Last news in Fakti

13 Януари, 2019 12:10 3 462 53

Защо руската икономика расте толкова бавно?

  • икономика-
  • кремъл-
  • протекционизъм

Руската икономика расте два пъти по-бавно от световната. Причините за това забавено развитие са не само икономически, а и политически, както и психологически. На какво се дължи ниският растеж на руската икономика?

Защо руската икономика расте толкова бавно? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Световната банка понижи прогнозата си за икономическия ръст на Русия за текущата година на 1,5%. Само преди няколко месеца банката прогнозираше ръст от 1,8%. "Това означава, че руската икономика расте два пъти по-бавно от световната", казва професорът по икономика от Москва Валерий Викторович Миронов. Според него, причините за това развитие са икономически, но и психологически.

Кремъл насърчава протекционизма

Приходите от износа на суров петрол през 2018 година са се увеличили повече от очакваното. Но само една малка част от тях са били реинвестирани. Фирмите и държавата пестят за евентуални лоши икономически времена, каквито очакват мнозина в Русия.

Все още не е ясно дали САЩ ще засилят санкциите срещу Русия. И Кремъл насърчава протекционизма. Държавното участие нараства от година на година. А изграждането на силно средно съсловие не напредва. Руснаците имат все по-малко пари в портмонето заради повишаването на ДДС и пенсионната реформа. Затова и харчат по-малко. Ето защо не е чудно, че прогнозите на Световната банка и за следващите години са песимистични. През 2020 и 2021 година стопанският ръст ще се забави още повече. Световната банка прогнозира растеж под 2 процента. Същевременно прогнозите на Кремъл са значително по-оптимистични. Президентът Путин обяви трипроцентен икономически ръст за 2021 година. Съмненията обаче остават.

Ако Русия реши политическите си проблеми

Сред западните инвеститори цари несигурност. Вярно, че германски фирми възнамеряват да инвестират над 626 милиона евро в руската икономика през 2019 година, според резултатите от анкета сред 168 германски фирми. А това е значително повече в сравнение с предходната година. Само че общият брой на германските фирми на руския пазар намалява. Почти всеки две от три германски фирми смятат, че през 2019 година руската икономика ще стагнира. 41 процента от анкетираните германски предприемачи гледат с оптимизъм към бъдещето. Песимистите съставляват 23 процента.

И все пак: има и признаци на надежда. Слабата рубла например улеснява износа, твърди Валерий Викторович Миронов. Според него, ако Кремъл успее да реши своите политически проблеми, руската икономика ще расте значително по-силно. Само че по реализацията на договореностите от Минск няма никакъв напредък, преговорите за бъдещето на Курилските острови се протакат, няма и изгледи за подобряване на отношенията със САЩ. А това са все причини, поради които и през следващите години руската икономика ще забавя своя ръст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NikNay

    19 3 Отговор
    Защото е студено. . . .
  • 2 нервен

    26 39 Отговор
    Съмнително ми е дали изобщо расте руската икономика ....

    Коментиран от #5

  • 3 Ханс

    48 24 Отговор
    Яко пропаганда отново от ДВ.Гадните нацисти гас пикаят когато чуят за Русия....

    Коментиран от #32

  • 4 ДаБЕ

    39 12 Отговор
    Санкции, изолации, гонене до послено ... и после вместо да си признаят, че няма смисъл ... ама видиш ли те бавно растат. Ами ще растат хората, на тях не им е потребно вашето мнение, те решават с колко о къде да растат.
  • 5 эксперт из россии

    24 34 Отговор

    До коментар #2 от "нервен":

    съмнително е дори има ли руска икономика
  • 6 Alpha_Lone_Wolf

    19 33 Отговор
    Тя икономиката им се сви наполовина за какъв растеж говорите?
  • 7 НАТО ВЕЦ

    28 15 Отговор
    Класическа боза в стил дОчо Зеле. Сериозните икономисти са на мнение, че тази година "бързаците" ще влезнат в рецесия. Руската "костенурка" обаче ще си върви бавно, но сигурно. Народът е казал: "бързай бавно".
  • 8 1944

    24 23 Отговор
    срив на рублата, инфлация над предвиденото, трикратно вдигане на олп за една година, повишаване на ддс, военни разходи в размер на 5.5% от бвп /сащ - 3.5%/. да ви е честита новата поредна година с президент педофил и предстоящи санкции, таваришчи.

    Коментиран от #13

  • 9 Димитър

    26 11 Отговор
    Ехееее, щом и рупора на лъжата и антируската пропаганда - дойче гнойче през зъби признава, че руската икономика расте, значи работата е сериозна! А ако расте бавно, може би защото е реална икономика, а не балонна изкуствено надута с трилиони заеми.
  • 10 Asterix

    12 22 Отговор
    Задайте този въпрос,когато се убедите,че може да става дума за нещо като икономика.Русия ще тръгне,когато се махне вожда…До тогава, време много!
  • 11 РОСФАКТ

    16 25 Отговор
    Защото е бананова(суровина) република и не произвежда нищо освен пушки и лъжи.
  • 12 Справедлив

    25 7 Отговор
    До преди няколко месеца ДВ ни убеждаваше ,че още малко и Русия спира съществуването си-икономиката не издържа....А сега се"кахъри" че растежа на икономиката бил бавен.Това стана като със санкционираните продукти за Русия===в началото ни убеждаваха че руските магазини са празни-а после взеха да пишат ,че руските производители не правели вкусни продукти...--схващате ли идиотизма на ДВ..????
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 някой си там

    24 8 Отговор
    Неонацистката медия Дойче веле този път се е "загрижила" за ниския растеж на руската икономика, която в техните мокри сънища от по-рано трябваше да рухне от санкциите? Проблема наистина е "политически и психологически", както пишат фашизоидите.Между другото такъв растеж имат немската и повечето икономики на развитите държави и без санкции.Въпросът тук е защо въпреки отчитаните "растежи" на икономиките на запад и у нас, при хората има само растеж на сметките и плащанията без да се покачва реалната покупателна способност? Точно обратното в Германия и хората на Запад твърдят, че днес живеят по-трудно от преди 20 години въпреки отчитаният "растеж" през всички тези години. В Русия поне статистиката отчита някакво реално положение на нещата.До 2914г заедно с отчитаният растеж на икономиката, растяха доходите и реалната покупателна способност на хората.След това сриване цената на нефта, санкции, разходи за Крим ,Донбас, Сирия и тн..и реалната покупателна способност падна с 11%.След 2016г доходите започнаха да се въстановяват и сега отново са почти на нивото от 2013г. Така че тази фашизоидна медия по-добре да напише за стагнацията и мизерията у нас и за икономическата криза която ги очаква тях в Германия, защото от една автомобилна промишленост няма да се изхранват вечно.Коли вече правят навсякъде, а и главният им пазар САЩ ще бъде затворен скоро.
  • 15 1944

    6 9 Отговор

    До коментар #13 от "Абе Пепи чо":

    а земята плоска ли е?

    Коментиран от #23

  • 16 Крокодила Гена

    10 18 Отговор
    А ми много просто! Работата пречи на пиенето. Мултики с 20 маха лесно се правят, но с трезви ушанки трудно.ха ха
  • 17 Крокодила Гена

    10 14 Отговор

    До коментар #13 от "Абе Пепи чо":

    Кажи ми какво руско има във вас? Освен червения ти г-з.
  • 18 Франц Кафка

    12 18 Отговор
    Вие си мислите , че в Русия всичко е толкова лошо защото на власт е Путин ?
    Съвсем наобратно е - на власт е Путин и неговата грабителска шайка , защото в Русия винаги всичко е лошо !
  • 19 Хасан

    20 7 Отговор
    Иска му се на немеца това което Хитлер се опита с война да го направи с евро ...Завлвдя цяла Европа с евра и сега му текат лигите за руските подземни богатсва ..
  • 20 Франц Кафка

    12 17 Отговор
    Само наивните си мислят , че старата кранта , след 20 години тъпчене на едно място , изведнъж може да направи икономически скок ..
    Русия в момента изяжда последните остатъци от скелета на СССР !
  • 21 Реалист

    12 11 Отговор
    Олигарси и много бедни!

    Коментиран от #25

  • 22 охо бохо

    16 9 Отговор
    Много добре си расте имайки предвид неистовите усилия на натовската банда да пречи със всякакви методи !
  • 23 мда

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "1944":

    Плосък е хуморът ти и главата ти !
  • 24 12345

    14 4 Отговор
    А някоя статия за италианската икономика , която е в Европа и ни вълнува пряко няма ли да напишете.С руската не сме вързани не ни вълнува.
  • 25 НАТО ВЕЦ

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Реалист":

    Ми то също като тук! :)))))))))
  • 26 Петролът се вдига руската икономика раст

    8 13 Отговор
    Петролът пада-руската икономика се свива. Това е зависимостта
  • 27 Киро

    19 6 Отговор
    Само като видиш DW царете на пропагандата и затваряш новината.
  • 28 ай де бе

    15 5 Отговор
    Защо Дойче Веле е толкова тъпа медия??
  • 29 Ха ха

    8 4 Отговор
    Те германците да мислят откъде ще вземат пари да спасяват третата икономика в Европа (Италия) , че както са тръгнали ще берем ядове.И няма да е зле и златото от САЩ да си вземат, че само на кредит не може.А това, че са окупирани от чужда армия друг път ще го коментираме.
  • 30 Ха ха

    7 3 Отговор
    Те германците да мислят откъде ще вземат пари да спасяват третата икономика в Европа (Италия) , че както са тръгнали ще берем ядове.И няма да е зле и златото от САЩ да си вземат, че само на кредит не може.А това, че са окупирани от чужда армия друг път ще го коментираме.
  • 31 наблюдател

    9 9 Отговор
    Русия ще се разпадне в близките години Китайците вече се населват в Далечния Изток и Сибир също и много от републиките искат свобода да се отделят от федерацията Политиката която водят Всички са врагове също санкциите водят към разлад

    Коментиран от #34, #39

  • 32 Авентадор

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ханс":

    В грешка си!Нацистите ще ги купят и ще ги карат да танцуват,като мечки!
  • 33 СТАРОТО

    6 11 Отговор
    сега пияндурниците ще трябва да намалят самагона-хахахах
  • 34 СТАРОТО

    7 12 Отговор

    До коментар #31 от "наблюдател":

    наблюдател, прав си в момента в "руския" далечен изток учениците учат на китайски език а руския е ВТОРОСТЕПЕНЕН. Това е част от Големия "принос" на любимия ви Путьо.

    Коментиран от #35, #41

  • 35 веселяк

    13 2 Отговор

    До коментар #34 от "СТАРОТО":

    Ти първо отскочи в Кърджали да видиш кой език е второстепенен, а после може и до Сибир да се разходиш!
  • 36 Доктор Охболи

    11 4 Отговор
    А какъв е растежа на най-голямата европейска икономика? Гледаме, гледаме...А! - 1,8%....Уджаст!
  • 37 Никой

    11 3 Отговор
    Това е според западното разбиране. Русия е източна страна с други разбирания. Русия не заграбва чужди ресурси. Външния дълг на Русия, 33% от БВП на страната, на един човек от населението е 3602 долара, а външния дълг на сащ 106% от БВП, на човек от населението е 66020 долара. Гъстотата на населението в сащ е 32.8 калпака на кв/км, а на Русия е 8.56 калпака на кв/км. Така чеее, в дългосрочен план........оставям всеки сам да си помисли.
  • 38 стоян георгиев

    5 12 Отговор
    не расте щото намаля.смях.за другарите обаче е супер.става въпрос за нашите другари тук .за тях русия е супер ,яденето истинско лосиона за баня също,русия няма дългове ,но има големи бомби и ракети,путин е велик и всички ги е страх от него,но е и справедлив.аиде бе другари тръгваите натам бе !!!!тук с тия пенсии от по 150 евро ,нищо не ви спира.интересно що ама на другарите хич ама хич не им се тръгва за русия!!!!странна работа!

    Коментиран от #42, #43

  • 39 Симо

    11 4 Отговор

    До коментар #31 от "наблюдател":

    Вече 3-4 години слушаме как Русия се разпада. Блажени са вярващите и тяхно е царството небесно. На такива като тебе им препоръчвам да си сменят мокрите вестници на които спи. Вероятно сте ги напикали. Годишният темп на развитие на Русия е минимум 4%, на фона на растежа на ЕС 0,5 % е направо като ракета. За какъв растеж на световната икономика става въпрос изобщо. Ако има такъв той е по малък от растежа на германската политика ,а той е 1 %, даже по малко. Направо е смешно да четеш подобни пасквили.
  • 40 Баси

    11 2 Отговор
    Ох, до скоро ни убеждаваха, че ах ... и Русия фалира. Е, вече само по-бавно растяла. Утре ако имат смелост, ще се сетят, че тоя слаб растеж е като този на ЕС средно.
  • 41 Баси

    11 1 Отговор

    До коментар #34 от "СТАРОТО":

    Тъпо е да си измисляш несъществуващи факти.
    Ясно е, че това е мечта на средно статистическия джендър, ама просто не е вярно.
  • 42 Трол

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Деске, по твоите думи, кога фалира Русия, 2016г.? Сега вземи се скрий някъде!

    Коментиран от #44

  • 43 Никой

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Що трябва да ходим някъде? Родени сме тук, тук на българска земя са погребани баби и дядовци, тук са ни имотите, оставаме тук и ще стъжняваме живота на джендърите, по демократичен начин.

    Коментиран от #45

  • 44 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #42 от "Трол":

    русия както съм писал нееднократно е в реален фалит.просто доизпомпва спестяванията .първо на държавата сега и на населението.тоталната немотия и загуба на платежноспособност на обикновенния руснак е нещо дето няма как да се скрие.реално статистиката отчита ръст заради цените на нефта тази година,но както съм писал и преди тва не променя уви нищо.русия е една фалирала страна.

    Коментиран от #46, #49

  • 45 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #43 от "Никой":

    другарю света отдавна не го пазат с картечници от нас.никои не ти казва да идеш в русия завинаги.иди да поработиш ,иди да починеш там, иди на пазар!!!!както го правят милиони български джендъри в европа или сащ!!!що нещеш а,?що комунягите не се организирате да ходите там на море или да си купувате лади бе??не ми излизаи с номерата за тва кви сте патриоти.комунист патриот няма .тва е оксиморон.
  • 46 Трол

    7 0 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    Ама Десо, при условие, че дори DW дава растеж от процент и нещо, ти навиваш кухите кадаифи спуснати от Козяк. Замълчи поне тука, скочи на някоя друга тема, напиши някоя друга простотия за лошите рашки и тукашните им другари, сготви на мъжа ти, просни му чорапите и пак си простей! Ма прави го малко, по-така, иначе ти личи простотията.

    Коментиран от #47

  • 47 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #46 от "Трол":

    ръстта е продиктуван от цената на петрола убавецо,но тва не значи че разходите на русия са паднали под приходите.реално фалита продължава ,както и изпомпването на ресурсите.резервния фонд бе изчерпан и сега се подкараха реалните доходи на населението,както и спестяванията.нищо не се е променило.иначе за козяк ти казах.аз смятам тръмп за идиот,моля да напишеш същото за путин.сега и знам кво ще стане.няма да се обадиш повече в тази тема или умишлено ще пишеш някаква обида за да те изтрият и да приключиш.ако обаче ти се дискотира по темата с русия фалит моля опитаи.

    Коментиран от #48

  • 48 Трол

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Не дискОтирам с низши примати!

    Коментиран от #51

  • 49 Доктор Охболи

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    Хл хабер си нямаш от икономика, стоенчо. Русия така е фалирала, че за последните две години си увеличи цлатните запаси.

    Коментиран от #50

  • 50 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Доктор Охболи":

    златните запаси увеличи но изражодва резервните си фондове,а населението катастрофира тотално икономически.освен това процеса продължава и ще се задълбочава .
  • 51 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "Трол":

    кофти е когато нишите примати те правят за смях наистина ,но ти си свикнал.може само да тролиш,нали?само тва ти остана !!!!интересно как се трансформира от милиционер в хеитър?пробваи пак с сексизма щото системата с плашенето и как си щял да ме намериш се разпадна като ти казах да доидеш!!ти си класическия смешник ,бивш номенклатурчик в системата на мвр.та тва от примата!

    Коментиран от #52

  • 52 Ivo

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Брей, мноо комунист, мноо нещо....и кат падне едно тролене....
  • 53 Патето яки

    1 0 Отговор
    Пък ние цъфнахме и завързахме.