14 Януари, 2019 20:35 11 534 22

ВСС: По 4500 заплати за магистратите

  • съдии-
  • прокурори-
  • заплати-
  • всс

Съдиите и прокурорите ще взимат средно по 3000 лева с новия бюджет

ВСС: По 4500 заплати за магистратите - 1
Снимка: БГНЕС

С 10 процента ще бъдат увеличени заплатите на магистратите и служителите в съдебната система, съобщава сайтът "Правен свят". За магистратите това прави месечно между 2 и 4500 основно трудово възнаграждение. Служителите пък занапред ще взимат между 1000 и 2000 лв.

След увеличението на заплатите магистратите от върховните съдилища и прокуратури ще получават основно месечно възнаграждение от близо 4500 лв.

На ниво - апелативен съд и апелативна прокуратура основната заплата ще е малко над 3 700 лв. Малко над 3 000 лв. става основната заплата на окръжно ниво, а на районно малко под 2 500 лв., като съдиите в СРС и прокурорите в СРП ще получават по близо 300 лв. повече

Това става факт след близо 1 месец почивка в първото си заседание за 2019-та година. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди и реши един от най-важните и вълнуващи въпроси в съдебната система – този за увеличаването на възнагражденията на магистратите и служителите.

Това става ясно от дневния ред на съдебните кадровици за четвъртък, в който фигурира точка - "Актуализиране на Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи на основание чл. 218, ал. 2 и ал. 3 от ЗСВ и Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата на основание чл. 341, ал. 1 от ЗСВ, Класификатор на длъжностите в администрацията на ПРБ на основание чл. 341, ал. 1 от ЗСВ и Класификатор на длъжностите в администрацията на ВСС, НИП и Инспектората към ВСС на основание чл. 341, ал. 3 от ЗСВ, считано от 01.01.2019 г."

Въпреки, че кадровият орган бе планувал увеличението на възнагражденията в съдебната система да е със 17% за настоящата година, в крайна сметка се оказа, че според разчетите на Министерството на финансите парите ще стигнат за 10%, както е предвидено за всички служители от държавната администрация.

Разминаванията в парите за съдебната система обаче не се изчерпиха само с орязването на процента за увеличение на заплатите на магистрати и служители. Малко преди приемането на бюджета за 2019 година, стана ясно, че в частта, която касае съдебната власт,

Министерство на финансите бе предвидило промяна на чл. 352 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), чието приемане щеше да наложи драстично орязване на парите за облекло на съдебната администрация - от около 2000 лв. на година - на до 450 лв. Това доведе до нажежаване на настроенията сред служителите в съдебната система, както и в крайна сметка до работна среща между главния прокурор Сотир Цацаров и финансовия министър Владислав Горанов, по време на която "обвинител №1" се застъпи за исканията на съдебните служители, и след която стана ясно, че парите за дрехи няма да се намаляват.

След разразилият се скандал с парите за облекло на съдебната администрация, Финансовото ведомство стопи и вечната разлика между поисканото от кадровия орган за идната година и отпуснатото от 103 млн. лв. на 65 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МРАЗЯ ГЕЙБАРАСТИ

    19 2 Отговор
    "ЧЕСТИТО"
  • 2 muzis

    12 3 Отговор
    За много години! Да сте живи и здрави!
  • 3 ФИНЦИ

    16 3 Отговор
    ТЕЗ ИЗМАМНИЦИ БОЛЕС ДА ГИ ИЗЯДЕ
  • 4 Plovdiv

    16 1 Отговор
    Та каква полза видяхме от 12 години в "Псевдосъюза"? И от 10 с партия ЦЕРБ (цигани за еврейско разрушаване на България)? Моля да го изясни някой, че аз грам полза не виждам, както и да го гледам...
  • 5 Траян

    23 1 Отговор
    Поне да вършат някаква работа, като виждам всички престъпници, крадци, изнасилвачи, измамници и т .н. са на свобода, а заплатите им се вдигат. А комисионните ще ги вдигнат ли ?

    Коментиран от #10

  • 6 776

    21 0 Отговор
    След Цветан Цветанов най- нагли са тези. Миналато година ВСС си раздадоха по 100 бона на човек. Предполагам тази година пак е било същото.
  • 7 Гост

    13 1 Отговор
    Не ги заслужават да се задавят дано.
  • 8 Наглост

    13 2 Отговор
    Наглост и безобразие!!!!
  • 9 Данъкоплатец

    19 1 Отговор
    Стига издевателствате над данъкоплатеца! Ще прогоните всички от тая държава! Ще останете само държавни чиновници, пенсионери и цигани! Поне осигуровки внасяйте от джоба си!!!
  • 10 гейбероседераст

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Траян":

    вършат ,вършат поне на мен- ето оправдаха Цвинокио,ето ще осъдят тъпата кметица на Младост,ето ще оправдаят оня толуп с 4-те тона суджук,ето ще ти спретнат едно показно задържане с измислени доказателства,пъ след това народът да плаща обезщетенията-справка Ник.Цонев!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 падналия ангел

    10 0 Отговор
    Преди десет години видях фиш за заплата на мой приятел от районен съд. Чисто получаваш 3200 лв. Във фиша имаше и графа-антикорупционни, т.е. даваха им пари да не се корумпирант. Тогава за дрехи им даваха 750 лв. веднъж годишно и взимаха и тринайста заплата. Беше със стаж 10 г., на година 2% клас-20%. Предполагам, че за момента вече е стигнал горепосочената заплата.

    Коментиран от #15

  • 13 Г.З.

    7 0 Отговор
    Демек ако си корумпиран и ти отнемат антикорупционните и продължаваш.то при тях всяка една стотинка е антикорупционна.Да им се плаща така:за вкаран политик 10 000лв,олигарх 8 000лв.местен дерибей 7 000 лв.За недоказани доходи и имоти над милион лева 6 000 лв.
  • 14 Петя

    8 6 Отговор
    Нещо информацията Ви е непроверена. Няма служители със заплати 2000 лв. Младите колежки са със заплати някъде около минималната. А, що се отнася до това, че престъпниците са на свобода трябва да попитате 240 избраници, които коват законите.
  • 15 бббббб

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "падналия ангел":

    мога само да допълня информацията ти.Имах познат ,на която жена му беше районен прокурор в СРП пак преди около 10 год.Беше по майчинство около 6 месеца и в началото на м.декември прекъсна майчинството и се върна на работа.След като го попитах защо се връща на работа той ми каза ,че ще вземе около 10000 хил.лв.за коледата лв. като заплата е -3500лв. + 3500лв. антикорупционни + 3500 лв.13-та заплата. А,антикорупционните ги дават на всяко тримесечие.Рушветите не влизат в таз калкулация. И напълно си прав за парите им.
  • 16 Хасанчо

    6 2 Отговор
    Нищо особено . Само 10 пъти е по-ценен неговия труд от този на ,няма да изброявам , хората принудени да работят на минимална заплата и принудени да се пенсионират на това. Само 10 пъти те са "живели " повече от теб ,нещастнико работещ. 1 негова година е равна на 10 твои. А, после защо нямало кой да работи ? Защо сиренето станало 15 лв и хляба гони 2 лв. Те така се оправя и статистиката . Един с 10 хил и 10 с 500 лв ,та това е и средния доход на населението. Цъфти народа ,та вързва . Половината от тези са деца на олигарси,мутри и мафиози . Не случайно точно това ги е пратил да учат и работят тати им. Не само за заплата ,бонуси и рушвети . Знайте ,че никой не е отишъл там за да стане по-справедлив живота на всички ни. Тези с идеите за справедливост отдавна измряха. Тези съдят и обвиняват за пари. Всичко е пари и те са в тях.
  • 17 Uflaf

    8 0 Отговор
    Приятелка прокурорка още преди 6 год бе с 2000 лв заплата . Само два пъти са им вдигнати , срещу 410 минимална до сега 560 . Минималната е скочила с 150 лв. Бря , няма изхарчване , а на нас частника ни даде в пликчета по 50 лв Коледни .Всъщност това са за цялата година. Миналата и толкова нямаше та сме много доволни. Наистина скоро няма да има кой да работи и ще им станем май клиенти на тези с големите заплати. Няма как ? А доходите на тази измислица "Частен съдия изпълнител " не ми се коментират просто. България е рай за единици и ад за многото. Политици,олигарси ,администрация и цигани не плащат нищо и само вземат. Другите ---- 5,5 милиона сме всичките ,има-няма.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 До кога

    3 1 Отговор
    Кой и как упражнява обществен контрол върху изразходването на НАШИТЕ пари за издръжка на съдебната система???? До кога там ще се раздават заплати, бонуси и други материални стимули безконтролно и тайно без обществен контрол и ясни критерии???? На всички е известно каква е ефективността от дейността на съдебната система!!!!
  • 20 ГЕРБ

    0 0 Отговор
    Поне да върша някаква работа а не да решават дела по указания
    за справка пловдив/варна - АС
  • 21 мутра

    0 0 Отговор
    некечествена и корумпирана правосадна система това е булгария
  • 22 Бойко Борисов

    1 0 Отговор
    Откъдя накъдя бе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове