Last news in Fakti

9 Юли, 2012 18:08 2 107 0

Филмовият фестивал “Седмица на българските гласове по световните сцени”

  • филмов-
  • фестивал-
  • "седмица на българските гласове по световните сцени"

   От 13-и до 19-и юли, в Дома на киното ще се проведе второто издание на филмовия фестивал “Седмица на българските гласове по световните сцени”. Организаторите на фестивала Найо Тицин и Владимир Трифонов за втора поредна година ще зарадват меломаните в София с изключителни изпълнения на едни от най-големите български гласове, прославящи родната вокална школа по света. Благодарение на финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична община прожекциите са с вход свободен. Всички прожекции са с начален час 18.30 часа, в Дома на Киното.
  
   Фестивалът ще бъде открит на 13 юли /петък/, с прожекция на операта “Бохеми” от Джакомо Пучини с участието на трима колоси на оперното изкуство на XX в. – Лучано Павароти в ролята на Рудолф, Мирела Френи в ролята на Мими и бас номер 1 на света Николай Гяуров в ролята на Колин. Постановката е на Операта в Сан Франциско от 1988 г. За изпълнението на българския бас британското списание ГРАМОФОН пише: “На 59 години Гяуров остава ненадминат връх в ролята на Колин”.
  
   На 14 юли /събота/, предстои среща с Веселина Кацарова в “Хубавата Елена” от Жак Офенбах. За тази постановка на Цюрихската опера от 1997 г. BBC Music Magazine написа: “Режисьорът Лонер превръща операта на Офенбах в абсурдна фантазия, в която грее звездата на Кацарова в ролята на Елена.”
  
   На 15 юли /неделя/, меломаните ще имат удоволствието да се насладят на изпълнението на Александрина Пендачанска в премиерното за България заглавие “Двамата Фоскари” от Джузепе Верди. “С гласа си Александрина Пендачанска може да изстреля тапата на бутилка вино на стотина крачки, но в същото време на сцената пресъздава женствено оскърбената Лукреция“, написа BBC Music Magazine за изпълнениета на българското сопрано в постановката на Театро ди Сан Карло, Неапол от 2000 г. В спектакъла Пендачанска си партнира с легендарния италиански баритон Лео Нучи.
  
   16-и юли е за всички, които обичат “Кармен” от Жорж Бизе. Почитателите на оперното изкуство ще имат шанса да се потопят в уникалната постановка на фестивала в Санкт Маргаретен, Австрия, заснета през 2005 г. В главната роля е Надя Кръстева, призната за най-добрата Кармен на нашето време. Постановката на открито в Санкт Маргаретен е на най-мащабната продукция на “Кармен” в началото на 21 век. В нея има истински коне, много пиротехнически специални ефекти и над 400 участници на сцената, а най-ярко над всички грее българското мецосопрано.
  
   Другото премиерно заглавие за България ще бъде представено на 17 юли /вторник/ - “Луиза Милер” от Джузепе Верди. Постановката е доминирана от изключителното българско сопрано Дарина Такова, чието вълнуващо изпълнение подчертава душевните терзания на Луиза. Постановката на Театро Ла Фениче, Венеция от 2006 г., е един от малкото записи на тази опера, така че столичните меломани имат шанса да се запознаят с тази рядко поставяна опера на Верди.
  
   На 18 юли Домът на киното ще бъде огласен от бас номер 1 на 21 в. - Орлин Анастасов в “Борис Годунов” от Модест Мусоргски. Постановката на Театро Реджо ди Торино през 2010 г. e на легендарния руски режисьор Андрей Кончаловски. За изпълнението на българския бас BBC Music Magazine пише: „Орлин Анастасов прави богат на звук, жесток и несравним Годунов!”
  
   Филмовият фестивал “Седмица на българските гласове по световните сцени” ще завърши на 19-и юли с необикновеното изпълнение на Красимира Стоянова в ролята на Татяна от “Евгений Онегин” на П. И. Чайковски. За нейното изпълнение BBC Music Magazine написа: “Красимира Стоянова е вълнуваща, едновременно силна и уязвима!”
   В постановката от миналата година Холандската опера в Амстердам е поверила ролята на Онегин на най-изявения датски баритон Бо Сковхус.
  
   Второто издание на филмовия фестивал “Седмица на българските гласове по световните сцени” е съфинансиран от Програма “Култура” – 2012 г. на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 г.
  
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА