе да бяга назад и т.н...
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 До Гост

    4 4 Отговор
    ...А за виетнамската война и корейската война, нищо не казваш...
    Сега УСА са приятели с Виетнам, а Южна Корея е една от най-развитите държави. Капиш ?
  • 75 Хахаха

    10 6 Отговор

    До коментар #38 от "Истината е че":

    Глупости.
    Във всяко наше семейство имаме поне по един герой, който е бил на бойното поле или е бил войник на трудовия фронт по време на Великата Отечествена. На нас не ни трябва някой друг да ни разказва и да интерпретира събитията , преживени от предците ни, ние сме ги знаем от първо лице.
    А на вас, неграмотните, а често и непорядъчни хора, нека да промиват, така наречените, мозъци и да ви правят рентраслатори на русофобската пропаганда. Нас това не ни засяга. Колкото повече хвърляте кал върху вентилатора, толкова повече сами ще се окаляте.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Я стига

    13 17 Отговор

    До коментар #68 от "Суворов":

    Тази глупост много шества по форумите, как сме щяло да носим фесове без руската намеса. Ако я пишат руснаци, нека им обясним: покръстване е имало в началото, около 15 век. След това българите , наричани Гяури заради християнската си вяра , стават поданици и данъкоплатци на султана. Да, имало е ангария, взимане на еничари . Да управниците са били турци ,обаче е било възможно и се е практикувало българи да откупуват правото да събират данъци и да ги издължават на хазната. Не е било добре, но не е било робство при положение, че раите са могли да пътуват, търгуват, учат, изповядват религията си и да имат собственост. Обърнете внимание на простия факт: Васил Левски, Апостолът на свободата е роден в Карлово- град, създаден от турчина Карлъ бей. Аз поне не смятам че дедите ни са били роби!

    Коментиран от #91

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Я стига

    6 19 Отговор

    До коментар #68 от "Суворов":

    Тази глупост много шества по форумите, как сме щяло да носим фесове без руската намеса. Ако я пишат руснаци, нека им обясним: покръстване е имало в началото, около 15 век. След това българите , наричани Гяури заради християнската си вяра , стават поданици и данъкоплатци на султана. Да, имало е ангария, взимане на еничари . Да управниците са били турци ,обаче е било възможно и се е практикувало българи да откупуват правото да събират данъци и да ги издължават на хазната. Не е било добре, но не е било робство при положение, че раите са могли да пътуват, търгуват, учат, изповядват религията си и да имат собственост. Обърнете внимание на простия факт: Васил Левски, Апостолът на свободата е роден в Карлово- град, създаден от турчина Карлъ бей. Аз поне не смятам че дедите ни са били роби!

    Коментиран от #87

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 някой си там

    24 4 Отговор

    До коментар #80 от "Я стига":

    Джендър е-ан да ти кажа, че тези права за които пишеш са получени от българите и другите християни в Османската империя пак благодарение на Русия. След всяка една от многото руско-турски войни загубени от Османската империя е имало клауза в мирните договори за положението на християнското население в Османската империя и даването му на повече права.Единствена Русия се е застъпвала тогава за християните тук, както и в днешни дни като се застъпи единствено тя за християните в Сирия да не бъдат избити, но твоите медии за това и дума не ти казаха.Иначе българите са били продавани като "свободни граждани" на робските пазари в Близкият изток и Египет до края на 18 век./само 400 години от 500/.За това дали сега щяхме да съществуваме като българи и християни, ако се намирахме в Турция можеш да съдиш по християните в останалите мюсюлмански страни и самата Турция и това как бързо бяха претопени и броят им е сведен до минимум за оцеляване.

    Коментиран от #113

  • 88 Кашчей

    14 4 Отговор
    Тази статия кара говедарските памперси да преливат в щедро изобилие и трайно нарастващ дебит.
  • 89 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #58 от "ТОЧКАТА":

    Точно така но първия десант е в залива акаба.та тази немска ловна дружинка бая англииски и американски дивеч остреля почти сто процента от стадото.Но за това няма да си признаят никога
  • 90 999

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    До колкото помня ти не беше ходил в казарма. - От тази гледна точка определението "Смешен" за особата ти е бих казал деликатна оценка.
  • 91 Стефан Стамболов

    3 8 Отговор

    До коментар #78 от "Я стига":

    Робската психология на рубладжиите си личи отдалече! Българите и през турско са градили прекрасни къщи от мрамор и дърво, докато руснаците още са усещали 25те нагайки по гърба си, при това от собствените си господари, при които са били крепостни селяни!

    Коментиран от #93

  • 92 стоян георгиев

    3 12 Отговор
    руснаците са известни че нищо не са измислили във военнорто дело ,а прилагат или се опитват да прилагат тва дето е модерно към момента.само че сега са на ниво маинщаин 1941 година.автора на статията и тои е на същото ниво.затова и фалира ссср.реално една страна колкото и да е милитаризирана няма как да потдържа дългосрочно въпросния боеви ресурс,квато е съветската концепция,а именно всеки човек воиник всяка чаша бомба.реално масирания танков удар с артилерииска потдръжка не е съветски патент нито пък руснаците са извършили наи-добрите операции в тази насока макар че имат много успешни такива.само че се оказа че англииската ,а в последствие и американска военна философия са доста по-печеливши макар и да изглеждат по-семпли.та англичаните 500 години казват, че е важен не тоя дето е силен на сушата ,а тоя които владее морето в последствие добавиха и тоя дето владее небето.та на писалия статията само да разесня.американската пехота изчаква ввс на сащ да завладеят небето,а после всичко си идва на мястото с много по-малко усилия и жертви.за тоя дето разбрал добре ,за другите живи и здрави,а да сравняваш грузия с русия или абсолютно девоенизирана украина с путинова русия е плод на пълна липса на познания по темата.може да сравнявате кво правят американските 2000 човека в сирия срещу 60000 руснаци пак там и да си отговорите на маса въпроси ако искате де!

    Коментиран от #99, #116

  • 93 Я стига

    2 7 Отговор

    До коментар #91 от "Стефан Стамболов":

    Това ми беше мисълта- пловдивските, Самоковските, смолянските , арбанашките чаршии с къщи на роби ли са? Не приемам самоунижението да се наричаме потомци на роби, които даром са получили свобода. Всичките ни възрожденци са настоявали сами да се организираме и борим, опълченците са били няколко хиляди . Естествено сме признателни за жертвите, които са загинали на наша земя. Обаче дебелашкото напомняне след столетие и отгоре ме дразни.
  • 94 ASD

    6 2 Отговор
    СРАВНЕНИЕ
    НАТО няма подвижна ПВО система сухопътна.Русия има. НАТО няма ПВО система способна да прихване руските ПК/корабни/Р стар модел свръхзвукови, а още по-малко новите хиперзвукови. Китай също разработи хиперзвукови ПКР. Руските кораби могат без проблем да прихванат натовски ПКР /Грузия/.
    Обхвата на палубната авиация на НАТО е 2400км, обхвата на ПКР е -5500км.
    Руски ПТУР унищожава всички натовски танкове/справка Турция/. НАТОски ПТУР му трябват поне 3 попадения за унищожаване на стари Т72 с динамична защита!
    Калашников против М16 няма смисъл да говорим по въпроса.
    Ф-35 е с по-лоши характеристики от Су-35 по всички възможни показатели, освен "невидимостта", която е под въпрос.
    Залпов огън Торнадо-Г срещу 120км срещу натовска 40км.
  • 95 Kiro

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гепи":

    С 20 трилона у дупката. Маи краварите са фалирали
  • 96 Обикновен човек

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Виж сега говедо просто,тактиката на Русия -1 всички комуникации и електроника се изключват (спътници интернет мобилни телефони и други подобни)руснаците имат техника за това но не се хвалят.2 двигателите на всякаква военна техника на противника блокират,не могат да запалят и леките коли с електроника.3 Бомбардират се стратегически обекти(мостове казарми военни складове и други)4чак тогава се появява руският войник с ушанката.А за говедата САЩ са достатъчни 2 ядрени ракети в йелустон например и в американскатапустиня където се събират три тектонски плочи ,размърдай си малко тъпия мозък и ще разбереш коя е тази пустиня.

    Коментиран от #98

  • 97 barabun

    1 1 Отговор
    значи добрите руснаци разработват само нападателна тактика 😁.Защо ли!
  • 98 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Обикновен човек":

    Последното изригване на супер-вулкана в Йелоустоун е довело до мини ледникова епоха простираща се дори над голяма част от Европа ( за Америките няма дори какво да се говори) продължила хилядолетия. Написаното е теб е просто самоубийство за половината човечество, така че дори го няма като вариант. За останалото съм съгласен. Реално свръх модерната и скъпа техника, изцяло зависима от електрониката е просто скрап след унищожаване или объркване на тази електроника. Достатъчно е едно ефикасно устройство и всичко друго се обезсмисля - новото се връща началото на миналият век.
  • 99 СТОП

    3 0 Отговор

    До коментар #92 от "стоян георгиев":

    Стар военен девиз ,не е победен онзи враг и превзет бряг където не е стъпил пехотински крак.Това за флота и авиацията е стратегия на колонизаторите срещу слабите .Манщайн голяма работа ама пише книга Изгубени битки.Едните много тъпи слаби с лошо въоръжения кофти стратегия и тактика ама във война не ги побеждават векове наред.Добре играха ама паднаха

    Коментиран от #112

  • 100 Честен човек

    2 1 Отговор
    Някои от коментарите ме натъжават име карат да мисля ,че българинът си остава потомствен простак ! Разбира се това не се отнася до всички ! Та значи ,американците не ставали за нищо ! Виж ,що се отнася до руснаците - те са непобедими ! Е ,па дайте да ги сбием ,та да видим кой е по -добрият ! Това ли искаме и къде ли да се дяваме самите ние?
  • 101 НАТО ВЕЦ и АЕЦ

    0 1 Отговор
    Анализ от Поглед -Инфо . И почвам да се смея с глас ,бате . Най голямата слабост на руската армия не е калпавото оръжие, а пълната тактическа и стратегическа неграмотност на цялото военно командване. И доказателство за това е битката при Дейр ез Зор от ЧВК Вагнер. Ако някой ме репликира ,че ЧВК Вагнер няма нищо общо ,то ще кажа ,че тоя човек е безнадежден наивник. Няма как да тръгнеш с/у американци и това да не е одобрено от Путин , а плана разгледан и одобрен от генералния щаб. И какво е предсавлявал тоя план - Най кратко "Те ще се разбягат като ни видят " със съотношение на силите 12/1 ,а за техниката да не говорим. Но плана се превърна в тотален провал. На първо място на ниво военно планиране ,на 2ро -разузнаване.

    Коментиран от #102

  • 102 СТОП

    3 1 Отговор

    До коментар #101 от "НАТО ВЕЦ и АЕЦ":

    Тогава като са толкова зле тактически Асад защо е на власт .Сирия е доказателството че не всичко става както си го очаквал.Военните на САЩ и Русия много добре си знаят силните и слабите страни и работят да бъдат по добри.Оръжието на американците е скъпо технологично .Руското е обратно но надеждно.Факт е че ИДИЛ и Талибаните са с такова и технологията не успява да се противопостави на простотата.Най важна е подготовката на всички нива и бойния дух.Другото се конструира и произвежда и купува
  • 103 Радуил Ю

    0 0 Отговор
    Та нали и Украйна и Грузия бяха част от тази военна машина. Явно машината не толкова добра. Външно е, защото не е срещнала истински противник. А тактиката на руснаците от 50 години се изучава във всички военни училища, които уважават себе си. Нормално е да се разиграват най -различни ситуации в тактически и стратегически план. Има и една тънка подробност: Войната печели този, който издържи освен военно и икономически. Тоя срещу оня, е като за деца - чий татко ще набие другия татко.
  • 104 599

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    А ще ми кажеш ли какво ще правят червените боклуци в Европа ? Щото Нюрнберг ги изтърва предишния път, но това няма да се повтори. И банките в съда и бесилките за военно престъпници си стоят макар и в музея.
  • 105 Петър

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "Димов":

    Не съм съгласен много с теб,и не знам защо си останал с такова впечатление. Да стратегията при САЩ,е да имат въздушно превъзходство над противника,за да имат по-голяма потдръжка сухопътните им части при някой задачи. Това работи ако се „воюва” с страна която няма со ствени ВВС,или ограничени като Сърбия например 90-те години. Руснаците за мен са по-мислещи в тази насока. ВВС стават за потдръжка при определени задачи,но при война с Русия при тия ПВО системи с които разполагат ще ударят на камък. Война се печели когато завземеш земята на противника си,а това става когато стъпиш и с бой вървиш напред. А най-добрата потдръжка за пехотата е танка.

    Коментиран от #115

  • 106 1944

    1 2 Отговор
    тази боза от раша тудей ли я копнахте?

    Коментиран от #108

  • 107 реялист

    3 0 Отговор
    Русия е видяла видяла и преживяла много когато се налага да заложат дори и главите си те няма да се замислят ту не мислят като джендари не продават душите си дори да ги мислите за алкохолици те са горди като народ.
  • 108 2044

    3 0 Отговор

    До коментар #106 от "1944":

    И да е копнал срещу Русия освен Полша и Някой от Украйнаи прибалтийските държави други мерак да се бият нямат.То на никой от Европа не му се воюва .Клаузевиц го е написл Войната е продължение на политиката с други средства.Целта е да подчиниш противника на своята воля

    Коментиран от #110

  • 109 Вили

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "ГруЮ":

    По време на ВСВ в СССР са мобилизирали три пъти повече войници от немците. Това им позволявала да правят атаки с човешки вълни, и са дали три пъти повече жертви. Пускали са вериги от войници да тичат срещу картечниците, а зад тях военната полиция застрелва всеки които се уплаши и разколебае.
  • 110 1944

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "2044":

    ако пратим русия, сащ и китай да си ги мерят на марс, земята ще си отдъхне.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "СТОП":

    я ми кажи една съвременна воина дето да е спечелена военно без господство в небето?тия девизи дето ги пишеш са сигурно от първата световна воина.сега нямаш ли преимущество в небето си отишъл.въздуха владее земята .казано по-просто.и тва е тактиката на умните, богатите и технологично напредналите.та сети се за воина дето е победил тоя със слабата авиация и силните танкове,щото аз не се сещам.русия има едно огромно качество и то е жертвенноста на населението.друго няма .маинщаин ако си го чел ги прави на мармалад ,после руснаците го копират,независимо от книгата му за проиграните победи.иначе русия губи бая воини,но тва не се афишира.губи кримската,губи воината с япония от началото на века,губи реално и първата световна,после губи в афганистан,после загуби и студената воина и първата чеченска .тва е за последните 200 години.
  • 113 gen10

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "някой си там":

    Ти там ли беше. Г.Раковски пише друго, ма що ли въобще се занимавам с вас.....
  • 114 Ппеп

    0 0 Отговор
    Преди време гледох един филм по нейшънал джеографик. По време на ВСВ само 2 % от немските войници са имали желание да стрелят на месо. При руските желанието е било 100%.
  • 115 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "Петър":

    Да бе, съгласен съм с твърденията ти, и ти пиша +. Но изказването ми е след като прочетох, че САЩ имат почти 6000 танка и 6000 самолета, а Русия имат 23000 танка и 2500 самолета. Не броя ракети за въздушен бой/защита, пехотинци, кораби и прочие. Говоря само за самолети и танкове. Цифрите са ясни, не съм си ги измислил. Ето линк: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D0%BE_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80_%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D1%8A%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8
  • 116 Когато ученика надмине учителя е гордост

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "стоян георгиев":

    Стоене , по принцип във войната , не е измислено нищо ново . От битката при "Кана" - Александър Македонски , през Симеон Велики - Ахелой , битката при "Ключ" - Василий- българоубиец . Киев , Сталинград , Колин Пауъл - Ирак, Дебалцево, и много други, всичко се свежда до това да обградиш противника в чувал, и да не му дадеш възможност да се измъкне. Това което направи германската армия- огромна сила 1941г. е 600 000 двигателя с вътрешно горене задвижвали германската военна машина. Тоест огромна маневреност и мобилност , бързо придвижване и създаване на огромно числено превъзходство в най- важните точки от фронта , и бързо подавяне на съпротивата посредством мощни танкови , мотопехотни клинове. Кой от къде и от кого се е учил , не се знае , но е със сигурност от историята. А платените с много пари, и кръв уроци , се усвоявали най добре.

    Коментиран от #118

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #116 от "Когато ученика надмине учителя е гордост":

    ааа не е измислено?ами сега да не воюваме като александър македонски?тва че тогава са искали да обкръжат врага с фаланги или професионални легиони е съвсем различно от сега като го разпампорват със самолети и артилерия.технологиите и в древността и днес са играли определяща роля за спечелването на битките .не е вярно и твърдението ти за моторизиранноста на немската армия,въпреки че е натрапвано и от хитлер и от сталин.немците са много по-слабо мобилни от руснаците. основно каруци са придвижващата сила на немската армия през воината и в ссср.справка генерал халдер.влаковете и камионите са малко и постоянно недостигат.при руснаците този проблем благдорарение на американската помощ не стои.интересен факт е че и руснаци и немци имат реактивна артилерия ,но немците нямат на кво да я качат и я теглят с транспортните им камиони,а руснаците инсталират катюшите на специално пригодени за това камиони.тази артилерия изиграва основна роля за спечелването на воината от ссср.неината мобилност и огромите и размери всяват ужас и са напълно непреодолими от вермахта.ссср никога въпреки по-голямата си мобилност не успява да постигне немските резултати ,а именно с многократно по-малки сили да победиш и плениш огромна част от противника.съветската операция за пример е тази срещу японците в манджурия,но да се сравнява с немските чували при вязма,харков или киев е смешно.реално немците са мобилни и изобретателни благодарение гения на пълководците им,често използващи хитроумия за
  • 119 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    реално немците са мобилни и изобретателни благодарение гения на пълководците им,често използващи хитроумия за да компенсират липсата на ресурс.иначе си прав за немската тактика като цяло ,но тя е постигната не щото са имали ресурс ,а щото са могли да ползват своя и пленения такъв много адекватно за да изпълнят операциите си.хитлер не разбира за кво става въпрос ,до края на воината и именно затова водещите му генерали пишат за проиграни победи.