30 Май, 2012 15:56 4 155 0

Почина Христо Бараковски

  • почина-
  • христо бараковски
Почина Христо Бараковски - 1
Снимка Е-79

Тази сутрин от инфаркт почина известният благоевградски дърворезбар Христо Бараквоски, съобщи Е-79. Жизненият му път беше 76 години, но творбите, които ни остави са вечни.

Христо Бараковски има повече от двадесет самостоятелни изложби с дърворезба и рисунки в частни и държавни галерии в България, Италия, Австрия, Швеция, Германия, Дания и др. Творби на художника притежават: „Национална художествена галерия”, „Национален музей за декоративно – приложни изкуства в София”, художествени галерии в страната, частни колекции в Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, България, Италия, Франция. Носител е на голямата наградата на СБХ, носеща името на "Иван Пенков". Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий” III степен - два пъти и на орден „Червено знаме на труда”.

От Министерство на културата съобщиха, че министър Вежди Рашидов изказа съболезнованията си на семейството на художника.

   „Скърбя дълбоко от загубата на големия творец, на достойния човек, на приятеля Христо Бараковски.
   Напусна ни един талантлив ваятел, в чиито ръце дървото излъчваше нежни трели и поетични откровения. Христо беше проникновен художник, без чието творчество съвременното пластично изкуство щеше да е много по-бедно.
   Вярвам, че някъде отгоре, от небесния свят, Христо ще продължава да ни гледа и да ни сгрява със своите прекрасни слънца.

   Поклон пред светлата му памет!

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА