Last news in Fakti

11 Юли, 2012 12:24 1 536 0

Вучков: Полицията събира по-качествени доказателства

  • веселин вучков-
  • полицията-
  • мвр-
  • отчет-
  • доклад-
  • ек

Той очаква положителен доклад на ЕК

Вучков: Полицията събира по-качествени доказателства - 1
Снимка БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Реформите в МВР, начертани преди 3 години, законодателно и организационно са изпълнени на 100 процента. Сферата, в която вътрешното ведомство все още е в дълг към обществото, е реформата на т.нар. тайни служби.

Ето защо до края на годината ще бъдат изработени проектозаконите за НРС и НСО. Това съобщи в интервю на Ренета Николова в предаването „Законът и ние” по БНТ  зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Следващата седмица във вторник МВР ще представи в Парламента своеобразен отчет за работата си в периода 2009-2012 г.

В момента работи една доста разнородна междуведомствена група и имаме исторически шанс в края на тази година да предложим едни много качествени и сериозни закони за Националната разузнавателна служба, за Националната служба за охрана и за Служба военна информация, ако разбира се прецени да има отделно военно разузнаване. Тайните служби ще бъдат поставени под един сериозен парламентарен контрол, защото той в момента е доста рехав и ще бъдат подчинени на интересите на гражданите така както е във всички европейски страни, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той допълни, че е важно дейността на тези институции да бъде регламентирана от една стабилна законова база вместо както е в момента те да работят въз основа на подзаконови нормативни актове голяма част от които архаични и без да съществува действителен парламентарен контрол. В месеца, в който се очаква доклада за напредъка на България свършеното от МВР за периода 2009 г. – 2012 г. ще бъде представено пред парламента на 17 юли.

„Всъщност няколко са големите неща, които се случиха във вътрешното министерство през последните три години. По важните от тях – беше закрито цяло едно Министерство на извънредните ситуации и основните му функции бяха поети от вътрешното министерство. На 1 януари миналата година знаете, че нещо до сега не се бе случвало, а и вижданията на много хора, че това трябва да се случи Пожарната безопасност и Гражданска защита бяха обединени в една структура и мисля, че поредицата от бедствия и аварии, които сполетяха България през последните две години доказаха, че тази интегрирана структура работи много по-добре под шапката на новата Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Освен това направихме реформа по отношение на разследването на престъпления в България променихме няколко закона НК, НПК, Закона за МВР, обучихме състав така, че в момента към 6000 български полицаи извършват процесуално следствени действия по реда на Наказателно процесуалния кодекс за разлика от преди 2 години, когато заварихме около 2000 дознатели с правомощия да вършат това. В това отношение мисля, че и цифрите, които следим в последните три години показват, че има подобрение в работата на разследващите полицаи, това са данни, които могат да се вземат и от прокуратурата – главният прокурор онзи ден го подчерта при отчета на прокуратурата пред правната комисия на парламента. Върнатите за доразследване от прокуратурата  досъдебни производства сравнени с 2011 година сравнено с 2010 г. са със 7000 по-малко. Приключилите производства извън съдебния срок са с повече от 3000 по-малко. Това са обективни факти, които показват, че полицията започва макар и трудно, постепенно да събира по-качествени доказателства. Най-сериозният аргумент е, че в България над 97% присъдите са осъдителни. И разбира се това, което се случи на 1 юли тази година преди няколко дни влязоха в сила последните промени в МВР, които също поставят няколко акцента, заяви Вучков.

Създава се Национална дирекция охранителна полиция, която интегрира две досегашни главни дирекции в МВР Национална и Охранителна полиция. Двете основни функции на новата дирекция ще продължат да бъдат разследванията на престъпленията и охраната на обществения ред. Промяната цели оптимизация на ръководенето на административния персонал. Вторият акцент е, че се въвежда стандарт употребата на оръжие от полицейските органи, така наречения стандарт абсолютна необходимост, според европейската конвенция за правата на човека, той се свежда до това, че се забранява на полицейски органи да използват живото -  застрашаваща сила, когато става дума за ненасилствено деяние с някои изключения. Изискването се въвежда и с оглед на спечели повече от 35 дела срещу България в Съда по правата на човека в Страсбург. Третата промяна дава възможност на Българската дирекция АФКОС, която има за основна мисия координация на измамите с еврофондове да извършва така наречените административни разследвания.

Ще бъде ли оценено всичко това, което Вие казвате в евродоклада, Вучков заяви: „Винаги ми е било много трудно да коментирам доклади, които просто трябва да се приемат като елемент на сътрудничество, а не като критика. Аз съм сигурен, че те ще оценят това, което е направило вътрешното министерство през последните три години изобщо в сектора за сигурност, защото с тях комуникираме почти всеки месец, а и лично в разговори най-малкото на шест месеца, за да представим това, което сме направили като работа на полицията. Аз все пак очаквам новия доклад да звучи положително, защото това е елемент на сътрудничество, не на критика, а пък и това, което е направено в сферата на престъпността, защо не и в реформата на съдебната система трябва да получи своята достойна оценка от страна на Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА