29 Май, 2012 19:21 2 538 2

Гащи скриха мъжеството на скопския Прометей

  • скопие-
  • македония-
  • прометей

Статуята на Прометей в Скопие от днес е с нестандартна добавка ... бронзови гащи. Спорните гениталии на митологическия юнак, дал огън на хората, вече са покрити, съобщи македонският „Утрински вестник“. Статуята, поставена в парка „Жена – борец“, вече не е разголена, срещу което алармираха множество скандализирани женски организации.

Според феминистките не е редно в центъра на парка да стои бронзов гол, изправен мъж, независимо от художествените достижения и културните измерения на статуята. Така авторът на творбата, непознатият скулптор Томе Ациевски, се принудил да измисли как да реши проблема.

Интересен коментар по темата направи директорът на НИМ Божидар Димитров, който с огорчение научил за творческото хрумване. „Античните герои, както е известно, са изобразявани голи, включително и македонските. Затова - поставянето на бронзови гащи трябва да се смята за сериозно посегателство върху македонската национална идентичност“, заяви той пред „Фокус“.

„Като приятели и съседи на Македония, смятаме, че не е нормално – македонска идентичност с гащи. Македонците, както е известно, винаги са ходили без гащи, което, за съжаление, ги е правило обект на чести посегателства върху македонската национална чест. Поради това те са създали и първия в света Закон за защита на македонската национална чест, по който са осъдени много българи след 1945 година. Затова предлагам – гащите на Прометей да бъдат смъкнати и неговото македонско достойнство, дори и да е малко (каквото подозирам, че е), да засияе с пълния си блясък и красота”, каза Божидар Димитров“, допълни той.

Статуята е част от мегапроекта „Скопие 2014“, който трябва да създаде античен облик на съвременната македонска столица. Мащабното строителство е в унисон с идеята, че македонската нация има древен произход, започващ от прочутия Александър Македонски и рода му. 

Така Прометей, герой на гръцката митология и новоизлюпен античен македонец, се нареди до император Юстиниан, Филип Македонски, цар Самуил, светите братя Кирил и Методий, Гоце Делчев и редица други исторически персонажи в скопския скулптурен списък. 

Скопският Прометей е вдъхновен от прочутата статуя на Микеланджело - „Давид“, който продължава да стои гол. Ето защо културни кръгове в Македония се питат дали това не е поредната подигравка с изкуството в името на съвсем друга цел.

Гвоздеят на преобразяването е 22-метровата статуя на конник-войн, която трябваше да се нарича Александър Македонски, но не бе кръстена така официално заради протестите на Гърция.

Скопие се сдоби с чисто нов Музей на македонската борба, триумфална арка и нови сгради на външното си министерство, конституционния съд, националния театър и нов археологически музей.

Разчита се всичко това да докара туристи в Македония. Вече има резултати – 25% повече чужди туристи само за седем месеца. Амбицията обаче породи множество критики, подигравки и иронични коментари по отношение на преиначаването на историята и етническия произход на днешните македонци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Е на право ги е разсипал !!!
  • 2 ТАШУНКО САПА

    0 0 Отговор
    Значи нека светъ вземе пример от братята македонци и да си покрият срамотиите на техните каменаци и наи вече братята американци да му обуят едни гащи на оня бик че както ги е развял си е направо плашещо....