13 Януари, 2019 18:45 4 098 36

САЩ заплашват със санкции Германия заради газопровода "Северен поток 2"

  • северен поток-
  • сащ-
  • германия-
  • санкции

В центъра на разногласията е проектът за доставка на руски газ за Германия направо през Балтийско море

САЩ заплашват със санкции Германия заради газопровода "Северен поток 2" - 1
Снимка: Shutterstock

Посланикът на САЩ в Германия отправи писмено предупреждение към германските компании, участващи в спорния руско-германски проект за газопровода "Северен поток 2", че са застрашени от американски санкции, предаде AFP.

"В писмото се припомня на всички компании, участващи в сектора на газопроводите за износ на руска енергия, че са изложени на опасност от американски санкции", посочи говорител на посолството. Така той потвърди информация в днешното издание на в. Bild.

Говорителят подчерта, че тази опасност от санкции е предвидена в Закона за "санкциите за борба с противниците на Америка" (CAATSA), приет през 2017 година и насочен срещу Иран, Северна Корея и Русия.

Писмото, изпратено по искане на американската администрация във Вашингтон, "не цели да бъде възприето като заплаха, а като ясно послание за американската политика", подчерта говорителят. По думите му единственият възможен "шантаж" в тази връзка би бил, ако в бъдеще Кремъл контролира газовите доставки за Европа.

В центъра на разногласията е проектът за газопровод "Северен поток 2" за доставка на руски газ за Германия направо през Балтийско море и заобикаляйки Украйна, която досега беше основна транзитна страна. Този проект дублира и следва същия маршрут като първия такъв газопровод, Северен поток-1, през териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Целта е да се удвоят мощностите за подаване на газ.

В проекта участват, освен руският гигант "Газпром", и няколко европейски компании: германските Wintershall и Uniper, британско-холандската Shell, френската Engie и австрийската OMV.

САЩ многократно критикуваха проекта, но сега прекрачват още един етап, обръщайки се директно към съответните германски компании, за да ги предупредят за опасността от санкции.

Според Берлин, която има подкрепата на Франция и Австрия, проектът ще позволи да се осигурят по-надеждни и по-евтини доставки.

Украйна обаче гледа на проекта като на средство Москва да я "задуши" в енергийно отношение и така да засили политическия натиск срещу нея. Двете страни са в конфликт заради анексирането на Крим от Русия и руската подкрепа за сепаратистите в източната част на Украйна.

Според сп. Spiegel управляващият елит в Берлин по всякакъв начин се старае да избягва посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел и той на практика се намира в политическа изолация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Старото Фрау

    56 7 Отговор
    Е тоо път ке сбъркат козяците!!
  • 2 КГБ Териер

    80 9 Отговор
    ЕС +Русия +Китай на някой ще му приседне този път якооооо

    Коментиран от #8

  • 3 Инкогнито

    68 4 Отговор
    САЩ прехвърли войната от Б. ИЗТОК в западна Европа!
  • 4 Кучето

    84 5 Отговор
    Който не купува от САЩ санкции! Това ли е новия свтовен ред? Ще замирише скоро на рекетно гориво!
  • 5 tost

    60 5 Отговор
    САЩ - рекетьор намбър уан.
  • 6 ТОЧКАТА

    66 3 Отговор
    законите на САЩ--задължителни за целия свят!!!И това НЕ било империя?показатели за империята-пълно военно превъзходство,военни бази в зоната на влияние,подчинен пазар на метрополията/валута,принципи и функциониране/,културна доминация в зоната на влияние,местни губернатори с пълна власт.
  • 7 Бат Мишо

    44 5 Отговор
    Е не сички искат да си купят летящи антики за 2 лярда .....Гепиха ги че подслушват меркел и няя с ко да я изнудят и почват да плашат ХИХИ ....Ама тос път ще ударят гредата щот ГЛУТНИЦАТА ЗЕ ДА СТАВА ГОЛЯМА ДОРИ ЗА САЩ....След Турция се и германия ще им ритне крадливото канче
  • 8 Само питам

    14 59 Отговор

    До коментар #2 от "КГБ Териер":

    Ти съвсем се побърка, как го виждаш тоя съюз? Русофилите живеете в някакъв измислен свят, в който Русия е велика, миролюбива и справедлива и носи единствено свобода и благоденствие на човечеството. А реално и точно обратното. Тя е агрисивна и мракобесна империя, която носи та света единствено кръв, бедност и разруха. И скоро ще бъде спряна.

    Коментиран от #15

  • 9 Киро

    39 5 Отговор
    Е сега САЩ удариха на камък.
  • 10 Бат Мишо

    37 2 Отговор
    Доган ги огепа кът съ опитаха да му уредят нежна революция и ся им подава рязаната карабина мъжката .Ся и Германия -за Иран Сърбия Русия Китай СК Виетнам Либия Афганистан отдавна знаем че им притоплят манджа да им сипят .....ХИХИХИ Бандата малумници зад океана скоро ще барат МЕЧА....Антиките им ги купуват само колонии кът българия коет няма кък да ги спаси
  • 11 Румяна Костова

    46 7 Отговор
    Украйна ,която твърди ,че от 5 години е във война с Русия се жалва ,че не може да взима пари от нея чрез транзитен газ?! И ,че Русия иска енергийно да я задуши? А американците разбира се единствено са загрижени за немския и украинския народ!А-ха,повярвахме.
  • 12 Сужук Ага

    14 2 Отговор
    Предлагам да предложим на Сащ да изсипят тук всичкия си скрап в замяна на което да им работят и пра правнуците ВИ ,за да не дразним избирателите с на час по лъжичка , а твърдия ми тъмнозелен електорат обича скрапа ...Казвам правнуците ВИ щото мойте са в САЩ -ВУ САВЕ ...Прайте струвайте до 2035 да няма българи на територията щото съм я спазарил с Доганя без обзавеждане гарсониерата
  • 13 Румяна Костова

    32 7 Отговор
    Не трябва да си пророк,за да ти просветне, че едновременните икономически санкции към Русия,Иран, Китай и Германия ще изиграят лоша шега на американците.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Румяна Костова

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Отново ще Ви прегрее акумулатора от задаване на въпроси,отговорите на които не Ви интересуват.Аз не съм прочела някой тук от моите колеги да пише,че Русия носи свобода и благоденствие на човечеството.Самите руснаци са съсредоточени на своите интереси и проблеми.

    Коментиран от #16

  • 16 Само питам

    6 16 Отговор

    До коментар #15 от "Румяна Костова":

    Твоя акумулатор, Румянче отдавна се е сдухал от примитивна укроинофобия. Не мисли за другите.

    Коментиран от #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 12345

    23 2 Отговор
    Каква е разликата за диверсифицираните доставки на газ, ако той се доставя по Северен поток 2 или през Украйна? Разлика няма. Само, че ако газа през Украйна спре и украинците фалират. Ами май и те ще последват съдбата на сирийските кюрди, използвани от САЩ и после ....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЛАПАИХУЯ

    12 1 Отговор
    ТИЯ КОИ БЯХА ЩИ НЕ СИ ГЛЕДАТ ХАВАЙ\5
  • 21 Borislav Popov

    20 1 Отговор
    Дялът на краварите от вноса на газ за Европа е само 2%. За това се нервят толкова . Окупираха тръбата през Украйна - ама тя ще пресъхне. Явно драпат за всеки пробит долар - ама ядец .
  • 22 НКВД

    5 13 Отговор

    До коментар #19 от "Само питам":

    Да не би да се обърка?? Според мен е точно обратното. Тъпите руснаци си раздават природните богатства за жълти стотинки.

    Коментиран от #25, #26, #28

  • 23 някой си там

    22 0 Отговор
    Аз толкова безрезервно вярвах в демокрацията, свободата, свободният пазар, свободната конкуренция, свободното движение на хора,стоки и капитали, защитата правата на хората и правовата държава, евро-атлантическите ценности с които е пълен целият атлантически океан и тн.....а ..то, какво се оказа? Рога , копита и грозното лице на сатаната?
  • 24 Ventura

    21 0 Отговор
    Този Е С е като нашата държава, никакво единство!
    Тоя с кривия перчем, ще ми
    казва кога да пръдна, на коя страна да легна, кога и каво да ям! Яйде сиктир бе , гледай си собствената кочина.
  • 25 Ха ха

    19 1 Отговор

    До коментар #22 от "НКВД":

    Умните кравари вече нямат какво да продават.Никой не им иска и малкото боклуци,които произвеждат изобщо.Останаха някакви ,,технологии,,ама като им гледам военните постижения и там са жив зян.Защото всички знаят,че при военните са най-новите технологии.Виж резила с Хуауей.Дори те ги направиха за смях.
  • 26 НКВД

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "НКВД":

    Това беше по времето на Юда Елцин! Путин им сложи цяла лапа на америте на тъмното място!
  • 27 Хохи

    6 0 Отговор
    Сега ли да повърна или после
  • 28 onq s konq

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "НКВД":

    Ти ли си Билбо Бегинс? исак ли Кониии?
  • 29 Доктор Охболи

    14 0 Отговор
    Ей така се защитава свободния пазар! Да живее свободната пазарна икономика! ура!
  • 30 Румяна Костова

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Само питам":

    Опитайте със други думички освен да повтарят е моята реплика за акумулатора.Украинофобия ли?Ако следите като мен украинския блогер Шарий с 1700000 подписани на него как осмива украинската власт ,на Вас ще Ви изкочат очите от орбитите, око разбира се имате сиво вещество да осмислите хумора му и разбира се,ако знаете руски. А пък ако прочетете и коментарите към блоговете му ще видите ,че умни украинци и руснаци могат да съществуват заедно и да се забавляват,макар и на гърба на украинската власт.
  • 31 Запрето

    5 0 Отговор
    На Меркел и дреме на пичока.........
  • 32 сноу

    7 0 Отговор
    Лошо е като се самозабравиш ,ама пък е добре ,че змията преди смърт най-люто хапе.
  • 33 Пешо

    10 2 Отговор
    САЩ искат трета световна война и ще я получат. Тежко ни после.
  • 34 стоян георгиев

    2 14 Отговор
    браво на американците.веднъж да съм съгласен с тръмп и да не съм съгласен с меркел.госпожа меркел явно е решила че политиката с русия трябва да е на две нива,веднъж за германия и втори път за съюзниците.
  • 35 пръдливия Ханс

    3 4 Отговор
    Не може да ги защитаваш от агресор като Русия и същевременно да правиш алъж вериж с него в ущърб на съюзнически държави от югоизточна Европа и целия ЕС
  • 36 snail

    5 2 Отговор
    Нещо не ми се връзва. Русие агресор, а САЩ не. В колко страни по света е нахълтала Русия без да я повикат и в колко САЩ. Е кой тогава е агресора. Всички реват за Крим. Ами замислете се. Хрушчов го подари на Украйна по време на СССР. Беше си пак в Русия. Не казвам че начина е правилен. Но да ревете че САЩ видите ли са вода ненапшитае глупаво и смешно. Няма конфликт и война където те не са намесени. "Миротворците" създават всички конфликти за да се облажат и приберат каквото им се "полага". За нас и двете са си империи на злото!