14 Януари, 2019 08:43, обновена 14 Януари, 2019 08:56 5 299 21

Трима са задържани за унищожаването на дюните на къмпинг "Смокиня"

  • дюни-
  • каваци-
  • къмпинг

Установена е самоличността на багеристите и те са задържани. Те са обяснили, че са наети от трето лице. Така е задържан и поръчителят

Трима са задържани за унищожаването на дюните на къмпинг "Смокиня" - 1
Снимка: БГНЕС

„Категорично се касае за разрушаване на дюни. Това е за нас защитена територия, а унищожаването й представлява престъпление от общ характер. Стартирано е наказателно производство”. Това заяви пред „Нова телевизия“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Установена е самоличността на багеристите и те са задържани. Те са обяснили, че са наети от трето лице. Така е задържан и поръчителят. Те са заявили, че са получили 1000 лв., за да изравнят терена”, заяви Арнаудова.

Багерът на работниците бил скрит близо до местопрестъплението. След разпита на багеристите, прокуратурата в Бургас е задържала и поръчителя.

"Той е от Бургас, не ми е известно да се занимава с някакъв бизнес", каза Арнаудова, но не съобщи името му. Мъжът твърдял, че е собственик на имота и "не е ангажирал никого". Отрекъл да е плащал на багеристите да разорават пясъчните дюни.

Разпитани са свидетели, по-късно днес от прокуратурата обещаха повече информация по случая.

Предстои прокуратурата да реши какви обвинения да им повдигне. Местните хора са убедени, че "този, който е унищожил дюните, не е къмпингар".

Дюните на „Каваци” са били разорани още през работната седмица, предполага директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова.

„Имало е хора, които са заснели този верижен трактор. Доколкото знам, в социалните мрежи започват да се появяват снимки. Ние имаме зелен телефон, но не бяхме уведомени. Ще помоля всички граждани, които видят нещо подобно, да ни сигнализират”, заяви за сайта „БургасИНФО“ Атанасова.

„С колегите останахме потресени от това, което видяхме на място. Една огромна пясъчна дюна е била до такава степен разрушена, че пясъкът от нея беше разсипан. Използвана е голяма тежка механизация, която е оставила верижен път в пясъка. Видяхме едно вандалско деяние”, заяви още тя.

Според директора на РИОСВ-Бургас Законът за защитените територии предвижда глоба от 1000 до 10 000 лв. за деянието. Извършителят обаче може да бъде глобен и по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие или по Гражднаско-процесуалния кодекс, където са компетентни други органи. Със случая са ангажирани още Икономическа полиция и прокуратурата.

„Понеже не е засечен извършителят на деянието и ние не можем да твърдим в каква част тези дюни са засегнати и чия собственост е имотът, в който се намират, в първия работен ден ще извършим проверка съвместно с Министерството на туризма. Целта е да видим дали този имот е изключително държавна собственост или е частен. Ще поканим и геодезист за заснемане. Видимо площта е голяма, затова искаме лицензиран геодезист да заснеме, за да видим каква част от дюната е изчезнала”, заяви Атанасова. Тя се надява снимките, направени от граждани, да помогнат за решаване на случая.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генералът

    23 1 Отговор
    Малко са. Трябва още няколко нули.
  • 2 Миризлив пор

    26 1 Отговор
    Имало е дюна ама не се знае къде е била, колко е засегната и в чий имот се намира и "дайте снимки моля". Защо ли ми се чини, че тази дюна е изчезнала от документите преди време и сега дори и унищожена документално никой нищо не може да докаже? РИОСВ-Бургас въобще знае ли къде има дюни и какво да защитава?
  • 3 ЕКО България

    32 6 Отговор
    Герберастите една дюна не оставиха по БГ. Черноморието!
  • 4 Ясен Денов

    24 0 Отговор
    До 100 хилки е глобата, уж е собственик на имота - тоест подкупил е в община Бургас
  • 5 РИОСВ

    37 0 Отговор
    Тъй като няма вече дюни да дигнем едно хотелче със 500 легълца! Оферта плащаш 30 хилки глоба и си правиш каквото искаш! 30 хил. стещу 3 миюона оферта!
  • 6 mom4eto

    30 0 Отговор
    Хванете подлогата, която е пратила багеристите!!!
  • 7 ДДРОнег

    36 2 Отговор
    Не ме интересува колко са задържани, а колко и кои са осъдени и на колко са осъдени !!!
    А също и кога са осъдени!!!
    Щото в България, ако те хванат, на следващия ден те пускат и ако случайно те осъдят, то е условно ... Това при условие, че не пречиш на гербаджиите, щото видяхме к'во се случи на Иванчева ...
  • 8 Зелена България

    45 0 Отговор
    Кога са имали те наследствени имоти по плажната ивица? Кога изкараха нотариални актове за земята до морето? Измамници! Какво са садили бабите и дядовците им по пясъка?

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Хаджи Папурко

    30 0 Отговор
    Сега набързо едно законче с което да се забрани за следващите 50 години, там да се строи дори и барака .
  • 10 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Зелена България":

    Този въпрос си го задавам вече няколко години,Земята е върната на собствениците още 90-те и там е такава циганийка. Всяка година караваните настъпват към плажа и изобщо няма да се учудя ако собственика на земя има пръст в цялата работа,трябва му простор за още каравани.
  • 11 Миризлив пор

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Зелена България":

    Имаше едно време едно правителство, по негово време имотите по морето масово се изваждаха от горския фонд (говорим за стотици декари на куп), описваха се като "пустеещи земи" и след това се заменяха за първокласна земеделска земя по северозападна България. "Едни хора" за отрицателно време станаха милионери а страната беше заплашена да заплати (и май плати де) за "недопустима държавна помощ" защото не развали сделките. Има документи може и да се провери.
  • 12 гост

    9 0 Отговор
    И какво като са ги задържали, така ще им повдигнат обвинения, няма да има свидетели или доказателства или ще им дадат глоба с пробация/условна/подписка. Който започне да използва терена за комерсиална цел, той го е поръчал, ясно е. При положение, че наем за една каравана е от 3 до 5х.лв за сезон сметнете колко десетки хиляди са това всяка година, да не говорим за барове, бунгала или хотели.
  • 13 Guðmundsson

    2 0 Отговор
    То туксшноъо мутрите най добре да го закрият.
  • 14 Собственикът си е

    11 1 Отговор
    разчистил терена от дюните и ще може да строи, а тези 10 000 лв. комар го ухапал! Трябват по-строги наказания за такива деяния!

    Коментиран от #17

  • 15 Бъгарин

    1 7 Отговор
    Стига ревахте за един пясък,тия дето окрадаха България за тях нищо не пишете.

    Коментиран от #21

  • 16 Пак ни правят на маймуни

    12 0 Отговор
    Ще отидат багеристи ей така, да си запълват времето!? Ще отидат да копаят, без някой да им поръча!? Пак някой батко с братко си прави далавери, пак някоя мърша на ГЕРБ е намесена в играта, и сега се чудят как да замажат следите. От мутри какво очаквате?
  • 17 По сериозни наказания

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Собственикът си е":

    Ще има когато им вземат кокала! Избираме мутри да ни управляват, после недоволстваме!? Сега мислете за кого гласувате, после и да ревете полза няма да има!
  • 18 Кога ще го пуснат

    7 0 Отговор
    Стоян Русев, собственик на салати "Денито".Това са хората, а парцела се води на родител!Сега само трябва тотален бойкот на салатите и фалит за наглеца.

    Коментиран от #20

  • 19 Drittes Reich

    2 7 Отговор
    Гласувате ли за БСП все едно гласувате наравно с цигани! Само Каракачанов може да спре циганските безобразия!
  • 20 от наште хора са

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кога ще го пуснат":

    Стоян Русев и Димитър Николов/кмета/, са засичани често заедно.Ще има глоба от 2000лв. и толкоз.Дюните ги няма.Бойкот на салати денито и хотел мирамар Созопол
  • 21 хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бъгарин":

    ми те тия са част от тях
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове