12 Януари, 2019 20:04 35 133 68

Един и същи килър ликвидирал Георги Илиев и Кьоравия

  • килър-
  • георги илиев-
  • кьоравия

От показните разстрели на Жоро Илиев и Кьоравия минават години, но убийствата остават неразкрити

Един и същи килър ликвидира пернишката кримка Васил Горчев-Кьоравия, а няколко месеца по-късно и боса на ВИС-2 Георги Илиев. Двамата стават жертва на безмилостния наемник Красимир Станчев-Легионера заради провалена пратка от 800 килограма кокаин. Това е водещата версия на криминалистите, опитали се да разнищят показните убийства. Солидни доказателства за връзката между двете престъпления така и не са намерени. До ден днешен остават неразкрити както извършителите, така и поръчителите.

Приликите в убийствата на Жоро Илиев и Кьоравия са поразяващи. И в двата случая килърът стреля със спортна пушка, така наречената флоберка. Тя се използва главно за тренировки. Предимствата й са много- лека е, цената на боеприпасите е ниска, откатът при стрелба е много слаб, разкриват специалисти. И в двата случая мишените са ликвидирани с по един куршум. Кьоравия е гръмнат в главата, а Георги Илиев - в сърцето. И двамата са убити пред очите на голям брой охранители само с един изключително точен изстрел, дело на снайперист с отличен мерник.

Сходствата в двете мокри поръчки и връзката между жертвите е причина криминалисти да подозират, че е напълно възможно убиецът да е един и същи човек. За заподозрян е посочен Красимир Станчев-Легионера. На неговата сметка през годините разследващи опитват да запишат убийствата на редица знакови лица от ъндърграунда като Илия Павлов, Фатик, Степан Рибаков, Евгени Стефанов-Женята, Николай Христов-Данкина, Румен Маринов-Нарциса. Легионера е в неизвестност вече 14 години. Хора от подземния свят твърдят, че той вече не е между живите, други пък са категорични, че Станчев се връща периодично в България, ако има поставена задача. След като свърши работата си, той отново потъва в нелегалност.

"Станчев е свързан с групата на Сретен Йосич и сръбските паравоенни формирования. Той е само един наемник, който срещу заплащане изпълнява поръчки. Трениран е много добре и такива като него след изпълнение на задачата биват извеждани от страната. Сменят им самоличността и ги изпращат на друго място, за да чакат нови мокри поръчки. Не очаквайте да ги видите в скъпи хасиенди и луксозни коли. Напротив, живеят скромно, на границата на аскетизма", обяснява преди време бившият зам.-шеф на РЗБОП в Благоевград Мирослав Писов.

От показните разстрели на Жоро Илиев и Кьоравия минават години, но убийствата остават неразкрити. Разследването е възобновявано няколко пъти, но без резултат.

Васил Горчов Върбанов е роден през 1959 г. в кюстендилското село Драговищица, но е живял в Перник до началото на демократичните промени. Получава прякора си като тинейджър, защото е залят с киселина, докато играе комар.

Приживе за Горчев се носят легенди, че дърпа конците на подземния свят в Югозападна България. Той е личен приятел на Жоро Илиев. Босът на ВИС-2 е кръстник на дъщерята на Кьоравия - Йоана.

Съдебното досие на Горчев е кристално чисто. В годините на соца Кьоравия има 2 присъди за бягство от казармата, наказван е и за изнудване. Тогава той се подвизава с фамилията Цоловски. Но после я сменя, за да изчисти името си, разкриват негови авери. В МВР разполагат със сигнали, че Кьоравия участва в организирана престъпна група, но участието му така и не е доказано. Прекратено е дело срещу него за изнасилване на момиче в Несебър. През 2003 г. Кьоравия е заподозрян, че има пръст в създаването на нарколаборатория в Разлог, но никога не е осъждан за дрога.

Перничанинът е гръмнат показно на 20 януари 2005 г. пред хотел "Ален мак" в Благоевград. Килърът му изстрелва един-единствен куршум. Оловото поразява дясната част на лицето. Куршумът пробива черепа и излиза през тила и не оставя никакъв шанс за живот. Местни жители разказват, че Кьоравия е живял в хотела в центъра на Благоевград с години. Обичайна била гледката как Горчев стои по цял ден на плочките пред входа, заобиколен от местни криминални субекти. Според криминалисти причината за покушението срещу мафиота се оказва не дългогодишната незаконна лихварска дейност на Кьоравия, а наркотиците.

По данни на ченгетата атентатът е организиран заради заловената в Испания яхта "Есприта" в края на 2004 г. с над 800 кг кокаин. Дрогата била на сърбохърватската мафия и тя започнала да търси виновник за провала на поръчката. Две седмици преди убийството на Горчев - на 6 януари, в ресторанта на хотел "Ален мак" се състои среща между Васил Арарски - Райко Кръвта, Иван Д. и известен хърватски наркобос, пише "България Днес". Тримата уж празнуват Ивановден, но се твърди, че всъщност тогава е взето решение за разстрела на Кьоравия заради заловения кокаин в Испания, твърдят хора от ъндърграунда.

Има данни, че по същото време Георги Илиев присъства на среща в Дубай с лидерите на сърбохърватската мафия, където на него също му бил поставен ребром въпросът за провалената доставка. Събраните доказателства по убийствата на Георги Илиев и Васил Горчев водят криминалисти към версията, че в тях пръст може да има и Васил Арарски - Райко Кръвта. МВР разполага с информация, че авери на Кръвта и членове на "Килърите 3“ са били в Слънчев бряг и по време на убийството на Георги Илиев. Сигурни доказателства, че са свързани с убийството обаче така и не са открити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    196 11 Отговор
    Орден "Стара планина" за Легионера!

    Коментиран от #44

  • 2 Шерлок Холмс

    123 3 Отговор
    Никакви легионери няма! Ходил после се връщал да намалят,, Студио X "в МВР! Който има акъл сам се сеща!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ловец на Духове

    73 5 Отговор
    Колкото Сергей Антонов беше виновен толкова и тоя,, Дух"
  • 5 Иван

    184 2 Отговор
    От къде знаят толкова подробности и в същото време нищо не знаят .
    Ами просто някой трябва да набедят .
    А тези отрепки си ги разстреляха щатни кадри от ДС . И сега имат няколко катила на разположение , който не се подава на контрол да изяде флоберката .
    Те си ги издигат , те си ги трепят .

    Коментиран от #15

  • 6 бойку бурисуф

    76 4 Отговор
    Е нали Райко Кръвта ги беше очистил.
  • 7 Будалата

    214 6 Отговор
    Имаше SIK И VIS. Сега ТИМ И ГЕРБ.
  • 8 И какво

    76 3 Отговор
    Да ги жалим ли тия?
  • 9 Напишете

    103 3 Отговор
    Напишете в интернет Бойко Борисов и СИК и го има на снимките на техните събирания
  • 10 Townboy

    132 4 Отговор
    Ако инфирмацията от статията беше истина и този легионер беше жив и работеше за Сретан Йосич, на Боко отдавна щеше да му е "изтекъл мандатът".

    Коментиран от #16, #36

  • 11 Ганю Ганев

    48 2 Отговор
    Много екшъни гледате бре!
  • 12 някой си

    50 21 Отговор
    Това може би е поредната " партенка ". Както пише в статията флоберовите патрони са много евтини. Производствената им цена е около 1 цент / патрона. Да, за тренировка стават, но за точност не може и да се говори ! А при двете посочени убийства говорим за изключителна прецизност.

    Коментиран от #47, #49

  • 13 Японеца

    65 0 Отговор
    По-голяма глупост, манипулация не бях чел.Много е удобно за всички убийства един човек.МВР е безпомощно и пуска пропагандната машина за филми!
  • 14 Метгонтан

    52 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Той е само един наемник, който срещу заплащане изпълнява поръчки. Трениран е много добре и такива като него след изпълнение на задачата биват извеждани от страната. Сменят им самоличността и ги изпращат на друго място, за да чакат нови мокри поръчки. Не очаквайте да ги видите в скъпи хасиенди и луксозни коли. Напротив, живеят скромно, на границата на аскетизма"
    Добре де аджабейшън , за какво им е този живот , да живеят аскетски , на ръба на мизерито и да чакат да утрепат някой , интересно ми е ???
  • 15 Хайл

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Самата истина
  • 16 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    33 2 Отговор

    До коментар #10 от "Townboy":

    Апсулютно но, имаме голямо "НО"!Няма как премиера на държава от ЕС, та затова е това драпане за власт ,докато е на власт няма да го барнат .Сърбите не прощават!
  • 17 Ганю Ганев

    28 13 Отговор
    Аз съм стрелял с флоберка- пушка за спортна стрелба, патрон като кибритена клечка! За да убиеш някой, трябва да го стреляш от упор. Пия си винцето и го местя в другия крачол. Сретен Йосич- премиер! Сърбите има да учат още от нас. Сретен Йосич- премиер на Сърбия. Наздраве.

    Коментиран от #19

  • 18 гост

    28 3 Отговор
    Айде пак ни занимават с разбойници и катили.
  • 19 Шерлок Холмс

    22 6 Отговор

    До коментар #17 от "Ганю Ганев":

    Флоберката е за подборна сърелба много тиха при използване не е за спортна стрелба!

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Ганю Ганев

    17 6 Отговор

    До коментар #19 от "Шерлок Холмс":

    Местя го

    Коментиран от #21

  • 21 Шерлок Холмс

    31 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ганю Ганев":

    Ела премести и моя че нещо ме боли лапата!
  • 22 Баце

    10 4 Отговор
    Batushka-та е синтезирал всичко в едно кратко изречение.
  • 23 Без аналог!!!

    18 4 Отговор

    До коментар #19 от "Шерлок Холмс":

    ,върви го разправяй на всякаквите му там биатлонисти и олимпийски стрелци , че са на подобрен лов , а не на състезание .

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Шерлок Холмс

    21 10 Отговор

    До коментар #23 от "Без аналог!!!":

    Хо..... Хо...... Хо тиииии праиш ли разлика от пневматична пушка и флоберка?

    Коментиран от #27, #31, #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ганю Ганев

    37 1 Отговор
    ДС си ги направи, ДС си ги унищожи. И те се помислиха за големи. Местя го в другия крачол.
  • 27 Ганю Ганев

    23 3 Отговор

    До коментар #24 от "Шерлок Холмс":

    Биатлонисти с въздушна пушка!!?!?!?!- точно с флоберка- стрелят.
  • 28 босе

    28 0 Отговор
    Доста е реално това което се пише поне за оръжието,със малокалибрена пушка-5.6мм ,марка Файнквербау или Аншуц е възможно от разстояние около 300-400 метра да се уцели мишена колкото капачка от буркан.....при безветрие-куршума е много лек!
  • 29 Том Беринджър

    32 0 Отговор
    Целим муха в окото от 800 метра

    Коментиран от #39

  • 30 Borislav Popov

    30 1 Отговор
    От флоберка до флоберка и от патрон до патрон има понякога голеееема разлика.
  • 31 Гост

    26 2 Отговор

    До коментар #24 от "Шерлок Холмс":

    :-):-):-):-) Ей момче да вземеш малко да погледаш биатлон или спортна стрелба. Значи да те открехна,че си неук. В биатлона - Стрелба Редактиране
    За стрелбата се използват винтовки с минимално тегло 3,5 кг (включително амунициите). По време на състезанието пушките трябва да се носят от състезателя. Забранено е автоматично и полуавтоматично оръжие. Презареждането и изпразването на оръжието трябва да е ръчно. Има строги изисквания за геометрията и конструкцията на оръжието, които се проверяват преди всяко състезание.

    При натискане на спусъка пръстът на състезателя трябва да преодолява усилие от минимум 500 г. Забранени са всякакви оптични мерници и приспособления за оптично увеличение, включително контактни лещи. Калибърът е 5,6 mm или .22" (до 1977 е използван калибър 7,62 mm), а скоростта на куршума не трябва да е по-голяма от 320 m/s. Отделните пълнители могат да съдържат максимум 5 патрона, като при щафета е разрешено да се носят допълнителни патрони в отделен пълнител или специално устройство за целта.

    На стрелбището разстоянието до мишените е 50 метра (до 1977 г. 100 m). Диаметърът на мишената при стрелба прав е 115 mm, а при легнало положение – 45 mm. Мишените традиционно са 5 в черен цвят, като при улучването им се затварят от бял клапан, което позволява на публиката да следи стрелбата. Във всички видове състезания, без щафетата, на стрелбището спортистът разполага с 5 патрона за всяка отделна стрелба, като и 5-те могат да са в общ пълнител.

    Коментиран от #37, #42

  • 32 Без аналог!!!

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Шерлок Холмс":

    Абе ти от луната ли падаш? Тва всякакви идиоти станахте ловджии
  • 33 Бат Мишо

    16 1 Отговор
    22 кал ли казахте че не е точен че не сфанах .....а с 22 магнум кви неща се праят ....за тоя кал се носят легенди

    Коментиран от #34

  • 34 Без аналог!!!

    14 0 Отговор

    До коментар #33 от "Бат Мишо":

    Става въпрос за 22LR , има изключително точни оръжия с него на дистанции от 100-тина метра , обикновенно се използва дозвуковият боеприпас . Така нареченият Магнум е съвсем друг патрон
  • 35 Стига ни занимавайте с тези

    12 3 Отговор
    Престъпници
    В Париж има 4 жертви
    Това е новина
    !!!
  • 36 789

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Townboy":

    Тука си прав !
  • 37 бай Той

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Нищо не каза за ЗВУКА ?!
  • 38 Ганчовия

    26 0 Отговор
    Преди доста години, може би 38 - 39 бях на спортен лагер-сбор в една база край морето, в същия лагер беше и националния отбор по стрелба. Тогава станах свидетел как един пич с обикновена флоберка без никакви оптики от 150 метра улучи гларус кацнал на една лампа, ей така както си вървеше вдигна пушката зареди я и прав без много да се замисли (може би 2-3 секунди прицелване) му отнесе главата. Този същия пич в следващите няколко дни ни караше да онемяваме.

    Коментиран от #40, #41, #48

  • 39 Клюкар

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Том Беринджър":

    Хахаха 😌 и комар у тестисите
  • 40 Дедовия

    13 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ганчовия":

    Този ги е избил всичките, да знаеш...Бегай веднага до полицията и му кажи името....ти реши генерално проблема,
  • 41 Дедовия

    7 3 Отговор

    До коментар #38 от "Ганчовия":

    Този ги е избил всичките, да знаеш...Бегай веднага до полицията и му кажи името....ти реши генерално проблема,
  • 42 Пустиняка

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    верно ли бе??
  • 43 Зайко Байко многознайко

    14 1 Отговор
    Претопляме супи от близкото и по-далечно минало. С две думи алабалистики украсени с последни редакторски перформънси. Събота и неделя, нищо особено не се случва а ние, като гладни маймуни чакаме нещо да се случи, т.е да ни дадът банани, един вид дават, но са скапани. :-) :-) :-)
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бай хой

    17 0 Отговор
    Малокалибрената карабина е много сериозно оръжие. Разликата е че не вдига шум при дозвукови потрони. На пишман стрелци им изглежда ташак работа. Но в ръцете на добър стрелец е перфектно оръжие. Простреляните изглеждат като живи.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 До 12

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "някой си":

    Байка,явно си много бос на тема оръжия,за да твърдиш ,че флоберката не е точна,точно обратното е

    Коментиран от #51

  • 48 Бай хой

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ганчовия":

    Сигуено говориш за Равда. Доста сме минали през лагерите там. И за НВО.
  • 49 Няма по точно от флоберката

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "някой си":

    Няма по точно от флоберката
  • 50 ofof

    3 1 Отговор
    Тази статия е написана така, сякаш се борави с факти?!?
    Ако има факти, трябва да има доказателства, процес, съд и присъди!
    Може ли да пишете по подобен начин?
    Ако съм на мястото на близките на убитите, бих потърсил сметка...
    Легионери, мегионери, приказки на Шехерезада...
  • 51 някой си

    1 5 Отговор

    До коментар #47 от "До 12":

    И с куршум от 2 грама на какво растояние ще убиеш човек, може би на километър или на половин ? Параметрите на .22LR са сходни с тези на пистолет ПСМ. Предполагам осещаш разликата в размерите им.

    Коментиран от #54

  • 52 Емката от варна

    0 2 Отговор
    Местя го
  • 53 щирлиц

    6 0 Отговор
    Щом е човек на Сретан Йосич ха да дойде пак в България и да отърве държавата от едно голямо зло,ще се превърне в национален герой
  • 54 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "някой си":

    Има една наука нарича се балистика. Вземи попрочети нещо за да не се излагаш.

    Коментиран от #55

  • 55 някой си

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Бай хой":

    Tи въобще притежаваш ли някъкво оръжие, или само четеш? Защото аз притежавам 5 огнестрелни - различни !
  • 56 ЗАРЧО

    1 0 Отговор
    До 51.На кутията на тия патрони пише ,че са опасни на 1500 метра.

    Коментиран от #58

  • 57 ЗАРЧО

    2 0 Отговор
    А,ако говорим за точноста на тая пушка-знаете ли какъв пулс има един биатлонис като легне да стреля.
  • 58 някой си

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "ЗАРЧО":

    На коя кутия точно пише, щото тук пред мен са 7 различни вида патрони .22LR . Едните са " безобидни " - за врабчета. Куршума е 1 грам , и първоначалната им скорост е 180 м/с .
  • 59 ЗАРЧО

    1 0 Отговор
    Говорим за флоберков патрон.Едно време преди 30г.приятели биатлонисти си оставяха екипировката у нас.Тогава съм виждал на кутийките с патрони какво пише.Не помня нищо за 22LR.

    Коментиран от #61

  • 60 ЗАРЧОа

    0 1 Отговор
    Госта е обяснил много точно.За какви въздушни пушки в биатлона говорите не знам.Ако някой смее не на два ,а на 50м. да застане срещу флоберка ,значи е самуубиец.
  • 61 някой си

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "ЗАРЧО":

    Едно и също!
  • 62 ЗАРЧО

    0 0 Отговор
    До Някой си.Извинявай,но не те разбирам.

    Коментиран от #63

  • 63 някой си

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "ЗАРЧО":

    https://en.wikipedia.org/wiki/.22_Long_Rifle
  • 64 някой си

    1 0 Отговор
    В над 95% се използва .22LR.

    Коментиран от #65

  • 65 някой си

    1 1 Отговор

    До коментар #64 от "някой си":

    Да не е и в 99%.
  • 66 Ивака

    4 1 Отговор
    Защо пишат въобще за тези боклуци.Всеки малко по интелигентен човек знае за какво става въпрос.
  • 67 Путкин

    1 0 Отговор
    Над 70% от поръчковите убийства по света са извършени с 22клибър
  • 68 СЕКСКЪРТАЧ

    3 0 Отговор
    Кьоравия, си го опатка Жоро Илиев а Жоро го опатка Кръвта.