Last news in Fakti

14 Януари, 2019 13:00 2 724 16

Днешна Турция: Преклони глава или напусни страната

  • турция-
  • емиграция-
  • реджеп тайип ердоган

През септември м.г. Статистическият институт оповести, че в сравнение с предходната година, броят на напусналите държавата се е увеличил с 42%

Днешна Турция: Преклони глава или напусни страната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турският вестник „Джумхуриет” публикува анализ от своя колумнист Мустафа Балбай, с интригуващото заглавие: „Или преклони глава, или напусни страната”.

Агенция „Фокус” публикува целия материал – без редакторска намеса:

Най-голямата опасност за една страна е следната: Младежите да търсят бъдещето си по други географски ширини.

По тази тема Турция изживява сериозна ерозия. По принцип ние сме държава, от която се емигрира; държава, която приема мигранти; както и държава, която е маршрут за транзитна миграция. Всяко едно от тях е отделен проблем.

Да отделим внимание обаче на особеностите на днешната ни емиграция от страната. В Анадола има една поговорка: „Двама емигранти са равносилни на един подпален огън”. Толкова са разрушителни последиците и проблемите от това явление.

Взелите решение да напуснат Турция могат да бъдат групирани по различни подбуди и конкретни причини.

Традиционно Турция е напускана с мотива за „един по-лесен начин на живот”.

И днес това е една от най-главните причини. Масовата емиграция в Германия от 60-те години на миналия век е началото на този керван.

В периода около последния военен преврат от 12 септември 1980 година, емигрантската вълна беше заради безопасността на живота и по политически причини.

Днес тази тенденция за емигриране отново е актуална. Заедно с емиграцията заради по-добро образование, става и масово „изтичане на мозъци”. Всяка година поне 90 хиляди младежи напускат Турция заради по-добро образоване и се устройват временно или постоянно в чужбина. За тази цел техните семейства изразходват годишно по 1,5 милиарда долара. По този показател сме на пето място в света.

***

През септември м.г. Статистическият институт на Турция оповести, че в сравнение с предходната година, броят на напусналите страната се е увеличил с 42%. Това моментално предизвика оживени коментари, като се измени самата същност на дискусията по темата.

По време на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) се увеличи не само броят на заминаващите зад граница; нараснаха и причините да се извършва тази емиграция. Чуждестранните медии оценяват и коментират това с многозначителни заглавия, като: „Образованите младежи напускат Турция” и „Заможните прослойки се устройват да живеят зад граница”.

Управляващите се стремят да опровергаят подобни интерпретации; истината обаче е, че има такива причини. Понякога само един пример е достатъчен, за да ви даде идея за какво става дума. Напоследък в основата на притесненията на обществеността е следното: В Турция не остана никаква правна сигурност.

В Анадола има една друга поговорка: „Не се доверявай на своята красота, достатъчно е да ти се появи една гнойна пъпка; не се доверявай на богатството си, достатъчно е да пламне една искра.” При днешните условия към това трябва да се добави и следното: „Не се доверявай на свободата си, достатъчно е срещу теб да се появи един донос!”.

Правната сигурност е едно толкова важно разбиране и усещане; тя не само кара хората да бягат зад граница, тя ги кара да изнасят и своите капитали.

Известно е, че по-специално през последните 3 години капитали за милиарди турски лири са изнесени в чужбина. Неслучайно още на 21 април 2018 година президентът Реджеп Тайип Ердоган се закани: „Не можем да простим на онези, които контрабандно изнасят пари зад граница!”.

Май е прав: Укривай и не плащай данъци вътре в страната, никой нищо няма да ти каже; ако обаче изнасяш пари в чужбина – лошо.

Има и нещо друго: Някои остават в Турция, самите те; но изпращат техните деца да търсят щастието си в чужди държави.
Ако трябва да обобщим всичко това, картинката е следната: Турция се руши и пропада!

Като физическо присъствие хората се изселват в други държави, а в духовно отношение напълно се откъсват от нашата страна; те се отдалечават много силно един от друг като диалог, къса се връзката между тях.

***

Онзи ден разговарях с председателя на Дружеството за общество без насилие Ръза Сюмер и приказката ни достигна до следното обобщение: „Най-важният проблем на Турция е езикът на насилието.”

Дежурният кандидат на ПСР Бинали Йълдъръм (бивш премиер, сегашен председател на Меджлиса, кандидат за кмет на Истанбул на местните избори на 31 март – бел. на „Фокус”), изплю камъчето и резюмира ситуацията в днешна Турция от трибуната на Великото национално събрание на Турция:

„Преклони глава, гледай си кефа!”

С езика на тази власт това послание се претворява в живота по следния начин:

„Или преклони глава, или напусни страната!”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    17 8 Отговор
    Затова пък тук мечтата на маминка е да изпрати детенце възможно по-далеко. И заживява с чувство на изпълнен дълг, без да мисли за последствията от емиграцията. И после хленчи - аууу, амо то циганите ставали повече от българите и нямало достатъчно специалисти.
  • 3 Пръцко

    23 1 Отговор
    Много подобна на нашата родна картинка :((
  • 4 Гост

    19 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Правната сигурност е едно толкова важно разбиране и усещане; тя не само кара хората да бягат зад граница, тя ги кара да изнасят и своите капитали."
    Това е валидно не само за Турция! Това е причината и при нас една голяма част от хората /млади или в трудоспособна възраст/ напускат България, както и да няма сериозни чуждестранни инвестиции!
  • 5 Гост

    7 6 Отговор
    Навремето Тито каза: "Тука е така! На който не му харесва - ето ви пасошите".
  • 6 Перър

    7 6 Отговор
    инищожиха хубавата страна
  • 7 КГБ Териер

    2 5 Отговор
    НПО задачи!
  • 8 ПЕЕВ

    15 4 Отговор
    ЧЕЛМАТА ВКАРА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА В ЗАТВОРА,МЛАДИТЕ В ЧУЖБИНА ,НО ТОВА ЩЕ МУ СЕ ВЪРНЕ .

    Коментиран от #13

  • 9 Хитър Петър

    18 0 Отговор
    Самият Ердоган преди време каза че трябва да се увеличи раждаемостта на,, белите " турци. Точно,, белите" употреби, което значи че и в Турция като навсякъде по света, белите семейства имат между едно и три деца, а патладжанестите от пет нагоре.
  • 10 ХАСАН

    21 6 Отговор
    Това просто не е вярно. В Турция е рай. Всичко е по мед и масло, а от чушмите тече вино, но на нас мюсюлманите ни е забранен алкохола. Турция е приютила 3,578 млн бежанци и пази Европа от нова бежанска вълна. Откакто сме приятели с руснаците, Турция дръпна много. Всяка седмица през Капитан Андреево минават милиони тирове пълни до горе с ибрици, баклава, локум, гьозлемета, джапанки и маратонки Адибас по 10 лв чифта. Икономиката ни е топ, армията ни е топ, С-400, F-35, а у. От всякъде прииждат турци, които искат да се върнат в родината си. Особено лятото много хора се връщат. Тази статия я е писал някой гюленист.
  • 11 СтарТИРаджия

    11 1 Отговор
    Чест му прави на Бинали-то, ако е заявил това от парламентарната трибуна! Така де, навсякъде по един или друг начин държавата мачка: гледай си кефа и не се бъркай! В порционирането...
  • 12 Надупи задник

    12 2 Отговор
    Е, то в България ,, да не би да е по-различно, или си с Бойко Доганов , или си търси държава!
  • 13 чалмата

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕЕВ":

    А нашета, чалма Бойко Доганов, какво направи?

    Коментиран от #14, #16

  • 14 банкер от офшорка

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "чалмата":

    Пара направи.
  • 15 Аналитик

    5 0 Отговор
    Сякаш описват Русия! България също е в кюпа.
  • 16 СТАРОТО

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "чалмата":

    що не попиташ какво направи нашия фатмак с чалмата,бре и Фатмаковица с шалварите?