Last news in Fakti

13 Януари, 2019 10:00 3 394 28

Над 200 000 българи са алкохолици

  • алкохолизъм-
  • психиатрия-
  • зависимост

Данните са неофициални

В психиатриите у нас се лекуват и хората, които се борят с алкохолизъм – хронично, рецидивиращо, прогресивно и потенциално смъртоносно заболяване. Световната здравна организация (СЗО) го определя за по-тежко от шизофренията. Според неофициални данни у нас живеят над 200 хил. алкохолици, съобщава бТВ.

В България също има групи за взаимопомощ „Анонимни алкохолици”. В тях членуват хора на различна възраст, с различен социален статус и образование. Всички те са обединени от обща цел – да останат трезви и да помогнат на други да победят алкохола.

„Анонимни алкохолици” не е религиозна структура, но се уповава на вярата. Началото поставят борсов посредник и хирург през 1935 г. в САЩ – тогава безнадеждни алкохолици. Сега мрежата съществува в 150 държави и се посещава от над 2 млн. души.

СЗО определя като злоупотреба всяко количество алкохол над една малка ракия, една чаша вино или една малка бира на денонощие.

Но не всеки, който пие, става алкохолик. Алкохолиците са генетично предразположени. Това е болест на мозъка, която засяга психичното и телесното състояние, социалното функциониране и ценностната система.

„Това, което отключва целия този механизъм, е употребата на алкохола с биологичното предразположение. Тогава вече алкохолът се включва в самия обмен на клетката и когато вие спрете алкохола, клетката започва да страда”, коментира д-р Владимир Николов, директор на Държавна психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и зависимости.

Настъпилите биологични промени на клетъчно ниво карат човек да продължава да пие.

Когато човек системно губи представа за количеството изпит алкохол и губи контрол над ситуацията, е време да потърси помощ.

Между 5% и 8% от пиещите в световен мащаб развиват алкохолизъм. Много знаменитости по света признаха, че имат проблем с алкохола – като звездата от сагата „Междузвездни войни” Кари Фишър, любимецът от сериала „Приятели” Матю Пери и манекенката Наоми Кембъл. У нас рядко се говори открито за болестта заради общественото заклеймяване.

Опитът на психиатрите показва, че повечето, които тръгват по пътя на възстановяването, успяват. Условията са 3: човек да признае, че има зависимост, че не може да се справи сам и да потърси помощ.

Възстановяването не приключва със спирането на алкохола – то е само първата стъпка. Нужна е рехабилитация и ресоциализация. Борбата продължава до края на живота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктор Радева

    33 2 Отговор
    Аз категорично съм им забранила да пият вода
  • 2 гост

    36 3 Отговор
    Алкохолиците са няколко пъти по 200 000
  • 3 393

    11 0 Отговор
    "ресоциализация" ми е интересно как става?
  • 4 екстра ми е

    11 3 Отговор
    я па не моем се запрем а наздраве
  • 5 SAAB

    13 2 Отговор
    Циганите със сигурност са вече 1 000 000 и след 10 г 15 годишните майки ще вземат скалпа на Винету ! В това не трябва да има съммнение ....
    Следвъщият вожд е Бате Сали .....:)

    Коментиран от #21

  • 6 Генералът

    13 5 Отговор
    Дааа. Ех тази ракийка все е в акъла на българина. Този алкохолизъм е заложен в битието на българина много отдавна.
  • 7 Реално

    25 3 Отговор
    Много повече са алкохолиците у нас.Повече от половината ми познати къркат яко-всяка вечер са космонаВти.А някои от тях са интелектуалци и дори има работещи в министерства.А тъй като общувам доста често с хората от провинцията-по ловни въпроси-там всеки втори всеки ден е астронафт.Та това е много по-сериозен пролем от това което е представено тук.
  • 8 Българин

    17 1 Отговор
    Проблема е сериозен.Нито един от моите приятели не пие умерено.Аз лично имам проблем и на нова година бях трезвен и си останах вкъщи, за което станах обект на подигравки, но на кого му пука за теб и твоето здраве?

    Коментиран от #12

  • 9 Tiffff

    8 1 Отговор
    Повече са само в моя квартал са толкова
  • 10 Морския

    7 1 Отговор
    а официално са 2000000
  • 11 Онази с Косата

    13 0 Отговор
    Десетки години наред се опитвах безрезултатно да убедя брат ми да спре алкохолните маратони на които се отдаваше денонощно ! Докато не се появи най-добрия учител който го отказа ! Една нощ повърна над два литра кръв , но оцеля по чудо ! Диагнозата беше ясна ! Цироза на черния дроб ! И тогава Господ му даде шанс и след няколко годишно стриктно спазване на диета и правилно лечение се възстанови !
  • 12 Стар Пес

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Де да знам , ама си мисля ,че твърдия алкохол е гибелния ! На 65 съм , 180 см - 75 кг и пия по литър и половина - два бира всеки ден , откакто се помня ! Но всеки ден изминавам по 10-15 километра пеш и подържам добър физически тонус ! Опитвам се да мина на вода , но засега не се получава !

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 onq s konq

    7 0 Отговор
    Средно на ден къркам по около половинка ракия - 52 градуса и вечер цокам по кило-кило и половина вино.Ама не се сметам за алкохолик

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Диди

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Въх майкууу, та ти си пиеш кат смок. Цирозата ти е в кърпа вързана.
  • 16 Курсант Щука

    2 1 Отговор
    Повече са над 1 милион са,алкохолизмът е съществена част от битието и съзнанието на българина!
  • 17 Руснак

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Стар Пес":

    Няма твърд и мек алкохол. Има количество и концентрация. И 50 км да ходиш на ден все тая относно алкохола.
  • 18 Apple

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Не е важно за какъв се смяташ, а какъв си.
  • 19 Професор Вучков

    2 0 Отговор
    Това са предимно зрителите на шоуто на слави, господари на ефиа, биг брадър и други подобни пошли тв творения.
    Моите 99% са културни, образовани и възпитани хора.
  • 20 кога си алкохолист

    2 0 Отговор
    Светослава Ингелизова, темата е актуална за всеки , който се
    интересува от бъдещето си.
    Първо, не е вярно че , гените ни, са причина за развием зависимост от алкохола.Редовно пиене на алкохол е причината.
    Второ , количествата алкохол, не трябва да бъдат, толкова големи ,че да не си спомняш, какво си изпил.
    Това, което твърдите, е много опасно, за хора ,които консумират алкохол, дори в по-малки количества , водят до зависимост, 1 литър вино и две ракии , вече си в зависимост от алкохола, друго е да криеш и не го признаваш, пред приятели и семейството ти.
    За да разбереш дали си зависим, трябва, да не посягаш към алкохола ,при забележка от приятел или семейството, издържиш ли , означава, че волята ти контролира, алкохола, ако продължиш да пиеш и търсиш оправдания, означава, че си в алкохолна зависимост, и трябва да потърсиш помощ...
  • 21 нямя разлика националността

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "SAAB":

    Алкохола не си избира , националности и етноси, той действа
    еднакво и ефективно , върху всеки!
  • 22 1944

    1 3 Отговор
    99% от алкохолиците са еничари русофили.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гощо

    2 0 Отговор
    Кой е алкохолик и кой е пияница?!?!? Там някъде е ключът от палатката. Алкохолика търси състоянието а пияницата си празнува за него прекарването е готиното.

    Коментиран от #26

  • 26 Другояче стоят нещата

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "гощо":

    Пияницата си вярва, че пие по свой избор, и си вярва, че е напълно способен и да не пие, ама пък не иска да не пие! Сам си избира дали да пие! Е, вярно, избира само да пие, ама то какво пречи да избираш само едно и също? Пак си е избор! Пък и я какъв мъж е - 5 кила еди-какво-си елиминира за една вечер, и на следващата пак е готов! Животът е гаден и трябва да се пие! Жените повече връзват след третата чаша! Ако ти е писано да те блъсне трамвай, няма да умреш от цироза! И т.н. Алкохоликът от своя страна знае, че пие, защото е зависим, знае, че организмът му се разрушава, но и от опит знае, че ако не пие, почват да му треперят ръцете, получава халюцинации, припадъци и може и да умре дори - вж. алкохолна абстиненция в нета за цялата красота на състоянието. За пред хората, се маскира на пияница, използвайки същите тезиси, а понякога и сам си вярва.
  • 27 Сергей

    1 0 Отговор
    Здравейте,чета коментарите и много се забавлявам на всичко,но ситуацията с алкохола не е за подценяване,тази година 2019.спрях алкохола юли месец и трябва да отбележа че резултатите са забележителни,Отслабнах с 5 кг,тялото ми се нормализира,станах по продуктивен и енергичен,както и самото мислене,
    Много е трудно да убедиш човек,да спре пиенето,ако сам не получи прозрение и най вече силна воля,борбата никак не е лесна,и пиенето в план за специални поводи не води до резултати.Чувствам се щастлив със себе си и никак не ми липсва алкохола,пожелавам успех на начинаещите 😊
  • 28 Невена

    1 0 Отговор
    Много повече са по стандартите на нормалния свят,а не по тези на байганьовците!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове