Last news in Fakti

12 Януари, 2019 13:10 2 398 27

Главният архитект на София: Градът не трябва да расте

  • здравко здравков-
  • архитект-
  • софия

София би трябва да се разраства едва тогава, когато се изконсумират всички други възможности

Главният архитект на София: Градът не трябва да расте - 1
Снимка: БГНЕС

София не трябва да расте, защото компактният град в момента може да поеме още толкова на брой обитатели. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков, който присъства на общественото обсъждане на бюджета на Столичната община за 2019 г.

„Независимо от това продължават да се развиват комплекси по периферията, които увличат след себе си придвижване с личен автомобил и то не един, понякога по два или три в семейство. Именно затова трябва много прецизно да се позволява допускането на развитие на града, защото когато то не е обезпечено с транспортна инфраструктура и инженерни мрежи поражда след себе си редица проблеми, които ги виждаме в луксозните квартали. София би трябва да се разраства едва тогава когато се изконсумират всички възможности за развитие в рамките на съществуващия компактен град“, заяви Здравков пред БГНЕС.

По думите му преди да се мисли за разширяване на града трябва да се оползотворят терени, намиращи се в бивши индустриални зони, военни поделения, ж.п. ареали.

На въпрос кога ще се сложи край на бурното строителство и ще се осигури достатъчно жизнено пространство за гражданите, Здравков обясни, че единствено подробните устройствените планове могат да гарантират правилното и закономерно застрояване в града.

„Работата, която имаме по съобщаването на плановете, започва с промяна в Наредбата за обществените обсъждания и сега пилотно в „Овча купел 1“, още на ниво задание, започваме да информираме гражданите каква е идеята на общината по изработването на плана. Другият инструмент, който е от 2017 г., това е възможността на тези частни терени да бъдат трансформирани в терени общинска собственост съгласно Закона за устройство на територията, така че да не се провокират напрежение между хората, които живеят в комплексите и собствениците на възстановени имоти“, обясни главният архитект.

На въпрос защо се позволява до старинна сграда да се построи сграда с модерна и неподходяща визия, Здравков заяви, че от 2001 г. главните архитекти не могат да връщат проекти заради визия на сграда, която не се вписва адекватно в архитектурната среда и подчерта, че такава законодателна инициатива може да бъде предприета от Камарата на архитектите в България. Той добави, че главните архитекти могат да върнат проекти, които не отговарят на правилата и нормите на застрояване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 София и Пловдив

    17 3 Отговор
    Тотални кочини и клоаки

    Коментиран от #5, #18

  • 2 Хахаха

    22 1 Отговор
    "София не трябва да расте, защото компактният град в момента може да поеме още толкова на брой обитатели"
    Точно така, задник върху глава, още може, давай!
    П.С.
    Гледам му на съседа от блока до нас пастата за зъби но не мога да прочета дали съдържа флуор. Ъака че може още.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дедо мъдьо

    9 0 Отговор
    А може ли да растат дъртите ми мъдя ?
  • 5 Киро

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "София и Пловдив":

    Само Плевен д'ге.

    Коментиран от #14

  • 6 САП

    4 4 Отговор
    Тоя е за изритване от поста щом има такова мнение. Отдавна е известно, че при разположени във височина жилища популацията на хората намалява(раждат се по малко деца). Най- много деца се раждат при жилища до 1 или 2 етажа. И без това намалява раждаемостта дай и още.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Софиянчето

    10 3 Отговор
    Плювате само по столицата ама сека сутрин я атакувате за да слугувате за едни 800 кинта селтаци
  • 10 peasant forever

    2 5 Отговор
    Селяни, учещи българска филология:
    - Кък и по праилну а са кажи - Сирини ни ми са иде, или - Ни ми са иде сирини?
    - Ни ми са иде сирини!
    - Кат ни ти са иде сирини, ми идеш г*зъ, михлюзин!
  • 11 Луди калинки

    13 0 Отговор
    Главният архитект да отиде малко по нормалните градове, където за разлика от тука са работили специалисти по устройването на града и да види как изглеждат нещата. Ей я Виена, Барселона, Копенхаген, Амстердам.. да не говорим за градове с над 10 млн населението като ЛА, Чикаго, Ню Йорк и т.н...
    тука е някакъв панаир на глупостта просто
  • 12 БОЖЕ ПРИБЕРИ СИ АРХИТЕКТИТЕ

    15 2 Отговор
    АБСОЛЮТЕН ГЛУПАК ?? АКО БЯХА НАПРАВИЛИ ГРАДОУСТРОЙСТВЕНИ ПЛАНОВЕ НА СОФИЯ, НАПРИМЕР НА ЗАПАД ОТ СУХОДОЛ НАДОЛУ ДО БОЖУРИЩЕ СА ЗЛАТНИ, ЗЛАТНИ ТЕРЕНИ, ЧИСТ ВЪЗДУХ, НЯМА МЪГЛА, МИКРОКЛИМАТ . . . А СЕГА СЕ ГЪЧКАТ ВСИЧКИ В РАЙОН ВИТОША
  • 13 Светлини

    12 1 Отговор
    С две думи трябва да се сгъсти още повече, човек върху човека и така докато не се застроят всички тротоари, пресечки, градинки, паркове, спирки, площади никакво мърдане :)
  • 14 Бойко Борисов

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    София и Пловдив са мега зле изглеждащи кочинки
  • 15 Bubbles

    9 1 Отговор
    Да да, ти оцвъка всичко с цимент за да гушкаш комисионни, пък сега се сети че града не трябвало да расте.
    И двамата с Данчето сте за затвора!
  • 16 гост

    9 1 Отговор
    Затова си има бизнес паркове и жилищни комплекси. В София до жилищната сграда има бизнес комплекс и хоп нанася се някоя фирма и половината паркоместа пред блока се оказват заети от служителите на фирмата, защото тя не се ангажира с това да се осигури адекватен транспорт до работното място, а само от това да има човек на работа. Същото е и със сградите ново строителство, построени без необходимите инфраструктури като паркоместа и околни площи. Един блок с 100 апартамента трябва да разполага и със 100 паркоместа, а не с 20. Строителите си играят с документацията кое било ателие и кое не, а в паркинг се превръща най-близката градинка, която скоро е просто едно кално място. В столицата има достатъчно добър транспорт и употребата на автомобил не е задължителна, съвсем друго е в провинциалните градове където липсва градски транспорт, инфраструктурата е разрушена, няма надлези, пешеходни зони, паркове. София не е пренаселен, а е неуреден град. Западните градове нямат този вариант на мизерни сгради редом със супер-лукс, а са разделени на квартали за бедни, за богати и съответно се получава нещо насреща и хората сами избират къде да живеят според възможностите си.
  • 17 The Chef

    9 0 Отговор
    Скъсай си дипломата , архитекте ! Или имаш интереси от усвояване на определени терени ?!
  • 18 бл.134 в Зап. парк

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "София и Пловдив":

    Евала , заслужава много голяма награда - от рода на Аскер,Нобелова, Грами, Червена малинка и 1 милиард от развода на Безос.
    Долу Валутния борд
  • 19 Пешо

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "jo hustan":

    Москва е най мръсният.Една голяма химическа тоалетна.
    Върви в Албания.
  • 20 Пипера

    3 1 Отговор
    Хитро, като ограничаваш простратството - вдигаш цените....
    Администрацията не прави нищо - Всичко си е по "старата лайсна"
    Следваща стъпка - да се намалява пространството.... Ура Другари!!!!
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор
    Тоя НАРЦИС, една улица не можа да оправи навреме, а взе да се прави на урбанист. Гола вода е!
  • 22 Японеца

    4 1 Отговор
    Всеки архитект се стреми повереният му град да расте, за да има работа и пари, този го мързи да работи май!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Баце

    0 0 Отговор
    Явно свършиха общинските терени и нема комисион, а тия са се гладни.
  • 26 гощо

    0 0 Отговор
    Луксозни квартали? И кои са те,че не се сещам пък съм местен дето се вика?!?!
  • 27 Яро

    0 0 Отговор
    Ми тогава първо променете девиза на София: "Не расте, а само старее".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове